sztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula – 1 sztuka bulion – 2 szklanki – 400 ml kasza jaglana – 1 torebka – 100 gram śmietana 12% – 4 łyżki olej – 4 łyżki papryka slodka mielona – 1 łyżeczka kurkuma – 1 plaska łyżeczka tabasko – 4 – 6 kropel sól i pieprz opcjonalnie suszona pietruszka i żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć(...)Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem
kuchniabellissima.wordpress.comsłużyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź do naczyń. Tak samo było z powstaniem woka – początkowo w głębokich, metalowych misach suszono i mielono ziarno na mąkę. Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego(...)ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Każdą
Karo in the Kitchenociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty(...)żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor, 2-3 łodyżki selera naciowego, natka pietruszki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko bez dodatku soli. (Jak to robić pisałam w tym poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki
Codzienna kuchnia niecodziennaulubione danie. Składniki: 2 laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulkę kroimy w pół-krążki a czosnek wyciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą(...)wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego, 700 ml bulionu, 100 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 50 g sera camembert. Przygotowanie: Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy(...)cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę
Moniki Smakołykiskóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem(...)piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym
Kuchnia PROzdrowotnaSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce(...)smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim
Zofianapapryczki pepperoni (lub chili) 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody sos sojowy, pieprz świeżo mielony odrobina słodkiej i ostrej mielonej papryki Czerwoną fasolę zalewam wodą i zostawiam na 12h, aby się namoczyła. Następnie gotuję, wlewając do garnka wody 2x więcej niż fasoli. Kiedy fasola jest miękka, odcedzam z pozostałego(...)bardzo drobniuteńką kosteczkę. Wszystkie składniki, wraz z fasolą, wkładam do wysokiego naczynia, miksuję blenderem na pastę - u mnie niedokładnie, aby czuć poszczególne składniki. Doprawiam. Podaję. Idealna do pieczywa, warzyw czy np. jako dip. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkikolor. Tutaj też przyda się umiar, opalamy cebulę w kilku miejscach i nie palimy jej na węgiel. Wzorowy rosół przygotowuje się według proporcji 0,5kg mięsa i 0,15kg warzyw na 1l wody. Oczywiście kuchnia to nie apteka i marchewka w tę czy w tamtą nie robi znaczącej różnicy:) Ja rosół przygotowuję zwykle „na oko”. Zioła, które dobrze komponują się(...)drobiowego, wołowego lub mieszanego) 1 por 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 duża cebula (opalona nad płomieniem, na suchej patelni lub w piekarniku) 5 litrów wody pieprz mielony lub w ziarnach kilka iarenek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe natka pietruszki lubczyk sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Zaczynamy od umycia mięsa w zimnej wodzie i zalania
CoolinarniePLKombinacja składników zależy od smaków i waszej pomysłowości. Składniki na 3 porcje papryk: 3 szt. czerwonej papryki (kolor zostawiam do wyboru) 70 g ryżu ( niecała torebka ) 250 g mielonego mięsa 5 szt. boczniaków 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki) 1 jajko 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku świeże listki oregano(...)też sos wymieszać z farszem. Posypałam ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety. Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch warzywa oliwą. Podlałam papryki wodą. Wstawiłam danie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, wsypałam do środka papryk startą mozzarellę
potrawyregionalnejako sos do makaronów, ryżu czy ziemniaków - co kto lubi 😏 Ajwar to klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażana. Ajvar firmy Rolnik jest to łagodna w smaku kompozycja soczystych warzyw – papryki, bakłażanów, marchwi, pomidorów i cebuli, smażonych na złocistym oleju słonecznikowym i doprawionych mieszanką aromatycznych przypraw. Z pewnością wzbogaci smak mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego(...)filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej oliwie. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli
Kuchnia MagdaLenyJesień to idealna pora na marchewkowe wypieki. Dodatek marchewki w cieście czyni je lekko wilgotnym i wyjątkowo smacznym. ciasto: 4 jajka 3/4 szkl. cukru
Kolorowa kuchnia Elkizwiązku z tym kolejna sałatka. Tym razem w stylu indyjskim i z dużą ilością pomidorów. Pikantna, soczysta i jednocześnie orzeźwiająca. Trochę zbliżona do Pico de gallo, jednak z większą ilością warzyw. Zgodnie z pochodzeniem kachumber można podawać jako dodatek do indyjskiego curry lub dalu. Jednak świetnie sprawdzi się również do potraw z grilla, pieczonych ryb (polecam!), burgerów, tortilli, lub czegoś innego(...)Składniki: 4 pomidory 1 czerwona cebula 1 nieduży ogórek 4 rzodkiewki 1 marchweka 1-2 zielone papryczki chili garść świeżej kolendry 4 łyżki soku z limonki lub cytryny ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki pieprzu cayenne sól do smaku Pomidory, cebulę, ogórka i rzodkiewki pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Marchewkę zetrzeć na tarce na krótkie zapałki (lub pokroić). Chili
Pełny talerzdziałanie cyklonowe, dzięki czemu rozbijają strukturę twardych łodyg, ziaren i włókien, aby uwolnić zawarte w nich witaminy i minerały. Taka postać nasion, włókien, miąższu i skórek owoców oraz warzyw jest lekkostrawna i najlepiej przyswajalna przez organizm. Ekstrakcja zapewnia najwyższą jakość składników odżywczych, możliwych do uzyskania z produktów, które jemy na co dzień. ZAKUP NUTRIBULLET Kupienie NutriBullet nigdy nie było(...)modele tego urządzenia, jednakże z czasem oferta poszerzy się i pojawią się nowe warianty! Dodatkowo w sklepie dostępne są przydatne akcesoria do NutriBullet , jak np. specjalne ostrze do mielenia czy małe kielichy, a także NutriBlasty . Jeżeli planujecie kupić NutriBullet to polecam Wam właśnie ten sklep! Jest to Oficjalny Polski Dystrybutor, dzięki czemu macie 100% pewność, że otrzymacie sprzęt oryginalny
Zdrowie na języku :Ppieprz czarny zioła dalmatyńskie papryka ostra olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów Do miski wykładamy mięso mielone, ryż i brokuł. Wszystko razem rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Gdy masa będzie w miarę jednolita (brokuł musi zostać dobrze rozdrobniony) wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy. Mieszamy(...)tartej. Z masy formujemy nieduże kule, lekko spłaszczamy, obtaczamy dokładnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym ojeju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką bądź warzywami z wody. Kotlety ryżowo-mięsne z brokułem SMACZNEGO
peggiwkuchni