mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:267/458)

Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 133

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę(...)stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) “Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem, posmarowanym odrobiną

Moja Delicja
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 157

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu wraz zielonym groszkiem z puszki skutecznie mnie odstraszały. Przygotowując jednak ostatnio wywar warzywny do zupy grzybowej, została mi dość smaczna włoszczyzna. Szkoda było ją wyrzucić. Do tego miałam ugotowaną parę dni wcześniej zieloną ciecierzycę(...)stworzyć moją sałatkę jarzynową bez groszku z puszki, za to z zieloną cieciorką, jabłkiem, czerwoną cebulą i moją ulubioną czarnuszką. Do tego majonez, ocet z białego wina, dużo świeżo mielonego czarnego pieprzu, trochę płatków chilli i sól. Wyszło pysznie :) „Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką” świetnie smakuje z chrupiącym i świeżym pieczywem, posmarowanym odrobiną

Moja Delicja
Naleśniki piwne z mięsem 647

Składniki: Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 4 jajka 2 szklanki piwa 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki sól Farsz: 500 g mielonego mięsa (łopatka wieprzowa) 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy olej ketchup Sposób wykonania: W misce miksujemy składniki ciasta. Pod koniec dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. W rondlu(...)cebuli dodajemy mięso i nadal smażymy.  Gdy mięso się zetnie dodajemy paprykę i cukinię pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.  Całość smażymy do momentu aż warzywa będą miękkie. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy tak jak krokiety i podsmażamy. Podajemy polane ketchupem

Qchnia po prostu
MAKARON SPAGHETTI Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM MASCARPONE 140

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti, 30-40 dag mięsa mielonego, kawałek pora, 1/2 średniej marchewki, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 200 g pomidorów krojonych z puszki, łyżka mascarpone (opcjonalnie, ale warto dodać), sól do smaku, mniejsza papryczka chili - czerwona, łyżka(...)ziaren (lub nie - zależy od Waszych upodobań) i drobno siekam. Na patelni podsmażam mięso z papryczką oraz dodatkiem przypraw - soli, oregano i bazylii. Po okołu 7 minutach dodaję warzywa, smażę dalej przez kolejne 5 minut często mieszając. Do mięsa wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut. Następnie wrzucam pomidory, gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję

JejKuchnia
Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i mozzarellą 129

pomidorowego (np. z biedronki w butelce) zioła prowansalskie 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Bakłażana myjemy, odcinamy końcówkę zieloną, a następnie kroimy w plastry o grubości 1 cm.  Tak pokrojone warzywo smarujemy oliwą z dwóch stron oraz posypujemy solą i pieprzem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. I wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na jakieś 10 minut, żeby(...)niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i próbujemy czy jest wystarczająco przyprawiona. Brytfannę nasmarowujemy oliwą, i polewamy sosem

Gotuj z Mąką
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem i sosem selerowo-pieprzowym 106

Przygotowanie tej jest akurat nieco bardziej czasochłonne, ale jeśli chcecie spróbować czegoś wyjątkowego, to bardzo polecam. Potrzebne składniki to: 1200 g ziemniaków 500 g mięsa wieprzowo-wołowego (ja użyłam mielonego mięsa wołowego i wieprzowych surowych kiełbasek) 400 g selera naciowego (jeden duży) dwie duże cebule ok 150 g żółtego sera łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kilka liści laurowych i ziarenek(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak, by pozostały jeszcze lekko twarde, wystarczy kilka minut od momentu zagotowania. Selera kroimy na nieduże kawałki, dodajemy wodę- tylko tyle, by zakryła warzywo, dodajemy liście laurowa i ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu, lekko solimy. W międzyczasie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy

Pichceniomania
SZYBKA ZUPA Z KAPUSTY Z WĘDZONYMI KABANOSAMI 233

składników i musiałam coś pokombinować. A jak wiadomo Polak potrafi! Tak właśnie powstała moja zupa… Często używam włoszczyzny błyskawicznej, jest szybko i przynajmniej naturalnie – lepiej użyć suszonych warzyw niż kostek rosołowych. Wiadomo, że najlepiej zupy przygotowywać na wcześniej przygotowanym bulionie, jednak póki co u mnie zaoszczędzenie każdej minuty jest na wagę złota. A może Wy macie jakieś swoje(...)kabanosy wędzone – 8 sztuk ziemniaki – 4 sztuki włoszczyzna byskawiczna – 1 małe opakowanie – 50 g lub bulion warzywny 1,5 litra maggi* lub łyżeczka octu przyprawa do bigosu kminek mielony sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Do garnka wlać 1,5 litra wody, dodać susz warzywny i skrzydełka. Jeśli macie bulion warzywny to na nim przygotować zupę. Gotować 15 minut

kuchniabellissima.wordpress.com
Kotlety z indyka w sosie paprykowym 175

czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany 18% 4 łyżki oleju 400 ml rosołu drobiowego suszony lubczyk słodka mielona papryka pieprz ziołowy sól Kotlety z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Owijamy w folię spożywczą i delikatnie ubijamy. Oprószamy solą, pieprzem ziołowym, papryką i lubczykiem z obu stron(...)kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę  Na tą samą patelnię, na której było smażone mięso dolewamy dwie łyżki oleju i rozgrzewamy. Warzywa przekładamy na patelnię i dusimy chwilę do miękkości Dolewamy bulion drobiowy, śmietanę i gotujemy ok. 5 minut Następnie powstały sos blendujemy. Na patelnię przekładamy mięso, dodajemy sos i pod przykryciem

Szczęśliwa kuchnia
Krem z kalafiora z ostrym dodatkiem 195

tyle ładna, że od czasu do czasu przygotowywaliśmy posiłki na zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista(...)może skusicie się i Wy...? Krem z kalafiora z pikantnymi ziarenkami Składniki: (na 6 porcji) 800 g kalafiora (różyczki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1,5 l bulionu 150 ml śmietany kremówki (38%) sól pieprz dodatkowo: 2 ząbki czosnku 4 łyżki nasion słonecznika 2 łyżki sezamu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 144

parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem(...)patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko

Ogrodnik w podróży
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 180

kija. Skojarzenie poniekąd słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który(...)się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę sok z połowy cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek

Codzienne Gotowanie
Kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi 145

mogę się doczekać lata, straganów z owocami i warzywami, malin, bobu. W oczekiwaniu na ten najbardziej smakowity okres roku kombinuję, jak mogę z warzywami, aby jakoś "przetrwać". Dziś wymyśliłam kotleciki z kaszy jaglanej i marchwi, i muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że będą takie smaczne a zatem: Składniki: 3 duże marchewki, Kubek kaszy jaglanej, 3 jajka, Bułka tarta, Kromka(...)tarce marchew. Wrzucić oba składniki do dużej miski, dodać 2 jajka, kromkę namoczonego chleba, trochę bułki tartej i czubrycy. Wszystko wymieszać, aby powstała konsystencja masy (jak na kotlety mielone). Uformować kotleciki, zamoczyć je w jajku, następnie w bułce tartej i usmażyć na patelni z dwóch stron. Nie potrzebują długiego smażenia wystarczy chwila. Można ja podać z surówką

Smaki Przyprawy i Kolory
Pomidory faszerowane mięsem 159

Danie dla miłośników pomidorów.  Pomidory faszerowane mięsem są i dealne jako przekąska na imprezach.  Można je przygotować wcześniej, a w dowolnej chwili po prostu

Smak mojego domu
Marchewka z bułką tartą i natką pietruszki. 117

Porcja warzyw, nawet czasami nie zdajemy sobie sprawy jak jest dla nas ważna. Marchewka, może nie jest zbyt trafionym dietetycznie produktem w formie gotowanej, niemniej warto sobie na nią od czasu do czasu pozwolić, bo jest pyszna i niemal zwala z nóg. Jeśli nigdy nie jedliście jej w takiej formie, to namawiam do spróbowania mojego przepisu - dla mnie to jeden(...)smaków dzieciństwa. <3 Potrzebujemy: pół kilograma marchewki 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej, ja użyłam Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym od Oleofarm pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Marchewki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, chwilę studzimy, aby dało się je dotknąć i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wsypujemy na nie bułkę

MamaOskarka
Tagliatelle ze szparagami w kremowo-serowym sosie 221

gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na dużej patelni. Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Jeśli nie są to  młode, cienkie warzywa - obieramy do 1/3 wysokości. Kroimy na 2 cm kawałki. Odkładamy główki, resztę wrzucamy na patelnię, doprawiamy sporą ilością soli i pieprzu i smażymy na małym ogniu przez 15-20 minut(...)minuty. Zalewamy sosem. Makaron odcedzamy (zachowując 5-6 łyżek wody, którą dodajemy do sosu). Odcedzony makaron przekładamy na patelnię. Całość mieszamy. Od razu podajemy. Oprószamy na talerzach świeżo mielonym pieprzem. Smacznego :)     żródło inpiracji

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania