mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:274/458)

Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 150

ostatnich, cennych grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz(...)czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka suszonej lub 2 łyżki świeżej, posiekanej

Even Better Food
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 140

nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie(...)oliwę i smażymy mięso (można to robić partiami). Wybierzmy garnek z przykrywą, który będziemy mogli włożyć do piekarnika! Zalewamy mięso zachowanym winem z marynowania, dorzucamy pokrojone w spore kawałki warzywa. Solimy całość ok. 2 płaskimi łyżeczkami soli i wkładamy garnek do piekarnika. Temperatura. Z jednego przepisu wydawało mi się, że taki jeden dość szacowny szef kuchni, nie może się mylić

Right Behind The Kitchen
Awokado zapiekane z jajkiem 129

czasem może przeminąć) śniadanie powinniśmy jeść zawsze. Daję nam ono energię na początek dnia, dostarcza potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych by tanecznym krokiem zacząć dzień :) Pożywne śniadanie powinno zawierać warzywa, jak i pełnoziarniste produkty. Ja preferuje śniadania na ciepło, zwłaszcza zimą, ale nie jest to konieczne. Moim osobistym wymaganiem jest jeszcze szybkość przygotowania! Te wszystkie warunki spełnia zapiekane awokado(...)papryczki chili, ser pleśniowy czy boczek :) Ilość porcji:2 Czas przygotowania: 5 minut + 12 minut pieczenia Składniki: Awokado 2 malutkie jajka Kawałek czerwonej papryki Garść tartego sera Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy troszkę środek. Układamy w blaszce do muffinek odwróconej do góry nogami. Delikatnie wbijamy jajko usuwając ewentualny

Kolizje Smaków
Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami 123

garść świeżej bazylii  szczypta soli i pieprzu  ząbek czosnku  pokrojony w plastry ogórek zielony  Na oliwie z oliwek podsmażam cebulę i czosnek z przyprawami. Mięso mielone mieszam z siemieniem lnianym, otrębami, podsmażonymi produktami, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Dłonie zwilżam olejem i formuję niewielkie burgery. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim burgery(...)niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony.  Pomidora obieram ze skórki, pozbawiam nasion i drobno siekam. Bazylię drobno kroję, paprykę również. Doprawiam solą i pieprzem warzywa, mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Ogórka kroję w plastry.  Jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem.  Na jedną porcję zużywam nawet

Mango Papaja
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 210

marchewka jabłko sól, pieprz do smaku Dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mielone migdały i tarty parmezan z posiekaną bazylią i posiekanymi listkami tymianku (bez twardych gałązek), szczyptą soli i pieprzu. Kruszonkę wyłożyć na dorsza i wstawić go do piekarnika nagrzanego(...)wolnym ogniu do miękkości (uważając, żeby nie wykipiało). Jeśli nie próbowaliście nigdy kalafiora gotowanego w mleku, to koniecznie tego spróbujcie, być może dzięki temu prostemu zabiegowi pokochacie to warzywo jeszcze bardziej. Kiedy kalafior będzie już miękki, odcedzić go na sitku nie wylewając mleka, w którym się gotował. Przełożyć do miski/garnka, dodać łyżkę masła, szczyptę gałki muszkatołowej, doprawić do smaku solą

Dietolog
Szakszuka z ciecierzycą 163

posiłek. Taką mamy wiosnę w tym roku, że rozgrzewające, aromatyczne potrawy są jak najbardziej wskazane. Dlatego ostatnio na obiad przyrządziłam pyszną szakszukę, czyli jajka zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Aby syciła na dłużej, wzbogaciłam ją ciecierzycą. Smacznych pomidorów, na próżno jeszcze szukać w sklepach i na straganach, dlatego zawsze mam w domu zapas przecieru pomidorowego. Do przyrządzenia posiłku wykorzystałam(...)przygotowanie sosu zajmuje tylko chwilkę :) 3 porcje: 2 łyżki oleju rzepakowego pół czerwonej cebuli czerwona papryka mały por (biała część) ząbek czosnku 200 g ugotowanej ciecierzycy spora szczypta wędzonej mielonej papryki spora szczypta cayenne szczypta cynamonu szczypta soli i kolorowego pieprzu pół łyżeczki lubczyku 2 liście laurowe kartonik przecieru pomidorowego Łowicz (500g) 3 jajka szczypiorek Piekarnik nagrzewamy

Mienta blog
Wiosenna babka jaglana z zielonych warzyw 173

kolorowo, bardzo zielono 💚, przez to wyjątkowo.  W mojej kuchni, wiosna też się pojawiła, do radosnego gotowania 🍴 mnie zachęciła.  Zagrałam z nią w zielone 🌵🍏 i wybrałam warzywa moje ulubione. I tak jarmuż, szpinak, groszek, każdy w innych odcieniach zielonego, miał za zadanie stworzyć wspólnie coś wyjątkowego ❤. Kasza jaglana z nimi się zaprzyjaźniła i danie wymyśliła. Tak w babkę się(...)babkę: 6 kostek mrożonych liści szpinaku Hortex, 10 kostek mrożonego jarmużu Hortex, ok. 100 g mrożonego groszku Hortex, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczka mielonego chili -pieprzu cayenne, sól do smaku, 200 g kaszy jaglanej, ok. 200 ml wody, 2 jaja. Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy mrożony szpinak

Moniki Smakołyki
Kapuśniak z kociołka myśliwskiego 252

marchewki 1-2 pietruszki Kawałeczek selera 500 g kiszonej kapusty – ja użyłam kapusty charsznickiej Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren pieprzu czarnego sól/dodatkowa porcja pieprzu mielonego do smaku 1-2 łyżeczki lubczyku 1-2 łyżeczki kminku (właściwie wg uznania – wiem, że nie wszyscy za nim przepadają) 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę Dodatkowa porcja(...)jego ugotowania wykorzystać wszystkie tamtejsze dobrodziejstwa. I tak gotowanie rozpoczęłam od opieczenia mięsa nad ogniem. Następnie boczek pokroiłam na dość cienkie paski wyłożyłam nim dno kociołka. Dodałam żeberka, warzywa oprócz kapusty oraz przyprawy, zalałam mniej więcej 2,5 litra wody i przez kolejne ok. 1,5 godziny gotowałam na wolnym ogniu bulion, od czasu do czasu mieszając. Muszę przyznać

Kate's Kitchen
Zapiekanka z piersią z kurczaka i skorzonerą 176

jest także w Azji. W Polsce zaczęto ją uprawiać  na przełomie XVI i XVII wieku. Wtedy leczono nią ukąszenia żmij, dlatego nazywana jest także weżymordem. Skorzonera to zapomniane warzywo, które dopiero od jakiegoś czasu powoli wkracza do polskich kuchni. Warto się do niego przekonać, ponieważ ma korzystny wpływ na organizm i zawiera wiele cennych składników, które pomogą zregenerować się(...)curry 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka ksylitolu kilka szczypt przyprawy garam masala kilka szczypt ziół prowansalskich sól grubo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy

My Chcemy Jeść
Policzki wołowe w sosie winnym 152

czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek'; document.write(" "); Poliki myjemy i osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem. Oczyszczamy je z błon i ścięgien na wierzchu za pomocą bardzo ostrego(...)ząbki czosnku drobno siekamy. W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Wrzucamy marchewkę, seler i szalotki. Przesmażamy ok. 2 minuty, po czym dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Warzywa zdejmujemy na talerz (uważamy, żeby nie zostawić żadnego kawałka czosnku), a w naczyniu rozgrzewamy dodatkowe 2 łyżki oleju. Obsmażamy na nim poliki na dużym ogniu, aż się się zbrązowią

Poezja smaku
Chili sin carne 257

papryczka jalapeno (proponuję zacząć od ćwiartki) 1 szklanka mrożonych ziaren kukurydzy (użyłam z puszki, część z dodatkiem groszku) 1 łyżeczka mielonego kuminu (w tłumaczeniu kminku) 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chili w proszku (w oryginale 2 łyżki) 2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 800 g pomidorów krojonych (z kartonu) 450 g przecieru pomidorowego(...)ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów) 1/4 szklanki posiekanej kolendry do przybrania (dałam natkę)   Wykonanie: W dużym garnku rozgrzać olej.  Wsypać cebulę i poddusić. Dodać świeże warzywa i przyprawy i smażyć 10 minut na małym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną.  Wlać kilka łyżek wody jeżeli warzywa zaczną przywierać (moje nie przywierały).  Dodać pozostałe składniki (fasolę

Sto kolorów kuchni
Zupa czosnkowa z kurczakiem i makaronem z pełnego przemiału 116

rzepakowego, 3 szt. polędwiczek z kurczaka, 0,7 l bulionu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony cięty czosnek niedźwiedzi do smaku, 1 łyżeczka sosu worcestershire, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, ser parmezan. Przygotowanie: Czosnek dzielimy na ząbki, nie obieramy ich ! Garnek stawiamy na palniku i wrzucamy do niego czosnek. Podgrzewamy tak długo(...)Całość podsmażamy na złoty kolor. W tym czasie obieramy czosnek i w całości wrzucamy do garnka. Całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 5 min. Za pomocą blendera miksujemy warzywa. Po zmiksowaniu, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Polędwiczki z kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Do zmiksowanej zupy dodajemy (równocześnie) kurczaka i makaron. Całość gotujemy do momentu, aż makaron będzie

Moniki Smakołyki
Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy 162

wodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką. Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Co więcej, barwniki zawarte w burakach aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny. Myślę, że to wystarczy, aby przekonać się(...)świeżo mielony pieprz - 2 orzechy włoskie                               - ocet balsamiczny - 1 łyżeczka oliwy z oliwek Wykonanie: - Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć - Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą 104

sól himalajska - 80g ciecierzycy                                       - świeżo mielony pieprz - kilka pomidorków koktajlowych        - ¼ łyżeczki suszonej mięty - kawałek ogórka - 100g brokuła - kawałek awokado Wykonanie: - Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem(...)przez 2 minuty, przelać zimną wodą - Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę - Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem - Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 149

porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu posiekana kolendra lub natka pietruszki kilka malutkich marchewek do dekoracji (mrożone ugotować(...)podsmażyć. Do czosnku i cebuli dorzucić marchewkę, ziemniaka, imbir, pastę curry i paprykę. Dusić razem ok. 5 minut często mieszając. W drugim garnku mocno podgrzać bulion. Gorącym zalać podsmażone warzywa. Całość doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc/ gaz i gotować 15-20 minut, aż marchewka będzie miękka. Odstawić do lekkiego przestudzenia, zmiksować. Zupę ponownie podgrzać. Doprawić do smaku solą

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania