ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A przy okazji jest pyszna. Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną ) 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego(...)drobniutko. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki. Seler naciowy pokroić na małe plasterki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę,chili, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować
Kuchnia na wzgórzuskładająca się z curry, kolendry, kuminu, papryki, soli, pieprzu, kopru i ziela angielskiego. Jeżeli nie uda Ci się jej dostać, proponuję zastąpić ją 1/2 łyżeczki curry i 1/2 łyżeczki mielonej papryki. ➤ Ras el hanout i kmin rzymski kupisz w dobrze zaopatrzonych supermarketach, sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i przez Internet. do podania: ulubione bułki sałata(...)przez praskę, sól, pieprz do smaku marynowana czerwona cebulka: cienko pokrojona czerwona cebula zalana łyżką białego lub czerwonego octu winnego i odstawiona na 10 minut lub też inne ulubione warzywa i dodatki Przygotowanie burgerów z ciecierzycy i pieczonej marchewki: Zacznij od upieczenia marchewki. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Włóż do blaszki lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp szczyptą
Chilli Czosnek i Oliwaliście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru ewentualnie: koperek lub natka(...)litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Simply Foodpapryki faszerowane ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski . Farsz typowy dla kuchni hinduskiej jest mocno doprawiony ziołami oraz lekko ostry dzięki sporej ilości papryczki chilli. Polecam wszystkim fanom jesiennych warzyw takich jak papryka czy bakłażan. Z góry przepraszam za jakość zdjęć, ale nadejście jesieni wiąże się również niestety z coraz krótszymi dniami. Wieczorem, po powrocie z pracy, zanim zdążę(...)cebula 4 ząbki czosnku 5cm świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente
Codzienne Gotowanieśrednia cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 1 litr wody (lub bulionu warzywnego) sok z 1 pomarańczy 1,5 cm świeżego imbiru 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta chili sól pieprz DODATKOWO: kilka łyżek słonecznika do uprażenia na patelni WYKONANIE: W garnku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszklij na niej pokrojoną(...)prze około 1 minutę . Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Marchewkę i pietruszkę pokrój w miarę cienkie plasterki, a ziemniaki w drobną kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i czosnku oraz dolej pozostałe 2 łyżki oliwy. Zamieszaj i smaż warzywa przez około 10-12 minut , mieszając kilka razy
Słodko-Słony Świat Ilonyróżne sosy, sałatki przygotowujemy i sobie przy grillu siedzimy i jemy! Owszem, u mnie to wszystko jest grillowane, ale ziemniaki, kapusta muszą być podane. Niektórzy mięsa nie potrzebują więc warzywami się delektują, ale Ci co mięso zjadają to również moimi ziemniaczkami i kapustą się zajadają. Każdy może ją na swój sposób doprawić ziołami i ulubionymi przyprawami, ale musi dodać trochę(...)olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz do smaku, świeże igiełki rozmarynu, kapusta: 1 mała, młoda główka białej kapusty, olej smakowy czosnek – bazylia, pikantna przyprawa z chilli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: świrze listki bazylii. Przygotowanie: ziemniaki grillowane: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli
Moniki Smakołykirolada się już gotuje, jeszcze tylko garść ziół i obiadek sam się robi :-) Do tego trochę kaszy lub ryżu i uczta gotowa! Polecam. Składniki na roladę wieprzową z warzywami w aromatycznym sosie 1 kg wieprzowiny (szynki, łopatki), ważne żeby miała zwarty kształt np. kuli lub prostokąta 2 kiszone ogórki 4-5 średnich cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej(...)gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach sól pieprz mielony olej 3-4 łyżki mąki 100 ml śmietany słodkiej Mięso nacinamy wzdłuż na głębokość 3-4 cm, uważając jednak by go nie przeciąć. Rozkładamy
Rozpustne gotowanieporcji) Składniki na marynatę: 3/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżki miodu 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1/2 szklanki sosu sojowego Składniki na szaszłyki: 1 kg ulubionej części wołowiny, u mnie rostbef, pokrojonego w 1 cm paski 2 młode cukinie pokrojone(...)mięso i włóż na 8-24 godziny do lodówki. Na przygotowane patyczki do szaszłyków nadziej cukinię, paprykę a następnie pasek szaszłyka, najlepiej w kształcie litery S na przemian z warzywami. Powtarzaj nadziewani aż do wyczerpania się składników. Rozgrzej grill lub patelnię grillową na dużym ogniu, następnie zmniejsz ogień do średniego, ułóż na niej szaszłyki i dopraw solą i pieprzem. Grilluj
karmelowyprostu jeść zdrowo i z umiarem:) Na kolację najelpeij unikać pieczywa (i w ogóle ograniczyć produkty skrobiowe), zwłaszcza jeśli tak jak ja, jesz kolację późno. Lepiej zjeść białko z warzywami - to zapobiegnie odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku;) Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji. Tu propozycja baaardzo smaczna(...)Składniki (dla 1 osoby): 4 plastry koziego sera pasta z awokado (przepis tu ) garść rukoli około 10 oliwek pól szalotki nierafinowany olej rzepakowy - dwie łyżki bazylia, sól,pieprz, mielone suszone pomidory Wykonanie: Każdy plaster serca posmaruj pastą z awokado i delikatnie zroluj W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę W kubeczku
pyszne zdrowościbakłażana. Trochę przypomina hummus, ale dzięki grillowanemu bakłażanowi nabiera zupełnie innego smaku. Składniki 2 puszki ciecierzycy w zalewie 1 bakłażan 1 łyżka sezamu sól ziołowa pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka tymianku szczypta lubczyku Sezam prażymy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciecierzycę przelewamy z puszek na sito, płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy. Bakłażana myjemy i kroimy w plastry, które(...)każdej strony. Plastry grillowanego bakłażana studzimy na ręczniku papierowym. Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy bakłażana, sezam, przyprawy i blendujemy kilka minut. Taką pastę można jeść z ulubionym pieczywem, z warzywami lub jako dodatek do krakersów czy wytrawnych herbatników. Ciecierzyca zawiera mnóstwo białka. W 100 g znajduje się go ponad 8 g. Zawiera także potas, który dobrze wpływa na serce
My Chcemy Jeśćłasny;/ 1 porcja 50-70g makaronu spaghetti 1/2 czerwonej papryczki pepperoni 1 cebula dymka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1/4 łyżeczki oregano 3-4 łyżki oleju roślinnego W wysoki, wąskim garnku zagotowuję niecały litr wody, dodając łyżkę soli. Jak mawiał jeden Włoch, którego poznałam na warsztatach(...)wody wrzucam makaron i gotuję go do miękkości. Odcedzam i odstawiam. Papryczkę oczyszczam z pestek, cebulę dymkę i czosnek obieram, wszystko drobno siekam. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam warzywa i podsmażam do momentu, aż cebulka się zeszkli. Następnie wrzucam makaron, mieszam z zawartością patelni, chwilę podsmażam. Na końcu wrzucam szczypiorek, doprawiam solą, pieprzem i podaję. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkiZiemniaki są u nas popularnym warzywem. Lubimy placki, kluski, zupy. Znaną potrawą w północno-wschodniej Polsce są kartacze , inaczej cepeliny. Danie jest pracochłonne, ale warte spróbowania. Składniki: 20 dużych ziemniaków 0,5 kg mięsa z łopatki 20 dag mąki boczek wędzony cebula 2 jajka sól pieprz Połowę ziemniaków ścieramy na tarce i odsączamy (najlepiej na sitku położyć gazę(...)Masa ziemniaczana powinna być raczej sucha niż mokra. Pozostałe gotujemy i przepuszczamy przez maszynkę. Ugotowane i starte ziemniaki łączymy. Dodajemy mąkę, jajko, sól i wszystkie składniki mieszamy. Mięso mielimy razem z cebulą, dodajemy jajko, przyprawy (mięso może być surowe lub wcześniej ugotowane). Z masy ziemniaczanej robimy placki wielkości dłoni, na które nakładamy nadzienie, zlepiamy brzegi i formujemy podłużne kartacze
Salonik smakówok.40 minut (do miękkości warzyw).Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia i gotować ok.5-10 minut.Obrane buraki pokroić w plastry, dorzucić do garnka z wywarem, dodać obrane pokrojone w plastry jabłko(...)odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Ja po wystudzeniu odstawiłam do lodówki.Na drugi dzień całość zagotować, przecedzić, doprawić do smaku octem, solą, ksylitolem (lub cukrem) i świeżo mielonym pieprzem. Grzybki dorzuciłam do barszczu, można je zużyć również do przygotowania uszek. Ja dodałam dodatkowo tylko łyżkę ksylitolu, ale wszystko zależy od smaku i użytych produktów. Doprawić także roztartym
Smaczne ZdroweSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe 1 sztuka, kurki mrożone 20 dag,zioła prowansalskie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka, seler nać 2 łodygi łopatkę umyć, osuszyć i natrzeć kucharkiem, pieprzem białym i na 2 godziny do lodówki w rondlu(...)zrumienić łopatkę, mięso wyjąć na talerz wsypac pokrojoną w talarki marchew, pokrojoną w kostkę cebulę, cukinię, kawałeczki łodyg selera, kurki zamrożone - wszystko podsmażać z 5 minut mieszając włożyć do warzyw łopatkę, wsypać zioła prowansalskie, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa taka łopatka jest dobra na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięAch uwielbiam takie proste rozwiązania :D Składniki: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana sól 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka) ulubione przyprawy (u mnie: ziele angielskie, liść
Malinowo w kuchniPyszny! Zdrowy, łatwy w przygotowaniu zielony koktajl owocowo-warzywny z ziarnami. Dla każdego freak'a zdrowego odżywiania :) Składniki: 100 g szpinaku seler naciowy, 2 łodygi pomarańcza
Taste Of My DayOstatnio we wszystkich miejscach gdzie się pojawiam serwują przeróżne zupy krem, które bardzo lubię. Tym razem i ja postanowiłam zrobić krem z brokułów. Składniki: - 2 brokuły
Kuchenne WariacjeBardzo proste, szybkie w przygotowaniu danie a jakże smaczne :) Fasolka szparagowa polana przesmżoną bułka tartą na maśle to pyszny dodatek do obiadu. U mnie najlepiej smakuje
Kuchnia z widokiem na ogródDzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSezon na cukinie trwa. U mnie jest jej całe mnóstwo i choć zjadamy ją na bieżąco bo uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś
Magiczne Życie MartySkładniki MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, czosnek 1 główka, kucharek 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki SOS JOGURTOWY: jogurt naturalny 400 ml, rzodkiewki 6 sztuk, ogórek gruntowy 1 mniejszy, koperek 1/2 pęczka, cukier 3 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, marynata - ile zostało(...)ostatni, są pyszne, chrupiące, smakują na zimno jak czipsy, cukinia jest nie rozciapana, sos doskonale pasuje jako dodatek, mąż mięsożerca spróbował i smakowało bardzo i mam częściej grillować warzywa = z podanych składników w rozdrabniaczu zmiksować marynatę świeże, mniejsze cukinie umyć, przekroić na połowę wzdłuż, jesli trzeba to przekoić połówki wzdłuż na połowę, aby nie były za grube, ponakłuwać z każdej
W Mojej Kuchni Lubięduża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków(...)podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas gotowania, będzie mniej szumowin (czasem jest ich tak mało, że nie ma potrzeby usuwania ich) W tym czasie obieramy warzywa, a cebulę opalamy na gazie. Ja robię tak, że kroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby
Szczęśliwa kuchniałyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/3 limonki, 1 łyżka octu ryżowego, 2 łyżki ketchupu przyprawy: szczypta papryki wędzonej, szczypta kolendry mielonej cebula dymka limonkowy ryż: 1/2 szklanki ryżu, 1 szklanka wody, skórka otarta z 1 limonki, pół łyżeczki soli Pierś kurczaka i paprykę kroję w kostkę, marchewkę w słupki a fasolkę(...)pokrojoną cebulę, imbir, czosnek i chili razem z przyprawami przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodaję pokrojonego kurczaka, którego smażę do momentu aż się zarumieni. Dodaję pokrojone warzywa i smażę przez minutę. Wlewam bulion i gotuję całość przez 7-8 minut. Składniki sosu mieszam i wlewam do woka. Całość gotuję jeszcze 3-4 minuty, tak by sos uległ redukcji
Mango Papajaczosnku, posiekane 800 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 800 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku olej z dyni, uprażone na suchej patelni pestki (np. słonecznik, dynia i pinie), do podania Przygotowanie: W dużym garnku z odrobiną oleju(...)aromat. Następnie dodaj bulion, dynię, kalafior, tymianek, kmin i dopraw całość solą i pieprzem do smaku. Gotuj na średnim ogniu, z lekko uchyloną pokrywką, przez około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksuj zupę, jeżeli potrzebujesz partiami, do uzyskania gładkiego kremu. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne. Podawaj zupę skropioną
karmelowyViolaPassions Kurczak w sosie balti z chlebem Naan Sklad : 3 łyżki oleju z warzyw (nie slonecznikowy nie rzepakowy ) 2 średnie cebule 3 pomidory bez skórek posiekane (moga byc z puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty(...)sloiczkach lub tubkach ) 700g piersi z kurczaka bez skóry pokrojonego w kostke okolo 2.5 cm do 3 2 lyzki naturalnego jogurtu 2 lyzki świeżej kolendry jak nie ma to mielonej lyzke 2 swieze zielone papryczki chilli 2 lyzki soku z limonki Sól Sposob: 1. *Na glebokiej patelni Smażymy cebule okolo 10 min az sie zarumieni *Dodajemy pomidory * nastepnie kalonji
Viola cooks with passionwołowiny -2 łyżki oleju -1 duża cebula -2 marchewki -2 łodygi selera naciowego -1 ząbek czosnku -200 ml czerwonego wina -1 łyżeczka rozmarynu -1 łyżeczka papryki słodkiej -1 łyżeczka mielonych nasion kolendry -200 ml bulionu -sól i pieprz -ok. 1 kg. ziemniaków -2 jajka -1 łyżka masła -łyżka soli -0,5 szklanki mleka -200g startego żółtego sera Wykonanie(...)minut, aż będzie miękka. Dodajemy mięso i doprawiamy, rozmarynem, papryką kolendrą, solą i pieprzem. Smażymy przez kolejne 5 minut mieszając. Wlewamy wino i dusimy aż odparuje. Dodajemy warzywa i bulion. Całość gotujemy bez przykrycia przez ok 15 minut na dużym ogniu, do momentu gdy większość płynu odparuje. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i gnieciemy na purée
Smakuj życie!domu. Ta sałatka to królowa zimy, gdy z piwnicznej półki zaczynamy wyciągać zapasy przygotowane latem, wiedząc , że w okolicznych warzywniakach są warzywa, które jakoś mało smakują i pachną jak warzywa, szczególnie pomidory. Poza tym ta sałatka zawiera dużo witaminy C, gdyż ogórki kiszone i cebula stanowi jej bogate źródło. Podobną sałatkę podawano mi podczas diety odchudzającej w Kołobrzegu, ale tamta(...)przełknąć, ohyda! Najlepsza sałatka z ogórka kiszonego i cebuli : Składniki na 2 porcje: 4 kiszone ogórki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Kiszone ogórki kroimy w plastry, najlepiej zrobić to na tarce, wtedy plasterki będą cienkie i równe. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Ogórki mieszamy w miseczce
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięduża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii 4 gałązki lubczyka 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków(...)podzielonego na części i moczymy około godzinę - dzięki temu, podczas gotowania, będzie mniej szumowin (czasem jest ich tak mało, że nie ma potrzeby usuwania ich) W tym czasie obieramy warzywa, a cebulę opalamy na gazie. Ja robię tak, że kroję cebulę na pół wraz z łupinką, kładę na palniku, włączam mały płomień i opalam ją około 5 minut pilnując, żeby
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comduże ząbki czosnku 250ml jogurtu naturalnego (u mnie bałkański) 250g białego ryżu długoziarnistego 1l wody ---- 1 łyżeczka chilli w proszku 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżka przyprawy curry sól do smaku sok z połowy cytryny natka pietruszki do posypania kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie to najprostsza z prościzn. ;) Mięso myjemy(...)się zarumieniło. Cebulę kroimy w grubsze plastry, czosnek grubo siekamy i wrzucamy do kurczaka. Podduszamy razem kilka minut i przekładamy wszystko do wysokiego garnka. Do mięsa i warzyw dokładamy jogurt naturalny, dobrze mieszamy i na niezbyt dużym gazie doprowadzamy wszystko do wrzenia. Kilka minut gotujemy wszystko razem. Na dnie garnka może, a nawet powinna utworzyć się pewnego
Kuchenna KontrrewolucyaBakłażan to takie warzywo, z którego zawsze można coś wyczarować. Można go zamarynować i upiec z dodatkiem ulubionego sera, albo połączyć z czosnkiem, ziołami i podać z ugotowanym na sypko ryżem. Albo można zrobić z niego pyszne roladki, nadziewane czosnkowo-orzechową fetą, a następnie zapiec je w balsamiczno- pomidorowym sosie pachnącym rozmarynem. Pycha! SKŁADNIKI (8-10 małych roladek(...)duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki octu balsamicznego 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżeczka brązowego cukru
DefinicjaSmakumało doceniany przez ludzi. W jego wnętrzu znajduje się bogactwo składników mineralnych: wapń, potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo i selen, a także kwas foliowy oraz wit. C. Jest warzywem pomocnym w walce z nadciśnieniem, zakwaszeniem organizmu oraz chorobami wirusowymi. Oprócz tego burak zawiera antyutleniacz- betaninę, który chroni przed działaniem wolnych rodników oraz wzmacnia organizm(...)mnie do wykonania torcika, do którego wykorzystałam miąższ z sokowirówki. Torcik wytrawny z kremem chrzanowym Składniki: miąższ z 1 buraka i 100g selera; 1 łyżka mielonego lnu; 1 jajko; 3 łyżki płynu (u mnie sok buraczano-selerowy, może być woda); pieprz ziołowy. Krem: 100g twarogu półtłustego; 1 łyżka serka Bielucha; 2 łyżki chrzanu. Dodatkowo: płatki migdałowe
Życie na widelcupodpiekam tortille. Reszta to już tylko składanie całości. Choć pszenna tortilla nie należy do najzdrowszych to nie miejmy wyrzutów sumienia, bo zawinięta jest w nią cała masa świeżych warzyw, w tym bardzo zdrowe kiełki (my namiętnie zajadamy się kiełkami brokuła). Wszyscy uwielbiamy to danie, bo smakuje rewelacyjnie, a "wisienką na torcie" jest tu sos czosnkowy, którym polewam wszystkie składniki(...)SKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula czerwona (lub biała) kiełki (np. brokuła) filety z kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka oliwa z oliwek majonez ketchup (najlepiej pikantny) SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 0,5 łyżeczki brązowego
Słodko-Słony Świat Ilonyśrednie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Boczek(...)minut. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę
Czerwień i błękit