mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:270/458)

Pikantny sos do kanapek 231

jednego koloru 8 łyźek octu  2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka pieprz młotkowany z kolędrą i ziołowy 1 płaska łyżka 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżka cukru 1 łyżeczka majeranku sól do smaku najlepiej morska lub himalajska Wykonanie Papryczki chili siekamy drobno . Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku(...)czosnek, smażymy kolejną minutę dwie.Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż wszystko zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę,i przyprawy. Nasz sos przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut.SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zrazy z mięsa mielonego 184

Nietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w  środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak.     Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka(...)dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut

Maminek kulinarny
Gulasz z żołądków, przepyszny 202

Zrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę(...)plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę

Kuchnia Pokoleń
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 224

wierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka. Ćwiartki są o wiele szybsze do przygotowania niż konkretna sałatka. Steki? Klasyka gatunku — wiele czasu na ich przygotowanie nie potrzeba. A sezonowe warzywa, takie jak szparagi, przygotowane sauté, to zawsze dobry dodatek.   Jeśli gotujecie poza sezonem szparagowym, w ten sam sposób co tutaj szparagi możecie potraktować świeże różyczki brokułu, rozmrożoną fasolkę szparagową(...)szparagów 1/2 główki sałaty lodowej 1/3 dużego kubka jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu miętowego (albo garść świeżej mięty+ szczypta cukru+ łyżka soku z cytryny) 1 mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz kilka gałązek szczypiorku sól

Karo in the Kitchen
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 190

przypominającą wyglądem piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!,  a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców z Bazaru. Po takiej(...)życiu nie mówił o kawie z taką pasją i zaangażowaniem. Borys zna całą historię produktu - od etapu hodowli i zbiorów, przez przechowywanie i wypalanie, a  skończywszy  na mieleniu i parzeniu. Co więcej, zna ją osobiście - dużo podróżuje, rozmawia z plantatorami i wie o każdym ziarnku więcej, niż mogłoby się Wam wydawać. Specjalnie dla nas przyrządził kilka najwyższej klasy

Food Square
C - Zupa z duszonych porów 183

litry bulion warzywny (może byc z kostki)              do smaku gałka muszkatołowa mielona              do smaku sól             do smaku pieprz(...)się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą.       Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szynka wieprzowa ze szparagami na kaszy gryczanej 238

Dziś kolejna propozycja z kaszą, tym razem gryczaną prażoną. Jeszcze się bardzo mocno nie zagłębiłem w książkę "Kipi Kasza", ale to chyba dzięki jej obejrzeniu zacząłem

Parowar Faceta
Pieczony omlet z pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym 212

Składniki 3 jajka 1 opakowanie sera pleśniowego 1 małe opakowanie jogurtu greckiego 2 garście kolorowych pomidorków koktajlowych 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól świeżo mielony pieprz Jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem. Dodajemy jogurt grecki i oliwę z oliwek. Mieszamy na jednolitą masę. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i dodajemy do masy jajecznej. Pomidorki kroimy(...)pomidorkami koktajlowymi i serem pleśniowym podajemy na gorąco lub na zimno z ulubionym pieczywem i kolorową sałatą.  Wielbicielom pieczonych omletów polecam także inne przepisy: Pieczony omlet z warzywami Omlet ze szparagami na bogato Frittata z brokułami, serem feta i oliwkami

My Chcemy Jeść
Wegetariański gulasz z ciecierzycą 116

Wegetariański gulasz z ciecierzycą i suszonymi pomidorami. Danie proste i warte przygotowania. Ja robię naprawdę często i zawsze znika w ekspresowym tempie, więc ciężko było uchwycić

Mienta blog
Sałatka z łososiem i "Tajemnice Luizy Bein" 209

Nadszedł czas, gdy warzywnik daje to, nad czym pracowałam od lutego :) Mogę się cieszyć różnymi odmianami sałat i innymi warzywami. To dla mnie istne warzywno-owocowe szaleństwo 😊 Oczywiście nie zapominam o tym, co mówią dietetycy - sałatka będzie sycąca, gdy znajdzie się w niej składnik białkowy. W przeciwnym razie pół godziny po zjedzeniu sałaty znów poczuje się głód. Dla mnie wszelkie(...)mnie lodowa i czerwona masłowa) kilka pomidorków koktajlowych pieczony lub smażony łosoś (może być taki, który został z obiadu) szczypiorek lub dymka 2 łyżki ziaren słonecznika pół łyżeczki mielonego ostropestu 2 łyżki oleju ostropestowego pół łyżki octu jabłkowego sól pieprz Sałatę dobrze wypłukać i porwać na kawałki. Wrzucić do salaterki. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Umyte pomidorki pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpeciki inaczej 142

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/2 kg mielonego mięsa z indyka   -1 jajko -łyżka majeranku -1/2 papryki czerwonej -1/2 papryki żółtej -opakowanie mrożonych liści szpinaku -2 spore cebule -4 ząbki czosnku  -4-5 ziela(...)majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok. Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą  (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch

Kulinarne przemyslenia
Burgery z cukinią 213

Od początku marca czekam na skok temperatur. Chociaż tak do 15 stopni, by przejść się po parku i poobserwować wychodzące pąki. A jak tylko widzę słoneczną

Pink Envelope
Zupa krem selerowo-batatowa 197

kokosowego 3 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju(...)małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa krem selerowo-batatowa 197

kokosowego 3 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju(...)małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem.  Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam

Szczęśliwa kuchnia
ZUPA DYNIOWA Z POMARAŃCZĄ 163

Jesień, to czas w którym dynia króluje na Naszych stołach. Zupa pojawia się chyba najczęściej i w najróżniejszych wersjach. Ja smak mojej wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, która

Z Majeczką w kuchni