mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:279/458)

Ryba po grecku 130

filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka 2-3 pietruszki pół średniego selera 1 por( biała część) 1-2 cebule pół szklanki oleju 2-3 szklanki wody sól pieprz, mielony oraz w ziarenkach kilka ziaren ziela angielskiego kila listków laurowych 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Umytą i dobrze osuszoną rybę pokroić na małe kawałki i oprószyć(...)liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i pół łyżeczki soli. Dusić na małym ogniu przez ok.15-20 minut. Por i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać do reszty warzyw. Dusić jeszcze kilka minut. Do warzyw dodać słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Dusić 2-3 minuty. Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rybę obtaczać w mące

Pysznie & Pięknie
Danie z makaronem, mięsem mielonym z kurczaka i warzywami 114

drzewach ,, zrobi,, się ,, kolorowo,, jak będą fruwały liście.. Te moje danie, jest właśnie w takich kolorach , kolorach jesieni , ale zarazem proste i smaczne :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka 300g suchego makaronu świderki 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego Szczypta tymianku Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Gotuję makaron wg instrukcji(...)solą, pieprzem i tymiankiem.  Dodaję 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość duszę do miękkości ok 15-20 na wolnym ogniu.  Ugotowany i odcedzony makaron łącze z mięsem i warzywami :) Smacznego

Domowa Kuchnia u Mamy
Makaron z sosem warzywnym, z kotlecikami z fasoli i pieczarek czyli Niedzielne Milenie odc.43 165

mielimy! jak nie ozorem to w maszynce do mielenia.  No dobra, przynajmniej ja mielę. To jedna z moich ulubionych form przygotowywania posiłków, no i nie ma jak kotlet mielony! z czego to już mniej istotne :) Przepis na ten sos i kotleciki znalazłam w książce "Na zdrowie" Elizy Mórawskiej. Receptura w książce ma niestety błędy (np. składniki się(...)słupki lub plasterki ząbek czosnku, obrany i posiekany 3 łyżki oliwy 3 łyżki porwanych listków bazylii łyżeczka listków oregano 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Fasole mielimy lub blendujemy tak by pozostały w niej malutkie kawałki. Pieczarki smażymy z cebulka na łyżce oliwy by ładnie się zrumieniły. Fasolę i pieczarki łączymy i lekko blendujemy, dodajemy cynamon, musztardę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa ziemniaczana z kaszą jęczmienną i jarmużem. Energia odNova - co o niej wiesz? 140

ziemniaków 1 średnia cebula 4-5 większych ząbków czosnku 2-3 łyżki oleju 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej 100 g świeżego jarmużu 50 g masła sól do smaku mielone płatki chilli - opcjonalnie Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w średniej wielkości kostkę - taką jak standardowo do zupy. Cebulę obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Czosnek obrać i pokroić(...)gotujcie jeszcze przez kilka minut. Ja gotuję całość razem przez około minutę, wtedy jarmuż jest lekko al dente. Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, dodać masło. Zupę podawać przyprawioną mielonymi płatkami chilli. Ta zupa jest przynajmniej tak samo smaczna, jak ta, którą ugotowalibyśmy na mięsie. A skoro tak, to czy codziennie musimy jeść mięso? Tak naprawdę, to nasze codzienne wybory

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wątróbka drobiowa z pieczarkami i jabłkiem 107

świeżych pieczarek 3  duże cebule dymki 1 duże jabłko 200 ml śmietanki słodkiej 18% 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki klarowanego masła Sól morska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku ½ łyżeczki słodkiej papryki Mąka pszenna do obtoczenia Olej do smażenia Jak wykonać ?  W ątróbkę obieramy z błonek, płuczemy, wkładamy do miski zalewamy zimnym mlekiem(...)plasterki, obrane jabłko w kostkę, podduszamy pod przykryciem na klarowanym maśle rozgrzanym na głębokiej  patelni, w trakcie smażenia doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem, gdy warzywa zmiękną zalewamy śmietanką , i chwilę smażymy aż zacznie gęstnieć , dodajemy podsmażoną wątróbkę, dusimy  na wolnym ogniu do miękkości. Podajemy gorącą posypaną szczypiorem z dymki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pasztet pieczarkowy - wegański 163

mile mnie zaskoczył smak. Pasztet ten dla odmiany wcale nie jest mięsny i może posłużyć nie tylko jako smarowidło do pieczywa ale również jako pasta do nadziania babeczek czy warzyw. Grażynce za przepis bardzo dziękuję i dziele się nim z Wami.   Pasztet pieczarkowy - wegański  Składniki : 500 - 600 g pieczarek 2 duże cebule olej do smażenia sól(...)miękkości i odparowania.  Przekładamy do blendera, dodajemy śmietanę i koniak - miksujemy na gładki pasztet. Kokilki do zapiekania smarujemy masłem, uzupełniamy pasztetem, oprószamy majerankiem i papryką mieloną. Naczynka ustawiamy w dużym naczyniu do zapiekania, uzupełniamy wodą i pieczemy w kąpieli wodnej przez 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. całość przykrywamy folią aluminiową odkrywając

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Duszony groszek z marchewką 165

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 szklanka mrożonego groszku 3 duże marchewki 1 szklanka wody 1 czubata łyża masła 1/2 łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka cukru sól do smaku 50 ml słodkiej śmietanki 12 % mąka rozrobiona w wodzie do zagęszczenia Marchewkę obieramy i kroimy w kawałk i wielkości ziaren(...)miękka ( groszek do tego czasu , będzie już na pewno gotowy ) . Wlewamy śmietankę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką , rozrobioną w wodzie do bardzo gęstej konsystencji . Po wyłożeniu na talerz , warzywa muszą się trzymać razem , nie pływać Gotowe . Smacznego !     Post Duszony groszek z marchewką pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 129

można wzbogacić, dodając marchewkę i pietruszkę. Warzywa trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do podsmażanych pieczarek.  Jeśli zupę będą jadły dzieci, które nie chcą jeść warzyw lub pieczarek, to można ją zmiksować. Zupa będzie miała przyjemną aksamitną konsystencję i nie trzeba jej zagęszczać mąką. Ta zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek masła sprawia(...)łyżka masła klarowanego (lub zwykłego masła) 1/2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki  2 łyżki śmietany do zupy (18%) kilka gałązek zieleniny do zupy - koperek, pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć

Codziennik Kuchenny
Ziemniaczane łódeczki na Dzień św.Patryka 118

dniu w roku! :) No i jedna z moich ulubionych odmian kapusty - jarmuż! Wspomaga pracę układu sercowo- naczyniowego, wspiera wzrok i ma właściwości antynowotworowe. To tylko nieliczne dobre właściwości tego warzywa, które w naszym kraju wciąż jest jeszcze niedoceniane. Ale nie ma co się rozczulać, bo oto na talerzu prężą się ziemniaczane łódeczki z jarmużem właśnie! Paprykowo- jogurtowy dip dopełnia całości(...)skórkę otartą z 1/4 cytryny sól, pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka oleju 2 łyżki wody Dip: 1/4 słodkiej papryki czerwonej 3 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli szczypta mielonej papryki słodkiej szczypta curry Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki obierz i umyj. 2. Każdego ziemniaka przekrój wzdłuż na pół i gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 3. Cebulę i czosnek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Klopsiki pikantne w kapuście 148

łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie wpływającym na nasz przewód pokarmowy. Posiada mało kalorii (100 g zawiera 40 kcal), jest bogata w witaminy i mikroelementy. Kapusta może być jednak ciężkostrawna, aby nie była gazotwórcza(...)czosnku 1 łyżeczka kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz 1/2 litra wody 6 łyżek oleju klopsiki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa) 2 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kebaba lub 1/2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka słodkiej papryki

Kuchcik gotuje
Potrawka z kurczaka w pomarańczowym sosie 171

Składniki na 3-4 porcje: ok 500 g filetów z kurczaka ok 150-200 g pieczarek 1 duża papryka czerwona 2 średnie cebule 2 kopiaste łyżeczki

Anioszek w kuchni
Ryba po grecku 128

mąka bułka tarta Do smażenia: 2 łyżki oleju 2 łyżki klarowanego masła 4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżka miodu 150 g koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej papryki w proszku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Dorsza myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy(...)oleju z obu stron. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pietruszki.Wszystko razem mieszamy i podsmażamy przez chwilę. Warzywa podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat,miód i przyprawy. Dusimy aż warzywa zmiękną. Na półmisku układamy warstwę warzyw, na nich kawałki ryby i przykrywamy kolejną warstwą warzyw

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA 187

łyżeczka kurkumy - sól i pieprz do smaku Na dno garnka wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki wędzonkę, dodajemy namoczone dzień wcześniej fasole (razem z wodą), na to wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por i seler naciowy. Następną warstwę stanowią ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy obrane ząbki czosnku, przekrojone na połówki. Dokładamy liście laurowe i ziela angielskie, posypujemy roztartymi w dłoniach(...)gotujemy ok.60-70 minut. Po tym czasie palnik wyłączamy, garnek odstawiamy na ok.10-15 minut, następnie odpowietrzamy zawór i dopiero otwieramy. Dolewamy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kurkumą i solą (gdy jest taka potrzeba), ja dodaję także pozostałe 2 łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ZUPA-KREM KOPERKOWA 159

teraz, po przeprowadzce, będę miała miejski ryneczek jeszcze bliżej niż dotychczas. Tak, zdecydowanie to lubię!    Urzekła mnie starsza Pani. Stała na boku, z dala od innych handlarzy warzyw, wciśnięta gdzieś w kącie pomiędzy skarpetkami a miodem. Stała i czekała. Takiego dorodnego kopru na oczy nie widziałam! Grube pęki soczystej, pachnącej zieleni aż wzywały do zakupu(...)łasny;/ dla 2-3 osób 4  młode, niewielkie ziemniaki 1 duży pęczek koperku (3x taki, jaki można dostać w markecie) 3 szklanki bulionu warzywnego pieprz biały (najlepiej świeżo mielony) mielona kolendra, gałka muszkatołowa Ziemniaki obieram, płuczę i kroję na małe kawałki, by szybciej się ugotowały. Zalewam je w rondlu bulionem i gotuję do miękkości (ok.20 minut). Następnie

W kuchni Karmel-itki
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 148

ugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego smaku, aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan(...)prażonych płatków migdałów 1 dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Caprese 168

Jedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już

Pasja Smaku
Pasztet z soczewicy z kurkami i z suszonymi pomidorami 146

szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej * w wersji z kurkami: - 1 szklanka kurek - 1 mała cebula - masło - tymianek * w wersji z suszonymi(...)żeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować

CookYourself
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 156

dania postanowiłam ją odtworzyć w domu.  Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno  bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś zapraszamy na wersję(...)duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki   PRZYGOTOWANIE: W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, razem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Falafele z ciecierzycy i bobu 230

duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu(...)pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy

OstryKęs
Surówka z kiszonej kapusty 157

Jeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj. Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki1 duża marchewka1 jabłkotrochę kminku1 mała cebulka2-4 łyżki olejucukier, sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku(...)Jeśli uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kalarepki faszerowane mięsem i warzywami 97

Dziś mam dla Was zaległy przepis na kalarepki , które pokazywałam jeszcze przed wyjazdem na wakacje!Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne!Farsz jest niezwykle sycący

Ostra na Słodko
Coś z niczego 164

pomarańczowym rabarbarem Składniki: (na 4 spore porcje) kruszonka owsiana: 80 g płatków owsianych 30 g jasnego brązowego cukru 30 g masła 1 łyżka miodu masa: 270 g twarogu 3krotnie mielonego 350 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka Cointreau pomarańczowy rabarbar: 150 g rabarbaru 1 pomarańcza  50 g cukru(...)pomarańczy zetrzeć skórkę, owoc wyiletować - zachować sok.  Na petelni skarmelizować cukier z łyżką soku pomarańczowego. Gdy nabierze złotego koloru, dodać pokrojony w 1cm kawałki rabarbar. Smażyć, aż warzywo zmięknie. Wlać pozostały sok, dodać skórkę pomarańczową i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masa: Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia Hokkaido-pieczona-faszerowana 193

Hokkaido pumpkin-roasted, stuffed   Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5  ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni(...)nagrzanego piekarnika,  piec 20 minut w temperaturze 190 oC. W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz. Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć.  Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko

Kulinarny karnet Christophera
Flaczki z boczniaków 365

natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy(...)dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy dwa liście laurowe i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę. Solidnie

Poezja smaku
Makaron wonton z sosem mięsnym i cukinią 236

Lubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem. 

Pasja Smaku
Falafele z ciecierzycy i bobu 189

duża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu(...)pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy

OstryKęs
Cannelloni z porem i brokułem 318

włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż(...)łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera topionego (100g) 100g sera gorgonzola 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona   FARSZ: Mięso mielone podsmażyć krótko na patelni, przełożyć do większego naczynia

Grunt to przepis!
Chili con carne 157

prawdę ostra! A już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się w przygotowywaniu wigilijnego stołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz(...)pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać mięso wołowe, doprawić. Ja użyłam tylko soli i pieprzu, ponieważ świeży czosnek i papryczka chili dały daniu dużo aromatu. Ale oczywiście możecie użyć innych

Zgrabne Gotowanie
Kantońskie stir fry z łaty wołowej – z aksamitnym sosem i jajkiem 152

mój ulubiony sposób na zjedzenie tego mięsa w formie innej niż steki. Komponuje się z każdym smakiem i aromatem – przyjmie ostre i delikatne dodatki, wszystkie możliwe sosy i warzywa. W tym kantońskim przepisie łata wołowa połączona jest z aksamitnym ale wyrazistym, lekko ostrym sosem z dodatkiem jaj. Uwierzcie – smakuje i pachnie milion razy lepiej niż wygląda! W dawnym kolonialnym Kantonie(...)napływ robiących interesy Europejczyków do tego miasta jest ogromny. To danie właśnie – obok wołowego stir fry z pomidorami, wołowiny stir fry w żółtym curry z groszkiem i kantońskiej mielonej wołowiny w sosie pomidorowym do złudzenia przypominającej bolognese –jest jednym z takich przepysznych, kulturowych miksów.   Chińska kuchnia jest szybka pod jednym warunkiem – wcześniej trzeba poświęcić dłuższą chwilę czasu

Karo in the Kitchen
Zupa z pomidora malinowego z młodym czosnkiem 140

odsłonie wyłącznie z Polskich produktów. Zupa o konsystencji kremu lub musu którą zrobicie w kilka minut. Pomidory malinowe to jedna z najsmaczniejszych odmian której smaku możemy być pewni. To warzywo działa jak napój izotoniczny dzięki dużej zawartości potasu i likopenu szybko rewitalizuje organizm. Młody czosnek za to to skarb, jego zapach i smak jest delikatny i nienachalny. W zupie będzie(...)przygotowania: do 10 minut (choć lepiej zostawić zupę na kilka godzin żeby się przegryzło wszystko) Składniki: Pomidory malinowe 2 szt 5 ząbków młodego czosnku 40g masła cukier brzozowy świeżo mielony pieprz czarny świeża pietruszka sól himalajska Przygotowanie: 1/ Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka. 2/ Dodajemy masło, pietruszkę oraz obrane i przepołowione ząbki młodego

Kuchnia PROzdrowotna
Makaron z naleśników z sosem pomidorowym z kurczakiem 155

rzepakowego Ok. 50 ml wody gazowanej Na sos: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów w kawałkach Łyżeczka koncentratu pomidorowego Natka pietruszki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowujemy naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Miksujemy do momentu powstania płynnego ciasta bez grudek. Rozgrzewamy patelnie z odrobiną oleju i smażymy naleśniki(...)Rozgrzewamy drugą patelnie z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w paseczki i wrzucamy na patelnię, mieszamy. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy. Po minutce rozsuwamy warzywa na bok, a na środek wykładamy kurczaka. Obsmażamy na złoty kolor, dodajemy pomidory i mieszamy całość. Dorzucamy koncentrat pomidorowy i dolewamy odrobinę wody, doprawiamy pieprzem. Dusimy chwilkę i smakujemy, doprawiamy

Kolizje Smaków
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 149

sól himalajska - 150g brokuła                                              - świeżo mielony pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - kawałek czerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli(...)następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka nicejska 279

gości, również na nieco donośniejsze okazje i wydarzenia. Sałatka nicejska 2015-05-22 11:32:34 Oryginalna sałatka nicejska ze świeżego tuńczyka, z jajkami, anchois i bogatym zestawem warzyw. Lekkie i zdrowe, ale – podane ze świeżą francuską bagietą – sycące danie. Na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g(...)mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Pomidorki kroimy na pół

Kulinarna Pokusa
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 218

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wołowinę czyścimy z nadmiaru tłuszczu i błon, kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku, tymianek i świeżo mielony pieprz. Zalewamy mięso czerwonym winem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy(...)odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wrzucamy cebulę i czosnek. Ponownie chwilkę smażymy i dodajemy marchew i pieczarki. 5. Gdy warzywa się zarumienią przekładamy zawartość patelni do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Zalewamy składniki winem pozostałym z marynowania mięsa i dusimy pod przykryciem na małym ogniu

W kuchni Katie
Zupa krem z marchewki z pesto i łososiem 153

wolę zupy na wywarze mięsnym. Są one dla mnie zdecydowanie bardziej smaczne i treściwe. Także każdy chyba  z nas wie jak ugotować rosół :) wywar może być gorący. Najważniejsze by warzywa były pokrojone w kostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję podsmażoną(...)oraz pieczonym filetem z łososia w ziołach.  1 filet z łososia około 300-400 g 1 łyżka bazyliowego pesto 3 ząbki czosnku zmielone suszone pomidory sól himalajska mielone chilli Na łososia wylewamy sporządzona marynatę i zapiekamy przez 10 minut 200 stopni góra i dół

ClauditteMissCooking
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 155

olej rzepakowy 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 liść laurowy sól i pieprz 4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego 4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g białka kurzego Newella, pokrojonego w paski i podsmażonego do podania(...)dokładnie je w nim obtocz. W dużej misce wymieszaj dynię z 2 łyżkami oleju i curry. Wyłóż je na blaszkę razem z papryką i włóż do piekarnika. Piecz warzywa przez 30 minut lub do momentu ładnego zarumienienia i miękkości. W połowie pieczenia odwróć warzywa na drugą stronę. Wyjmij papryki i dynię z piekarnika i odstaw. Usuń z papryk korzonki

karmelowy
Awokado zapiekane z jajkiem 174

część miąższu, tak by część pozostałą wewnątrz skóry. Ta operacja ma na celu zwiększenie przestrzeni wewnątrz owocu tak, by do środka zmieściło się jajko. Oczywiście im większe awokado będziemy mieli, tym mniej miąższu będziemy musieli usunąć. Wydrążoną część owocu zachowujemy, wykorzystamy go przy innej okazji, np. do sałatki lub najłatwiej i najoczywiściej - na kanapki :) Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)białka w temperaturze 200 stopni (ok 20 minut).  Wyjmujemy z piekarnika i jemy :)  Jemy, jak mój "mięsożerny" Najukochańszy, z "chipsem" ze spieczonego boczku. Lub jak ja, z warzywami, zieleniną i ewentualnie kanapką :) Smacznego

Taste Of My Day
Sos słodko - kwaśny bez warzyw 229

zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru - 2 małe ząbki czosnku - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka oleju Jak już wspominałam, wykonanie jest bardzo szybkie i banalnie proste - najpierw na olej wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz(...)która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować w słoiku, moim zdaniem jednak jego przygotowanie jest tak szybkie i proste

Kulinarne zapędy Kokosa
Cukinia z pomidorami - przystawka 243

plastry, jeśli ma w środku grube ziarnka to wykroić Na jednym talerzyku rozsypać mąkę, a na drugim bułkę tartą Na patelni rozgrzać olej i kłaść cukinię posypaną pieprzem mielonym , a wpierw obtaczyć ją lekko  w mące , potem posolić Jeśli mamy drugą patelnię to można równocześnie smażyć na niej pokrojone w dość grube plastry pomidory , ale wpierw obtaczamy(...)smaku ), można posypać zieleniną i żółtym , startym serem Przystawka smakuje tak samo wyśmienicie na gorąco , jak i na zimno . Przepis podpatrzyłam w książce Ł. Zaborskiej i Z. Zawistowskiej " Warzywa na działce i w kuchni

Proste Potrawy
Pstrąg z pieprzem i rozmarynem 185

pokrojoną na kawałki wyciśniętą cytrynę. Zostawić na noc w zamkniętym pojemniku w lodówce. Ugotować ziemniaki w ,,mundurkach". Odcedzić i ostudzić. Obrać i pokroić . Wyjąć pstrąga z cebuli. Osuszyć . Posypać mielonym pieprzem ( sporo). Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucić połowę rozmarynu. Niech się lekko podpiecze. Ułożyć ziemniaki, posolić i usmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni. Zawinąć(...)potem przewrócić . Wrzucić ziemniaki obok ryby . Podawać zdejmując   z pstrąga delikatnie przed podaniem skórę. Skropić sokiem z cytryny. Dodatkowo podać   do ryby cytrynę . Proponuję do tego sezonowe warzywa na surówkę - ja miałam młoda fasolkę szparagową z wody. * wyjaśniam sprawę obkładania cebulą - po prostu usuwa ona ,, rybi" zapach - chciałam by pstrąg jak najbardziej przeszedł rozmarynem

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania