Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDzisiaj poniedziałek, tym samym zapraszamy na nasz cotygodniowy cykl... Dzisiaj będzie lekko, szybko i jak zawsze smacznie ;-). Surówka z kapusty pekińskiej i rzodkiewki stanowi świetny dodatek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPrzepis dostalam od kuzynki mężą. Bardzo mnie zaciekawił gdyż jest idealny jako sos do pizzy ( którą moi synowie uwielbiają) a także na kanapki. Szczerze polecam wypróbowanie
Z Majeczką w kuchniMój drugi post tu. Dopiero. A może aż drugi..? A nie ważne. Ważne, że obiad w niedziele zjadłam z rodziną. Spóźniony przepis? Lepiej późno niż wcale
Czarnawisienkasurowej soczewicy czerwonej 2 ząbki czosnku 1 cebula 4 szklanki wody 1/2 łyżeczki kurkumy w proszku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki sosu sojowego sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia płatki chilli (według uznania, do podania dla dorosłych) Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno(...)Następnie, dodajemy przyprawy, dynię, cukinię i pomidory, zalewamy wodą, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy przepłukaną i odcedzoną surową czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą do smaku. Następnie miksujemy albo ręcznym mikserem lub przelewamy do blendera i miksujemy. Zupa dyniowa z soczewicą jest gotowa dla najmłodszych. Dorośli powinni dodać jeszcze płatki
Lamarida.plSkładniki (na 2 porcje): 1 bakłażan (ok 300g) 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy 4 jajka oliwa sól pieprz czarny świeżo mielony słodka wędzona papryka oregano natka pietruszki lub rukola Bakłażan umyć, osuszyć, pokroić w 1cm plastry, posypać solą i odstawić na kilkanaście minut (pozwoli to pozbyć się goryczki). Następnie plastry(...)minucie smażenia odsunąć na boki patelni. Na patelnię wrzucić bakłażany, smażyć mieszając ok 5 minut, dodać pomidory i dusić kolejne 5 minut. Wsypać soczewicę, doprawić do smaku. Warzywa odsunąć, robiąc 4 wgłębienia. Wbić jajka, oprószyć solą i pieprzem, przykryć i smażyć, aż białko się zetnie. Jajka można również usmażyć osobno na niewielkiej ilości oleju. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Obiad gotowykoncentrat pomidorowy 3 łyżki, kmin rzymski 1 łyżeczka, garam masala 2 łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kminek mielony 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, liść laurowy 2 szt, natka pietruszki posiekana 2 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy trzykrotnie. W dużym garnku rozgrzewamy olej(...)pokrojone w kostkę oraz drobno pokrojone chili bez pestek. Wszystko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Od czasu do czasu należy soczewicę pomieszać, aby nie przywarła do spodu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem i nakładamy nasze danie do miseczek. Polecam Dahl podawać z pieczywem. Smacznego
kulinarne odsłony patirozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej. 250 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g mielonej wołowiny 1 duża biała cebula 3 ząbki czosnku 1,5 czerwonej papryki 3 suszone pomidory 0,5 łyżeczki ostrego chilli 0,5 łyżeczki przyprawy do mięs 2 pomidory 1 puszka(...)oliwek Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat
VioletoweKucharzenieduża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować(...)mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Mięso można obrać ze skóry i kości i dodać do kapuśniaku. Gotować jeszcze chwilę, by smaki połączyły
Czerwień i błękitjednego koloru 8 łyźek octu 2 łyżki suszonego oregano 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1 łyżka pieprz młotkowany z kolędrą i ziołowy 1 płaska łyżka 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżka cukru 1 łyżeczka majeranku sól do smaku najlepiej morska lub himalajska Wykonanie Papryczki chili siekamy drobno . Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. W garnku(...)czosnek, smażymy kolejną minutę dwie.Zawartość patelni przekładamy do garnka z pomidorami. Dodajemy do niego ocet oraz cukier. Całość gotujemy przez około 40-60 minut, aż wszystko zgęstnieje i warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy słodką paprykę,i przyprawy. Nasz sos przekładamy do suchych i wcześniej wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 20-25 minut.SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Nietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak. Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka(...)dokładnie mieszamy. Marchew, ogórki, ziemniaki, cebulę i boczek kroimy w słupki. Na dłoni układamy porcję mięsa i zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut
Maminek kulinarnyZrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Rozgrzać patelnię i wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek wędzony, smażyć chwilkę, tłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę(...)plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam do gotowania elektryczny garnek do wolnego gotowania, ale można gotować gulasz w głębokiej patelni na barzdo małym ogniu. Wlać wywar wołowy, dodać czosnek, papryczkę chilli, wędzoną papryczkę
Kuchnia Pokoleńwierzchu solimy warzywa. Sałata jest bardzo chrupka. Ćwiartki są o wiele szybsze do przygotowania niż konkretna sałatka. Steki? Klasyka gatunku — wiele czasu na ich przygotowanie nie potrzeba. A sezonowe warzywa, takie jak szparagi, przygotowane sauté, to zawsze dobry dodatek. Jeśli gotujecie poza sezonem szparagowym, w ten sam sposób co tutaj szparagi możecie potraktować świeże różyczki brokułu, rozmrożoną fasolkę szparagową(...)szparagów 1/2 główki sałaty lodowej 1/3 dużego kubka jogurtu greckiego 2 łyżeczki sosu miętowego (albo garść świeżej mięty+ szczypta cukru+ łyżka soku z cytryny) 1 mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz kilka gałązek szczypiorku sól
Karo in the Kitchenprzypominającą wyglądem piaszczyste plaże, wprowadziły nas w prawdziwą ekstazę. Rozochoceni przystawkami wołaliśmy: jeszcze, jeszcze!, a Szef Kuchni, pobudzony naszym apetytem, zaserwował nam kolejne arcydzieło - stir-fry z sezonowych warzyw z ogórkiem małosolnym, cypryjskim serem halloumi i hiszpańską chorizo. Wszystko świeże, smaczne i pachnące. Warto w tym miejscu również zaznaczyć, że wszystkie produkty pochodziły od sprzedawców z Bazaru. Po takiej(...)życiu nie mówił o kawie z taką pasją i zaangażowaniem. Borys zna całą historię produktu - od etapu hodowli i zbiorów, przez przechowywanie i wypalanie, a skończywszy na mieleniu i parzeniu. Co więcej, zna ją osobiście - dużo podróżuje, rozmawia z plantatorami i wie o każdym ziarnku więcej, niż mogłoby się Wam wydawać. Specjalnie dla nas przyrządził kilka najwyższej klasy
Food Squarelitry bulion warzywny (może byc z kostki) do smaku gałka muszkatołowa mielona do smaku sól do smaku pieprz(...)się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała