łyżeczka kurkumy - sól i pieprz do smaku Na dno garnka wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki wędzonkę, dodajemy namoczone dzień wcześniej fasole (razem z wodą), na to wrzucamy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, por i seler naciowy. Następną warstwę stanowią ziemniaki, pokrojone w kostkę, dodajemy obrane ząbki czosnku, przekrojone na połówki. Dokładamy liście laurowe i ziela angielskie, posypujemy roztartymi w dłoniach(...)gotujemy ok.60-70 minut. Po tym czasie palnik wyłączamy, garnek odstawiamy na ok.10-15 minut, następnie odpowietrzamy zawór i dopiero otwieramy. Dolewamy wodę do uzyskania pożądanej konsystencji, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kurkumą i solą (gdy jest taka potrzeba), ja dodaję także pozostałe 2 łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Smacznego
Smaczne Zdroweteraz, po przeprowadzce, będę miała miejski ryneczek jeszcze bliżej niż dotychczas. Tak, zdecydowanie to lubię! Urzekła mnie starsza Pani. Stała na boku, z dala od innych handlarzy warzyw, wciśnięta gdzieś w kącie pomiędzy skarpetkami a miodem. Stała i czekała. Takiego dorodnego kopru na oczy nie widziałam! Grube pęki soczystej, pachnącej zieleni aż wzywały do zakupu(...)łasny;/ dla 2-3 osób 4 młode, niewielkie ziemniaki 1 duży pęczek koperku (3x taki, jaki można dostać w markecie) 3 szklanki bulionu warzywnego pieprz biały (najlepiej świeżo mielony) mielona kolendra, gałka muszkatołowa Ziemniaki obieram, płuczę i kroję na małe kawałki, by szybciej się ugotowały. Zalewam je w rondlu bulionem i gotuję do miękkości (ok.20 minut). Następnie
W kuchni Karmel-itkiugotowane, a następnie wysuszone i zmielone ziarna pszenicy. Są to dwaj główni bohaterowie przygotowanego dania. Wyjątkowego smaku, aromatu i pikanterii nadaje tu chermoula - wyrazista północnoafrykańska marynata do ryb i warzyw. Bakłażan w chermouli z przepisu Yotama Ottolenghi i Samiego Tamimi polany zimnym jogurtem ze słodko-słoną sałatką z bulguru to wspaniała, zaskakująca w smaku wegetariańska uczta. Polecam! Składniki: 1 bakłażan(...)prażonych płatków migdałów 1 dymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie
Smakowity Blog KulinarnyJedna z najprostszych i najładniej prezentujących się przystawek. Caprese ma odzwierciedlać kolory włoskiej flagi. Sałatka pochodzi z Kampanii, w południowych Włoszech. Do tej pory powstało już
Pasja Smakuszklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej * w wersji z kurkami: - 1 szklanka kurek - 1 mała cebula - masło - tymianek * w wersji z suszonymi(...)żeby w soczewicy zostało jak najmniej wody. Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej (ok.1 łyżki) wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, rozdrobnione warzywa, przyprawy (nie żałować, bo soczewica "wciągnie" przyprawy jak gąbka) i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować
CookYourselfdania postanowiłam ją odtworzyć w domu. Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś zapraszamy na wersję(...)duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki PRZYGOTOWANIE: W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec. Na smalcu podsmażamy pokrojoną cebulę, razem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiduża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu(...)pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy
OstryKęsJeden z najlepszych dodatków do kotleta mielonego, schabowego czy ryby. Klasyka gatunku po mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej surówki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj. Składniki:0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki1 duża marchewka1 jabłkotrochę kminku1 mała cebulka2-4 łyżki olejucukier, sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku(...)Jeśli uważamy, że jest za kwaśna to można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy.2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej.3. Warzywa mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy. Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły.Smacznego
Kuchnia domowa AniDziś mam dla Was zaległy przepis na kalarepki , które pokazywałam jeszcze przed wyjazdem na wakacje!Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne!Farsz jest niezwykle sycący
Ostra na Słodkopomarańczowym rabarbarem Składniki: (na 4 spore porcje) kruszonka owsiana: 80 g płatków owsianych 30 g jasnego brązowego cukru 30 g masła 1 łyżka miodu masa: 270 g twarogu 3krotnie mielonego 350 ml śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka Cointreau pomarańczowy rabarbar: 150 g rabarbaru 1 pomarańcza 50 g cukru(...)pomarańczy zetrzeć skórkę, owoc wyiletować - zachować sok. Na petelni skarmelizować cukier z łyżką soku pomarańczowego. Gdy nabierze złotego koloru, dodać pokrojony w 1cm kawałki rabarbar. Smażyć, aż warzywo zmięknie. Wlać pozostały sok, dodać skórkę pomarańczową i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kawałki pomarańczy, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masa: Twaróg zmiksować z cukrem pudrem, żółtkiem, ekstraktem i Cointreau na puszystą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeHokkaido pumpkin-roasted, stuffed Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone 0,5 szt. papryka czerwona 5 ząbków czosnek 2 szt. cebula 1 łodyga seler naciowy 0,5 papryczka chilli 1 jajko sól pieprz tymianek majeranek olej do smażenia Wykonanie. Z dyni(...)nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 190 oC. W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz. Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek. Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko
Kulinarny karnet Christopheranatki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/3 łyżeczki mielonej gałki sól morska świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy(...)dorzucamy do niej marchew i pietruszkę oraz wyciskamy dwa ząbki czosnku. Podsmażamy chwilkę i dodajemy boczniaki. Smażymy razem przez trzy minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalewamy warzywa wodą lub bulionem. Dodajemy dwa liście laurowe i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: majeranek, tymianek, słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę. Solidnie
Poezja smakuLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem.
Pasja Smakuduża biała cebula 3 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu(...)pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy
OstryKęswłoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż(...)łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego SOS SEROWY: 350ml wody 150 ml śmietany 18% 1 kostka rosołowa 1 kostka sera topionego (100g) 100g sera gorgonzola 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona FARSZ: Mięso mielone podsmażyć krótko na patelni, przełożyć do większego naczynia
Grunt to przepis!