paprykę 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 2 duże filety z soli (jeśli są małe to polecam 3, a nawet 4) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, słodką mieloną paprykę ok. 2-3 łyżki oleju trochę soku z cytryny Jeden ząbek czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem(...)formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną soli, a także skrapiamy olejem. Na koniec wciskamy między warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne
Ratunku obiaddwudaniowy obiad. Przy tym pięknie prezentują się na talerzu. Polecam! Patisony faszerowane mięsem i soczewicą Składniki na 4 sztuki: 4 średniej wielkości patisony 300g mięsa mielonego (dowolnego) pół szklanki czerwonej soczewicy, ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu i wystudzonej 1 cebula, drobno posiekana ząbek czosnku, drobno posiekany 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka po łyżce(...)czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu, po chwili dodajemy miąższ patisonów, lekko solimy i smażymy kilka minut. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso mieszamy z jajkiem, dodajemy soczewicę i podsmażone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Na końcu dodajemy zieleninę i mieszamy. Wydrążone patisony oprószamy w środku solą, napełniamy farszem i przykrywamy odciętymi czapeczkami. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Smak mojej kuchnipracy. Moją ulubioną od pewnego czasu kaszą, jest kasza gryczana niepalona, w której według mnie bardziej wyczuwalny jest smak kaszy, bo palona ma zbyt intensywny smak prażenia. Kasza z warzywami nie tylko nas nasyci, ale i dostarczy nam wielu witamin i minerałów np. witaminy B6, żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, rutyny, które wpływają na nasz układ krążenia, poprzez wzmocnienie naczyń krwionośnych(...)kaszy. Składniki: (na 2 - 3 porcje) 1/2 selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 270 g sera sałatkowego w kawałku (opcjonalnie) 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia Kasza z serem sałatkowym
Kuchcik gotujesię ze stoiska kupujemy pełno fantastycznych, kolorowych warzyw. O tej porze roku wyglądają niesamowicie i dziwnym trafem smakują zupełnie inaczej niż w pozostałych miesiącach :) Zgodnie z naszym etapep na warzywa postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł(...)duża (lub 2 małe) cebule 1 woreczek kaszy jaglanej 5 łyżek nasion słonecznika 3 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej ¼ szklanki oleju ½ pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, sos sojowy Przygotowanie zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej. Najpierw przelewamy ją co najmniej dwukrotnie ciepłą wodą. Kiedy woda po kaszy będzie już czysta to gotujemy
Kolizje SmakówSkładniki : 1 kurczak 1 cytryna oliwa przyprawa do kurczaka papryka mielona słodka sól pieprz Sposób wykonania : K urczaka umyj, oczyść, obsusz, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami. Zawiń w folię lub folię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie kurczaka nadziej dokładnie umytą cytryną , przekłutą w kilku miejscach np. wykałaczką. Kurczaka zaszyj. Piec w piekarniku pod przykryciem, podlewając(...)kolor i miał chrupiącą skórkę. Kurczaka podawaj z ziemniakami, ryżem i surówkami. Na półmisku możesz przed podaniem ozdobić go plasterkami cytryny, pomarańcza, kiszonymi ogórkami przekrojonymi na ćwiartki lub innymi warzywami
Przepisy i porady kulinarnetzatziki jest niezastąpionym dodatkiem do shoarmy , ( przepis na shoarmę ) dań z grilla, warzyw (zarówno świeżych, jak i grillowanych) czy też wyśmienitych chlebków pita. Tzatziki podajemy mocno schłodzony. Poniższy przepis został nico zmodyfikowany przez Lulu poprzez dodanie kalarepy, którą nadała tzatiki nieco więcej ostrości. Składniki: 0,4-0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego *** 0,4 - 05 kg ogórków(...)mniejsze 1 bardzo mała kalarepa lub 1/2 dużej sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka kropli oliwy ewentualnie jedna - dwie oliwki do dekoracji *** do tzatziki nigdy nie dodajemy mielonego czosnku ani beztłuszczowych jogurtów Przygotowanie Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i odstawić na ok. 30 minut Po tym czasie delikatnie odcisnąć i wylać sok. Kalarepę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanależą do moich ulubionych. I wizyta na targu sprawia wiele radości. Jak zwykle nie mogę się pohamować w czasie zakupów i kupuję bez opamiętania różne owoce i warzywa. Rodzina się cieszy, bo wtedy pichcę na potęgę. Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło(...)serka homogenizowanego 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli składniki na masę: 400 g śliwek węgierek 50 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 całe jajka cukier puder do posypania wykonanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie składniki na spód
Przysmaki Karolkiopłukując je pod bieżącą wodą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią paprykę i pokrojonego bakłażana. Smażymy aż staną się kruche. Ugotowany makaron i przesmażone warzywa mieszamy razem w misce i dodajemy cząber, pieprz, ostra paprykę, skrapiamy sojowym sosem grzybowym i dobrze mieszamy. Farsz nakładamy do połówek bakłażana i kładziemy na blasze. Na koniec kroimy serek(...)tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem, my polecamy tajski słodko-kwasny z chili. Chyba, że będziecie mieli chęć na jakiś inny to proszę bardzo, inwencja należy do Was. Ważne jest aby smakowało najlepiej :) Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetanieząbków czosnku (4 rozgniecione, 3 pokrojone w plastry) 100 g powideł śliwkowych 400 ml jasnego piwa 3 łyzki kolendry w ziarnach 2 łyzki suszonego tymianku mielony biały pieprz sól Przygotowanie Kaczkę marynujemy od środka białym pieprzem i solą. Limonki nacinamy w równych odstępach i delikatnie naciskamy. Kaczkę od środka nacieramy suszonym tymiankiem, a także ziarnami kolendry (2 łyżki(...)wkładamy do naczynia żeliwnego bez przykrycia, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-210°C przez 30-35 minut. Obraną i pokrojoną marchewkę wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone ziemniaki. Do warzyw dodajemy 3 pokrojone w plastry ząbki czosnku i posypujemy je łyżką kolendry, roztartej w moździerzu, odrobiną soli i pieprzu. Warzywa układamy dookoła zapieczonej kaczki w brytfannie. Całość polewamy
w mojej kuchnitego jakie dobierzecie składniki, starajcie się, aby były świeże i dobrej jakości. Poczynając od samego bakłażana, ale warto też stosować świeże dojrzałe pomidory, aniżeli takowe z puszki. Świeże warzywa będą i zdrowsze i lepiej wyglądające. Z tych samych powodów nie gotujemy caponaty zbyt długo. Kilka minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą(...)200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 6 łyżek octu winnego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą (3-4cm) kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę
Kulinarna Pokusawlej kolejną porcję rosołu. Po przemieszaniu dodaj resztę usmażonych składników. Połącz. Dodawaj stopniowo po 1-2 chochle rosołu, każdą następną, gdy poprzednia porcja się wchłonie. W międzyczasie dopraw papryką mieloną. Możesz też dać nieco ostrej i jeszcze trochę pieprzu ziołowego. Po każdej 4-5 porcji rosołu, wlej cały sok pomarańczowy. Duś, aż cały się wchłonie. Dopiero wtedy dodaj(...)potem ręcznikiem, w miarę szczelnie. Odstaw na 20-30 minut. Przed podaniem możesz wstawić na mały gaz, aby lekko podgrzać. Podawaj z ugotowaną marchewką z groszkiem - zanim odlejesz warzywa, wrzuć kukurydzę, żeby się ogrzała, przemieszaj i odlej. Smacznego
Anioszek w kuchniFaszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie
O kuchni z uczuciemCukinia faszerowana a'la sushi jest idealnym daniem na przyjęcia. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika. Podana z
Smak mojego domuZiemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZ pewnością wielu z nas lubi bruschette ... U nas w domu świetnie sprawdza na kolację. Tak naprawdę jest mnóstwo kompozycji smakowych. Dzisiaj będzie dość klasycznie bo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKurczę, ale to dobre! To jest tak dobre, że moja znajomość języka ojczystego jest zbyt uboga, by wyrazić czy opisać ten niebiański smak. Zawsze serwuję falafel
Restauracyjka Literacka