mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:286/458)

Duszona słodka kapusta 245

nawet proste składniki i to, aby były świeże, naturalne i ogólnie dobre jakościowo. Używając kilku wybranych w przemyślany sposób ziół: tymianku, majeranku, cząbru i lubczyku oraz uzupełniając zestaw świeżych warzyw cebulą, czosnkiem i pomidorem, uzyskujemy naprawdę kapitalny efekt. Nie ma tu jednak żadnych „zestawów” z glutaminianem sodu czy „przypraw w płynie”. Dzięki temu za każdym razem mam wrażenie, że udało(...)garstka świeżego lubczyku (patrz uwagi) 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Instrukcje Do garnka o pojemności 3-4 litrów wlewamy 1,5 litra wody. Wkładamy do niej żeberka i wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać na raczej

Kulinarna Pokusa
Camembert z pieczonymi ziemniakami, mango i borówką 223

Oj jakie to było pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z

Mienta blog
Camembert z pieczonymi ziemniakami, mango i borówką 193

Oj jakie to było pyszne! Uwielbiam pieczone i grillowane sery, ale dawno żaden nie smakował mi aż tak. Rozpływający się w ustach, gorący, roztopiony ser, z

Mienta blog
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 196

Lato 😎 to moja pora roku ulubiona, bo słońcem  ☼ , radością  😁wypełniona.  Świeże warzywa 🍆🍅🍈 i owoce 🍏🍎🍑🍒🍓 to znaki rozpoznawalne, kolorowe, smaczne, dla innych pór roku niepowtarzalne. Na targu, w ogródku, a lesie mienią się kolorami i kuszą smakami.  Mnie 👱  jagody leśne na ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym(...)tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy: 200 g pierników lukrowanych z miodem, 100 g ziaren słonecznika, 80 g rozpuszczonego masła, masa serowa: 700 g twarogu sernikowego mielonego (gotowego), 70 g cukru pudru z aromatem waniliowym DIAMANT, 125 g jagód leśnych, 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej 60 g (lub innej ok. 8 łyżeczek żelatyny na 1 litr

Moniki Smakołyki
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 151

Skoro nareszcie mamy słońce to nacieszmy się również wiosenno - letnimi warzywami, które tylko o tej porze smakują tak dobrze. Młode ziemniaki, te pierwsze nasze Polskie i oczywiście młoda kapusta z koperkiem. Jak wiecie moja rodzina należy do mięsożernych tak więc bez dobrego kurczaka nie może być mowy o zapiekance. Polecam Wam również takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne(...)kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu - główka młodej kapusty - 2 średnie cebule - pęczek koperku - olej rzepakowy - przyprawy: shorama czerwona, papryka wędzona słodka i ostra, majeranek, kminek mielony, sól, pieprz Sos: - 1/2 litra dobrego bulionu - 2 do 3 łyżek mąki pszennej lub z ciecierzycy Dodatkowo: - 2 duże pomidory, jeśli będziecie przekładać każdą wersje to 6 sztuk - liście

Apetyczna babeczka
Marchewkowe brownie z wegańskim mascarpone (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru) 213

Ciasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany

Domowa Cookierenka Agi
Rigatoni z cukinią i szparagami o nucie cytrynowej 177

zielonych szparagów ok. 0,5 kg, 250 g makaronu rigatoni, 3-4 łyżki oleju rzepakowego Rapso, 1 szt. trawy cytrynowej, garść zielonej pietruszki, garść kiełków np. pikantnych, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka soli, wiórka twardego sera np. grana padano. Przygotowanie: Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki (wystarczy wygiąć je w łuk, a same się(...)cienkie paski, p ietruszkę siekamy. Trawę cytrynową nacinamy, przez uderzenie tępą strona noża. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy warzywa. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem trawy cytrynowej. Podsmażamy na nim cebulę (z 1/3 łyżeczką cukru), następnie dodajemy cukinię, krótko przesmażamy i doprawiamy sola. Na sam koniec dokładamy szparagi

Moniki Smakołyki
KARCZEK NADZIEWANY BOCZKIEM I CEBULĄ, DUSZONY Z KAPUSTĄ W SZYBKOWARZE + FILMIK 165

plastry boczku i 3 plastry cebuli. Nadziewamy karczek aż składniki się skończą.  Składam mięso w całość i lekko dociskamy.  Do kapusty dodajemy starte na tarce jarzynowej warzywa, przyprawy oraz przecier. Dokładnie mieszamy.  Do szybkowaru o pojemności 5 - 8 litrów wkładamy cała kapustę, na to układamy karczek i lekko go wciskamy. Wlewamy 300  ml bulionu, zamykamy(...)wypuszczamy powietrze i sprawdzamy czy mięso jest miękkie, jeżeli nie to dogotowujemy je jeszcze około 30 minut. Mięso ostrożnie wyjmujemy, dużą łopatką na talerz. Kapustę doprawiamy do smaku pieprzem, mielonym kminkiem i słodka papryka. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanej z wodą lub zasmażką. Zagotowujemy ciągle mieszając. Bigosik wykładamy do miski, na talerz układamy porcje kapusty, gotowane ziemniaki, oraz porcje

Kulinarne Fantazje Marioli
Tortilla ziemniaczana z oliwkami 199

W Lidlu trwa właśnie tydzień kuchni iberyjskiej. Dostępny jest tam cały szereg produktów nawiązujących do kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Z tej okazji zapraszam Was w podróż kulinarną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kotlety z białej fasoli panierowane w płatkach owsianych 205

smacznych potraw. Można nią również zastąpić mięso. Kiedyś wydawało mi się to abstrakcyjne, bo nie wyobrażałam sobie, jak można mięso zastępować czymś roślinnym. Teraz sama wymyślam na to sposoby. Warzywa strączkowe są dobrym substytutem mięsa, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale także smakowych. Używając odpowiednich przypraw można nadać im dowolnego smaku. Nie zamierzam jednak nikogo na siłę przekonywać do zmiany(...)cebula 2-3 większe ząbki czosnku 1 mała papryczka chili mały pęczek zielonej pietruszki olej do smażenia Fasolę namoczyć poprzedniego dnia, ugotować, odcedzić i przestudzić. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno. Z papryczki usunąć nasionka, również drobno posiekać. Na odrobinie oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać papryczkę i krótko podsmażyć. Wszystko dodać do zmielonej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka caprese z żółtymi pomidorami 148

Moja własna wariacja na temat znanej sałatki caprese. Wersja z pomidorkami żółtymi, bo takie cuda urosły pod folią na działce.  Sałatka caprese z żółtymi pomidorami

Lawendowe Niebo
Szparagi zawijane w kurczaku 194

Chrupiąca skórka z kurczaka, pyszne, delikatne mięso i upieczone szparagi, czego chcieć więcej? :) Danie doskonałe na obiad, czy kolację. Wierzcie nam, trudno poprzestać na jednej porcji

Kolizje Smaków
Schab pieczony z warzywami 193

schabu* 1 średnia marchewka* 1 średnia pietruszka* kawałek selera* 1/2 brokuła* 1 nieduża papryka czerwona* 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie)* przyprawa do pieczeni wieprzowej* pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszkimarynata* 4 łyżki oleju* 5 łyżki sosu sojowego* 3 łyżki miodu* 1,5 łyżki majeranku lub oregano* 1 łyżka octu winnego* 3 ząbki czosnkuSposób wykonaniaW miseczce wymieszać wszystkie(...)obsypać przyprawami.Schab ułożyć w brytfannie, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec w temp. 180 stopni, ok.90 minut.W między czasie przygotować warzywa, pokroić je na  mniejsze kawałki.Po około 30 minutach pieczenia mięsa, warzywa ułożyć wokół mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Wierzch mięsa od czasu do czasu można polewać

Mix smaku
Gnocchi 230

Ziemniaki gotujemy „w mundurkach”, gorące obieramy (aby nie poparzyć sobie rąk – nabijamy na widelec). Przeciskamy przez praskę (albo przy użyciu maszynki do mielenia). Dodajemy przesianą mąkę, jajko, sól – zagniatamy ciasto. Dzielimy je na części, formujemy cienki wałek (o średnicy ok. 1 cm), kroimy na 2 cm kawałki, którym nadajemy kształt typowy dla gnocchi (obły kształt kluski(...)wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi  z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji warto czasem podejrzeć, co i jak inni

mojewypiekiinietylko
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 159

Uwielbiam wszelkie quiche i tarty. Kruchy maślany spód, pyszne dodatki w dowolnej kombinacji i mamy doskonałe danie na każdą porę dnia. Tym razem quiche przyrządziłem z nieco zapomnianym warzywem — fenkułem (in. koprem włoskim), gruszką oraz łososiem, a to wszystko doprawione garścią pachnącego koperku. Lekko anyżowy smak kopru z dominującą słodyczą świetnie komponuje się ze słoną, wędzoną rybą(...)ulubionej ryby)1 gruszkałyżka masła3 łyżki cukru trzcinowegoNa kruche ciasto:180 g mąki pszennej100 g zimnego masła1 jajkoszczypta soli morskiejDo zalania:4 jajka80 ml kwaśnej śmietanygarść koperkuszczypta soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować

Food Square