mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:291/458)

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą jaglaną 205

Dzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku

Smak mojego domu
Wiosenna pasta twarogowa 150

Nowalijki już obrodziły, więc nadszedł czas zbiorów ;) Świeża rzodkiewka, cebulka, szczypiorek... cóż może być lepszego do takich warzywek?  Oczywiście serek biały! Miseczka i łyżeczka...a

Lawendowe Niebo
Spaghetti bolognese po mojemu 240

Dodając przepis w sieci trzeba zawsze zmierzyć się z szeregiem anonimów, którzy chcą udowodnić, jak bardzo mylimy się dodając swoje przepisy. Dlatego już w tytule zaznaczam

Pasja Smaku
Hummus idealny 116

przepis od Żydów, stary, sprawdzony, smakujący szczęściem. Dla mnie to jedyna i słuszna wersja. Żadne tam lejące się paćki. Dobry hummus i kawałek dobrej pity lub trochę warzyw i świat jest piękniejszy. W każdym hummusie, bez względu na pochodzenie, ważna jest ciecierzyca, co więcej – rozgotowana ciecierzyca. Gotujcie ciecierzycę do hummusu, można robić to na ciecierzycy z puszki(...)jasną. Przed wami hummus idealny, w wersji jedynej i słusznej, czyli mojej hehe. Potrzebujemy: na sos 1 główka czosnku ¾ szklanki soku z cytryny ½ łyżeczki soli 230g pasty tahini ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Obieramy ząbki czosnku i miksujemy je razem z sokiem z cytryny i solą. Wyjdzie gęsty sos. Odstawiamy sos na 15 minut, to zapobiegnie fermentowaniu czosnku

ladykitchen
Wiosenna fritata z kiełkami strączków, młodymi ziemniakami i twarożkiem. 128

kiełków roślin strączkowych  szczypiorek  Przyprawy:  sól  pieprz czosnek  oliwa z oliwek  wędzona czerwona papryka  kmin rzymski  kolendra mielona  tymianek Ponadto:  2 łyżeczki czarnego sezamu.  Wykonanie:  1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry ok. 2 mm grubości.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)mleko i mieszamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. dodajemy do masy jajecznej.  3. Na dnie naczynia żaroodpornego lub innej formy wykładamy warzywa. Posypujemy całość pozostałymi przyprawami (tymiankiem, papryką, czosnkiem, kolendrą i kuminem). Świeżą kolendrę wykładamy na warzywa. Kruszymy twarożek rozkładając go w miarę równomiernie. Całość zalewamy jajkami z serem.  4. Pomidorki

vaniliowoczekoladowa
Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami 194

suszone pomidory w zalewie olejowej Dagoma 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 40 g startego drobno parmezanu 4 listki świeżej bazylii Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta ziół włoskich do smaku Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej. Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy(...)twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę chili,  smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi  i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na talerze, przykrywamy warzywami,  dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym 168

kości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu) szczypta tymianku szczypta majeranku odrobina wody mąka do obtoczenia olej do smażenia sos: 500ml przecieru pomidorowego 1 cebula(...)mące, obsmażyć na złoto z każdej strony. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, talarki marchwi i posiekany czosnek.  Pulpety ułożyć w głębokim garnku, dodać zeszklone warzywa, zalać przecierem pomidorowym i pół szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, pod koniec gotowania posolić i doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na sypko

Obiad gotowy
Dżem brzoskwioniowy z cynamonem, imbirem i goździkami 207

zimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność(...)dodać i do Waszej spiżarki - polecam! :) Dżem brzoskwiniowy : 4 kg brzoskwiń (u mnie działkowe, od Mamusi <3) 500 g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodsze przetwory) 1 łyżeczka mielonego imbiru 3-4 łyżeczki mielonego cynamonu 10 goździków 2 łyżki cukru waniliowego sok z połowy cytryny (lub więcej jeśli owoce są bardzo słodkie)  1 opakowanie cukru żelującego

Cooking Monster
Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka 183

Włoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka Czasami już nie wiadomo co podać do obiadu . Warzywa na parze wieją nudą , surówki odstraszają dzieci , a słoikowe marynaty wychodzą bokiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W taki właśnie dzień , z tego co miałam pod ręka , wyszła fajna ciepła przystawka . Kapucha włoska jest pyszna , a duszona , smakuje nie mniej(...)mała kapusta włoska lub 1/2 średniej główki 8-9 pieczarek średniej wielkości 1 łyżka masła kilka kropli oleju rzepakowego ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku Pieczarki kroimy na plastry . Kapustę siekamy drobno . Na rozgrzanej patelni o głębokich brzegach wkrapiamy odrobinę oleju i wrzucamy wyciśnięty praską czosnek , króciutko rumienimy ( naprawdę , dosłownie sekundkę

Ogrodnik w podróży
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 202

pomidorów lub 800 g z puszki 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 3-4 łodygi selera naciowego 2 średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej(...)pancettę, chwilę przesmażyć. Zmniejszyć ogień/moc (na trochę mniej niż średni stopień), dorzucić szynkę, marchewkę, seler i cebulę. Całość podsmażać przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa powinny być miękkie i lekko przyrumienione (nie brązowe!). Zmniejszyć ogień prawie do minimum i gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć

Pełny talerz
Gulasz mocno paprykowy 183

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)korzeń pietruszki lub 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki 2 -3 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka ostrej pasty węgierskiej z papryki 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie

Kuchcik gotuje
Zupa krem z młodej marchewki-expresowa 143

dodatku jakichkolwiek innych warzyw.Takie zupy-kremy wlasnie lubie najbardziej,jednoskladnikowe.Maja wyrazisty smak warzywa z ktorego zostaly ugotowane.Ta przyprawilam curry.Tak samo pyszna np.z dodatkiem imbiru.Marchewke mozemy zastapic kazdym innym warzywem,np.cukinia.Otrzymamy swietna zupe-krem cukiniowa.Polecam obie wersje.Sa po prostu pyszne.Skladniki na 2-3 porcje:400 g marchewki1 cebula1 zabek czosnku600 ml  bulionu warzywnego1/4-1/2 lyzeczka curry1 lyzka masla gheesol,pieprz(...)wplywem wysokiej temperatury uwolni sie caly bukiet zapachowy.Na koniec wlac goracy bulion warzywny.Gotowac calosc okolo 15-20 minut,az marchewka zmieknie,ale sie nie rozgotuje.Zblendowac,rozlac do miseczek.Smacznego!Gdybyscie mieli ochote na zupe krem z marchewki w bardziej wyrafinowanej odslonie,zapraszam na rownie szybka zupe krem z dodatkiem mleka kokosowego i soku z pomaranczy,tutaj klik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mussaka 177

Bardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu.   Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz(...)paprykę i oregano. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso i pastę pomidorowa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Leczo 203

kiełbasy podsuszonej 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka ziela angielskiego  Skworcu 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 l przecieru pomidorowego sól do smaku i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: Rozgrzać patelnie z oliwą z oliwek. Pokroić cebulę w piórka i wrzucić na gorącą patelnię. Jak cebula się zeszkli to dodać pokrojoną w plasterki kiełbaskę. 5 minut podsmażyć(...)minutach dodać pokrojone w kostkę i bez skóry pomidory bez gniazd nasiennych. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinie . Wszystko pogotować do czasu aż wszystkie warzywa zmiękną. Rada: Można dodać jeszcze kabaczek, który bardzo ładnie zagęści nasze leczo . Smacznego

Słodkości i nie tylko
Calzone d'amore 232

nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu. Wlałam do mięsa i gotowałam, aż do odparowania nadmiaru(...)główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska vs kebab) "Oszukane" gołąbki

bastalena

Proponowane wyszukiwania