mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:290/458)

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 174

czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki 1 płaska łyżeczka mielonej kolendry 1 płaska łyżeczka kuminu 1 płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki curry świeżo mielony czarny pieprz sól olej do smażenia Kaszę przesyp do garnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć . Następnie przepłucz we  wrzątku i odcedź. Ponownie(...)oliwie na złoto . Po usmażeniu odsącz z nadmiaru oleju na ręczniku kuchennym. Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 1 cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 150 ml bulionu z warzyw 250 ml śmietany sojowej 1 płaska łyżka płatków drożdżowych* 1 łyżka sosu sojowego trochę soku z cytryny garść świeżo siekanej natki pietruszki garść świeżo siekanego koperku czarny pieprz, sól

Food Square
Tadżin-marokański gulasz korzenny 171

papryki czerwone 100 g pieczarek 100 g oliwek marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka płaska cynamonu 4 - 5 goździków szczypta szafrany szczypta kardamonu sól pieprz kajeński Wykonanie: Kurczaka myję osuszam, zdejmuję  skórę i usuwam(...)rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w  paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam

Bea(u)ty kitchen
Ziemniaki w mundurkach z aromatycznym farszem z indyka z szybkowaru 243

garść świeżej kolendry (łodygi + liście) lub inne zioło (np. estragon, pietruszka, bazylia, rozmaryn), posiekaj 2 duże szczypty soli morskiej drobno mielonej 4 - 5 szczypt białego pieprzu świeżo mielonego 1 szczypta  świeżo startej gałki muszkatołowej masło, może być roztopione Przygotowanie kawałki indyka umieść w robocie kuchennym i posiekaj na gładką masę do gładkiej masy zacznij stopniowo(...)Ziemniaki faszerowane Składniki 5 - 10 sporych ziemniaków po 190 - 200 g/szt (max. 10 sztuk, gdyż na około tyle wystarczy farszu), nie obieraj, każdy wyszoruj szczoteczką do warzyw sznurek bawełniany spożywczy (do obwiązywania ziemniaków) 350 ml zimnej wody do gotowania Przygotowanie ułóż każdy ziemniak poziomo i zetnij wierzchołek z odrobiną miąższu, jak na zdjęciach poniżej gałkownicą

Szybko Szybkowar
Sałatka z rzodkiewki, jajka i ogórka. 138

Stwierdziłam, że ostatnio za dużo było na moim blogu słodkości, no cóż, ale takie uzależnienie. Co prawda to już myślę nad nowym ciastem na niedzielę. A

Izabelawkuchni
Kotlety mielone nadziane serem i botwinką. 165

Kilka dni temu zostałam zaproszona przez Moniecką Spółdzielnię Mleczarską do udziału w konkursie dla blogerów kulinarnych. Zadanie polega na  wykonaniu dania którego składnikiem będzie ser

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z ogórków na zimę 694

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak ostatnio obiecałam podaję wam przepis, a w zasadzie dwa przepisy na zawekowanie ogórków na zimę. Pierwszy

Marta Gotuje
Gulasz cukiniowo-paprykowy z makaronem (wegański i bezglutenowy) #12 196

cebule 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryczka chili 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, suszona papryka chili jalapeno, odrobina cukru 250 g makaronu bezglutenowego Wykonanie: 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano i bazylią. Gdy cebula(...)kosteczkę i pozbawioną ziaren papryczkę chili i dalej smażymy. 6. Cukinię myjemy i obieramy, usuwamy nasiona jeśli są za duże i kroimy w kosteczkę. Pokrojoną cukinię wrzucamy do naszych warzyw, mieszamy i dalej smażymy. 7. Przyprawiamy solą, pieprzem, mnóstwem papryki czerwonej, suszoną papryką chili jalapeno, mieszamy i smażymy. 8. Następnie dodajemy pomidory z puszki (zawsze kupuję puszki z całymi pomidorami

Kawa z mlekiem
Flaczki z żołądków drobiowych 161

seler (100-150g) 1 nieduża cebula kawałek pora (100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 czubata łyżka suszonego majeranku Instrukcje Upewniamy się, że żołądki są dobrze oczyszczone. Wkładamy je do 2-3 litrów do wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy(...)wypełnionego 3,5 l wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Podgrzewamy wodę i odszumowujemy przed jej zagotowaniem – tak jak rosół. Do gotującej się i odszumowanej wody z mięsem dodajemy warzywa oraz liść laurowy, ziele angielskie i ziarnisty pieprz. Odcedzone z wody i nieco przestygnięte żołądki tniemy w paski o grubości ok. 5 mm i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli

Kulinarna Pokusa
Risotto – włoska robota 139

więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam(...)używam różnych win. Do tego konkretnego użyłam wermutu – nadał lekko słodkawego charakteru, który bardzo fajnie pasuje mi do boczniaków) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Dodatkowo: 1 opakowanie boczniaków 1-2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku

Kate's Kitchen
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 280

prostu nasza lodówka świeci przysłowiowymi pustkami.  Do takich właśnie ułatwiaczy należą produkty japońskiej marki OYAKATA oferującej zupy i dania z makaronem. W kilka minut na naszym stole będziemy mieli smaczny, aromatyczny i sycący gorący posiłek. Ramen to tradycyjna japońska zupa. Od jakiegoś czasu w naszym kraju rośnie zainteresowanie Japonią, jej kulturą, kuchnią i obyczajami. Nie tylko sushi podbiło serca(...)kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju warzywami . Znaczącym  elementem tego dania jest aromatyczna i słona esencja, którą umieszczamy na dnie miski. Oczywiście istnieje kilkanaście rodzajów ramenu, a wszystko jest  uzależnione od składników, które zawiera

Kulinarne przygody Gatity
Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 169

przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane Smacznego Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży(...)oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę; podawajcie z ugotowanym ryżem

Zasmakuj Kuchni
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem 169

Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w piórka, zeszklić. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać wydrążony i pokrojony miąższ z pomidorów, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dodać zioła, lekko posolić.  Dusić na małym(...)minut do zrumienienia. Nie należy trzymać za długo pomidorów w piekarniku bo się rozpadną. Jeśli chodzi o podanie to właściwie zjedliśmy je bez żadnych dodatków - jest w nich i warzywo, i skrobia, i białko więc nic więcej nie było potrzeba. Można posypać tartym parmezanem albo świeżą bazylią. Smacznego😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę sosu to można go zużyć jako dodatek

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu 145

czosnku 400 g wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem aby przeszło smakiem. Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki. Pomidory z puszki przelałam(...)warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:)  Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś czas sprawdzić czy warzywa się nie przypalają. Najwięcej czasu potrzebują ziemniaki. U nas wszystkie składniki były miękkie:) Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, warto każdą warstwę osobno doprawić

nietadieta
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 227

małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto:   250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta(...)nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 176

Falafele: 300 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Dzień przed przygotowywaniem falafeli ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną razem z cebulką. Dodać pozostałe(...)Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz  Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pęczek liści mięty  Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą

Chocolate Muffin Blog