łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu. farsz: 1 szklanka białej lub czerwonej fasoli, 1,5 dużej marchewki, 1 czerwona papryka, 1 czerwona cebula, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, 1 łyżeczka kminku mielonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Kaszę jaglaną, gryczaną i quinoa moczymy przez noc. Rano(...)drugą stronę, gdy brzegi ciasta zaczną odchodzić od patelni). Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w świeżej wodzie. Marchewkę kroimy na słupki, cebulę i paprykę na kosteczkę. Warzywa podsmażamy na patelni, dolewamy odrobinkę wody i dusimy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy i gotujemy przez 5 minut. Na naleśniki wykładamy farsz i zawijamy. Podajemy z ulubioną surówką
Jeść, by żyć w zdrowiupieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli. Pasztet z pieczonych wątróbek jest w miarę szybki do przygotowania, kremowy i idealny w smaku. Uwierzcie mi na słowo - sklepowe pasztety nie mogą z nim konkurować ;) Poniższy pasztet najlepiej smakuje podany(...)masła Wątróbki oczyścić. Boczek pokroić w grubszą kostkę. Mięso przesypać do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w grube piórka. Czosnek obrać i grubo pokroić. Warzywa dodać do mięsa. Całość zalać mlekiem i wymieszać. Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika i piec co najmniej 1,5 godziny w 150ºC (bez przykrycia). Podczas pieczenia, mięso co jakiś czas przemieszać
UgotowaćSałatki z brokułami ś wietnie komponują się na stole. Bardzo lubię połączenie brokułów z rożnymi składnikami poczynając od szynki przez sery czy inne warzywa. Dzisiaj szybka kompozycja która nie wymaga czasu w przygotowaniu. Śmiało można rzec, że to sałatka awaryjna, która sprawdzi się także jako kolacja kiedy goście zawitają niezapowiedziani. Brokułowa sałatka(...)odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy brokuł oraz odcedzoną kukurydzę i posiekany świeży koperek- mieszamy. Podajemy z kleksem majonezu oprószając świeżo mielonym pieprzem i szczyptą koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibulionu warzywnego i drobiowego 1 łyżka masła orzechowego 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki kurkumy 1/2 szklanki śmietanki sól i pieprz 1 szczypta pieprzu cayenne prażone orzeszki ziemne, do podania ¼ szklanki posiekanej dymki do podania Przygotowanie: W średniej patelni(...)bataty, soczewicę, paprykę, cukinię, pomidory, mięso i przyprawy, wymieszaj, po czym wlej bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną. Następnie wmieszaj masło orzechowe i śmietanę wraz z jarmużem i gotuj przez pięć minut. Dopraw solą i pieprzem i podawaj danie posypane dymką i orzeszkami. Smacznego! English version Pork
karmelowypiszę. Chciałam aby potrawy w okresie okołoświątecznym były takie, jakie dobrze znacie ale i takie, na których widok totalnie się zdziwicie, uznacie za intrygujące a zarazem będziecie mieli ochotę zaraz je zjeść. Takim prowokującym daniem jest właśnie to. Świeży śledź z dodatkiem karmelizowanej marchwi, kopru włoskiego, czerwonej papryki oraz szalotek z dodatkiem cudownie kremowego puree z ziemniaków i topinamburem(...)głowy i wnętrzności 1/2 pęczka natki pietruszki 1/3 papryczki habanero 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1 ząbek czosnku szczypta papryki wędzone w proszku Karmelizowane warzywa: 1 marchewka 1/2 kopru włoskiego 1/2 czerwonej papryki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 łyżki syropu klonowego 1 gałązka rozmarynu opcjonalnie 1/2 lampki
Mango Papajałyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku mielony kumin i kolendra sól i pieprz ostra papryka do smaku ( można pominąć) 2- 3 łyżki oleju Dodatkowo; 15 dag sera żółtego w kawałku Przygotowanie; Do miski wsypujemy mąkę, drożdże(...)kostkę. Cebulę obieramy i także kroimy ale w piórka, pora w plasterki a paprykę w niewielkie paseczki. Na rozgrzany olej wkładamy cebulę i por. Chwile smażymy do momentu aż warzywa będą szkliste. Dodajemy mięso i paprykę, smażymy co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i starty czosnek. Dusimy sos do czasu aż mięso będzie miękkie a sos będzie
Radość kipiąca uśmiechem.średniej wielkości pieczone pomidory oliwa z oliwek 2 szczypty pieprzu szczypta soli łyżka curry Opcjonalnie do posypania na gotowy krem: szczypta kminku w ziarenkach szczypta pieprzu cayenne szczypta mielonych migdałów Dodatkowo potrzebne będą: blender ręczny, sito/durszlak Przygotowanie: 1. Dynie umyć, pokroić na plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia- nie obierać ze skóry- łatwiej będzie ją zdjąć(...)minut, aż cebula rozmięknie 3. Gdy wywar będzie gotowy dodać wino i sos sojowy, gotować jeszcze przez około 10 minut 4. Ostudzić 5. Przecedzić przez sito Krem: 1.Upieczone warzywa ostudzić, obrać i zblendować na mus, 2. Do musu dodać bulion- nie cały na raz- uważając na gęstość kremu oraz śmietanę. 3. Przed podanie delikatnie podgrzać na małym ogniu Gotowy krem
KreatywnePinyfantastycznie nie rozgrzeje :) Głośno mogę powiedzieć, że to jedna z moich ulubionych zup. Zapraszam na meksykańską, pełna aromatów i składników ucztę :) Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe z łopatki) puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 pomidory puszka czerwonej fasolki puszka kukurydzy 2 duże cebule 2 duże czerwone papryki 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 szklanki bulionu(...)garnka wrzucamy odcedzoną kukurydzę, puszkę fasolki (z sosem własnym) oraz puszkę pomidorów. Wstawiamy na niewielkim ogniu pod przykryciem. Pomidory przed obraniem należy sparzyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do warzyw w garnku, razem z pokrojoną drobno papryka oraz ziemniakami.Zalewamy szklanką bulionu. Gotujemy ok 5 minut i dokładamy do warzyw również podsmażone mięso z odparowaną wodą. Zalewamy resztą bulionu. Wszystkie składniki
ChilliJemywiele sposobów. Składniki: ok. 1 kg filet z indyka 1,5 kostki rosołowej drobiowo - warzywnej 3-4 łyżki oleju roślinnego (lub oliwa z ulubionymi przyprawami) granulowany czosnek pieprz chili mielone Przygotowanie: Umytego fileta z indyka pokroiłam w dość grube plastry i stłukłam na przydomowym tarasie, co by posiadówki nie opuszczać i dzieci śpiących w domu nie pobudzić(...)stojącym na cienkich nóżkach). Pierwszy raz do przyprawiania mięsa nie użyłam ani grama czystej soli. Kostka rosołowa idealnie ją zastąpiła, a dodatkowo nadała mięsu indyczemu soczystość i delikatny smak warzyw. Mięsko zostało uratowane i skonsumowane ze smakiem. Cały proces jego przygotowania śledziła moja Siostra wraz z aparatem fotograficznym, pstrykając zdjęcia jak szalona. Dzięki temu miałam z czego wybierać. Z pewnością
Kuchnia po mojemuzupą grzybową Iglotex. Zupa robi się właściwie sama, ale ja dodałam ,jak zwykle, coś od siebie. Składniki - 2 opakowania zupy grzybowej Iglotex *skład - podrzybek brunatny (30%); warzywa w różnych proporcjach: ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, cebula. -suszone pomidory z solą morską i szczypiorkiem -łyżeczka oleju z sycylijskich ostrych papryczek- pomoże naszemu zdrowiu, rozgrzeje -3 ząbki czosnku -natka pietruszki(...)smaku. Możesz dosmaczyć pieprzem prosto z młynka.Dodaj susznych pomidorów. Zamknij pokrywę i gotuj na małym ogniu minimum 15 minut. Ja mojej zupy nie zagęszczałam śmietaną, ale dodałam mielonego siemienia lnianego jako zagęstnika. Jest zdrowszą alternatywą śmietany! Podałam z parmezanem! Zupa aromatyczna, smaczna i niezwykle dobra- gotowa! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPożywne, bardzo smaczne i proste danie z makaronem, boczkiem w kremowym sosie serowym, to pomysł na szybki obiad w 30 minut. Takie dania są najlepsze i
Wanilia i KardamonSzybkie i bardzo chrupiące placuszki ziemniaczane ;) Ja podaję z jogurtem naturalnym i tartym serem ;) Idealne na piątkowy obiad czy kolację ;) Zapraszam i Smacznego ;) 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 🧀 Zapraszam również do
Gotowanie PatkiLubię takie makaronowe zapiekanki, ale nie przygotowuję ich często, bo Mąż akurat zwolennikiem takowych nie jest. Raz na jakiś czas nie ma jednak wyjścia i jak
Kuchnia w czekoladziePo raz kolejny zaniedbałam bloga... przepraszam... ale się poprawię... zacznę od dziś... a następnie pewnie znów zasnę na kilka dobrych dni aby się obudzić zapewne już
sierotka maRysia w kuchniJednym z tych produktów za który kochamy jesień jest dynia. To bardzo wszechstronny produkt. Grillowana lub pieczona może być podawana równie dobrze z gałką lodów waniliowych
naRuszciepomysłu na obiad sprawdzą się idealnie :) Składnik na 4-5 porcji: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego pęczek natki pietruszki 0,5 cebuli 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego ok. 250-300 g pieczarek 1 nieduża czerwona papryka ok. 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka cukru zioła prowansalskie sól, pieprz 400-500 g makaronu spaghetti ser żółty(...)kostkę. Na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić pieczarki, posolić je i przykryć pokrywką. Dusić przez kilka minut, aż zmiękną i puszcza sok. Następnie dodać paprykę, przesmażyć jeszcze chwilę. Na warzywach poukładać klopsiki. Wszystko zalać passatą pomidorową, dodać cukier, pieprz i sól, delikatnie wymieszać. Przykryć i gotować na najmniejszym ogniu, aż mięso się udusi, a sos zgęstnieje, czyli
Simply Foodtylko. Jak dla mnie trochę zbyt gęsta, ale po dolaniu wody, idealna. Z dodatkiem chrupkich kawałków szynki- wręcz bajeczna. Polecam bardzo gorąco. Choć co niektórzy, mogą kręcić nosem na warzywa, za którymi nie przepadają lub mleko (mnie również nie podobał się ten pomysł), to od razu uspakajam, w zupie są one niewyczuwalne. Przeraziła mnie m.in.ilość selera, którego nie lubię(...)ziemniak - 300g kalafiora (u mnie mrożony) - 200g ciecierzycy z puszki - 750ml bulionu - 250ml mleka - 125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym garnku na maśle zeszklić cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę
Smaczne Zdrowepłaska łyżeczka pieprzu ziołowego, sól do smaku, ponadto: 1 kg młodych jak najmniejszych ziemniaków, 2 filety z kurczaka, 1 mała cukinia, olej rzepakowy, sól do smaku, pieprz czarny mielony, ok. 1 łyżka suszonej pietruszki, świeży lubczyk, młoda cebulka ze szczypiorkiem, 1 główka czosnku. Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, czarnym pieprzem, suszoną pietruszką, dodajemy(...)Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy je w marynacie i odstawiamy na ok. 15 min. Cukinię kroimy w cienkie długie plastry za pomocą obieraczki do warzyw. Filet z kurczaka układamy na foli aluminiowej, po długości dodajemy cukinię oraz szczypiorek w całości, ok. 5 szt. Folię zawijamy i grillujemy str. mięsa
Moniki Smakołykipochodzeniu napisałam o niej tutaj ). Szparagi to niezwykłe rośliny. Są bardzo zdrowe, charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym, przeciwnowotworowym, przeciwzaćmowym. Są moczopędne, wspomagają regenerację organizmu. Szparagi to jedno spośród zaledwie 4 warzyw charakteryzujących się dużą zawartością witaminy E. Stanowią również cenne źródło witaminy A, C, wit. z gr. B i K, oraz potasu, niacyny, magnezu, selenu, fosforu i żelaza. Szparagi zwiększają krzepliwość(...)duże malinowe pomidory 2 ząbki czosnku 2 jajka od kurek szczęśliwych garść ulubionych ziół (ja dałam świeżą bazylię, świeże oregano oraz świeżą szałwię) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz masło klarowane do smażenia (lub dobrej jakości olej) Przygotowanie: Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy na tłuszcz poszatkowaną świeżą pokrzywę, wyciśnięty przez praskę czosnek i przez chwilę dusimy
Naturalna Kuchniaodpowiednią konsystencję kotleta. Ścieram marchew lub pietruszkę, czy selera, kroję drobno garść natki pietruszki, którą uwielbiam, ścieram cebulę, czosnek i dodaję ugotowane kasze, otręby i zdrowe ziarna. Kotlety z warzywami i kaszą jaglaną wspaniale smakują z misą sałat, czy domowymi ogórkami kiszonymi lub pyszną i zdrową kapustą kiszoną. KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ I MARCHEWKI Składniki: 2 marchewki(...)zimno 1 jajko od szczęśliwej kury 3 łyżki mąki orkiszowej (dlaczego warto używać mąki orkiszowej napisałam tutaj ) garść poszatkowanej natki pietruszki szczypta płatków chilli sól morska i świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 200 st. C, program góra - dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej plastikowej misce i mieszamy ręką do uzyskania
Naturalna KuchniaMoże nie jest to jeszcze czas na przygotowanie lodowego tortu z owoców leśnych , ale dzień robi się dłuższy, pogoda ładniejsza, a na targowiskach pojawią się świeże sezonowe owoce i warzywa. Chyba właśnie ich najbardziej mi brakowało zimą. Ostatnio kupiłam na straganie greckie truskawki, które bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś(...)cukru 150 g masła 250 g mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek
Słodkie Przyjemności