mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:305/458)

Jak zrobić dobry rosół? Zasady! 771

rosole powstają szumowiny pamiętaj aby je zebrać łyżką cedzakową! Zasada nr 3 Warzywa - wybieramy młode i jędrne. Podstawą dobrego rosołu jest korzeń pietruszki, selera i por. Te trzy warzywa w największej mierze wpłyną na smak zupy. Dlatego do rosołu dodaj ich sporo. Cebula , zawsze wybieramy białą i dość łagodną w smaku. Warto opalić ją nad palnikiem z gazem i opaloną(...)dodaj kilka ziaren pieprzu do wywaru, a pod sam koniec gotowania, ziarna pieprzu utrzyj w moździerzu lub potłucz młotkiem i dodaj do rosołu. Nie dodawaj już gotowego mielonego pieprzu z torebki bo to zupełnie inny smak! Zasada nr 7 Makaron idealny! - przepis na taki znajdziesz TUTAJ .  Dobry rosół musi być z dobrym makaronem

SMYKWKUCHNI
Ciasto z kaszy jaglanej, batata, selera naciowego, pod kołderką z mozzarelli, na ostro z nutą słodyczy 188

średnicy ok. 20 cm : 1 duży batat ok. 450 g, 1 seler naciowy, 2 białe cebule, 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, sól, 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, ½ płaskiej łyżeczki cukru, igiełki świeżego tymianku z kilku gałązek, ½ płaskiej łyżeczki kozieradki, 1 jajo, 300 g kaszy jaglanej Cenos, ok. 250 g  mozzarelli   bez zalewy, ponadto(...)Następnie dodajemy selera, mieszamy i zalewamy całość ok. 450 ml gorącej wody. Dodajemy tymianek, pieprz, kozieradkę, cukier i ok. 1 łyżeczki soli. Całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem, ma być na ostro, solą, która ma być wyczuwalna, gdyż częściowo zostanie wchłonięta przez kaszę. Tak przygotowany krem przecieramy

Moniki Smakołyki
Krem z pieczonej marchewki 163

szumowin, które pojawią się po pierwszych 20-30 minutach. Odławiamy je i wyrzucamy, dzięki czemu rosół będzie przejrzysty i klarowny. Wywar można wykorzystać do przygotowania dowolnej zupy, z ugotowanych warzyw można zrobić sałatkę jarzynową, a z mięsa farsz do pierogów lub pasztecików. Krem z pieczonej marchwi, wzbogacony aromatycznymi przyprawami: kuminem, imbirem, czosnkiem, kolendrą, kurkumą, tymiankiem, posypany płatkami chili, czarnuszką, natką(...)wspomagają system immunologiczny. Nic, tylko jeść na zdrowie😉 Składniki: 600 g marchwi 4 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oleju 4 szklanki bulionu (warzywnego lub rosołu) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz Do podania: czarnuszka natka pietruszki lub kolendry

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem 212

Nie wszystkie dania obiadowe muszą być u mnie niskokaloryczne i super fit ;) Szczególnie jesienią i zimą, gdy organizm domaga się czegoś sycącego i rozgrzewającego. Wtedy zapiekanka

Mienta blog
Kurczak curry z fasolką szparagową 191

gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie się(...)piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu

Kuchcik gotuje
KREMOWA ZUPA POMIDOROWA 173

kostki rosołowe bazylia świeża i suszona curry pieprz woda jogurt naturalny oliwa SKŁADNIKI GRZANKI bułka grahamka zioła prowansalskie oliwa PRZYGOTOWANIE Krok 1: Obieram cebulę i czosnek, drobno koję. Wrzucam warzywa do  dużego garnka, w którym rozgrzałam wcześniej oliwę. Podsmażam składniki. Krok 2: Paprykę myję, kroję w drobną kostkę, wrzucam do garnka. Duszę z cebulą i czosnkiem. Krok 3: Pomidory(...)wrzucam do miski, polewam odrobiną oliwy, posypuję ziołami prowansalskimi, dokładnie mieszam. Wkładam do piekarnika i rumienię. Propozycja podania Z GRZANKAMI I JOGURTEM NATURALNYM Z JOGURTEM NATURALNYM I GRUBO MIELONYM PIEPRZEM SMACZNEGO

Zdrowo i kolorowo
Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym 153

olej do smażenia Sos: 2 czerwone papryki, 2 cebule (użyłam czerwonych), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 kostki wołowe, sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, 2 łyżki mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem(...)liść laurowy i kostki wołowe. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 30 minut. Pod koniec gotowania

Nie tylko w kuchni
Sajgonki po polsku 330

Część z Was już je na pewno widziała, ponieważ przygotowywałam je na konkurs blogerskich zmagań organizowany przez Makarony Polskie. Ukryty w środku makaron świderek (choć tak

Kuchnia w czekoladzie
Wegetariada 2015 119

tymczasem zaskoczyła nas tak liczna obecność całych rodzin; dzieci bardzo angażowały się w przygotowane dla nich atrakcje: wspólną grę na bębnach, zajęcia artystyczne, lepienia w glinie, tworzenie ozdób z warzyw, warsztaty rzeźbiarskie, przedstawienia teatralne…. Bardzo podobał mi się fakt, że istniała możliwość wypytania i rozmowy dotyczące wegetarianizmu - sprzedawcy bardzo chętnie udzielali rad i polecali odpowiednią literaturę. Szczególnie istotne było(...)siedzących na kocach i radośnie tulących się do swoich pupili. Nawet nasz pies Roki, na co dzień niezbyt skory do integracji z innymi psiakami, zadawał się trochę wyluzować... Gdybyśmy mieli podsumować Wegetariadę 2015 trzema słowami? Przytulnie, kolorowo i smacznie. Mam nadzieję, że zdjęcia w większym stopniu niż moje słowa oddadzą radosną atmosferę Wegetariady i że zachęciliśmy Cię do udziału

Roślinna - blog wegański
Poniedziałkowy "fit" - Schabowe roladki z cukinią na parze 151

Dania przygotowane na parze zazwyczaj zaliczamy do tych dietetycznych gdyż jak wiadomo nie wrzucamy do nich zbędnych kalorii przez smażenie czy panierowanie. Dzisiaj zapraszamy Was na

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KOTLETY JAGLANE 163

Proszę Państwa oto przedstawiam pyszne i zdrowe kotlety jaglane. Niczym nie ujmują od tradycyjnych mielonych. Fantastyczne, można je podawać tradycyjnie z ziemniakami, jako burgery w bule lub po prostu jak jak z moim ukochanym sosem czosnkowym. Nie wiem czy wiecie, że kasza jaglana przyspiesza przemianę materii i tym samym pomaga nam w odchudzaniu. Kurcze poza tym jest(...)goryczki ugotować w proporcji 1:2 Cebulę i paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podsmażyć do miękkości.  Zimną kaszę wymieszać z warzywami, dodać kapary, przeciśnięty czosnek, jajko i 2 łyżki bułki tartej. Kiedy masa będzie za rzadka dodać więcej bułki.  Zwilżonymi dłońmi formować kulki, a następnie je spłaszczyć i obtoczyć

pieprzny smaczek
Kofta kebab z bułką pita 172

Kofty to po prostu mielone mięso na szaszłykach przyprawione w orientalnym stylu. Zazwyczaj używa się do ich wykonania mięsa jagnięcego, baraniny lub wołowiny, którą ja właśnie wykorzystałam. Najważniejsze w całym daniu jest doprawienie mięsa, które nadaje mu charakterystycznego, wyrazistego smaku . Kofta kebab  z bułką pita Składniki: 400 g zmielonej wołowiny lub jagnięciny/baraniny  1 mała cebula(...)ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki ciemnego sosu sojowego sok i skórka otarta z połowy limonki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki gałki  muszkatołowej ¼ łyżeczki kardamonu ¼ łyżeczki kurkumy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1 łyżka posiekanej mięty     4 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Dodatki: oliwa

Mania Gotowania
Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 213

trochę dłużej, a gotowa pasta nie będzie tak gładka, tylko nieco grudkowata. Ja dodaję wiec do tahini trochę łagodnej oliwy - mój malakser radzi sobie wtedy o wiele lepiej z mieleniem, a ja również wolę rzadszą konsystencję pasty. Do tahini możecie dodać oliwę o łagodnym smaku (np. Monini Delicato) lub też olej, np. olej sezamowy czy inny orzechowy, olej z pestek(...)zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów .  Do zabielania zupy krem jak w przypadku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos sweet onion a'la Subway 824

podawany w Subway i uwielbiamy przez wielu bywalców. Można go w prosty i szybki sposób przygotować w domu, bo to najzwyklejszy słodki sos cebulowy. Możecie użyć go do kanapek, warzyw czy kurczaka, sprawdzi się podczas piknikowej wyprawy. Po spróbowaniu go, sami znajdziecie najlepsze zastosowania 😊 Składniki: 1/2 średniej cebuli 250 ml wody 3 czubate łyżki cukru szczypta soli szczypta pieprzu(...)zgęstnieje. Sos przelać na sitko np. do miseczki lub drugiego garnuszka. Cebulę odcedzić lub przetrzeć częściowo. Na końcu do sosu dodać mak i wymieszać. Ja użyłam suchego mielonego maku, więc na zdjęciu wydaje się, że jest go więcej. Czy takie sosy wolicie kupić gotowe w sklepie, czy może robicie je sami w domu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszna zapiekanka z młodą kapustą 163

Biała kapusta o tej porze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek.  Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka(...)ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie, wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl soku pomidorowego, wyłożyć część liści kapusty(te twardsze), położyć grubą warstwę masy

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania