mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:313/458)

Soczeburger z brokułami 160

łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie:  1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej(...)papryką i brokułem - drobna kosteczka i niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :)  4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki dyni, migdały, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki

Bananowe Pole
Kimchi Jjigae - koreańska zupa z tuńczykiem 267

miałam okazji!  Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona w małe słupki * 1/4 małej cebuli pokrojonej w paski(...)pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać

Kuchnia Prezydentowej
Bigos z roladą 183

Pewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej

Humanistka w kuchni
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 217

desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche(...)waniliow ej mleko do pomalowania bułeczek Nadzienie rabarbarowe: 150 g cukru 3 łyżki masła 2 łyżki wody lub soku z cytryny 5 łodyżek rabarbaru 1 łyżeczka kardamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Marchewkowy budyń jaglany 198

warzywa w deserach i wypiekach. Ciasta z dodatkiem buraków, cukinii, batatów, dyni czy marchwi dziś już nikogo nie dziwią – i słusznie, bo też ich potencjał jest ogromny! Łącząc warzywa ze zdrowymi składnikami możemy uzyskać nie tylko pyszne słodkości, ale i wartościowe posiłki, które będą zjadane bez cienia wyrzutów sumienia. Przykład? Marchewkowy budyń na bazie kaszy jaglanej, pełen dobroczynnych właściwości odżywczych(...)spore marchewki (każda o wadze około 100 g) 6 – 8 daktyli (niesiarkowanych) szczypta nierafinowanej soli i przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, po 1/2 łyżeczki imbiru i kardamonu, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/5 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu i duża szczypta wanilii, gałka muszkatołowa do smaku garść delikatnie podprażonych orzechów do podania naturalny syrop lub miód w wersji niewegańskiej do polania gotowego

Even Better Food
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 199

nieproszony.  Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi - w tym roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających(...)się! Figi bowiem zaraz znikną ze sklepowych półek... Dżem figowo-jabłkowy z kardamonem Składniki: (na 4 słoiki) 700 g świeżych fig 850 g jabłek 400 g cukru 2 łyżeczki mielonego kardamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od fig odciąć twarde końcówki, pokroić owoce w ósemki.  Przełożyć owoce do garnka, dodać cukier i kardamon, wymieszać. Gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 222

kuchni, np. sławnej zupy z płaskurki i różnych odmian fasoli, zuppa di farro czy focacci (zerknijcie tutaj po przykładowe przepisy). Pszenica farro przed ugotowaniem. Będąc w Toskanii nie będziecie mieli problemu z kupieniem pszenicy farro . W poście na temat toskańskiego targu pokazywałam Wam zdjęcie gotowej do użycia, ugotowanej płaskurki, sprzedawanej w miejscowym supermarkecie. Swoją paczuszkę kupiłam w sklepie z regionalnymi(...)przepis opublikuję w środę). Co najważniejsze farro bardzo smakuje mojemu Mężowi i taką kaszę mógłby jeść. Mój dzisiejszy przepis z płaskurką to idealna na jesień pożywna sałatka z pieczonymi warzywami i fetą. Buraczki, marchewka i dynia po upieczeniu nabierają niezwykle pociągającego smaku, który świetnie komponuje się ze słonym serem i sosem na bazie octu balsamicznego. Sałatkę możecie śmiało zabrać

Chilli Czosnek i Oliwa
Boeuf Bourguignon wg. Julii Child 182

rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu(...)czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia z mięsem dodajemy pomidory i zioła zawinięte w gazę. Przykrywamy naczynie. Ja wstawiłam wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Miksturownik
Urodziny Julii Child i Boeuf Bourguignon - przypomnienie. 190

rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki; 0,5 l. czerwonego wytrawnego wina; 2 szkl. bulionu wołowego; 1/2 szkl. pomidorów z puszki; sól, świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu(...)czuć:) ). Na tą samą patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę i je również zrumieniamy. Później dodajemy do mięsa. Na patelnię wlewamy wino i odparowujemy i przelewamy do mięsa i warzyw. Dolewamy również bulion w takiej ilości aby przykrył mięso. Do naczynia z mięsem dodajemy pomidory i zioła zawinięte w gazę. Przykrywamy naczynie. Ja wstawiłam wszystko do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Miksturownik
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 192

Ta zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła

Kolorowy Przepisownik
Bigos z patisonów. Rozgrzewające jesienne jednogarnkowe danie. 228

Bigos z patisonów to szybkie, bardzo smaczne, rozgrzewające i sycące typowo jesienne danie. To już mój ostatni przepis w tym sezonie na wykorzystanie patisonów.. z

Kuchnia z widokiem na ogród
TARTA ZE SZPINAKIEM 178

Wegetariańska tarta idealnie pasuje na kolację czy podczas spotkania z przyjaciółmi. Można ją jeść na gorąco, ale równie pysznie smakuje odgrzewana w piekarniku. Polecam również 

potrawyregionalne
Marchewka w roli głównej 161

W pochmurne dni lubię gdy jedzenie jest choć trochę koloro we. Gdy za oknem szaro i pada deszcz, ja podświadomie komponuje kolorowe dania i tak czerwień

Przysmaki Karolki
Chiński, żółty ryż z curry 355

Składniki: 1 szklanka białego ryżu; 1 średnia marchewka; 1 duża cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 1 papryczka chili; 1 jajo; 1/2 łyżki vegety; 1 czubata łyżka curry; 1/2 łyżeczki mielonego imbiru; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Szklanka = 250 ml Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodając do wody, w której będzie gotowany vegetę (1/2 łyżki). Odcedzić. Cebulę(...)razem podsmażać. Następnie na środku patelni z ryżem zrobić wolne miejsce, wbić w nie jajo i smażyć, aż się zetnie. Ścięte jajo energicznie i szybko wymieszać z ryżem i warzywami. Zdjąć z ognia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Widoczna na zdjęciach porcja ryżu została przygotowana z podwójnej liczby składników. Z dodatku papryczki chili można zrezygnować

Gospodyni Miejska
Hummus z burakami 166

puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy(...)zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych, zmniejszają ryzyko osteoporozy. Nie powinno ich zabraknąć w diecie osób chorych na anemię. Betanina, czyli antyutleniacz chroniący przed wolnymi rodnikami, odpowiada za kolor buraków. Dlatego warzywa te są ważne w diecie chorych na  nowotwory i po chemioterapii. Wzmacniają odporność organizmu i łagodzą problemy żołądkowe. 100 g to 38 kalorii, dlatego można je jeść bez ograniczeń

My Chcemy Jeść