marchewka 1 łodyga selera naciowego 1/2 zielonej papryki 1 łyżka masła 300 - 350 ml gorącej wody 300 - 350 ml bulionu, najlepiej wołowego (może być z kostki) 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki oregano 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki kminku szczypta cynamonu skórka otarta z jednej umytej i sparzonej pomarańczy 200 g przecieru lub gęstego soku pomidorowego 4 łyżki(...)Mięso podsmażyć na oleju, krótko z każdej strony na mocnym ogniu, podlać winem, wyłączyć gaz, pozostawić 5 minut na gorącym palniku. 3. Przełożyć mięso i sos do garnka z warzywami, podlać gorącą wodą, dodać przyprawy, skórkę cytrynową i dusić na małym ogniu przez 1 godzinę ( w razie potrzeby dolać nieco wody). Paprykę podsmażyć na tej samej patelni na silnym ogniu
Kuchnia Prezydentowejodrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać z warzywami, jako dodatek do różnych dań, czy też sam, np. z chipsami kukurydzianymi. Przygotowanie hummusu rozpoczynam od gotowania ciecierzycy, którą zaraz po ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia(...)kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki oleju z pestek winogron
Szybko SzybkowarPrzecier z cukini ..pasta z cukini ...Znane pod różnymi nazwami, a zawsze smaczne. Używam na domową pizzę, używam do kanapek. Moi synowie pokochali ten cukiniowy
Z Majeczką w kuchniSKŁADNIKI: 2-3 garstki brukselki świeży imbir - ścieramy około 1-2 cm korzenia pieprz cytrynowy świeżo mielona sól natka pietruszki masło makaron tagliatelle SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Brukselkę przygotowujemy w formie al dente. Wrzucamy ją do wrzątku z odrobiną soli (można dodać szczyptę cukru - jak kto lubi) i gotujemy około 5 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron również(...)potas. Wzmacnia odporność, poprawia pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego; zawiera również substancje hamujące rozwój komórek nowotworowych... ...i stało się tak - weszłam dziś do sklepu, spojrzałam na stoisko z warzywami i oto ona, nieco zapomniana, zaczęła krzyczeć do mnie. Miewacie tak czasem? Pewnie tak, szczególnie, gdy chodzi o słodkie ;) Zatem przechwyciłam dwie garstki brukselki, a w drodze do domu zastanawiałam się
wege i kropkaodrobinie wysiłku bardzo przypomina ten z restauracji. Niesamowity smak ciecierzycy, w połączeniu z tahini nadaje hummusowi orzechowości, zaś sok z cytryny wprowadza nutę świeżości. Uwielbiam hummus zajadać z warzywami, jako dodatek do różnych dań, czy też sam, np. z chipsami kukurydzianymi. Przygotowanie hummusu rozpoczynam od gotowania ciecierzycy, którą zaraz po ugotowaniu oczyszczam z łupinek. Obranie ziaren sprawia(...)kupne) 4 łyżki soku z cytryny 2 nieduże ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę 100 ml zimnej przegotowanej wody - zrób z wody kostki lodu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego - ja użyłam kumin ze sklepu z żywnością arabską (ma zupełnie inny smak od tego w supermarkecie) 50 - 60 ml bardzo zimnej wody 2 łyżki oleju z pestek winogron
Szybko Szybkowarinnego mięsa wieprzowego), 4 jajka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej, 2 cebule, olej do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Usuń z niej nadmiar tłuszczu i ewentualne pozostałości krwi i błon. Pokrój ją w bardzo drobną kostkę (o boku mniej(...)tłuszcz nakładaj niewielki porcje mięsnej masy i smaż jak placki ziemniaczane. Usmażone kotleciki przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotleciki z karkówki podawaj z warzywami. Kotleciki wyszły naprawdę pyszne. Mięciutkie kawałki karkówki otacza chrupiące ciasto. Będą idelane z młodymi ziemiakami z wody z koperkiem oraz z mizerią lub dowolną sałatą
blog.moje-pasje.infoNiby mamy lato, ale pogoda pozostawia wiele do życzenia. W środku tygodnia nagle zrobiło się deszczowo i zimno, a mnie od razu naszła ochota na rozgrzewający
Mienta blogwody przyprawy: 2-3 liście laurowe, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna jałowca, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka majeranku, 1/2 łyżeczki natki pietruszki, pieprz mielony, 1/2 łyżeczki kminku 250-500 ml zakwasu na żur 400 gram surowej, białej kiełbasy 2 kawałeczki suszonych grzybów 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 4-5 łyżek śmietany(...)minut. Bulion przecedzam. Dodaję do niego białą, surową kiełbasę i gotuję przez kolejne 15 minut. Do garnka wrzucam również pokrojone dwie marchewki i jedną pietruszkę z bulionu. Reszta warzyw nie będzie potrzebna. Następnie dodaję wstrząśnięty zakwas oraz chrzan ze słoiczka. Zupę gotuję kolejne 15 minut. Na końcu dodaję śmietankę, doprawiam solą i pieprzem. Jeśli oczuwam taką konieczność to również chrzanem
Mango PapajaWiosna nadchodzi wielkimi krokami a wraz z nią bogata różnorodność warzyw i owoców, na którą jeszcze chwilkę musimy poczekać, tymczasem wciąż warto korzystać z warzyw korzeniowych dostępnych przez cały rok i zapewniających pełne pole popisu w kuchni. Uważam, że zamiast kupować je w marketach, zdecydowanie warto wybrać się do okolicznych bazarków lub sklepów ze zdrową żywością i zakupić te ekologiczne(...)idealne do podania z zielonymi liśćmi natki i orzechami włoskimi. Wszystkie te cudowne smaki zaś łączy prosty, aczkolwiek wyśmienity dressing. Składniki: 5 średnich marchewek 2 łyżki oleju ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta soli 100 g orzechów włoskich 1 duży pęczek natki pietruszki lub kolendry Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 łyżki soku pomarańczowego
Roślinna - blog wegańskipara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 łyżki masła 5 kolb kukurydzy lub 5 szkl. kukurydzy z puszki 300 ml mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego 1,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki(...)Następnie dodajemy ziarna kukurydzy i smażymy kolejne 2 min, mieszamy cały czas. Potem dodajemy kurkumę, paprykę w proszku i mieszamy ze sobą wszystkie składniki. W dalszej kolejności wlewamy do warzyw z przyprawami bulion (bądź wodę) i gotujemy ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i ponownie gotujemy ok. 10 min, do momentu, aż kukurydza będzie miękka. Przestudzoną zupę
psgotujemyczęści pora garść pokrojonej w krążki zielonej cebulki 2 łyżki drobno startego imbiru 3 łyżki posiekanej grubo kolendry garść kiełków fasoli (zblanszowanych i osuszonych) lub innych kiełków 250 g mielonej wieprzowiny (można zamienić np. ugotowanymi posiekanymi krewetkami) - nie dałam 1 roztrzepane jajko ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego (dałam od siebie) sól do smaku(...)starty czosnek oraz resztę składników, trzymałam na małym ogniu jeszcze 2 minuty, przelałam do słoiczka, zamknęłam i zostawiłam do wystygnięcia. Podawałam zimny do sajgonek. 1 . Mój farsz warzywny - starłam warzywa na tarce w "julienne" - drobniutką zapałkę, pora w wąskie paseczki. Namoczone i osuszone grzyby podsmażyłam krótko z dymką i imbirem na silnym ogniu, dolewając po łyżce sosu rybnego i sojowego
Kuchnia Prezydentowejogniu boczek, często mieszając, przez 2-3 minuty, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodajemy cebulę oraz kiełbasę i często mieszając smażymy wszystko przez ok. 5 minut. W międzyczasie dodajemy mieloną paprykę. Dodajemy pomidory, a także większość soli i pieprzu, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy partiami pokrojoną paprykę wraz zresztą soli i pieprzu, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Garnek lub patelnię(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-97 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-97 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa, boczek i kiełbasa Podsmażamy boczek, cebulę i kiełbasę Następnie dodajemy pomidory, paprykę i przyprawy Leczo Post Leczo pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaWszelkiego rodzaju wegetariańskie kotlety ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole. Przyrządza się je ekspresowo, są zdrowe i pyszne. Dziś prezentuję Wam wersję na wypasie bo
Mienta blogPulpeciki lubią chyba wszyscy, a przynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam
Smaczne Zdroweprzygotowania pulpecików użyłam smalczyku roślinnego, zamiast oleju. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że doskonale zastępuje inne tłuszcze do smażenia. Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim Składniki: 750 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki czosnku 3 małe papryczki chili 1 cebula 30 g świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki(...)rozgrzanym na patelni smalcu roślinnym. W międzyczasie możemy przygotować sos. Cebulę kroimy w piórka, 2 pozostałe ząbki czosnku miażdżymy, 2 papryczki drobniutko kroimy. Wszystkie warzywa wrzucamy na rozgrzany na głębokiej patelni smalec roślinny, dodajemy do nich starty na tarce imbir i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory i mleczko kokosowe, sos sojowy
Kulinarne przygody Gatity