mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:310/458)

Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 186

feta to główni bohaterowie mojego dania. 2 podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie(...)jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami np sałatą,rzodkiewką,pomidorem czy ogórkiem i gotowe. Tak skomponowany półmisek będzie smakowitą ozdobą każdego stołu

Kolorowa kuchnia Elki
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy. 254

jeszcze mieliśmy w domu telewizor ;) oglądałam czasami program Masterchef. Nie mogłam się nadziwić, że uczestnicy potrafią z tej bogatej spiżarni wybrać produkty na swoje danie. Ja zawsze lubiłam jak mieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu(...)wrzącą wodą do przykrycia składników i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy kukurydzę i śmietankę i jeszcze dusimy kilka minut. Blaszkę na lasagne smarujemy oliwą i dajemy pierwszą warstwę warzyw. Na to układamy makaron i następną warstwę warzyw i tak postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa musi być warzywna, bo w przeciwnym razie makaron zrobiłby się twardy. Pieczemy pod przykryciem

Pyza i Surówka
Izmir Kofte 185

ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia(...)żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć usmażone kofty. Sos:   Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Fabryka pomysłów
Golonki w piwie karmelowym 171

wieprzowej bo nie wszyscy za golonką u mnie przepadają . Czas :4 godziny Składniki : 3 średniej wielkości golonki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku roztarte z odrobiną soli sól pieprz mielony papryka 2 liście laurowe 3 ziela angielskie włoszczyzna bez kapusty 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka miodu sos sojowy lub maggi lub inna przyprawa do sosów olej z pestek winogron(...)piórka ,, i podsmażoną na patelni   .Podlać 2 szklankami piwa karmelowego i dusić aż płyn odparuje tworząc gęsty , aromatyczny sos .Dodać śmietankę i doprawić do smaku . *Wywar i warzywa z gotowania golonek użyć na zupę np. barszcz ukraiński .Warzywa gotuję tyle co golonki bo wygotowuje się z nich cały smak wzbogacając smak golonek .Takie warzywa na sałatkę niestety już się

Buniabaje w kuchni
Papryka faszerowana mięsem 205

Sezon paprykowy powoli zbliża się do końca i ciężko będzie dostać ją w "korzystnej" cenie. Dlatego staram się ni nacieszyć na tyle na ile mogę. Uwielbiam

Pobite gary Barbary
Kotlety sojowe na bigosie z pieczarek i papryki 194

Pyszne, wegetariańskie danie na obiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi. Składniki: Klopsiki: 250 g soi jajko sól, pieprz, papryka ostra, czosnek bułka

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z młodej kapusty 228

Młodą kapustę najczęściej podaje się w wersji pysznej, gotowanej potrawki ( przepis tutaj ).  Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką

Codziennik Kuchenny
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ 223

   Smaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka

Smaczne Zdrowe
Potrawka z kurczaka z makaronem kolorowym fusilli i warzywami 173

Pyszny pomysł na szybki i smaczny obiad z jednej patelni. Robi się naprawdę łatwo, a składniki są łatwo dostępne. Ja przygotowałam już 2 razy w zaledwie

Kolorowy Przepisownik
paprykowe fryteczki z dipem czosnkowym 225

Paprykowe fryteczki z powodzeniem zrobią furorę na Waszym stole jako ciekawa przystawka do innych dań. Choć równie dobrze możecie sobie taką sałatkę przygotować na późną kolację

zobacz ich smak
Pulpeciki miesne z fetą - Montignac 200

To danie to alternatywa na szybkie pulpeciki tylko z 3 składników. W dodatku te pulpeciki są dietetyczne wiec każdemu, kto się odchudza myślę że przypadną do

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kalarepka z ,,wkładką,, 200

Upał -upałem , ale w końcu trzeba coś zjeść po za tartą marchewką :). Nie żebym od razu miała ochotę na gotowanie rosołu . Kupiłam trochę bez planu kalarepki

Buniabaje w kuchni
Zupa gulaszowa 224

Składniki : • 700 g pręgi wołowej • 2 łyżki smalcu • 2 cebule • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 1 l bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość(...)kostkę paprykę i ziemniaki oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie

KUCHNIA POLSKA
Grzanki z „tuńczykową” pastą ze słonecznika 184

ozostając w temacie oszukanych „ryb” (po wegańskim sushi ), przedstawiam Wam „tuńczykową” pastę ze słonecznika. Zaserwowana na chrupiących grzankach z ulubionymi warzywami nie ma sobie równych! W ogóle uważam, że słonecznik to idealna baza do wszelkich past kanapkowych. W połączeniu z dynią, czy suszonymi pomidorami jest wręcz uzależniający. W wersji „tuńczykowej” za rybny smak odpowiadają: pasta miso, olej lniany(...)słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 2 łyżki pasty miso sok z ½ cytryny ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 szalotka lub mała cebulka 1 łyżka kaparów 2 łyżki oleju lnianego* świeżo mielony pieprz sól do smaku Dodatki: zielony ogórek rzodkiewka pomidory papryka czerwona cebula oliwki jalapeño kiełki czarnuszka * PRZYGOTOWANIE Pasta ze słonecznika Słonecznik namocz przez dobę w zimnej wodzie. Następnie przepłucz

Food Square