mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:310/458)

Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą 156

wegańskiej wersji bez jogurtu). Faszerowany bakłażan jest sycący – soczewicowy farsz jest konkretny, sprawia wręcz wrażenie mięsnego. Samo danie zaś nie jest kaloryczne. Polecam jako alternatywę dla bakłażana faszerowanego mielonym mięsem. Podane składniki będą odpowiednie na syty obiad dla dwóch osób. Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą: 2 bardzo duże bakłażany 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów (390 g) 1 duża(...)następnie posypujemy solą morską. Zostawiamy na 15 minut, a następnie wycieramy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut. Po tym czasie wydrążamy środki warzyw łyżeczką i odkładamy. Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut (najlepiej do miękkości, czas gotowania zależy od świeżości suszonej soczewicy). Cebulę kroimy

Poezja smaku
Tort szpinakowy 243

Zrobiłam tort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem! O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia(...)mrożonego szpinaku (u mnie brykiet)  - 2 duże białe cebule  - 2 ząbki czosnku  - kilka plasterków ulubionej wędliny - kilka plastrów ulubionego sera żółtego  - sól, pieprz świeżo mielone  - łyżeczka zielonej srirachy (z papryczek jalapeno) - jeśli nie macie dajcie odrobinę ostrego pieprzu cayenne - pół łyżeczki mielonej kozieradki  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek

Sajkofanka smaku
Kalafior z sosem curry! 169

coś egzotycznego. Curry daje całkiem inny wymiar smakowy. Kalafior zyskuje, staje się królem na talerzu. Przepis jest na 4 osoby. - duży kalafior - opakowanie mielonej curry - 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany - sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne - połowę pora i mała cebula lub 2 średnie cebule , olej do smażenia , cytryna lub ocet - pół obranego dużego jabłka(...)śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut. Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe. Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości.  Podczas gdy kalafior się gotuje zmiksuj sos i teraz, jeżeli jest to konieczne

Pasje Jolki
Pasta jaglano-brokułowa 123

Powiało wiosną, chyba za sprawą koloru ;)  Smarowidło do chleba na bazie zdrowej kaszy jaglanej z dodatkiem gotowanego brokuła, czosnku, dymki  i kanapkowego serka , niebanalna

Wanilia i Kardamon
Poniedziałkowy "fit" - Pulpety z jarmużem 146

Co powiecie na jarmuż? Znacie i lubicie ? Czy może nie jest on Waszym faworytem? Musze przyznać, że dla mnie jest on nietuzinkowy i lubię zabawę jego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIECZONE KOLBY KUKURYDZY Z CHILI 112

Sezon na kukurydzę trwa w najlepsze. Polecam pieczone kolby kukurydzy   na lunch lub kolację. Tradycyjna gotowana kukurydza może się już niektórym z Was przejadła. Proponuję

potrawyregionalne
Papryka faszerowana jak zrobić ? 131

Papryka faszerowana jak zrobić ? Papryka faszerowana, jak zrobić ? Hmm, szczerze bardzo prosto. Zapraszam po prosty przepis.       Paprykę faszerowaną pamiętam z dzieciństwa, tak

Kuchnia na wzgórzu
Bigos 195

W ramach wspierania produktów lokalnych do przygotowania bigosu użyliśmy śliwki suskiej sechlońskiej i kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że

Kuchenne Wariacje
.895. ukryte jabłko 143

~jabłko w wegańskim dyniowym cieście owsianym z domowym cynamonowym masłem słonecznikowym~ Dzięki temu, że poniedziałki zawsze mam wolne dzisiaj jeszcze nie poszłam do szkoły, jak pozostali

breakfast of dreams
Kurczak po madagaskarsku 294

Tylko na jednym blogu jest tak niesamowity wybór przepisów z różnych miejsc świata: oczywiście chodzi o Kuchnię Ireny i Andrzeja . Po miesiącach obserwowania, postanowiłam bez namysłu

Pasja Smaku
Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej 2779

Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej – Składniki: 1 duży banan (ok. 200 g) pół pomarańczy (ok. 180 g) garść natki pietruszki (ok. 10 g) łyżeczka mielonej spiruliny (ok. 3 g) pół łyżeczki oleju kokosowego (ok. 3 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Natkę pietruszki pozbawić grubszych(...)Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej Fit budyń jaglany z bananem i brzoskwiniami Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami The post Odchudzający koktajl z banana i pietruszki wg Ewy Chodakowskiej

Kulinarne Przeboje
Bigos z kapusty pekińskiej 132

Europy i Ameryki Północnej – podbiła zdecydowanie niedawno, bo w latach trzydziestych XX wieku. Od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka(...)szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska - 3 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - pieprz czarny - ½ łyżeczki uprażonych i zmielonych nasion kolendry - szczypta mielonego kminku - pęczek kopru - 2 łyżki oleju Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone w kostkę cebule. W garnku rozgrzewamy olej. Kapustę przekrajamy

mojewypiekiinietylko
Żeberka w kapuście – kociołek 215

łyżka smalcu 2 ząbki czosnku sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru marynata do żeberek : 2 ząbki czosnku 1 cebula kilka gałązek świeżego majeranku kilka listków szałwii 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 2 łyżki oleju Żeberka kroimy na pojedyncze porcje – takie konkretnych rozmiarów " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nacieramy olejem , wyciśniętym praską czosnkiem , startą(...)żeberka , obsmażamy i wyjmujemy . Teraz wrzucamy kapustę (wszystko w połowie ilości ) , cebulę , marchew , z powrotem boczek i żeberka – wszystkie ziemniaki , solimy , pieprzymy , dodajemy cukier i przykrywamy resztą warzyw , tak aby kapusta była ostatnią warstwą . Szczelnie zamykamy i trzymamy na ogniu około 2,5 godziny , uważając żeby ogień zbytnio się nie rozbuchał , od czasu do czasu bujając kociołkiem " class

Ogrodnik w podróży
Cukinie faszerowane po meksykańsku 173

Cukinie faszerowane po meksykańsku 2016-05-26 22:11:28 Ilość porcji: 3 Cukinia ze względu na walory smakowe i odżywcze, znajduje się na liście 20 warzyw najchętniej uprawianych w naszym kraju. Im młodsza - tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, zapiekanki i piec ciasta. Jest łagodna i neutralna w smaku, dlatego też jest wyśmienitym(...)przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 55 min Składniki 3 cukinie 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g pieczarek 1 średnia cebula 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasoli czerwonej 1 papryczka chilli 3 ząbki czosnku 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego 100 ml wody

Wędrówki po kuchni
POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA 256

Doskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki.    SKŁADNIKI    60 dag polędwiczki wieprzowej, 5 ziemniaków, 1 mała cebula, 1 marchew(...)całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami

słodki bratek

Proponowane wyszukiwania