mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:318/458)

Świderki z klopsikowym sosem i parmezanem 194

malutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka   przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka   słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy wg upodobania) świeże zioła(...)się nie przypalił i nie rozpadł. Podawać na głębokim talerzu posypując cienko ustruganymi płatkami parmezanu ( jak się nie ma nożyka do serów to doskonale sprawdza sie obieraczka do warzyw) i posypany świeżymi ziołami. * Gotuję makaron do miękkości bo chcę by ,, wypił" sos - a makaron al'dente obklei się nim , może nawet część wchłonie ale nie zrobi się ,, glajzdykowaty" , a chodziło

Buniabaje w kuchni
Ostatnie tchnienie szparagów. 213

Tak, to już końcówka, a właściwie o ile ktoś nie podjął decyzji o zamrożeniu kilku pęczków, raczej już nie ma szansy na cieszenie się szparagami. Niech

Brzuszki Łakomczuszki
Tata, tata jest frittata!!! 116

Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę z cukinią i mieszając całość(...)pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco ścięte z wierzchu. Ma wtedy ładny żółty kolor i bardziej widoczne są kolory warzyw, niż kiedy jest mocno spieczona. Na koniec posypuję dosyć grubo ciętą natką pietruszki. Podaję gorącą. A zimną wyjada spóźniony Mąż. I też ma się dobrze :) Smacznego! A nawet Buon appetito

I tu będę miała takie te
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy z prażonymi pestkami słonecznika 111

bulionu warzywnego 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego odtłuszczonego 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka kurkumy 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pestek słonecznika sól świeżo mielony pieprz Słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. W garnku rozgrzewamy olej(...)można podawać z ulubionym pieczywem. Warto wiedzieć, że cukinia zwiera witaminy A, C, K i z grupy B. Jest bogata w magnez, potas, żelazo oraz beta-karoten. To lekkostrawne warzywo, które pomoże odkwasić organizm. Korzystnie wpływa na układ pokarmowy i krążenie. Ma działanie przeciwnowotworowe. Chroni siatkówkę oka i wzmacnia organizm. Cukinię mogą jeść osoby, dbające o linię

My Chcemy Jeść
TRZY FASOLE I GROCH, CZYLI KWARTET IDEALNY, ZUPA FASOLOWO-GROCHOWA 132

niewiele, ale dają fajny smaczek, dlatego ziemniaki musiałam dogotować osobno, później połączyłam je z gotową zupą).   Na mięso wylewam namoczone, napęczniałe fasole z grochem, na nich układam pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler naciowy i por, pokrojone na połowy obrane ząbki czosnku, dodaję także pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zmieszczą do gara (moje niestety nie miały już szans), dodaję(...)czasie odpowietrzam go i delikatnie otwieram. Mieszam zawartość, wlewam ziemniaki wraz z wodą, w której się gotowały, dolewam wrzącej wody do odpowiedniej konsystencji i dokładnie mieszam. Doprawiam także świeżo mielonym kolorowym pieprzem, solą (gdy jest taka potrzeba) i resztą roztartego w dłoniach majeranku. Taką zupę warto przygotować wcześniej (można nawet wieczorem dnia poprzedniego), odstawiona nabiera smaku i gęstnieje

Smaczne Zdrowe
Dzik w kuchni i purée z selera! 118

dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany  Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę i zalewamy nią polędwiczki i schab z dzika. Następnego dnia na patelni roztapiamy dwie łyżki masła i smażymy mięso. Podczas smażenia dolewamy białego(...)Składniki na 4 osoby: 2 selery (około 600g) 4 średnie ziemniaki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa sól Sposób wykonania: Seler i ziemniaki obieramy ze skórki, solimy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy masło, gałkę muszkatołową i miksujemy. Polędwiczki i schab z dzika podajemy z purée z selera. Całość polewamy sosem, który doskonale łączy purée z delikatnym

Kuchnia Pani Wiosny
Kładzione kluseczki serowo-dyniowe 203

Uwielbiam zdrowe jedzenie, pełne warzyw. Ale czasem przychodzi ochota na coś innego. I tak właśnie było w przypadku tych kluseczków. Naszła mnie bowiem ochota na kluski leniwe. Tak, tak. Leniwe z serem. Całe wieki nie jadłam :) Poszłam zatem na zakupy, kupiłam biały ser, wróciłam do domu i zaczęłam przygotowywać kluski. Nagle okazało się, że zamiast 500 g sera, kupiłam tylko(...)zamiast Leniwych z serem , powstały Kładzione kluseczki serowo-dyniowe . Smaku dyni w nich nie czuć, ale dzięki niej kluseczki są delikatne. Polecam szczególnie w sezonie dyniowym, kiedy nie będziemy mieli pomysłu na wykorzystanie resztek dyniowego puree. Składniki: (3 porcje) 3 żółtka 75 g masła w temperaturze pokojowej 200 g sera białego twarogowego półtłustego 160 g puree z dyni (przepis tutaj

Moja Delicja
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 178

Wiem, wiem. Zewsząd dociera do nas wiosna. Ale póki w ogródku nie mam własnych warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop(...)się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie słodką papryką i mielonym kminkiem. Pamiętajmy, że suszone pomidory są słone! Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Spaghetti z cukinii 140

bardzo ograniczony - najczęściej na talerzach ląduje to, co da się szybko przygotować.  Pamiętajcie jednak, że szybko wcale nie oznacza nudno albo źle. Szybko nie oznacza też schabowego albo mielonego, choć też nie mam nic przeciwko... Wystarczy odrobina wyobraźni, pomysł ... I danie w mniej niż 30 minut gotowe!  Mam dziś dla Was taki właśnie przepis, a co najważniejsze(...)makaron spaghetti.  Wykonanie: Jeśli nie posiadasz spiralnej krajalnicy lub mandoliny, najprościej będzie pokroić cukinię w cienkie plastry i następnie na małe niteczki. Najlepiej sprawdzi się temperówka do krojenia warzyw julienne lub specjalna obieraczka, jak u mnie. Kupiłam ją na miejskim targowisku od babuni chyba za dyszkę.  Sam przepis zaś, jak już wspomniałam, według życzeń. Jeśli lubisz surową cukinię

Garniec Magalie
Pasta z ciecierzycy i orzechów 111

Kilka tygodni temu na blogu pojawił się już wpis z użyciem ciecierzycy. Był to przepis na hummus . Tym razem postanowiłam przygotować pastę do chleba. Połączyłam ciecierzycę

PatiGotuje
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 163

rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy(...)gotujemy przez 40 minut na małym ogniu do miękkości. Dolewamy sok z buraków, dosypujemy kumin i miksujemy na gładko. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy niewielką porcję wrzątku. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i cukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem

karmelowy
Zupa krem z kapusty i pomidorów 105

Zupy, tym bardziej te kremowe od jakiegoś, dłuższego, czasu królują w naszej kuchni. Bez zbędnych dodatków, sam smak warzyw <3 najlepsze są te bezmięsne <3 Składniki 1/2 małej główki kapusty białej 2 duże pomidory 1 duża marchew kawałek selera 100 g makaronu (ulubionego) por (biała część) 2 łyżki masła 200 g pieczarek sól, pieprz     Przygotowanie(...)czasu mieszamy, by makaron się nie skleił). Por kroimy w piórka, pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Podsmażamy na maśle pieczarki i pora oprószając lekko solą i obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do misek nalewamy zupę, podajemy z podsmażonymi pieczarkami i porem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pumpkin Pie 187

już kiedyś pisałam, dynia to wspaniałe warzywo i można przygotować z niej praktycznie wszystko - dodawać do dań wytrawnych jak i słodkich. Dziś postanowiłam przygotować takie słodkie danie - tradycyjne, amerykańskie ciasto z dynią - pumpkin pie. Pisałam wielokrotnie, że wypieki słabo mi się udają, jednak staram się, próbuję i piekę łatwiejsze ciasta. Pumpkin pie z pewnością się do nich zalicza, ciasto(...)Składniki :  Ciasto : 230g mąki 2 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 115g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie : 2 jajka 200g pure z dyni* 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki białego

Codzienne Gotowanie
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 181

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne papryczki faszerowane mięsem z dodatkiem komosy ryżowej, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Carpaccio z pieczonego buraka z kozim serem 167

kroi się w cieniutkie plasterki lub rozbija na cieniuteńkie “kotleciki” i serwuje jako przystawkę. Obecnie pod nazwą carpaccio rozumiemy dania przygotowane z cienko pokrojonego mięsa, ryb (łososia czy tuńczyka), warzyw i owoców. Buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego i manganu. Kwas foliowy jest niezbędny w procesie syntezy i naprawy naszego DNA, a także bierze udział w produkowaniu czerwonych ciałek krwi(...)węglowodanów oraz 3,1 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 3 osób. 3 średniej wielkości buraki 1 łyżka soli morskiej 150 g serka koziego 1 pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz (do smaku) kilka orzechów włoskich (do dekoracji) ocet balsamiczny (do skropienia) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Buraki dokładnie myjemy, posypujemy solą morską, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz). Wkładamy

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania