wykorzystania w kuchni orientalnej. Dzisiaj przygotowałam przepis z ich użyciem. Jeśli lubicie kuchnie tajską czy chińską, to ten przepis jest dla Was. Gorąco polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanej kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne 3 łyżki oleju kokosowego Składniki na sos: 6 łyżek(...)patelni a na pozostały olej wrzucić pokrojona paprykę, chili, cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pędy bambusa. W szklance wymieszać sos ostrygowy z sosem sojowym, wodą i cukrem, przelać do warzyw, wymieszać. Do sosu przełożyć klopsiki i poddusić delikatnie mieszając przez około 3-5 minut. Przed podaniem posypać grubo pokrojoną dymką. Podawać z ryżem. Smacznego
Gosia gotujehalloumi 1 brokuł 100 g baby szpinaku 3 dymki garść kiełków Sos słodko kwaśny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej ostrej 1 łyżeczka chili płatków szczypta czarnego pieprzu, grubo mielonego 2 łyżki świeżego tymianku 1 mała czerwona cebula 50 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny + otarta skórka z 1 cytryny 1 łyżka syropu klonowego Z podanych składników przygotuj sos. Pokrój(...)Ułóż szpinak na talerzu. Posyp kiełkami. na wierzchu połóż po dwie połówki awokado. Napełnij kawałkami halloumi i brokułami. Skrop resztą sosu. Polecam grillowane awokado na ciepło z dodatkiem świeżych warzyw jak szpinak, dymka i kiełków sałaty. The post Grillowane awokado z halloumi appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKiedy weekend w pełni bywa t ak , że nachodzi nas ochota na fast foody, bywa tez tak że to często czas spotyk ań z przyjaciółmi u
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOd dłuższego czasu miałam ochotę na tartę w ziemniaczanej odsłonie. Przyznam, że nigdy takiej nie jadłam więc był to mój podwójny debiut - kulinarny i smakowy. Poczęstowani
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicebulą na bazie kaszy jaglanej. Prosty i w miarę szybki do przygotowania. Pasztet na bazie kaszy jaglanej jest lekko wilgotny i miękki. Nie wymaga użycia maszynki do mielenia (wystarczy sam blender). Na początku sceptycznie podeszłam do tego przepisu, bo jednak pasztet kojarzy mi się z mięsem :) Jeżeli dbacie o formę lub jesteście wegetarianami to upieczcie poniższy pasztet(...)boczniaki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy grzyby zmniejszą swą objętość to dodać startą marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony czosnek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć tak długo, aż warzywa będą miękkie. Warzywa z patelni ostudzić. Następnie dodać je do kaszy. Za pomocą blendera całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec wbić jajko i dodać przyprawy (gałkę, suszony koperek, sól
Ugotowaćziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków 2 łyżki sezamu 0,5 łyżeczki pasty z kolendry 0,5 łyżeczki startego imbiru ( może być mielony) 3 łyżki miodu chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę) olej do woka ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu Chow Mein 1 mała papryka czerwona 1 mała cukinia pęczek(...)oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu z kurczaka i mieszamy makaron z warzywami. Tak przygotowany makaron podajemy z kurczakiem. Smacznego! Wszystkie składniki znajdziecie tutaj
Niezły MłynekSałatki są dobre na wszystko i na każdą okazję. A najlepsze są te bez okazji ;) I dzisiaj taka ciekawa w smaku sałatka. Dla mnie octowe pieczarki
Lawendowe Niebocurry warzywne inspirowane kuchnią azjatycką. Jest to danie "jednogarnkowe" które ja osobiście jadłem z dodatkiem grzanek. Składniki : Czerwona pasta curry : 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżki nasion kolendry 2 szalotki posiekany 1 cm korzenia imbiru 2 małe czerwone papryczki chili 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżki oleju(...)woka (może być duża patelnia) na dużym ogniu z olejem i podsmażenie do miękkości cebulki , w tym momencie dodajemy pastę curry i smażymy przez minutę. Następnie trzeba dodać warzywa stopniowo od najtwardszych do najbardziej miękkich co 30 sekund. Gdy już wszystkie warzywa będą na woku dodajemy bulion i zmniejszamy ogień do średniej mocy (dusimy pod przykryciem około 15 minut
Wspólne smakiOlej aromatyzowany papryczkami habanero lub chilli ( ja używam domowy habanero, jeśli nie mamy żadnego z nich to zwykły olej rzepakowy lub oliwa – 50 ml ,mieszamy z 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne i też da radę ) 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Pstrągi oczyszczamy z łusek , patroszymy lub kupujemy gotowce na tackach Zależy do czego mamy dostęp(...)minut na środkowym pułapie . Po tym czasie blaszkę podnosimy całkiem do góry na 5 minut , żeby wierzch nabrał lekkich rumieńców . Pstrągi po Hiszpańsku smakują podane z kaszą z warzywami , polane sokiem , który wytrąci się podczas pieczenia. Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Pstrąg po Hiszpańsku pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjakiś czas je mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy wodą i rosołem, dodajemy ½ łyżeczki soli i startą gałę muszkatołową. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw, około 20-30 minut. Gdy kalafior i seler już miękkie, całość miksujemy przy użyciu ręcznego blendera razem z upieczonym albo usmażonym w głębokim maśle czosnkiem. Zaciągamy zupę kilkoma łyżkami słodkiej(...)łyżek śmietany 30% 4 łyżki oleju do smażenia 1 litr rosołu (może być warzywny z kostki) + szklanka wody (razem 1250ml płynu) 2 kromki czerstwego chleba na grzanki ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypior do podania sól pieprz
Karo in the Kitchenodcinamy ewentualne błonki. Ja dodatkowo zdejmuję skórę z pałek. Osuszamy ręcznikiem papierowym Zarówno piersi jak i pałki delikatnie nacinamy ostrym nożem pod skosem Siekamy pietruszkę Do miseczki przekładamy lubczyk, mielona paprykę, przyprawę do kurczaka, sól, pieprz - mieszamy suche składniki Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i wyciskamy sok z połowy cytryny - robimy to nad dłonią(...)mięso. W takim przypadku należy łyżeczkę masła rozgrzać delikatnie na patelni, posiekać pora i chwilkę poddusić - do miękkości. Posypać mięso, lub tak, jak w moim przypadku - ryż Do tego warzywa: kalafior i fasolka Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comNie wiem jak to się stało, że do tej pory nie robiłam chłodnika z botwinki, a jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać
IzabelawkuchniPierwszy raz robiłam chłodnik. I bardzo mi smakuje ;) ale ja to w ogóle "nabiałowa" się zrobiłam :) w tej wersji bardzo też przypadł do gustu mojej 2
Kolorowy PrzepisownikMakaron z soczewicą kabanosami i cukinią to aromatyczne i rozgrzewające danie idealne na deszczowe dni jakie są teraz, sycące, pikantne, rozbudzi wszystkie nasze zmysły.
Wanilia i KardamonPyszne, chrupiące ciasto francuskie uszlachetnione domowym pesto z suszonych pomidorów, gorącymi serami i świeżymi pomidorami. Do tego czarne oliwki, bazylia, oregano i dużo rukoli. :) Tartę przygotowuje
Spektrum Smaku