mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:331/458)

Mój ulubiony przepis na jesień - zapiekana papryka 216

lekko pożółkłym krzaku wciąż dojrzewają pomidorki koktajlowe, w kwietniku panoszy się obsypany błękitnym kwieciem ogórecznik, a miłorząb zrzuca ostatnie listki... i wypuszcza paczki! Ale, ale! Są też jesienne cudowne warzywa, papryki i dynie, którymi właśnie teraz można się cieszyć do woli i delektować w rożnych daniach.  Papryki faszerowane twarożkiem kanapkowo-sernikowym Mój Ulubiony to nasz jesienny faworyt. Z jednej(...)dyni - 200 g mozzarelli z zalewy - 50 g tartego parmezanu - 3 jajka - 1/2 szklanki posiekanych ziół (np. natka pietruszki, tymianek, rozmaryn, szałwia, męta itp.) - sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku Przygotowanie: 1. Papryki umyj, odkrój czubki z ogonkami, usuń nasiona i białe części. 2. W misce wymieszaj wszystkie składniki z twarożkiem Mój Ulubiony, dopraw do smaku, napełnij

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 324

prawdziwy anglik nie powie że „onion jam” czy „onion chutney” mają cokolwiek wspólnego z francuskim „confit d’ oignon”). Chutneye były i są sposobem na konserwowanie letniej obfitości owoców i warzyw – przygotowywane przy użyciu podobnej masy owoców, cukru i octu konserwowały się same i umożliwiały długie przechowywanie. Do swojej konfitury używam cebuli czerwonej i szalotek – nie da się zrobić naprawdę dobrej(...)dużą wysoką patelnię z grubym dnem lub rondel – oba z pokrywką. Rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej ryżowy na średnim ogniu i wrzucamy pokrojone czerwone cebule, szalotki, czosnek, rozmaryn, mielony cynamon i liście laurowe. Solimy wszystko, dokładnie mieszamy, zmniejszamy płomień do bardzo niskiego i szklimy cebule przez około 25-35 minut, pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając dokładnie

Karo in the Kitchen
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 188

Groch zielony łuskany wszystkim dobrze znany! :) Można przyrządzić z niego fantastyczną grochówkę. Z tego samego grochu, gotowanego krócej i w mniejszej ilości wody można również wyczarować

Szybko Szybkowar
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 183

Za oknem szaro i buro, cóż..... jesień. Ja ostatnio wciąż biegam, ciągle skreślam z listy sprawy do załatwienia. Jak już skreślam ostatnią rzecz do zrobienia dzieje

Blondynka Gotuje
Sałatka z brukselki i sera 174

grały główne skrzypce. Zostały mi jeszcze Czosnek, Jarmuż, Pasternak, Pietruszka, Por, Roszponka, Szalotki i Seler. A dziś pora na brukselkę. Brukselka to dla mnie jedno z tych trudnych warzyw. Nie że jej nie lubię – w zupie jarzynowej jest pyszna. Ale podobnie jak bakłażan czy tofu można ją zrobić dobrze, a można spartaczyć robotę, zniechęcając do niej kolejne pokolenia(...)dekoracji garstka kaparów ze słoika do dekoracji garść płatków migdałów podsmażonych na patelni sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu, ze szczypty świeżo mielonego pieprzu i szczypty czarnuszki   Jak przygotować sałatkę z brukselki i sera? Z brukselki odcinamy końcówki tak, żeby uwolnić listki i oddzielamy je, żeby uzyskać pojedyncze listki brukselki. Mieszamy

Ugotowane pozamiatane
#15 Mundialowa pizza z mięsnymi piłeczkami - mięso 203

klopsikami Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki ciepłej wody 20 g drożdży Pół łyżeczki cukru szczypta soli Klopsiki: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie indyk) Łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki Łyżka gęstego jogurtu Słodka papryka, chilli, pieprz, imbir, czosnek granulowany, tymianek Sos: Pół słoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół(...)usuwamy gniazda nasienne, fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą, kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy w palcach na małe kawałeczki i posypujemy równomiernie pizzę. Na ser kładziemy klopsiki. Pizzę pieczemy ok. 15 minut kładąc blachę bezpośrednio na spodzie piekarnika nagrzanego

Kuchnia w szuwarach
Bakłażan pieczony na ostro i szybka sałatka caprese 195

przyprawami – ponownie solimy, a następnie posypujemy suszonym oregano i bazylią. Można piec je od razu, można zostawić na 30 minut lub więcej, żeby mocniej przeszły aromatem czosnku. Wstawiamy zamarynowane warzywa do piekarnika ustawionego na 180⁰C, grzanie góra-dół, na drugą półkę od góry, na czas 45 minut do godziny. Skórka zmieni kolor na brązowy, miąższ powinien być miękki(...)bazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka sera mozarella 1 spora gałązka grubego szczypioru z cebulką po kilka liści bazylii – u mnie bazylia tajska i zwyczajna sól świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
BURACZKI DO KOTLETA 205

BURACZKI DO KOTLETA Jak w domu przygotować przepyszne buraczki do obiadu - najlepszy przepis na buraczki obiadowe na zimę - przepis krok po kroku. Buraczki te można 

Moja Książka Kucharska
Pieczone udźce z kurczaka z rodzynkami brazylijskimi i cykorią. 242

Jakiś czas temu, przechodziłam w Poznaniu koło ryneczku z warzywami. Nie byłam sama, szedł ze mną mój bardzo dobry znajomy. Spojrzałam na stragany i spytałam go, czy zna jakieś warzywo lub owoc, który jest oryginalny i nadałby się do stworzenia ciekawego przepisu. Odpowiedział: "Physalis...". Stanęłam jak osłupiała, nasłuchując o czym on mówi... Kontynuował: "... to taki owoc zamknięty w kwiatku, liście(...)przepisem :) Składniki: 1 kg udźców kurczaka 300 g cykorii białej - im mniejsze główki tym lepiej 100 g rodzynki brazylijskiej 100 g dobrego masła przyprawy: sól pieprz czarny świeżo mielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku  czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku

Poezja Smaków - blog kulinarny
Bigos z winem i śliwkami 166

W Nowy Rok tradycyjnie jemy bigos. Zawsze dostawałam go od Mamy jednak w tym roku postanowiłam zrobić go sama. Trochę za sprawą miłej paczki niespodzianki którą

Mienta blog
Włochy: Lasagne 182

p { margin-bottom: 0.21cm; } Kiedy za oknem pada deszcz, a nam pozostaje tylko rozpłaszczyć nos na szybie i słuchać kropel deszczu uderzających o ziemię, dobrze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 242

łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze 1 łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy w formie(...)jasnych sosów WINIARY jest rewelacyjna, jedna torebka daje wiele możliwości. Możemy przygotować sosy o różnych smakach: musztardowy, chrzanowy, beszamelowy. Sosy świetnie komponują się z mięsem, rybami, czy też warzywami. POLECAM.   The post Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PRZEKĄSKA: SAŁATKA ZE SZPINAKU Z SEREM BLUE I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 296

   Sałatka ze szpinaku baby, z dodatkiem sera blue i prażonych ziaren słonecznika to idealne danie do grilla, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się również

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM I POMIDORAMI 232

   Kolejna wersja uwielbianej przez nas sałaty. Świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do grilla, do obiadu ale także jako samodzielne danie, np.na lekką kolację

Smaczne Zdrowe
Supercombo – cytryna w miodzie gryczanym. Lekarstwo ze słoika. Zdrowe z natury! 264

połączeniu z cytryną (kwas cytrynowy i kwaśne środowisko napoju)i imbirem (pikantna kapsaicyna) kurkumina jest szybciej i lepiej wchłaniana. Jeśli chcecie wzmocnić jej działanie w napoju jeszcze bardziej, dosypcie mielonej ostrej chilli lub czarnego pieprzu.   Źródła, więcej do poczytania, wyniki badań in vivo i in vitro dotyczące kurkuminy TUTAJ CYTRYNA Dzięki dużej zawartości witamin C (53mg/100g(...)bardziej soczyste i wartościowe.   Imbir oskrobujemy tak, jak skrobiemy młode ziemniaki — nie obierajcie go nożem czy obieraczką szczelinową do warzyw, szkoda pieniędzy (darmo nie dają), a imbir to co najlepsze skrywa — jak wszystkie owoce i warzywa — zaraz pod skórką. Ścieramy imbir na drobnej tarce. Róbcie to w małym głębokim talerzyku, żeby zachować cały sok z imbiru. Można tez imbir

Karo in the Kitchen