Curry nie jest trudne do zrobienia ale przyprawy, które do niego są potrzebne nie są łatwe do kupienia. Dynia piżmowa w stylu curry Dzisiaj na obiad
mecooksW moim rodzinnym domu Mamcia często przygotowywała gołąbki i zazwyczaj gotowała je w sobotę, a że dzisiaj sobota to i u nas pojawiają się właśnie one
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJesienne porządki na grządkach kazały zrobić mi sezonową sałatkę :) Jak już wycięłam mojego mikroskopijnego selera naciowego to zrobiłam taką oto sałatkę. Smaczna i sycąca ;) Sałatka z
Lawendowe Niebowygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj. Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody! Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól(...)buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej
Niezły Młynekkolejny przedstawię przepis z mojego rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek(...)około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut). Na koniec dodać śmietanę i zagotować (czyli na full
MarciochaKucharzyPo sałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to
Smaczne ZdroweDynie...dynie wszędzie ! Taki pomarańczowy zawrót głowy. Czy Wy też uważacie, że dynia z roku na rok, to coraz bardziej rozchwytywane i przetwarzane warzywo ? Sięgam pamięcią te kilka lat wstecz i co widzę ? Siedzę przy stole i rozgryzam pestki dyni... A co z resztą ? Reszty już nie ma, ktoś wyrzucił. Nie zjadł. Widzę w książce kulinarnej zupę z dyni, wygląda(...)szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć ) szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita Na kruszonkę: ( nie jest konieczna) 1 łyżka masła orzechowego ( czubata ) 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki, tj. masło orzechowe, orzechy mielone, cukier i płatki owsiane umieścić w miseczce
kolorowotorcikowoTrzeba odkrywać nowe możliwości, które oferuje świat - nowe kuchnie, nowe przepisy, nowe połączenia smakowe. Niedawno zaczęłam odkrywać Indie. Podobno te pierożki można kupić tam na każdym
Życie zamknięte w smakuCiepla, aromatyczna zupa o tej porze to dla mnie cos zbawiennego. Ostatnio ciagle mi zimno wiec ciesze sie, ze taka mala zupa moge sie rozgrzac. Ta
Przysmaki KarolkiLato to czas, gdy na naszych stołach króluje lekkie menu, bogate w sezonowe warzywa i owoce. Ochota na dania mięsne i mączne idzie w zapomnienie. Przygotowujemy najróżniejsze sałatki, warzywa, na parze, orzeźwiające koktajle i owocowe smoothie. Często w moim rodzinnym domu takim sztandarowym daniem wakacyjnym były sadzone jajka, podawane z mizerią z ogórków oraz młodymi ziemniakami okraszonymi pachnącym koperkiem(...)gęstego) 300 ml soku z buraków czerwonych 1 duży ogórek (długi) 8 rzodkiewek 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz + 4 jajka ugotowane na twardo (dodatek) PRZYGOTOWANIE chłodnika ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką: Na początku przygotowujemy duże naczynie w którym będziemy łączyć wszystkie składniki na chłodnik. Może
kulinarnyJapestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron. Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową(...)trzeba go solić i pieprzyć, ale jeśli masz taką ochotę, proszę bardzo:)Polędwiczki połóż na talerzu, polej gotowym sosem. Podawaj z puree ziemniaczanym lub frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw. Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonySzukając inspiracji na smaczne i zdrowe śniadanie, Madzia znalazła przepis na pyszne naleśniki Jamiego. W oryginalnym wydaniu naleśniki były robione z mąki pszennej, my jednak postanowiliśmy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ryż z warzywami może pełnić rolę samodzielnego dania - idealnie pasuje jako lunch box do pracy czy szkoły, ale też może być dodatkiem do dań obiadowych. Uwielbiam go podawać z różnego rodzaju placuszkami lub kotlecikami. Robi się go bardzo szybka, a do tego jest smaczny i zdrowy! Składniki: 2 torebki ryżu parabolicznego 1/2 brokułu 200 g mrożonego groszku z marchewką(...)sokiem cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zawartość kubka wlewamy do miski i mieszamy. Polecam go jako dodatek do kotlecików, np.: KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM
Kuchnia MagdaLenyMięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam
Jaglusiatego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! I koniecznie pamiętajcie o konkursie - smaczne nagrody do wygrania! :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 75 g sera gorgonzola, 1 jajko, drobno posiekana natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów(...)mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika
Plate of JoyKilka przepisów uzbierało mi się w kolejce do wrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem
Parowar Facetakurkumą . Jednym słowem, to curry może nam tylko wyjść na zdrowie Składniki: 2 cebule 4 cm korzenia imbiru lub 2 łyżki pasty imbirowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony(...)pomijam w tym kroku, żeby zupa nie była zbyt ostra i nasz Najstarszy był w stanie ją jeść, bo ją uwielbia :). Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut (w zależności jakiego groszku
Lamarida.plktórą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz(...)oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)2 jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego
Bon Appetit MałgorzatyMamy dzisiaj dla Was coś pysznego! Dużo grillowanego bakłażana, pysznego ryżu basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony
Plate of JoyJak już wiadomo mam w domu małą wielbicielkę spaghetti ... Tak, tak... dla mojej córci mógłby istnieć tylko makaron. Dzisiaj mam dla Was szybki, prosty i smaczny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki