Być może nie wszyscy się tego spodziewają, ale ryba w sosie czosnkowym to idealna przystawka na każde przyjęcie, kolację albo śniadanie. Jeśli odpowiednio przygotujecie sos czosnkowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To nie jest nasz przepis. Odkąd jednak zobaczyłam go w książce świetnej skądinąd blogerki kulinarnej Deb Perelman, wiedziałam, że zrobię go w pierwszej wolnej chwili. Zrobiłam
OliveandThymeLekko pikantna zupa krem z dyni Ostatnio moja siostra napisała do mnie pytając o przepis na „naszą zupę” z dyni. Nie mogła go nigdzie
mecookszupa była inspiracją do stworzenia akcji "Stop marnowaniu żywności", ponieważ jest idealnym sposobem na poradzenie sobie z tym, czego marnujemy najwięcej, a mianowicie pieczywem i warzywami. Pappa al pomidoro wywodzi się z Toskanii. Włosi mają wiele sposobów na wykorzystanie wszechobecnych tam pomidorów - znakomity sos do pizzy, spaghetti, kremy pomidorowe - wszystkie te przepisy powstały z powodu nadmiaru pomidorów w tym regionie(...)chleba - środek dodajemy do zupy, a skórki układamy na blaszce, posypujemy bazylią i czosnkiem granulowanym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy, aż się zarumienią - będziemy mieli pyszne grzanki do zupy lub jako osobną przekąskę. 4. Kiedy chleb rozpadnie się w zupie dolewamy wody (ilość wedle uznania), aby rozcieńczyć zupę. 5. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy zupę
two broke sistersTak tak, przepis na pierogi z grzybami zapowiadałam ponad 1,5 miesiąca temu. Cóż, moja systematy-czność w dodawaniu nowych postów nadal pozostawia wiele do życzenia
Spektrum SmakuTakie kotleciki to dobry sposób na "przemycenie" dziecku trochę marchewki:) Ja je bardzo lubię. Moja córka zjadła na obiad dwa...;) Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa - u mnie mieszane, ale może być drobiowe - dla dziecka fajne 1 marchewka 2 czerstwe, a nawet zupełnie suche kajzerki 2-3 szklanki mleka 1 jajko 1 nieduża cebula sól pieprz bułka tarta Zaczynamy(...)razy z każdej strony, żeby miec pewność, że środek kotlecika będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię do jedzenia. Każdy dzień jest okazją do niespodzianek i eksperymentów. Po pierwsze bycie eco jest całkiem fajne. Po drugie, to niesamowita frajda móc wiedzieć, że można wykorzystać część warzywa, którą się wcześniej wyrzucało do kosza! Liście rzodkiewki jadłam w stanie surowym w sałatkach , jadłam duszone, karmelizowane...ale nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić z nich pesto. Zaufałam przepisom(...)dodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek i uprażony słonecznik, posolić, dosmaczyć pieprzem i zblendować. Podczas blendowania dodać parmezan i jeśli zachodzi taka
Z Kuchni Do Kuchniaromatycznych przypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie(...)Dodaj pokrojoną cebulę, czerwoną paprykę, dynię i smaż około 5 minut. Następnie wlej do garnka litr bulionu warzywnego i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę
ale PysznieKolejne danie nie wymagające dużo pracy, a bardzo smaczne :) Ryba jest sycąca i można ją zjeść solo lub polecam podać pstrąga w towarzystwie z sałatką ze świeżych warzyw oraz chrupiącą bagietką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)ostrej musztardy (np. rosyjskiej) 2 łyżki chrzanu tartego garść posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 3 kromki chleba z ziarnami 1 cytryna 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Dno brytfanki smarujemy olejem i rozprowadzamy równomiernie, dzięki temu ryba nie będzie przywierać do naczynia. Pstrąga myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
Symfonia smakowaKotlety mielone z czosnkiem i natką pietruszki. Składniki : 0,65 dkg mięsa wieprzowego (można kupić już zmielone) 1 całe jajko 1 sucha bułka 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny (mielony) natka pietruszki (może być suszona) majeranek 1 przyprawa do mięsa mielonego (możemy dodać swoje przyprawy według gustu) bułka tarta do panierowania (około(...)Suchą bułkę moczymy parę minut w zimnej wodzie tak aby cała nasiąkła wodą. Następnie wyciągamy ją z wody i mocno wyciskamy całą wodę z niej.Mięso,bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeśli kupimy mięso już zmielone a nie chcemy brudzić maszynki możemy bułkę dokładnie rozgnieść palcami ,a cebulę zetrzeć na tarce. Czosnek kroimy drobniutko ostrym nożem
Przepisy i porady kulinarneporcję musu dla kilku osób? Ja podrobów nie jadam, dlatego swoją kanapeczkę oddałam Mężowi. A on był zachwycony - to danie smakowało mu najbardziej spośród wszystkich podanych. Producenci żywności nie mieli łatwego zadania. Musieli jednocześnie gotować, jak i odpowiadać na pytania dziewczyn ze Slow Food Youth Warszawa. W tym słoiku znajduje się właśnie ów mus gruszkowo-wątróbkowy. A tu więcej przysmaków(...)tylko wybiła 12.00 :) Jak widzicie, zaserwowane menu przypadnie do gustu przede wszystkim miłośnikom słodkich, owocowych śniadań, do których z Mężem raczej nie należymy. Wolałabym, aby w przepisach wykorzystano więcej warzyw i pikantnych aromatów. A co Wy sądzicie? Ciekawostka dla miłośników eko-życia. Wszystkie posiłki zaserwowano nam na w pełni jadalnych talerzach z otrębów :) Jak już pewnie zauważyliście, śniadanie odbyło się
Chilli Czosnek i OliwaPolecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków 5 cm kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu(...)smaków. Dodajemy marchewkę, smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy grzyby mun, kapustę i pędy bambusa. Smażymy jeszcze 2-3 minuty wszystkie składniki. Mięso z warzywami, makaron i dymkę przekładamy do miski, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Pojedyncze placki papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie i kładziemy na desce aż zmiękną. Na placek nakładamy nadzienie
Mania GotowaniaMam takie dni kiedy zupełnie nie wiem co ugotować i wtedy przygotowuję różne, różniste kotleciki i właśnie na takowe dzisiaj chciałyśmy Was zaprosić. Tym razem pomyślałam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKapusta na punkcie której moja Rodzinka dosłownie oszalała. To danie bardzo wyjątkowe, w smaku bajeczne, baaardzo godne polecenia. My nie wyobrażamy już sobie inaczej
Smaczne Zdrowekomponuje się z duszoną papryką. Smakowitości potrawie dodaje wędzona papryka, jeśli jej nie mam, zastępuję słodką papryką w proszku. Lekkiej ostrości nadaje potrawie pasta paprykowa (Harissa), którą można zastąpić mielonym chili. Leczo jest warzywną potrawką z papryki i świeżych pomidorów, ja używam przecieru pomidorowego ze względu na niechęć mojego dziecka do świeżych pomidorów. Jeśli chcecie użyć świeżych pomidorów(...)gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki, dodać do cebuli, podsmażyć. Następnie dodać przecier pomidorowy, wodę, pastę paprykową, liście laurowe, cukier, dużą szczyptę soli. Garnek przykryć pokrywką, gotować warzywa na wolnym ogniu, aż papryka zmięknie. Pod koniec gotowania dodać podsmażone wcześniej chorizo, wędzoną paprykę. Dodać soli do smaku. Smacznego
Codziennik Kuchenny