Moja rodzina to mięsożercy, ale jeśli już przyrządzę coś wegańskiego to na ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami, kaszami czy soczewicą. Dlatego dzisiaj przygotowałam kolejny wegański przepis , tapenada z oliwkami . Tapenada to francuska pasta na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Wersja wegańska nie zawiera anchois . Zdecydowanie wolę gruboziarnistą konsystencję tapenady. Niby wszystkie(...)miksuj za jej pomocą. Akurat w tym przepisie wolę tapenade gruboziarniste. Jeśli wolisz bardziej zmielone miksuj dłużej. Przełóż tapenade do miseczki. Dodaj oliwę, sok z cytryny. Przypraw solą, grubo mielonym pieprzem i wymieszaj. Tak przygotowane tapenade przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia. Tapenade z oliwkami to świetna pasta na kanapki. Świeżutką ciabatę dzielę na grube kromki
codojedzeniapietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek ziemniaki 8 sztuk średnie, jajka 2 sztuki "M", mąka kukurydziana 4 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY(...)soki, ja trochę przepisy zmieniam "po swojemu" i cała masa pomysłów na wykorzystanie resztek obrane ziemniaki pokroić w kawałki i w rozdrabniaczu dokładnie zmiksować wsypać połowę resztek z wyciśniętych warzyw, pieprz, paprykę, kucharka, obie mąki, tartą bułkę, czosnek, wbić jajka i wszystko dobrze wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy aby nadmiar tłuszczu wchłonął
W Mojej Kuchni Lubięrejestru zabytków w 1987 roku), ale kolacja i śniadanie jadłam w gospodarstwie agroturystycznym Pod Zachrypniętym Kogutem, gdzie nocowała część grupy. Nie mieli tak”starych” romantycznych pokoi, ale mieli za to piękne widoki. Można tez było skorzystać z noclegu w sadzie ;) Podczas kolacji, mieliśmy możliwość spróbowania kilku dań przygotowanych przez Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Jagna. Faćkę, gugiel(...)borówkami amerykańskimi. Ledwo zjedliśmy kolację, trochę się zdrzemnęliśmy a tu już śniadanie: ciepła jeszcze, wędzona pierś indyka, twarożek, sodziaki z konfiturą domową, twardy ser smażony, warzywa i owoce. Wszystko smaczne i pachnące, ale trzeba było jeść ostrożnie. Czekało na nas kilka atrakcji kulinarnych. Agroturystyka u Rybaka w Wielgie. Spacer nad jezioro i degustacja - pstrąg (niestety kupny
królestwo garówSzybko, pysznie i do syta...czyli tortilla z chrupiącymi, świeżymi warzywami, soczystym mięskiem z kurczaka, polana ulubionym sosem (u mnie czosnkowo- paprykowy). Oczywiście można wykorzystać gotowe placki tortilli, ale ja dużo bardziej wolę te zrobione własnoręcznie, bo i taniej i smaczniej i zdrowiej. Wiemy co jemy;) Na 6 sztuk placków potrzebujemy: 30dkg mąki pszennej typ 550 150 ml gorącej, przygotowanej(...)stripsy z kurczaka , sałatę lodową, paprykę czerwoną, pomidor, ogórek i sos czosnkowo- paprykowy. Sos czosnkowo- paprykowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu ząbek czosnku (zmiażdżony) 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli Składniki sosu wystarczy dobrze wymieszać. Placki posmarować sosem, nałożyć dodatki, mięso, zwinąć i zajadać. Smacznego
Maślane ciasteczkołyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać 1,5 l wody, dodać warzywa ( marchewkę, pietruszkę, seler, por ) oraz liście laurowe i ziele angielski. Gotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić(...)śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie i doprawienie zupy - metoda godna polecenia
Stare GaryGrillowany ser halloumi z pomidorami to lekka i bardzo smaczna przekąska. Halloumi to cypryjski ser z mleka owczego z dodatkiem mleka koziego i krowiego. Świetnie smakuje
Kuchcik gotujeniesolonych), Sos: 6 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch(...)czosnek, po 30 sekundach dodać pokrojonego w cieniutkie słupki pora, a po minucie pokrojoną w paseczki paprykę. Wszystko podsmażyć przez 2 minuty na dużym ogniu. Po tym czasie przełożyć warzywa do miseczki, a na rozgrzaną patelnię wrzucić paseczki kurczaka, pozwól im się mocno podrumienić, po 2 minuty z każdej strony. Gdy kurczak dochodzi, dodać do niego orzechy nerkowca i wymieszać
Świat Domowej KuchniZdrowa i smaczna słodycz dla całej rodzinki. Dla każdego coś co lubi, część rodzinki woli rogaliki, dla nich powstały rogaliki z nadzieniem z powideł
Smaczne Zdroweząbki czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri 50 g zimnego masła Szczypta kminu rzymskiego Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Szczypta słodkiej papryki do smaku 4 plastry sera camembert z bazylią Salsa: 1 pomidor malinowy ½ awokado 3 łyżki kukurydzy Bonduelle ½ cebuli 1 łyżeczka soku z limonki ½ pęczka(...)ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem bułki, podawać od razu. Czy wiesz że...? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Smacznego! Wpis dodaję do akcji konkursowej
Wanilia i Kardamonstrąk papryki zielonej (250 g) około 500 g ziemniaków 1 marchew (150 g) 1 korzeń pietruszki (100 g) olej do smażenia przyprawy : 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczkę kminku mielonego do smaku : pieprz czarny , pieprz cayenne , sól Około 1 ,5 L wody – ilość wody zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać . W nawiasach podałam przykładową wagę składników . Link(...)około 10 minut . Następnie podsmażoną paprykę i cebulę dodaję do duszącego się mięsa , mieszam i nadal duszę pod przykryciem na wolnym ogniu . Po dodaniu papryki i cebuli przygotuję pozostałe warzywa do zupy gulaszowej : Ziemniaki , pietruszkę , marchew obieram i płuczę . Następnie marchew i pietruszkę kroję w cienkie plasterki . Ziemniaki kroję w nie za dużą kostkę . Końcowe przygotowanie zupy gulaszowej : Mięso dusiłam
Uwaga Babcia Gotujeksiążka nie ma zdjęć ani obrazków w zamian oferując dużo ważnych i pomocnych informacji. "Plan Campbella" to recepta na zdrowie oparta na pełnowartościowej diecie roślinnej. Zachęcając nas do jedzenia warzyw, owoców i zbóż, autor omawia zalety i wady diet niskowęglowodanowych oraz konkretnych produktów spożywczych. Znajdziesz tutaj wyniki najnowszych badań z zakresu żywienia i odpowiedzi na nurtujące Cię pytania. Nauczymy się(...)pysznym posiłku, resztę przeczytacie w książce. Jeśli chodzi o zamienniki to jest tu ich cała masa i porady jak np. zamienić jajko do pieczenia i czym? może np. mielonym siemieniem lnianym ale i nie tylko. Fajna sprawa takie zdrowsze zamienniki, weganie i wegetarianie już o tym wiedzą a mięsożercy niech się zapoznają. Jeszcze o autorze: Podsumowując z tej książki
Moje Małe Czarowaniefasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę w puszkach, suchą widziałam w niewielu. Jeśli więc będziecie mieli kłopot z kupieniem suchej (lub po prostu nie będzie się Wam chciało jej gotować), sięgnijcie po fasolę z puszki. Składniki: 0,4 kg suchej czerwonej fasoli 1 większa papryka(...)czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać paprykę (słodką i ostrą), przesmażyć krótko. Następnie dodać cukinię i również chwilę przesmażać. Na końcu dodać pomidory, posolić i całość udusić do miękkości. Uduszone warzywa przełożyć do fasoli. Wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Podawać jako samodzielne danie obficie posypane grubo posiekaną zieloną pietruszką. To danie może zastąpić tradycyjny mięsny posiłek. Fasola, poza
Codzienna kuchnia niecodziennaSos jest bardzo smaczny i ma ogromne zastosowanie w kuchni. Możecie zrobić pizze, drożdżowe bułeczki i wiele, wiele dań z sosem cukiniowo paprykowym. Polecam. Składniki; 2
Radość kipiąca uśmiechem.Lubicie domowe pasztety ? Mi udało podejść się po raz kolejny do pasztetu z soczewicy którą uwielbiam ... Tym razem użyłam do jego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedliście kiedyś surowego brokuła? Nie? Ja do czasu tej sałatki -też :) Sałatka z surowego brokuła z dodatkiem suszonej żurawiny oraz blanszowanych migdałów, polana sosem jogurtowym to
Moja Delicja