mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:342/458)

RYŻ Z WARZYWAMI 118

Ryż z warzywami może pełnić rolę samodzielnego dania - idealnie pasuje jako lunch box do pracy czy szkoły, ale też może być dodatkiem do dań obiadowych. Uwielbiam go podawać z różnego rodzaju placuszkami lub kotlecikami. Robi się go bardzo szybka, a do tego jest smaczny i zdrowy! Składniki: 2 torebki ryżu parabolicznego 1/2 brokułu 200 g mrożonego groszku z marchewką(...)sokiem cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zawartość kubka wlewamy do miski i mieszamy. Polecam go jako dodatek do kotlecików, np.: KOTLECIKI CHILI Z MIĘSEM MIELONYM MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM

Kuchnia MagdaLeny
‚Hamburger’ 110

Mięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam

Jaglusia
Pulpeciki z gorgonzolą w sosie z pieczonych pomidorów z papryką 196

tego dania i zdjęcia krok po kroku z jego przygotowania znajdziecie na Smacznej Stronie Tesco ! I koniecznie pamiętajcie o konkursie - smaczne nagrody do wygrania! :)  Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 75 g sera gorgonzola, 1 jajko, drobno posiekana natka pietruszki, tymianek, 2 ząbki czosnku, suszone płatki chili, sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 kg podłużnych pomidorów(...)mięsa przy pomocy dłoni formujemy małe pulpeciki, które smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy oraz marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zrumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przesmażone warzywa przekładamy do pojemnika

Plate of Joy
Schab w musztardzie słodkiej z amarantusem z parowaru 167

Kilka przepisów uzbierało mi się w kolejce do wrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem

Parowar Faceta
Curry z ziemniaków 120

kurkumą . Jednym słowem, to curry może nam tylko wyjść na zdrowie Składniki: 2 cebule 4 cm korzenia imbiru lub 2 łyżki pasty imbirowej 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony(...)pomijam w tym kroku, żeby zupa nie była zbyt ostra i nasz Najstarszy był w stanie ją jeść, bo ją uwielbia :). Dodajemy mleko kokosowe, kolendrę, marchewkę, wodę (tak, żeby warzywa były przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodajemy groszek i szpinak albo jarmuż i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut (w zależności jakiego groszku

Lamarida.pl
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 183

którą ja odpowiadam) :) kuchnię świata będziemy przeplatać z lokalnymi smakami Opolszczyzny.Ja przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej:- Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz(...)oczyszczonej1/4 łyżeczki soli1 op. cukru waniliowego1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków (ja utarłam w moździerzu)2 jajka3/4 szklanki białego cukru125 ml oleju4 łyżki soku z pomarańczy250 g miodu, dobrej jakości2 łyżki rumu albo brandy125 mocnej kawy (ostudzonej)starta skórka z 1 pomarańczy55 g posiekanych orzechów włoskich55 g mielonych migdałów1 garść rodzynekpół łyżeczki tartego świeżego

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowany bakłażan zapiekany z ryżem basmati, kurczakiem, świeżymi figami i papryką 211

Mamy dzisiaj dla Was coś pysznego! Dużo grillowanego bakłażana, pysznego ryżu basmati gotowanego w sosie z mleczkiem kokosowym, z cebulką, orzeszkami i chili, świeże figi, smażony

Plate of Joy
Spaghetti pietruszkowo czosnkowe z pomidorkami 118

Jak już wiadomo mam w domu małą wielbicielkę spaghetti ... Tak, tak... dla mojej córci mógłby istnieć tylko makaron. Dzisiaj mam dla Was szybki, prosty i smaczny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem z pieczonej dyni z serem feta i pudrem z orzechów – przepis + kod rabatowy 96

pieczonym czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)nerkowce) zmiksowałam wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym serem feta, pudrem orzechowym

Kate's Kitchen
Paprykowe leczo 109

lepszego niż soczysta papryka, czy też pachnące słońcem pomidory. Leczo jest szybkim do przygotowania daniem i to od nas zależy co w nim się znajdzie. Może być z samych warzyw lub z dodatkiem dobrej kiełbasy dla mięsożerców. Składniki: 3 duże kolorowe papryki 2 średnie marchewki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku średni pęczek natki pietruszki pałka (300 - 400 g) dobrej(...)zrumienić, następnie dodać pomidory, tymianek i oregano. Gotować bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparowywał. Gdy pomidory się rozpadną, dodać paprykę, chwilę gotować, następnie dodać przecier lub koncentrat, papryki mielone, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotować do momentu, aż papryka będzie ugotowana, nie powinna być rozgotowana, ma zachować swój kształt. Leczo jest smaczne zarówno

Kuchcik gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne 122

świeżego rozmarynu 200 gram startego żółtego sera pół średniej wielkości brokuła 10 cebulek dymek odrobina oliwy z oliwek 1 pomidor Masa: 6 białek duża szczypta soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżeczki soku z cytryny 100 g śmietany 18% 1 żółtko w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka soku z cytryny 15 g masła Przygotowanie: Masa: 1. Masło rozpuścić- podgrzać(...)Ogórki, cebulę oraz czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pieprz oraz sól. Podsmażyć do miękkości 6. Układać w brytfannie warstwami według poniższego opisu: Warstwy: 1. Ziemniaki 2. Warzywa zielone: ogórki, brokuły, cebulki 3. Masa jajeczno-śmietanowa 4. Ser i zioła kolendra oraz rozmaryn 5 Warstwy te należy powtórzyć do wyczerpania się składników, ostatnimi warstwami powinna być masa oraz

KreatywnePiny
Ogórki faszerowane na ostro 144

opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego kilka kropli oleju sezamowego 1/4 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki wódki, bądź innego mocnego alkoholu łyżeczka ziaren sezamu szczypta soli szczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta garam masala 20-30 g tartego żółtego sera- można go zastąpić parmezanem 1 pieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego- pieczonego, można użyć pomidorów z puszki(...)stopni do momentu aż ogórki rozmiękną, ser stanie się złocisty. Po upieczeniu jeśli będzie potrzeba posypać odrobiną tartego sera. Smacznego :) Zobacz także:        Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem          Cannelloni z bakłażanem i pomidorami Faszerowane papryki z kaszą gryczaną

KreatywnePiny
Roladki drobiowe w sosie sojowym nadziewane kaszą gryczaną i mięsem mielonym 159

zrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu(...)inną chemię, więc czytajmy etykiety. Wlej też ok 3/4 szklanki wody. Wymieszaj całość i gotuj sos kilka minut, często mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz

Anioszek w kuchni
Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem 209

Wracając pamięcią wstecz chyba od zawsze uwielbiałam leczo. Już jako mała dziewczynka miałam w tym temacie swoje zdanie. Najbardziej smakowało mi leczo które przygotowywała znajoma rodziców

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania