tego regionu - czas płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być(...)łyżki soku z cytryny 1 lub 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodanej do wody, w której moczymy ciecierzycę sól i pieprz do smaku opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kuminu Do przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabulgot mokka, z tym charakterystycznym zapachem unoszącym się po domu daje od razu masę energii na dzień dobry... co za uczta dla zmysłów! Ja wybrałam już moją kawę. Kawa mielona do mojej mokka i kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa ze sklepu SKWORCU Nasza ulubiona na terenie Polski i na terenie Włoch. U Pana Marka w sklepie Skworcu(...)przyczynia się znacząco na spowolnienie starzenia ( wystarczy spojrzeć na Włochów, wiecznie młodzi pełni energii ), ponieważ w niej przeciwutleniacze są absorbowane szybciej niż te, które znajdują się na przykład w warzywach czy owocach. Ale to nie wszystko! Badania Uniwersyteckie wykazały, że UWAGA !zapach kawy pomaga obniżyć poziom stresu! To prawda, na mnie tak to właśnie działa! Krótko mówiąc, nie jest
Z Kuchni Do Kuchnikompleks flawolignanów, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, rozkurczowe i detoksykacyjne. Jest szczególnie zalecany osobom z problemami trawiennymi. Może być dodawany do różnych potraw: zup, dań z warzywami, gulaszu. Stosuje się go też jako dodatek do jogurtów, owsianek, musli, koktajli owocowych czy sałatek. Dziś na blogu pyszna, zdrowa i pożywna owsianka z borówką(...)zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Gdy owsianka jest już gotowa dodajemy miód i mielony ostropest, wszystko mieszamy. Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy borówkami, malinami i wiórkami kokosowymi. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityobiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)fareast-language:EN-US;} składniki: 1 duża główka młodej kapusty 350 g wędzonego boczku 150 g masła 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki sól, pieprz mielony kminek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
bistro mamaPesto z liści rzodkiewki Pesto z liście rzodkiewki Pesto z liście rzodkiewki zrobiłam z domowych liści rzodkiewki ( tu link jak wyhodować rzodkiewki ). Było
Kuchnia na wzgórzuZrobione w domu kotlety sojowe są o wiele smaczniejsze od tych przetworzonych kupowanych w sklepie, które dla mnie smakują jak tektura. Domowe kotlety są bogate w
e-PrzepisyKulinarnetylko jeden lokal mogę polecić w 100%. Jednak kebab jest bardziej... fat niż fit :) Więc ja postanowiłem swoją wersję z mięsa mielonego zrobić w domu. 500g mięsa mielonego (200g wieprzowiny, 300g wołowiny) cebula czerwona natka pietruszki sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros małe jajo Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko łączymy z mięsem, dodajemy(...)przygotujmy zwykły sos czosnkowy: 200g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty. SMACZNEGO
Taste of imaginationoliwa 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3 duże czerwone papryki 1 kg ziemniaków 600 g pieczarek mąka pszenna typ 500 np. Wrocławska sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, słodka papryka, majeranek WYKONANIE Grzyby zalać wodą dzień wcześniej i zostawić na noc do napęcznienia. Mięso umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do dużej brytfanny. Cebule obrać(...)pokroić na mniejsze kawałki. Z papryk wyciąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę. Pieczarki dobrze umyć i pokroić w półplasterki, zaś grzyby na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa i grzyby dodać do lekko mięknącego już mięsa i nadal dusić do momentu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Do szklanki wsypać 2-3 łyżki mąki pszennej (ilość jest zależna
Passions hobbies lifeSkładniki: 2 kg żeberek wieprzowych (super mięsnych) 6 dużych cebul sól, pieprz do smaku mielona ostra papryka (3 łyżki) mieszanka myśliwska 1 łyżka smalcu ze skwarkami i cebulką 1 szklanka bulionu warzywnego (z włoszczyzny) Przygotowanie: Żeberka opłukałam, osuszyłam na ręczniku papierowym, pokroiłam w kawałki (ok. 4 - 5 cm), oprószyłam z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką(...)obłożyłam cebulą przykryłam przykrywką i wstawiłam na 1,5 godziny. Żeberka wyjęłam, przełożyłam do miseczki, a sos z cebulą przełożyłam do rondelka, zmiksowałam, wstawiłam na gaz, zalałam wywarem z warzyw i zagotowałam. Można jeszcze sos przecedzić. Ja tego nie robiłam. Cebula puści sok, pod wpływem którego żeberka zmiękną i są kruche a sos jest zagęszczony. Żeberka są pyszne, kruche
ClauditteMissCookingpełni:) Pojechaliśmy na rodzinną wycieczkę do lasu, a tam... wioska i rycerze :) Były tam kręcone sceny do telewizyjnego dramatu szekspirowskiego:) Pozwiedzaliśmy plan (akurat po nakręceniu kilku scen walki mieli przerwę w kręceniu), ale niestety ochroniarze nie pozwolili nam robić zdjęć. Poza tym spotkaliśmy kilka jeleni, w tym jednego z naprawdę imponującym porożem :) Maluszek miażdżył śmiertelnie poważnym spojrzeniem każdego(...)duża cebula marchew 4 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego korzenia imbiru olej sól pieprz W dużej patelni podgrzewamy olej i wrzucamy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy kilka minut, po czym dorzucamy pokrojony szpinak i chwilę dusimy razem. Dodajemy kaszę, podlewany delikatnie wodą i gotujemy jeszcze chwilkę. Smacznego
chwile dla mniedobrej, mocno przyprawionej kiełbasy (u mnie jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy(...)lubię w ostatniej chwili zmieniać planów, ale wyszło nieźle. Jest to potrawa bardzo prosta, dość szybka, a do tego jednogarnkowa. Mimo że będę tęsknić za letnimi warzywami, to uwielbiam jedzenie tego typu, a także rozgrzewające, gęste zupy i gulasze. Pewnie będzie tu ich coraz więcej. Na całe szczęście niektóre warzywa można dostać przez cały rok. Nie wiem, jak inaczej
Ratunku obiadmnie 6 rollsów): 2 jajka 20 ml wody 50 g filetu z piersi kurczaka w plastrach 50 g jarmużu 50 g pomidorków koktajlowych sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie , bazylia 20 ml oleju MCT 1-2 g tłuszczu do smażenia 2 małych naleśników np. masło klarowane W misce wymieszać jajka (lub same białka(...)całości z 2 białek: 297 g, 328 kcal, B 25 g, T 23 (LCT 3 g + MCT 20 g), W 5 g. Artykuł ROLLSY Z INDYKIEM I WARZYWAMI (redukcja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFwolę ugotować osobno i gdy się skończy resztę podać inaczej, np. z ziemniakami. Często też gotuję jej wielki gar (bez makaronu), a następnie zamrażam porcje w litrowych wiaderkach po mielonym serze - gdy mam mało czasu, gdzieś się spieszę lub późno wrócę taka odgrzana zupa jest wybawieniem! Całość do gara, do drugiego woda na makaron i w jednym czasie(...)zimną wodą (wody w garnku około 3 litry). Gotujemy około pół godziny, następnie dorzucamy pietruszkę, seler, marchewki pokrojone, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i szczyptę pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa, doprawiamy pozostałymi przyprawami (bez natki) i koncentratem pomidorowym. Wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, wrzucamy makaron i natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy garnek
Kolorowy Przepisownikchcę go jej pozbawiać, dlatego ostatnio mniej regularnie pisuję. Mam jednak nadzieję, że już na dniach się to zmieni, bo ulegną zmianie także godziny pracy Dominika i będziemy mieli wspólnie więcej czasu. :) A wracając do przepisu - prosty, szybki i mega smaczny! Jego prostota i wyjątkowy smak to przepis na kulinarny sukces. Polecam! Kurczak: 300 g piersi z kurczaka lub mięsa(...)sezamowego By przygotować sos najwygodniej przygotować mały słoiczek, w którym umieszczamy wszystkie podane składniki i mocno potrząsamy do połączenia. Gotowe! Miseczki Buddy: kurczak w jogurcie 1 opakowanie mieszanki warzyw chińskich (np. Hortex) 1-2 woreczki ugotowanego ryży basmati lub jaśminowego 3 łyżki sezamu sos orzechowy 1 łyżka oleju sezamowego Do miseczek wsypujemy ugotowany ryż. Na patelnie rozgrzewamy olej sezamowy
Cooking Monsterostrygowego sok z 1/2 pomarańczy lub cytryny dymka - do posypania 1/2 łyżeczki anyż mielony 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego pół łyżeczki trawy cytrynowej mielonej 1 łyżka oleju sezamowego pieprz 1,5 łyżki sosu hoisin (opcjonalnie) CIASTO: 1 łyżka oleju sezamowego * krojone, jeśli są całe kruszymy 1 jajko * dokładnie wypłukany (opcjonalnie) 1/4 szklanki wody(...)przez ok. 30 min, max. 1 h. Po tym czasie przecedzamy zupę. Kroimy marchew i selera i wrzucamy do czystego bulionu, wciąż gotując. Po 15 min lub dłużej, jeżeli warzywa jeszcze nie zmiękły, dodajemy grzyby i bambusa. Makaron dorzucamy dopiero na końcu. Jeśli jest to soba, tak jak u nas, lepiej jest go ugotować al dente w osobnym garnku
Kuchnia od dwojga