600g kiełbasy śląskiej 150g wędzonego boczku 3-4 duże ziemniaki 2 papryki czerwone 2-3 średniej wielkości cebule około 10 pieczarek 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek mielona słodka papryka ostra papryka przyprawa ognista – wg uznania sól, pieprz Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki(...)laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podlewamy 4-5 szklankami wody (w zależności od tego jak gęste danie chcemy otrzymać) i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po około 20 minutach pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy wodzie lekko odparować. Danie możemy zagęścić też niewielką ilością mąki pszennej i ziemniaczanej (np po 1 łyżce) rozprowadzonych w małej ilości zimnej
Smaki Na Talerzukardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon czy liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim. Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek). Musimy jednak pamiętać(...)się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa z baraniny podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi
Zasmakuj KuchniDodajemy roztarty w moździerzu kminek i 2 posiekane ząbki czosnku. 1/2 papryczki chilli kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do mięsa. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem i wyrabiamy, dodając niewielką ilość oliwy z oliwek. Dłonie natłuszczamy oliwą i formujemy kulki z mięsa, a następnie robimy z nich krążki o grubości około(...)Korniszony, dymkę, papryczkę chilli i pomidora bardzo drobno siekamy. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i przekładamy miąższ łyżką do miski i rozgniatamy widelcem. Do miski dodajemy pozostałe pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Skrapiamy sokiem z limonki, przyprawiamy solą i kminkiem. Mieszamy. Bułki wyjmujemy z piekarnika. Na spodzie bułki kładziemy liść sałaty. Następnie salsę, mięso, ponownie salsę
Smakowity Blog KulinarnyPieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem. Pieczarki ze szpinakiem owinięte boczkiem.. Przepis szczerze przyszedł mi do głowy gdy byłam
Kuchnia na wzgórzuPRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ Kolejna odsłona z cyklu "Przepisy na Wielkanoc" - dzisiaj przystawki z jaj. Źródłem inspiracji były przepisy Pani Ewy Aszkiewicz, które
Moja Książka Kucharskakluski śląskie. Kluski dobrze smakują nawet z przesmażonym na patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad z mięsem mielonym i kluskami. Polecam je szczególnie do Roladek wołowych z sosem grzybowym . Składniki: (na 12 sztuk klusek) 1/2 kg ugotowanych ziemniaków około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)lekko osolonej wody. Gotować od chwili ich wypłynięcia od 3 do 5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać najlepiej na ciepło z sosem do mięsa, dobrze smakują również z warzywami oraz podane z sosem na słodko z owocami
Kuchcik gotujePatisony , faszerowane kiełbasą meksykańską To proste danie z niedocenianych u nas patisonów . Nie wiem czemu w sklepach są tak rzadkie , że trzeba je uprawiać samemu ,żeby
Ogrodnik w podróżyNa piątkową kolację polecamy szybką, prostą i smaczną sałatkę śledziową. Połączenie śledzi z pomidorkami i twarogiem to pyszna kompozycja. Przygotować można ją w kilka chwil co
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikilka szczypt ziół prowansalskich szczypta gałki muszkatołowej sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Marynujemy w papryce, czosnku, ziołach prowansalskich, soli, świeżo mielonym pieprzu i łyżce oliwy z oliwek. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy beż użycia dodatkowego tłuszczu. Odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy 10 minut(...)pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Por jest niskokalorycznym (100 g to tylko 24 kalorie) i bogatym w składniki mineralne warzywem. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, B1, B2, PP. To również źródło żelaza i białka. Jest uważany za afrodyzjak i pozytywnie wpływa na potencję. To dobry lek w różnego
My Chcemy JeśćKrem brokułowy często gotuję, bo nie tylko jest pyszny, ale też zdrowy. Bardzo lubimy. Przyszło mi do głowy, żeby urozmaicić smak szparagami, a w domu miałam
Kolorowy Przepisownikmarchewka + przyprawy oczywiście. Zapraszam więc na rozgrzewającą zupę. SKŁADNIKI 600-700 g pręgi wołowej 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 l bulionu warzywnego 2 czerwone papryki (u mnie podłużne) 2 marchewki 5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki(...)paprykę i ziemniaki (obrane :)) oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem (do smaku) i szczyptą cukru. Dusimy razem około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podajemy zupę z ulubionym pieczywem :) Dla chętnych lubiących ostrość jeszcze odrobina ostrej pasty węgierskiej. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjePomysł na taki sos powstał w trakcie poszukiwań przepisów z wykorzystaniem bakłażana. Miałam go najpierw upiec ale wtedy powstał by mi gładki sos na kształt ajwaru
sierotka maRysia w kuchniPomysł przyszedł do głowy spontanicznie.. w trakcie pracy jeszcze kilka razy uległ zmianie, aż powstał taki oto wytrawny wypiek w postaci babki :) można pokroić w
Kolorowy Przepisownikłyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie: 1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej(...)papryką i brokułem - drobna kosteczka i niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :) 4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki dyni, migdały, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki
Bananowe Polemiałam okazji! Tymczasem moja smakuje mi bardzo. ;) Koreańska zupa kimchi jjigae Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka wina ryżowego lub sake * świeżo mielony czarny pieprz * 1 filiżanka kimchi wraz z zalewą (kilka słów o kimchi znajdziecie pod przepisem) * 1/2 filiżanki pasków bambusa marynowanego * 1 marchewka pokrojona w małe słupki * 1/4 małej cebuli pokrojonej w paski(...)pieprzem, odstawić. Składniki pasty (czosnek i papryczki rozdrobnić) wymieszać, na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć pastę na średnim ogniu, aż stanie się lekko przezroczysta, ok. 5-7 min. Warzywa i tuńczyka dodać do pasty, podlać wodą i sokiem z kim chi, dobrze wymieszać i gotować na małym ogniu przez 5 min. Na koniec dodać tofu, zdjąć z ognia. Posypać
Kuchnia Prezydentowej