Komosę znam i cenię od dawna, dlatego dzisiaj chciałabym przekonać do niej tych, którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować. Komosa ryżowa, czyli quinoa to niesamowicie odżywcza roślina, zaliczana do grona super foods. To bezglutenowe pseudozboże jest pełne białka (zawiera komplet aminokwasów egzogennych), witamin (szczególnie witaminy E), składników mineralnych, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Ma więcej tłuszczu niż większość innych zbóż(...)dzisiejszego przepisu użyłam komosy białej, ale z powodzeniem możecie użyć innej odmiany. Polecam szczególnie na leniwe, niedzielne śniadanie, kiedy nie musimy się spieszyć z przygotowywaniem posiłku. W połączeniu z warzywami powstaje pyszny posiłek, który świetnie nadaje się na przełamanie porannej rutyny - nie samą owsianką i kanapkami człowiek żyje :) Składniki (3 porcje): 3 marchewki, pokrojone w plastry/kostkę 1/2 czerwonej cebuli
Powiedz dietom nieUwielbiam wyruszać na poszukiwania inspiracji do ogrodu i wyciąć dorodną, jeszcze ciepłą od promieni słonecznych, cukinię. To wspaniałe warzywo, które towarzyszy mi od dzieciństwa!;) Chyba nie mogłabym bez niej żyć:) Poza tym cukinia ma mało kalorii, wybornie smakuje i jest idealna na letnie obiady lub kolacje. W mojej kuchni ma mnóstwo zastosowań i wkomponowuje się w przeróżne wariację kulinarne(...)smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem. Ser może być pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli
Kuchnia Pani Wiosnyduży albo dwa mniejsze pory 2 średniej wielkości marchewki 1 duże jabłko 1 łyżeczka cukru szczypta soli ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle(...)zostawić do ostygnięcia. Marchewkę i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a następnie wymieszać z porem. Majonez połączyć z jogurtem, cukrem, solą, pieprzem. Sos wlać do warzyw, wymieszać. Wstawić na godzinę do lodówki. Źródło: margarytka.blogspot.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnizimno. Spróbujcie. 'chińska rolada' Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki sosu sojowego(...)międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć
CookYourselfpuszka),400 gram pomidorów w puszce (2 puszki),100 gram makaronu muszelek,1,5 litra bulionu warzywnego,oliwy,pęczka natki pietruszki,świeżego tymianku,10 gram parmezanu,soli,czarnego świeżo mielonego pieprzu.Do dużego garnka dodałem 3 łyżki oliwy. Do zimnej oliwy wrzuciłem łyżkę drobno posiekanego świeżego tymianku i dwa drobno posiekane ząbki czosnku. Plasterki wędzonego boczku pokroiłem w poprzek(...)zawartością lekko podsmażonego boczku z czosnkiem i tymiankiem. Fasolkę szparagową pozbawiłem końcówek i pokroiłem na kawałki o długości około 3 centymetrów i również dodałem ją do garnka. Po dodaniu warzyw całość posoliłem i doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem, a następnie, często mieszając podsmażałem przez około 10 minut, aby warzywa zrobiły się lekko miękkie.Po tym czasie do garnka dodałem zawartość puszki
Wyprawy kulinarnełyżki majonezu2 ząbki czosnku0,5 łyżeczki brązowego cukrusólświeżo zmielony pieprzWYKONANIE: MIĘSO: Filety umyj i okrój z błonek. Pokrój je na prostokątne kawałki, ale niezbyt grube. Posól, popieprz i posyp mieloną słodką papryką. Jajka rozbij, dodaj odrobinkę wody i roztrzep je porządnie w misce. Płatki kukurydziane rozgnieć ręką lekko na drobniejsze kawałki. Maczaj kawałki przyprawionego mięsa najpierw w jajku(...)przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz cukier i dokładnie wymieszaj. PODANIE: Na talerz wyłóż umytą sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory, jajka, pokrojone w plasterki ogórki, cebule w piórkach. Na warzywa ułóż usmażone mięso. Podaj z salsą i sosem czosnkowym.Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyznalazłam "Dumę Południa"! Oczywiście musiałam ją przygotować :) Wyszła pyszna, bardzo sycąca, a ketchup utworzył kwaskowatą skórkę, która dopełniła całości. Pycha! Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g mielonej wołowiny (w oryginale: cięlęcina) 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka musztardy 2 łyżki ketchupu + do posmarowania wierzchu 1 łyżka soli 1/2 łyżki pieprzu(...)serca". Pieczemy 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie mięso wyciągamy i odstawiamy na 10 minut, żeby odetchnęło. Kroimy na plasterki i podajemy z warzywami i ziemniaczkami :) Smacznego
My Culinary ArtTiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku starte na tarce o małych oczkach 1 łyżeczka słodkiej mielonej apryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2/3 szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki(...)Całość smażę 2 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wlewam wino, zagotowuję. Redukuję sos o połowę na większym ogniu przez ok. 3 minuty. Na patelnię z warzywami wsypuję ryż, przesmażam lekko ok. 2 minuty, dodaję bulion, ale porcjami. Mieszam. Znów nieco bulionu, mieszam, zagotowuję, aż do zużycia większości. Zmniejszam ogień i gotuję bez pokrywki jakieś 8 minut
W kuchni Karmel-itkiciepło jak i na zimno. Spróbujcie. Składniki: * ciasto: - 16 łyżek mąki pszennej - 2 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju - 2 jajka - szczypta soli * farsz: - 0,5 kg mięsa mielonego (użyłam drobiowego) - 0,5 kg mieszanki chińskiej (mrożonki) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki startego na drobnej tarce świeżego imbiru - papryczka chilli wg smaku - sól, pieprz * sos: - 3 łyżki(...)międzyczasie na 1 łyżce oleju podsmażyć imbir, czosnek i cebulę na złoty kolor. Dodać mięso i dokładnie przesmażyć. Przyprawić wg smaku. Dodać mieszankę chińską i smażyć do miękkości warzyw. Z sosu sojowego, octu ryżowego, cukru i ketchupu przygotować sos. Połowę wlać do mięsa a połowę zostawić. Mięso dokładnie wymieszać. Z piekarnika wyjąć nasze ciasto na roladę, posypać startym serem. Wyłożyć
CookYourselfBrak pomysłu na obiad? To polecam Wam bardzo moje danie, proste w wykonaniu, niedrogie i bardzo sycące. Naje nim się każdy. Szpinak i makaron to doskonałe
Izabelawkuchnicałkiem nową odsłonę – dodatki do obiadu wcale nie muszą być nudne! Tak przygotowany ryż sprawdzi się zarówno do ryb i krewetek, ale będzie też świetnie pasował do orientalnego curry, warzyw z patelni i jasnych mięs. Spróbujcie! Ryż gotujemy na sypko – podstawowy sposób gotowania ryżu wymaga użycia 2 części wody na 1 część ryżu, ale ryż będzie wtedy kleisty. Żeby ryż(...)łyżki oleju ryżowego. Na gorący tłuszcz wrzucamy czosnek, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę, smażymy aż straci swój mocny, surowy zapach i lekko się zeszkli. Wsypujemy do czosnku płatki chili i mieloną kurkumę i mieszamy, aż zabarwi się cały olej. Dodajemy ugotowany ryż, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wodę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie
Karo in the Kitchenugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ziaren kminku pół(...)zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w słupki. Dodać do wywaru. Kiedy wywar się zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy ryż i warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, w razie potrzeby dosłodzić. Zupa na drugi dzień gęstnieje. Należy dodać bulionu
Czerwień i błękitsłońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka(...)dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam **puder orzechowy: solidną garść orzechów włoskich zmiksowałam z ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki ziaren kolendry i odrobiną soli. Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym owczym serem urda, odrobiną całych orzechów
Kate's Kitchensmaczniejsza. Można ja spożywać na surowo, smażyć jej kwiaty, gotować i piec. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna i zawiera duże ilości witamin i minerałów. Mowa oczywiście o cukinii, inaczej zwanej kabaczkiem. warzywo to często stosowane jest w dietach odchudzających, odkwaszających i antyrakowych. powinni ją również pokochać wszyscy, którzy cierpią na wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność, ze względu na działanie alkalizujące. Kupując cukinię(...)jajka (lub 3 małe) 2 młode cebulki 2-3 ząbki czosnku 180-200g mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty sól, pieprz, mielona czerwona papryka do smaku olej roślinny do smażenia Sos: opakowanie jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól i pieprz do smaku 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki (do posypania
Moja Mama GotujeTrudno sobie wyobrazić lepiej pasujący dodatek do młodych ziemniaczków jak młoda kapusta.Takie danie można przygotowywać przez cały rok, ale wczesnym latem smakuje wyjątkowo. Młodą kapustę najbardziej
Codziennik Kuchenny