mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:316/458)

A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania) 177

miałam tyle ugotowanego ryżu... Otóż - ugotowałam cały kilogram, ponieważ na obiad Mąż poprosił o ryż z warzywami i kotlety z piersi. Kotlety usmażyłam, ryż ugotowałam, idę po mrożonkę warzyw... a jej nie ma :) byłam przekonana, że jeszcze jedną mam... Cóż, trochę ryżu zjedliśmy do kotletów :) a resztę należało spożytkować. W lodówce pekinka, w szafce soczewica, z której miały być pierogi(...)czasu na gotowanie :) Składniki: Gołąbki: 3 szkl. ryżu 2 szkl. soczewicy zielonej 1/2 kapusty pekińskiej 3 jajka 10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki szałwii 2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej 2 liście laurowe Sos pomidorowy: 1 litr wody 1 kostka bulionu warzywnego

Kolorowy Przepisownik
Szwedzkie klopsiki 213

gatunku "comfort food", czyli jedzenie na pocieszenie :) Uwielbiam takie potrawy. Rozgrzewają od środka, gdy za oknem taka plucha jak dziś. Składniki klopsiki 250g mielonego mięsa wołowego 250g mielonego mięsa wieprzowego posiekane pół pęczka natki posiekane pół pęczak szczypiorku 1 jajko 80ml mleka 70g bułki tartej 8 zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu(...)przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać mlekiem i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić cukrem, solą i pieprzem, i zmiksować na puree. Na koniec wmieszać 1 łyżkę masła i 2 łyżki śmietany. Klopsiki smażyć w wysokim garnku partiami

W kuchni wieczorem
Sałatka z tortellini w sosie czosnkowym 276

Pyszna sałatka, polecam bardzo. Tortellini ugotować w osolonej wodzie jak pisze na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą pod kranem. Dokładnie odcedzić. Pomidorki i ogórka umyć

Kuchnia Pokoleń
RYŻ SMAŻONY W JAJKU Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, ZIELONYM GROSZKIEM I KURCZAKIEM 158

Jest to bardzo szybki obiad, który można schować w lodówce i odgrzać następnego dnia.  Danie powstało z myślą o chińskiej restauracji, w której po raz

Kuchnia Paulettes
Kasza jaglana z mango, jarmużem i tofu w sosie orzechowym 270

Gdy mam ochotę na coś dobrego, pierwsza moja myśl – masło orzechowe i kasza jaglana. Przedstawiam danie z połączenia tych dwóch, dla mnie najukochańszych składników. Dla

Jaglusia
Pieczeń z soczewicą 196

Ostatnio pokusiłam się i przygotowałam, pieczeń mięsną z dodatkiem soczewicy. Bez wahania pokuszę się jeszcze nie jeden raz na takie połączenie, które okazało się świetną kompozycją

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Papryka nadziewana serowym kuskusem 184

To danie skradło serce nie tylko w mojej rodzinie. Znajomym do których zabrałam faszerowane papryki także zasmakowało. Jestem więc pewna, że nie tylko Ci na diecie

Magiczne Życie Marty
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 207

     Przepyszna zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko.  U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli

Smaczne Zdrowe
Ryba po japońsku 389

szklanka wody (może być gazowana) 1 duży słoik ogórków konserwowych (ok. 300 g bez zalewy) 1 duży słoik papryki konserwowej (ok. 300 g bez zalewy) 2 cebule sól, świeżo mielony pieprz 2 szklanki wody 1/3 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki cukru 4 łyżki dobrej jakości pikantnego keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli'; document.write(...)zagotowujemy. Gotujemy przez 2-3 minuty, a następnie wrzucamy cebulę, paprykę i ogórki. Gotujemy przez chwilę i wyłączamy ogień. Rybę układamy w półmisku, a wierzch zalewamy gorącą zalewą z warzywami. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Podajemy na zimno jako przystawkę. Danie można udekorować np. pietruszką. Ryba najlepsza jest po 24 h od przygotowania. Przechowujemy

Poezja smaku
Z wizytą u Kurta Schellera w Kurt Scheller Academy 224

dotykowo zapachowe nie dla mnie :) Pozostanę przy kupowaniu ryb bez wnętrzności ! Manti z kurczakiem i wołowiną. Ta propozycja mocno mnie zaskoczyła. Farsz składał się z mielonej wołowiny i mielonej piersi z kurczaka z dodatkiem mięty. Super smak. A do tego sos na bazie jogurtu greckiego z karmelizowanym masłem i płatkami chilii. Super smak ! Krem brulee z lawendą(...)jalapeno. Dla amatorów jak i doświadczonych kucharzy polecam gorąco. ZAPROPONOWANE MENU Jeśli chodzi o same dania z zaproponowanego menu. Wszystkie propozycje, poza rybą były naprawdę smaczne. Dlaczego poza rybą. Warzywa i sama dorada były zrobione w bardzo dużej ilości oliwy z oliwek, niemalże w niej pływały. Jak zapytałam Kurta co on robi i dlaczego leje takie ilości oliwy na rybę

Mój Smak na Życie
Stir fry z brokułem, papryką i orzeszkami ziemnymi 214

sosu ostrygowego 1 łyżka sosu teryaki (można pominąć) 1 łyżka pasty z tamaryndowca lub sok z 1/2 limonki 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru lub galangalu mielonego 1 papryczka chilli bez pestek lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne dodatkowo szczypiorek biały sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Do gotującej wody wrzucić podzielonego(...)drobno posiekany świeży czosnek. Po chwili całość zalewamy sosem i dodajemy makaron.  Po 2-3 minutach dodajemy orzeszki ziemne. Danie jest gotowe kiedy wszystkie smaki się połączą, warzywa będą lekko chrupkie, a makaron miękki. Gotowe danie nakładamy do miseczek i posypujemy sezamem oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 153

jakiś czas przychodzi mi ochota na cieciorkę i kasze bulgur. Lubię to zestawienie :) Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki SKŁADNIKI: 150 g kaszy bulgur 500 g mięsa mielonego wieprzowego papryka czerwona i zielona natka pietruszki 1 duże jajko bulion warzywny sól, pieprz, czosnek, papryka słodka puszka cieciorki 1 cukinia 1 cebula 2 puszki pomidorów z puszki kiść(...)Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa dodać do zeszklonej na oliwie cebuli z czosnkiem. Dodać odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min. Po tym czasie

MarciochaKucharzy
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 186

góry i wydrąż twardą końcówkę. Na blasze do pieczenia ułóż pomidory nacięciem do góry, główkę czosnku w całości, obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki, oraz tymianek (zostawiając gałązkę do dekoracji). Warzywa polej 3 łyżkami oleju rzepakowego lub oliwy, posyp solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Wyciągnij i zostaw do ostudzenia. Pomidory obierz ze skóry(...)blendera). Zupę-krem dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotuj pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry i większych ości (gdyby się trafiły) zmiel w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z drobnymi oczkami. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości

Moja Delicja
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 203

czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz dłoni przed formowaniem kotletów(...)jogurtem – wymieszać. Doprawić solą i niewielką ilością pieprzu (łagodny sos powinien być przeciwwagą dla pikantnych i aromatycznych kotletów). Smacznego! Uruchamiając piekarnik dobrze jest wykorzystać go do przygotowania większej ilości warzyw, np. przez upieczenie większej ilości batatów na proste curry , buraków na sałatkę czy choćby warzyw korzeniowych do pysznego pasztetu z kaszą jaglaną

Even Better Food