Sezon grillowy w pełni i choć pogoda narazie zbytnio nie dopisuje, to miejmy nadzieję, że może niedługo to się zmieni i grilla będą mogły na
Z Majeczką w kuchniNajszybsza i jedna z moich ulubionych surówek. Kapusta pekińska jest idealną bazą na takowe dodatki do obiadu. Można je łączyć z każdym warzywkiem przez nas lubianym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna zupa- krem z pieczarek... bez dodatku mąki (rzadko dodaję ją do zup), więc i bez glutenu. Mnóstwo pieczarek, kilka ziemniaków, bulion warzywny i
Smaczne ZdroweWiosna przyszła już z prawie wszystkimi swoimi dobrodziejstwami! Jest cudownie! Drzewa kwitną, trawa zieleni się, wszędzie widzę tulipany, żonkile. Piękne, fioletowe, cudownie pachnące fiołki - starsze panie
sierotka maRysia w kuchnikajzerki odcinamy skórkę. Rwiemy ją na kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut, aby dobrze nasiąknęła. Następnie odlewamy nadmiar mleka, a kajzerkę rozdrabiamy widelcem. Kajzerkę dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy również jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę. Jeśli jest ona zbyt luźna, taka że trudno by było z niej formować kotleciki, dodajemy bułkę(...)Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym[/caption] Zobacz inne przepisy na klopsy i pulpety: Pulpety W Sosie Koperkowo-Chrzanowym Klopsiki Z Piekarnika Pulpety Zapiekane Na Ryżu Pulpety Zapiekane Z Warzywami W Sosie Pomidorowym Pulpety W Białym Sosie Z Warzywami Makaron Z Klopsikami W Sosie Śmietanowym Zupa Warzywna Z Pulpetami Spaghetti Z Pulpetami Artykuł Klopsy zapiekane w sosie pieczarkowym pochodzi
e-PrzepisyKulinarneKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek 3 liście laurowe pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. W garnku rozgrzewamy olej
Codzienna kuchnia niecodziennaW sezonie letnim gdy na straganach króluje młoda kapusta to danie jednogarnkowe to wręcz obowiązek, szybko się robi, pysznie smakuje i syci na długi
Wanilia i KardamonMakaron z sosem pomidorowym czyli szybki pomysł na lunch do pracy Lunch w pracy , to ta chwila kiedy masz moment dla siebie .. kiedy chcesz zjeść coś
Kuchnia na wzgórzuDzisiaj u nas szybka, rozgrzewająca potrawka mimo, iż za oknem już coraz cieplejsze dni. Chociaż dzisiaj u nas pochmurno. Myślę, że potrawka przypadnie do gustu przede
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporcje) 1 cała pierś z kurczaka 500 g ziemniaków 1 mały bakłażan 1 łyżeczka soku z cytryny odrobinka miodu 2 łyżeczki whisky 2 całe główki czosnku świeżo mielony pieprz szczypta soli kilka listków świeżej bazylii 5 g masła świeży rozmaryn oliwa z oliwek dekoracja: liście świeżej bazylii Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość około(...)wpływem temperatury i ciśnienia wewnątrz łuski wybucha na ścianki piekarnika). Pozostawiamy same ziemniaki do momentu aż się zarumienią i zmiękną. Uwaga : W zależności od piekarnika, grubości pokrojonych warzyw- ziemniaczki mogą piec się od 30 minut do 1,5 godziny. Jeśli chcemy trochę przyspieszyć zawsze możemy użyć patelni grillowej bądź pokroić ziemniaczki na cieńsze plasterki. Masło rozpuścić na patelni dołożyć
KreatywnePinyNie pomyślałabym iż uprażona ciecierzyca może być tak pyszna. Przepis wart rozpowszechniania, bardzo proste przygotowanie i wielka frajda dla dzieci, ale nie tylko, u
Smaczne Zdrowetego regionu - czas płynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być(...)łyżki soku z cytryny 1 lub 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodanej do wody, w której moczymy ciecierzycę sól i pieprz do smaku opcjonalnie około pół łyżeczki mielonego kuminu Do przybrania: oliwa z oliwek do polania na wierzchu, duża szczypta kashmiri chilli (można zastąpić pieprzem kajeńskim albo ostrą papryką), orzeszki piniowe, plasterki świeżego ogórka obsypane słodką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabulgot mokka, z tym charakterystycznym zapachem unoszącym się po domu daje od razu masę energii na dzień dobry... co za uczta dla zmysłów! Ja wybrałam już moją kawę. Kawa mielona do mojej mokka i kawa ziarnista Lavazza Qualita Rossa ze sklepu SKWORCU Nasza ulubiona na terenie Polski i na terenie Włoch. U Pana Marka w sklepie Skworcu(...)przyczynia się znacząco na spowolnienie starzenia ( wystarczy spojrzeć na Włochów, wiecznie młodzi pełni energii ), ponieważ w niej przeciwutleniacze są absorbowane szybciej niż te, które znajdują się na przykład w warzywach czy owocach. Ale to nie wszystko! Badania Uniwersyteckie wykazały, że UWAGA !zapach kawy pomaga obniżyć poziom stresu! To prawda, na mnie tak to właśnie działa! Krótko mówiąc, nie jest
Z Kuchni Do Kuchnikompleks flawolignanów, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwrodnikowe, rozkurczowe i detoksykacyjne. Jest szczególnie zalecany osobom z problemami trawiennymi. Może być dodawany do różnych potraw: zup, dań z warzywami, gulaszu. Stosuje się go też jako dodatek do jogurtów, owsianek, musli, koktajli owocowych czy sałatek. Dziś na blogu pyszna, zdrowa i pożywna owsianka z borówką(...)zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 15 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji . Gdy owsianka jest już gotowa dodajemy miód i mielony ostropest, wszystko mieszamy. Owsiankę przekładamy do miseczek i posypujemy borówkami, malinami i wiórkami kokosowymi. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatityobiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat(...)fareast-language:EN-US;} składniki: 1 duża główka młodej kapusty 350 g wędzonego boczku 150 g masła 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki sól, pieprz mielony kminek Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
bistro mama