średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku świeża pietruszka przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi. ok 2 l wody Wykonanie: Uwaga, mięso i fasolę gotujemy w dwóch osobnych garnkach. Fasolę wypłukać i namoczyć przez całą noc. Na drugi dzień wypłukać(...)kostkę , dodać do gotującej się zupy. Kiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z warzywami. Pozostałą fasolkę miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy do gotującej się zupy. Dokładnie wszystko mieszamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , rumienimy na patelni na jednej łyżeczce
Aromatyczne Podróżewielkości. Wrzucić warzywa do gotującej się soczewicy. Dorzucić do zupy liście laurowe. Kiełbasę pokroić w półtalarki. Ewentualnie podsmażyć (jeśli użyjemy kiełbasy suchej, podsmażanie pomijamy) i wrzucić do zupy. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem. ----- Podobne: Gulasz warzywny Zupa z fasoli Kotlety z cukinii z surówką z kalarepy Ostatnie wpisy na blogu nie sprzyjały dzieleniu(...)się dlaczego). Po pogrzebie matki Cheryl starała się przyciągnąć ku sobie siostrę, brata i ojczyma, ale życie spowodowało, że ich drogi coraz bardziej się rozchodziły i w końcu nie mieli jak i o czym ze sobą rozmawiać. Na domiar złego zaczyna zdradzać swojego męża i ich małżeństwo się rozpada. Po rozwodzie Cheryl zmienia nazwisko i postanawia rozprawić się z przeszłością
Weekendy w domu i ogrodziepassaty puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka zielonego groszku puszka krojonych pomidorów 500 g pieczarek papryka - po 2 sztuki żółtej i zielonej 2 cebule 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szklanka czarnych oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra lubczyk szczypior masło klarowane Wykonanie: Mięso smażymy na klarowanym maśle, gdy zmieni kolor dodajemy pokrojoną w cienkie piórka(...)skórka lepiej zeszła. Po 3 minutach zdejmujemy skórkę z papryki, kroimy w kosteczkę. Do głębokiego garnka z grubszym dnem wlewamy passatę oraz wraz z sokami wszystkie puszki z warzywami jakie mamy w przepisie. Gdy się lekko zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mięso z cebulą z sosem z patelni i pieczarki z oliwkami oraz paprykę, mocno przyprawiamy, szczególnie ziołami prowansalskimi. Gotujemy
Zasmakuj Kuchniżółta papryka 3 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego po 1/2 łyżeczki: cząbru, ostrej papryki olej do smażenia sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dzień wcześniej fasolę płuczemy, wkładamy do garnka i zalewamy dużą ilością wody. Zostawiamy na noc. Drugiego dnia do fasoli dodajemy jeden liść laurowy, dwa goździki i cztery ziela(...)oleju i podsmażamy cebulę wraz z paprykami (można w partiach) przez ok. 3-4 minuty, dodając pod koniec jeden wyciśnięty ząbek czosnku. Przekładamy do fasoli. Do fasoli, mięsa i warzyw wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów i dolewamy ok. 200 ml wody. Dodajemy po 1 łyżeczce cukru, oregano, ziół prowansalskich, majeranku, słodkiej papryki, octu balsamicznego i po pół łyżeczki cząbru
Poezja smakuTa kapusta to hit tego lata. Zajadałam się nią na wakacjach. Życzliwy kucharz podzielił się ze mną przepisem na to cudo, więc dzielę się
Smaczne ZdroweDużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis
Spektrum Smakuryżu, kasz oraz roślin strączkowych, zwłaszcza ciecierzycy i soczewicy. Kuchnia krajów pustynnych (bliskowschodnich) opiera się na daniach z baraniny, zaś kuchnia krajów śródziemnomorskich (Liban, Tunezja, Algieria, Maroko) bazuje na warzywach, rybach i owocach. Proponuję Wam dzisiaj kalafior w arabskiej odsłonie. Jest lekkostrawny, świetnie poddaje się różnym zabiegom termicznym, w tym przypadku pieczeniu, zyskując przy tym wiele na smaku. Z całą(...)przypraw arabskich* *Mieszanka 7 przypraw arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: * Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę, goździki. Prażymy, od czasu do czasu mieszamy przyprawy na patelni, aż zaczną pachnieć
Smakowity Blog KulinarnyTarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim to aromatyczny obiad, który kusi kolorami i świeżością składników, idealny na ciepłe dni! Jest syta i aromatyczna z
Wanilia i KardamonPrzepis, a w zasadzie patent na to danie dostałam od koleżanki. U mnie w wersji prawie warzywnej, ale zdecydowanie pasuje tutaj farsz mięsny (np. taki jak do kotletów mielonych). No i któż oparłby się tym pięknym, okrąglutkim cukiniom?;) To właśnie one nadają temu daniu cały urok :) Składniki: 4 okrągłe cukinie 1/3 puszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka plasterków(...)połowy, która zawierała mniej nasionek). Dodać kukurydzę, fasolę, szynkę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią
My simple kitchenukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw(...)patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą cukinię pokrój za pomocą noża lub spiromatu na cienkie i długie pasy . Posyp solą, dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut , aż stanie się wiotka
Food Squaremęczącą (no ok, męczące było mycie wyciskarki) i efektywną zamierzam zafundować sobie z początkiem lata, później na jesień i znowu – po zimie. Tylko świeże, najbardziej dojrzałe owoce i warzywa są najbardziej soczyste. Nie wyciskajcie soku z jabłek czy pomarańczy, które leżały smętnie w koszu na owoce przez 2 tygodnie, zwiędniętej smętnej pietruszki czy pomarszczonej papryki – to kompletnie bez sensu. Wszystkie(...)posmakiem metalowych grabi. Jeśli tylko macie ochotę – soki można doprawić. Nie solą czy cukrem, ale np. cynamonem, wanilią, kardamonem, mieloną ostrą papryką, pieprzem, papryką cayenne czy mieloną kurkumą. Żadna krótkotrwała dieta, nawet najzdrowsza i najbardziej zbilansowana, nie naprawi momentalnie wyrządzonych wcześniej przez złe odżywianie szkód, nie uzupełni niedoborów w organizmie i w żaden magiczny sposób
Karo in the Kitchenteż pełne smaku, które przyrządzicie w 30 minut. Bardzo łatwo je zapakować do pojemnika i odgrzać, co czyni je idealnym na lunch do pracy. Mięso z indyka pełne białka, warzywa i lekki sos sprawiają, że jest to potrawa uwielbiana przez amerykańskich fitmenów, którzy planują posiłki. Wy też je pokochacie! Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : dla 2 osób(...)lunch do pracy i dla osób, które ćwiczą. Składniki: 2 średnie cukinie 2 łyżki siekanej pietruszki do posypania 2 łyżki tartego parmezanu do posypania Na pulpeciki: 250 g mielonego indyka 1/4 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki siekanej świeżej pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Niedzielny kucharzproponuję Wam danie z dostępnych i smacznych przez cały rok mrożonych warzyw. Nie ukrywam, że przez cały rok korzystam z mrożonego groszku czy kukurydzy, właściwie zupełnie nie jadam konserwowych warzyw ze względu na ich specyficzny smak, chociaż są wyjątki. Stąd moja propozycja na dziś- zupa idealna! Banalnie prosta a do tego przepyszna zupa pomidorowa z kurczakiem, fasolką szparagową, groszkiem(...)mrożonego groszku marki Hortex 1/2 szklanki fasolki szparagowej żółtej marki Hortex 5-6 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku przyprawy, po solidnej szczypcie: kuminu, kolendry mielonej, pieprzu, soli sok z cytryny, posiekana bazylia do smaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego Cebulę, czosnek i pieczarki siekam. Kurczaka kroję w kostkę i marynuję
Mango Papajamarchewka • 1 por Marynata • 5 ziaren jałowca • 2 ząbki czosnku • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego • szczypta cukru brązowego i gałki muszkatałowej • sól, grubo mielony pieprz do smaku • 5 łyżek oleju Sos • 3 łyżki żurawiny ze słoika • 2 łyżeczki chrzanu • 2 łyżki miodu • sól, pieprz do smaku • 6 łyżek oleju Wykonanie: • Ziarna jałowca potłuc(...)marynaty, ściagnąć przyprawy i smażyć na mocno rozgrzanej patelni grilowej lub grilu po 2-3 minuty z każdej strony, zależy jaki lubimy stopień wysmażenia. • Warzywa wymieszać z połową sosu, wyłożyć na talerze. • Na to położyć pokrojony zgrillowany filet i polać resztą sosu. • Podajemy w formie sałatki na zimno. Przepis
To co kochamserduszek 1 średnia marchewka 1 nieduża pietruszka 1 spora cebula 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu pół łyżeczki pieprzu cayenne ew. 3 kostki mięsne 2 łyżki mąki pszennej Serduszka dobrze płuczemy na durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Dajemy podrobom chwilę na obcieknięcie(...)czasie dodajemy do niego pokrojone w paski marchew i pietruszkę. Cebulę kroimy w piórka i również dorzucamy do gulaszu. Gotujemy następne pół godziny na niewielkim ogniu. Gdy serca z warzywami będą prawie gotowe, na suchej patelni podprażamy dwie łyżki mąki. Powinna mieć lekko brązowy kolor. Z gulaszu odlewamy szklankę płynu i dolewamy ją do mąki na patelni. Wszystko razem dobrze
Kuchenna Kontrrewolucya