mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:322/458)

WĄTRÓBKA Z JABŁKAMI I CYNAMONEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 125

przemycenie wątróbki np. pasztet czy kotlety mielone z wątróbką i pieczarkami . Składniki – wątróbka z jabłkami i cynamonem: 500 g wątróbki (u mnie indyczej lub cielęcej) 100 g twardego i kwaśnego jabłka 100 g cebuli 40 g masła klarowanego świeżo zmielony pieprz cynamon cejloński sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony majeranek   Wątróbkę umyć, osuszyć(...)łączymy zawartość obu patelni, przyprawiamy solą, majerankiem, pieprzem i cynamonem, który można także pominąć. Całość dokładnie mieszamy. Wątróbka z jabłkami i cynamonem doskonale komponuje się podawana z z gotowanymi warzywami, kiszonkami lub surówką, czyli np. mixem sałat, ulubionymi warzywami niskowęglowodanowymi skropionymi tłuszczem np. oliwą z oliwek, olejem MCT, olejem z awokado, lnianym, z rokitnika, ogórecznika itp. Smacznego! — BTW całości

Ola la LCHF
Klasyczne leczo. 127

Całkiem dawno temu, bo w roku 1964, mój nastoletni wtedy tata wybrał się do Budapesztu. Zamieszkał na kilka dni u węgierskiej rodziny, która nauczyła go gotować dziwną potrawę z warzywa pojawiającego się na polskich straganach kilka razy w roku (albo i nie). Gdzieś pod koniec lat siedemdziesiątych, kiedy zaczynałem już w miarę pewnie trzymać nóż kuchenny w ręce, tata nauczył(...)papryki (najlepiej zielonej lub białej, spiczastej, aromatycznej) 1/2 kg dojrzałych pomidorów 3 cebule 400 g kiełbasy (np. śląskiej) 1 łyżka smalcu lub 50 g boczku 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 szczypty pieprzu 3 szczypty chili sól 1/2 szklanki wody Wykonanie: Paprykę pokroić w paski, pomidory w ósemki lub drobniej, cebulę i kiełbasę w plasterki. Jeżeli używamy boczek

zadanie-gotowanie
Satay - kurczak w mleku kokosowym 182

4 piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować

Lubię to gotuję
Shish kebab 219

Z braku czasu ostatnio nie mogę produkować wymyślnych i bardziej czasochłonnych dań. praca nad magisterką wrze bo koniec jest blisko! Zaczynają grzmieć mi nad głowa trąby

sierotka maRysia w kuchni
Zupa z dyni i chili 124

Dynia to ponoć królowa jesieni, kiedyś jej nie lubiłam, albo myślałam, że nie lubię,  wszystko to za sprawą Mamy które mnie do niej zniechęciła, zmieniłam

Wanilia i Kardamon
nafaszeruj cukinię. 130

Lato to chyba najlepszy okres pod względem ilości warzyw i owoców. Uwielbiam, gdy wchodzę do warzywniaka i nie wiem, które z nich kupić...W ostateczności biorę wszystkich 'po trochu' :) Cukinia właśnie w ten sposób została zakupiona. Zapomniałam o niej, zupełnie. Całe szczęście w porę sobie też o niej przypomniałam :) I ją nadziałam! CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM DROBIOWYM przepis autorski // 2 cukiniowe(...)łyżeczka oleju rzepakowego ~3 łyżeczki keczupu ~sól ~pieprz ~miąższ wydrążony ze środka jednej połówki cukinii ~2-3 pieczarki Mięso zmielić (lub, jeśli tak jak ja nie macie maszynki do mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty

chili & sugar
Zupa z cieciorki 123

smaku, bez znanego z fasoli, czy też grochu mączystego smaku. 1 szklanka nasion cieciorki 2 średnie marchewki 2 średnie ziemniaki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonych lub świeżych listków pietruszki 1 ząbek czosnku ( drobno pokroić) 1 małą cebulę ( drobno pokroić) wywar z mięsa lub ze 2 łyżki oleju sól(...)minut. Podczas gotowania sprawdzamy ilość płynu w garnku, jeśli dużo się wygotowuje, to należy dodać przegotowanej wody. Pod koniec gotowania dodajemy sól do smaku i sprawdzamy czy cieciorka i warzywa są ugotowane. Osoby lubiące bardziej zawiesiste zupy mogą ją zagęścić zasmażką, ja nie dodaję - wolę podczas jedzenia czuć smak wszystkich dodanych składników

Kuchcik gotuje
Warzywa z farszem z kaszy, fety i warzyw 212

Ponieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskieg o cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek(...)temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem. Podobnie postępujemy z cukinią :) Ze środka wydłubujemy pestki, nakładamy nadzienie i pieczemy. Jeśli bardzo lubicie mięso, możecie dodać do farszu przesmażone mielone drobiowe lub wieprzowe mięso, bądź zastąpić nim w zupełności kaszę :) Smacznego

Taste Of My Day
Cukinia faszerowana papryką.Papryka faszerowana cukinią 256

nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój wzdłuż i łyżeczką wydrąż miąższ, ale go nie usuwaj, dodasz do farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej(...)oliwek. Posyp przyprawą – suszone pomidory +czosnek niedziwedzi, ale to nie jest warunek.  Zacznij zapiekać, nie zapomnij troszkę podlać wodą , która rozmiękczy tak cukinię jak paprykę. Woda wyparuje a warzywa będą miękkie w środku a na zewnątrz ładnie upieczone. Następnie nie wyłączaj piekarnika, wyłóż warzywa do półmiska.Odłoż na bok.  i do tego samego naczynia , gdzie się zapiekały papryka

Z Kuchni Do Kuchni
MAKARON Z KURKAMI 219

   Tegoroczny sezon kurkowy uważam za otwarty. My delektowaliśmy się nimi już dwukrotnie. Cała Rodzinka uwielbia grzyby na wszystkie możliwe sposoby. Dzisiejsze były w dwóch

Smaczne Zdrowe
Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku 181

Kaszy podczas gotowania nie należy mieszać. Po tym czasie odstawiam kaszę na kolejne 15 minut, aby doszła, również pod przykryciem. 2. Ugotowaną i ostudzoną kaszę mielimy w maszynce do mielenia mięsa przez najmniejsze oczka. 3. Do zmielonej kaszy dodajemy sól, kurkumę oraz czarnuszkę i mieszamy, kosztując, czy jest dobrze doprawiona. 4. Kiedy nasza mieszanka ma idealny smak, dodajemy mąkę(...)dipem szpinakowym, albo na słodko – polane śmietaną i posypane cukrem;) Smacznego!   A jeśli szukacie innego przepisu z kaszy jaglanej, polecam zapiekankę: Zapiekanka z kaszy jaglanej z warzywami – przepis krok po kroku Artykuł Kopytka jaglane z czarnuszką – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Pomysł na śniadanie – szakszuka z papryką 415

wspaniale wygląda to równie świetnie smakuje i jest prosta w przygotowaniu dzięki czemu na stałe zagościła w moim śniadaniowym menu. Jest to najprostszy przepis, który śmiało możesz urozmaicić innymi warzywami. Składniki Ilość porcji: 2 Jaja – 4 szt. Puszka pomidorów – 1 szt. Cebula – 50 g Czerwona papryka – 80 g 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli Oliwa(...)minut. Kiedy sos będzie miał odpowiednią konsystencje zrób łyżką cztery wgłębienia i wbij do nich jajka. Smaż wszystko pod pokrywką, aż białka jaj się zetną. Gotową szakszukę przypraw świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 408,4 kcal Białko: 32,3 g Tłuszcze: 22,5 g Węglowodany: 19,2 g Wartości odżywcze

ale Pysznie
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 152

feta to główni bohaterowie mojego dania. 2 podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie(...)jako przekąska. Takie i inne roladki w formie zimnej przekąski często serwuję moim gościom na uroczystościach rodzinnych. Układam półmisek z różnymi roladkami,galaretką z kurczaka,dorzucę jakąś wędlinkę,ozdabiam warzywami np sałatą,rzodkiewką,pomidorem czy ogórkiem i gotowe. Tak skomponowany półmisek będzie smakowitą ozdobą każdego stołu

Kolorowa kuchnia Elki
Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Makaron szpinakowy. 211

jeszcze mieliśmy w domu telewizor ;) oglądałam czasami program Masterchef. Nie mogłam się nadziwić, że uczestnicy potrafią z tej bogatej spiżarni wybrać produkty na swoje danie. Ja zawsze lubiłam jak mieli tajną skrzynkę a w niej tylko kilka wybranych przez jurorów produktów. W takiej sytuacji potrafiła bym się odnaleźć :) Lasagne z fasolką, kiełbasą i selerem naciowym. Składniki: 1/2 opakowania makaronu(...)wrzącą wodą do przykrycia składników i dusimy pod przykryciem. Pod koniec dodajemy kukurydzę i śmietankę i jeszcze dusimy kilka minut. Blaszkę na lasagne smarujemy oliwą i dajemy pierwszą warstwę warzyw. Na to układamy makaron i następną warstwę warzyw i tak postępujemy do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa musi być warzywna, bo w przeciwnym razie makaron zrobiłby się twardy. Pieczemy pod przykryciem

Pyza i Surówka
Izmir Kofte 150

ryżem lub pieczywem.  Przepis powstał na podstawie informacji, które udało mi się zebrać na temat tego tradycyjnego tureckiego dania. Składniki 3-4 porcje: na kofty: 400g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 natki pietruszki ¼ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia(...)żaroodpornego. Paprykę pokroić w grubą kostkę (ok. 3 cm). Ułożyć ją pomiędzy ziemniakami. Na wierzchu położyć usmażone kofty. Sos:   Składniki sosu wymieszać ze sobą. Zalać nim mięso z warzywami. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Smacznego Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania