mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:339/458)

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami włoskimi 118

surówka z selara  Czy wiesz, że seler ma wiele dobroczynnych właściwości dla twojego zdrowia? Seler korzeniowy należy do najmniej kalorycznych warzyw, zawiera tylko 7 kcal. Ponadto, w swoim składzie ma  aż 86 cennych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Seler zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera jeszcze: naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy(...)pół sporego selera średnie jabłko  nieduża garstka rodzynek (można je wcześniej namoczyć w wodzie) 5-6 połówek orzechów włoskich 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól świeżo mielony pieprz ew. cukier wg. uznania Wykonanie: Jabłko i seler obrać, zetrzeć na tarce. Rodzynki wcześniej namoczyć w wodzie, odcisnąć a następnie dodać do selera. Orzechy pokruszyć w dłoniach , dodać

Aromatyczne Podróże
Tajine z wołowiny 125

400g) garść suszonych śliwek garść płatków migdałów 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy sol, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę(...)czasie sprawdzić miękkość mięsa i marchewki. Dodać rozdrobnione na mniejsze kawałki śliwki oraz migdały i gotować przez kolejna godzinę lub półtorej, lub do miękkości mięsa i warzyw. Podawać z kuskusem lub arabskim chlebkiem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak ziołowy z olejem rzepakowym, zapiekany z ziemniakami i pomidorami 343

ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka ciętej suszonej szałwii 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego pół łyżeczki i szczypta mielonego imbiru pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki oregano sól morska świeżo mielona kilka gałązek świeżego koperku i natki pietruszki Każdą nogę kurczaka rozdzielamy na połowę. Z górnej części podudzi odcinamy kawałek skóry ze ścięgnami oraz chrząstkę. W moździerzu na proszek rozdrabniamy(...)imbiru. Cebulę z przyprawami dobrze ze sobą łączymy. Obrane ziemniaki kroimy w niedużą kostkę i umieszczamy na patelni z aromatyczną cebulą. Podsmażamy w małej temperaturze do uzyskania rumianego koloru warzyw. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki. Kroimy je w niedużą kostkę i, gdy ziemniaki będą już dobrze podsmażone, również dorzucamy je do patelni, gdzie przyprawiamy je według uznania

Kuchenna Kontrrewolucya
Fasola szparagowa po chińsku 199

W jednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru

sierotka maRysia w kuchni
Πατατοσαλατα czyli Grecka Sałatka Ziemniaczana 148

Minęły już prawie 2 tygodnie od kiedy wróciliśmy z wakacji. Wciąż tęsknimy za tamtejszym jedzeniem. Grecy / Kreteńczycy wiedzą co to dobra kuchnia, czyli taka, która skrada

ClauditteMissCooking
EMPANADAS CZYLI PIECZONE PIEROŻKI Z NADZIENIEM Z KURCZAKA 183

Empanadas to nic innego jak pieczone w piekarniku pierożki nadziewane najczęściej mięsem, serem lub jakimiś warzywami.  Potrawa przywędrowała do nas z Ameryki Południowej, gdzie jest bardzo popularna. Do zrobienia pierożków wykorzystuje się ciasto francuskie, kruche, pierogowe lub chlebowe ... dowolność jest tutaj spora.  U mnie dziś empanadas z kruchego ciasta z nadzieniem mięsno-warzywnym.  Zachęcam do wypróbowania przepisu(...)mała marchewka 2-3 łyżki startego żółtego sera przyprawa gyros ostra papryka pieprz 2 ząbki czosnku olej Pierś kroimy drobniutko. Posypujemy przyprawami. U mnie była to przyprawa gyros, mielony pieprz, ostra papryka. Cebulę siekamy. Podsmażamy na złoty kolor na oleju, po czym dodajemy pokrojoną pierś, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz startą na małych oczkach marchewkę. Smażymy całość do momentu

Walijskie Pichcenie
Fasolka szparagowa polsko-włoska – fagiolini alla polacca 129

Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp, opisujący podstawowe kwestie związane z doborem składników(...)zmieni koloru, a dodatek cukru sprawia, że pozostaje bardziej chrupka. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Siekamy je drobno. Do jajek dodajemy oliwę, dwie łyżki dobrego octu z białego wina, mieloną paprykę. Doprawiamy sos lekko solą i mocniej pieprzem. Fasolkę odcedzamy. Gdy lekko przestygnie kroimy ją na 2-3cm kawałki. Dodajemy do niej posiekane drobno fileciki anchois, pieprzymy. Frankfurterki

Karo in the Kitchen
Kurczak z papryką po węgiersku 262

Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko mieszając. Mięso wkładamy ponownie do patelni. Przestawiamy na mały ogień i dusimy bardzo powoli pod przykryciem przez 20 (piersi) lub 30 minut (nogi(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-110 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-110 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa i przyprawione mięso Kurczaka przysmażamy na maśle Z warzyw najpierw przysmażamy cebulę Dodajemy mięso i koncentrat, zalewamy bulionem Po 20 lub 30 minutach dodajemy paprykę Kurczak z papryką po węgiersku

Kulinarna Pokusa
Dynia piżmowa w stylu curry 117

Curry nie jest trudne do zrobienia ale przyprawy, które do niego są potrzebne nie są łatwe do kupienia. Dynia piżmowa w stylu curry Dzisiaj na obiad

mecooks
Gołąbki z kurczakiem i szpinakiem 107

W moim rodzinnym domu Mamcia często przygotowywała gołąbki i zazwyczaj gotowała je w sobotę, a że dzisiaj sobota to i u nas pojawiają się właśnie one

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z selerem naciowym 353

Jesienne porządki na grządkach kazały zrobić mi sezonową sałatkę :) Jak już wycięłam mojego mikroskopijnego selera naciowego to zrobiłam taką oto sałatkę. Smaczna i sycąca ;) Sałatka z

Lawendowe Niebo
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 153

wygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj.  Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody!   Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety  500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól(...)buraka kroimy w drobną kostkę, smażymy na masełku, dodając posiekany drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia.  Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej

Niezły Młynek
Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami 81

kolejny przedstawię przepis z mojego rodzinnego domu:D Cały rok czekam na to danie.. Młoda kapustka z młodymi ziemniaczkami i koperkiem SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula 1-2 marchewki mały przecier pomidorowy 2 łyżki śmietany sól,(moja mama używa Vegety, i akurat tutaj można zastosować :D), pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek(...)około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu  rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso i przecier pomidorowy. Po odpowiednim podsmażeniu wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i mieszać. Od czasu do czasu podlewać niewielka ilością wody. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20 minut).  Na koniec dodać śmietanę i zagotować (czyli na full

MarciochaKucharzy
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO 525

     Po sałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to

Smaczne Zdrowe
Muffiny dyniowo-daktylowe z orzechową kruszonką 176

Dynie...dynie wszędzie ! Taki pomarańczowy zawrót głowy. Czy Wy też uważacie, że dynia z roku na rok, to coraz bardziej rozchwytywane i przetwarzane warzywo ? Sięgam pamięcią te kilka lat wstecz i co widzę ? Siedzę przy stole i rozgryzam pestki dyni... A co z resztą ? Reszty już nie ma, ktoś wyrzucił. Nie zjadł. Widzę w książce kulinarnej zupę z dyni, wygląda(...)szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć ) szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita   Na kruszonkę:  ( nie jest konieczna) 1 łyżka masła orzechowego ( czubata ) 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki, tj. masło orzechowe, orzechy mielone, cukier i płatki owsiane umieścić w miseczce

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania