Kochanie przepraszam, że tak Was trochę zaniedbuję, ale dopadło mnie jakieś choróbsko, przyssało się do mnie i do Olka i puścić nie chce. Kilka przepisów czeka
Kuchnia w czekoladziegdyż praktycznie nie zawiera tłuszczu. Dlatego do marynat do fileta z kurczaka dodaje się zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie(...)Marynata 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki słodko-kwaśnego sosu chili 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka owoców kolendry 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka musztardy francuskiej (gruboziarnistej) 10 łyżek oliwy Do podania sałatka z mango koktajl ze słodkich owoców tropikalnych
Kulinarna Pokusabyło zgodnie z Pięcioma Przemianami:) Składniki: szklanka białej fasoli - wzięłam taką o średniej wielkości ziarna cebula ok. 8 - 10 łyżek oleju 1/2 jabłka przyprawy: kurkuma, majeranek, bazylia, kminek mielony, czosnek niedźwiedzi sól odrobina soku z cytryny Poprzedniego dnia wieczorem fasolę zalałam wodą i zostawiłam na całą noc do namoczenia. Na następny dzień wodę zmieniłam i postawiłam garnek z fasolą(...)zjedliśmy na kolację jako smarowidło do kanapek, dodając kiszonego ogórka i marynowana paprykę. I było naprawdę bardzo dobre! Przy stosowaniu I fazy MM pastę można używać jako dip do warzyw lub po zmniejszeniu ilości oleju jako smarowidło do kanapek:) „Sukces to jest droga od upadku do upadku bez utraty entuzjazmu” autor (?) Komentarze Gość: wegetacja.blogspot.com, bop181.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/01/23
Zdrowa Kuchnia SowyDwa tygodnie temu miałem wielką przyjemność uczestniczyć w Warsztatach Kuchni Włoskiej - Amore Mio Zakochaj się we włoskich smakach, zorganizowanych przez Lidl Polska, gdzie wraz z innymi
Parowar Facetaowocem? A ogórek natomiast pochodzi z rodziny dyniowatych więc melon i dynia to w zasadzie bliscy krewni. :) Może dlatego tak dobrze ze sobą współgrają w tym koktajlu? Melon to warzywo, które jest bogate w potas , dzięki czemu wspomaga organizm w regulowaniu ciśnienia tętniczego. Dzięki temu koktajlowi uzupełnisz około 1/4 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek! Ponadto melon, dzięki zawartości witamin(...)puree z dyni 200ml mleka kokosowego lub wody kokosowej 2 łyżki syropu klonowego (lub miód, syrop daktylowy) 1/8 łyżeczki kardamonu 1/8 łyżeczki cynamonu 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki mielonego imbiru Przygotowanie 1 Wyciskam sok z pomarańczy na wyciskarce do cytrusów i przelewam do kielicha blendera. 2 Pół melona oczyszczam łyżką z pestek, obieram, kroję na mniejsze kawałki
Book of spellsTak mnie naszło ostatnio na zupę czosnkową. Nigdy takiej jeszcze nie przygotowywałam, bo choć czosnku zjadamy olbrzymie ilości, to zupy wcześniej nie mieliśmy. Od
Smaczne ZdroweTaką propozycję tymbalików przygotowałam jako danie alternatywne do rywalizacji #SmakTradycji , w której ostatnio brałam udział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi
Kolorowy PrzepisownikPachnące cynamonem, aromatyczne, typowo jesienne ciasto dyniowo-kokosowe z ananasem i słonecznikiem. Ciasto, które w jesienne, chłodne dni doskonale smakuje z kubkiem gorącej herbaty:) Jest ciężkie
Słodko-Słony Świat Ilonynajpierw kuchnia, a później całe mieszkanie, wypełniają się przyjemnym ciepłem. Za nim podąża intensywny korzenny zapach moich drożdżówek. Później zostanie zdominowany przez zapach cebuli i czosnku, gotujących się powoli warzyw. A na końcu, nad tym wszystkim, gdy już skończę wszystkie kuchenne sprawy na dziś, uniesie się zapach świeżo zmielonej kawy... Bo choć pijam ją rzadko, dzisiaj jestem akurat w odpowiednim(...)tylko dla fanów ciast drożdżowych. Kardamonowo-migdałowe supełki Składniki: (na 16 sztuk) ciasto: 325 ml mleka 50 g masła 600 g mąki pszennej 75 g cukru 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 jajko nadzienie: 75 g miękkiego masła 50 g mielonych migdałów 50 g marcepanu 50 g cukru 50 g creme
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrokiety robię raz na jakiś czas, zazwyczaj są to nadzieniem z kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2
Radość kipiąca uśmiechem.Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Camilla w kuchniZapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi
potrawyregionalnePyszna potrawka, którą lubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze
Kolorowy PrzepisownikNo i kolejne kreatywne danie już za mną :) pojedliśmy.... :D lubię tego typu kotleciki, bo można je przyrządzić z czego się ma pod ręką. Ten pomysł
Kolorowy Przepisowniktradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :) Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu(...)płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia. Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki. Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej
Posadzone i zjedzone