mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:355/458)

Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 163

Dynia to pocieszycielka. Kiedy nadchodzą chłodniejsze jesienne dni i ze straganów znika kolorowa paleta sezonowych warzyw i owoców, to właśnie dynia radośnie wkracza do naszej kuchni ze swoją różnorodnością gatunków, kształtów i smaków. Jest niezwykle wszechstronna – zakup jednej dorodnej sztuki to dobra inwestycja, z której zrobisz zupę, sos do obiadu i jeszcze wystarczy na pyszny deser. A skoro o deserach(...)mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki soli morskiej 4 łyżki neutralnego w smaku oleju (z pestek winogron lub ryżowego) ½ szklanki syropu klonowego 2 duże garście rodzynek (namoczone w gorącej herbacie lub rumie

Roślinna - blog wegański
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 200

Następne w kolejności w garnku ląduje kabaczek. Po kolejnych 3-4 minutach dorzucamy pokrojone pomidory wraz z sokiem i do nich dodatkowo jeszcze puszkę pomidorów razem z sokiem.   Warzywa w leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania ich nad poziom. Leczo to gulasz(...)średnie sztuki) 700g kabaczka 500g pomidorów (u mnie długie pomidory lima) 1 puszka (400g) pomidorów wraz z sokiem 200g dobrej, wędzonej kiełbasy 150g drobnych wędzonych kabanosów 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej 2 ząbki czosnku pieprz sól olej roślinny lub smalec do smażenia

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 167

papryki (żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa) 1 dojrzały czerwony grejpfrut 1 makrela wędzona 1 łyżka octu winnego 6 łyżek oleju rzepakowego garść słonecznika łuskanego garść rukoli sól morska, świeżo mielony pieprz garść szczypiorku   Przygotowanie: Przygotować papryki: Każdą paprykę z osobna nadziać na widelec i nad palnikiem opalić skórkę ze wszystkich stron, aż stanie się czarna. Od razu zapakować szczelnie(...)słoika wlać sok z grejpfruta, dodać łyżkę octu winnego, 3 łyżki oleju oraz łyżkę posiekanego szczypiorku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoik i wymieszać wszystkie składniki. Sosem (niecałym) polać warzywa (papryki, cukinię i bakłażan) i delikatnie wymieszać. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na każdym talerzu ułożyć rukolę. Na to wyłożyć porcję grillowanych warzyw z papryką. Dodać kilka cząstek grejpfruta. Poukładać

Moja Delicja
HUMMUS Z BOBU - PYCHOTKA ! 180

  To już druga wersja hummusu, który podbija nasze serca (a raczej podniebienia). I choć jeszcze nie zdążyłam opublikować wersji tradycyjnej z ciecierzycy, to zaczynam publikację

Smaczne Zdrowe
Sałatka z pieczonego buraka 110

Burak – polskie warzywo, które niejednokrotnie jest przez nas ignorowane. Ograniczamy go do postaci barszczu i ćwikły. A przecież może on być wspaniałym dodatkiem do sałatki, czy nawet stanowić jej główny składnik. Przepisy na podobne sałatki spotykałam na wielu blogach. Każdy z nich był troszkę inny, w jednym pojawiały się jabłka, w innym ser kozi, czy jakieś wymyślne sosy. Każdy(...)oliwek i sosem balsamicznym, doprawiając solą i pieprzem. Kolejną warstwę stanowią nasze plasterki buraków, następnie układamy pokrojoną fetę i posypujemy płatkami migdałów. Do smaku można wszystko jeszcze oprószyć świeżo mielonym pieprzem. I gotowe. Smacznego Artykuł Sałatka z pieczonego buraka pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 157

Gołąbki z mięsem i ryżem to prawdopodobnie najpopularniejszy wariant tej potrawy. Istnieje przy tym kilka utartych schematów ich przyrządzania zarówno w sensie składnikowym, jak i techniki

Kulinarna Pokusa
Sos paprykowo-czosnkowy do słoików 161

Działajcie póki papryka jest w dobrej cenie bo naprawdę warto! Ten sos zachwycił mnie podany na pierogach! Jest genialny do wszystkiego... idealny na kanapki np zamiast

sierotka maRysia w kuchni
Grillowany łosoś, brązowy ryż i ruccola z podpiekanymi pomidorkami 138

Nareszcie do Łodzi zawitały słoneczne dni! Głęboko wierzę, że Wiosna jest już tuż tuż i za chwilę ogłuszy nas rozwijającymi się pąkami drzew! :) Marzą mi się

Spektrum Smaku
SAŁATA Z TUŃCZYKIEM 298

    Sałaty bywają u nas nader często, kombinuję więc do niej różne dodatki, dzisiaj padło na tuńczyka.  Kupiłam kiedyś takiego w słoiku, w mega

Smaczne Zdrowe
Gdy w ogrodzie kroluje cukinia 271

Sezon cukiniowy w pelni. W ogrodzie mojej Mamy znow mamy ich zbyt wiele by dac im rade. Podobnie jak przed rokiem obdarowane juz zostaly wszystkie sasiadki

Przysmaki Karolki
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 211

rysuje. Świetnie eksponuje zarówno potrawy jak i kieliszek wina, sery, czy wiele innych potraw, wszystko będę pokazywać z czasem. Gdzie to można kupić? Ja mam ze sklepu internetowego Do Warzyw . Co o sklepie? Tu z czystym sumieniem mogę polecić, zarówno proponowany asortyment, jak i właścicieli sklepu, którzy zawsze służą pomocą, szczerze doradzą, pomogą lub udzielą informacji. Jak pakują? Oj, solidnie(...)zajęłam się masą serową. MASA SEROWA: 450 g sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam Mój Ulubiony Wileluń, gdyż nie jest wodnisty jak inne z wiaderka i nie trzeba go mielić) 50 g serka mascarpone 2 łyżki syropu Limonkowy z Miętą ETERNO 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam

Blondynka Gotuje
Sernik jeżynowy 136

Ilość porcji: 12 Jesień to piękny czas, pełen kolorowych, opadających majestatycznie liści, mglistych wilgotnych poranków i popołudni siąpiących delikatnym deszczem. To również czas różnokolorowych warzyw i owoców, muśniętych ciepłym, jesiennym słońcem. Królują: jabłka, dynie, grzyby, winogrona i oczywiście moje długowyczekiwane jeżyny. Kiedy tylko się pojawią wybieramy się na rodzinny, niedzielny spacer. Wracamy podrapani, umorusani, ale szczęśliwi. W tym roku nasze(...)spód jak i boki tortownicy, dokładnie dociskając. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Sernik Jeżyny rozdrabniamy na gładki mus. Przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy

Wędrówki po kuchni
Frango na púcara – Prosty kurczak jednogarnkowy po portugalsku 333

wypróbowania jednego z nich i NIE ŻAŁUJĘ! Frango na púcara to po portugalsku „ Kurczak w glinianym garnku „, czyli cały kurczak podzielony na kawałki pieczony w garnku z warzywami (z braku glinianego-użyłam żeliwnego). Przepis zmodyfikowałam i wyszło danie tak pyszne, iż nie mogłam uciszyć mlaskających gości, których uraczyłam tym obiadkiem. Danie jest banalnie PROSTE i szybkie do przygotowania(...)brandy 200 ml wina różowego 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy 2 łyżki musztardy z gorczycą 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu mielonego 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ), najlepiej krojonych   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi

Moja Delicja
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem 129

Pierwsza w życiu tarta... i po raz pierwszy kupiłam szparagi. W końcu! Zawsze byłam ciekawa ich smaku, ale nie wiedziałam jakie kupić (czy będą świeże, jak

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania