mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:356/458)

Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami 205

szalotki 2 ząbki czosnku 2 duże garście szpinaku 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (np. dijon) 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do miseczki wsypujemy wędzoną paprykę, dodajemy skórkę z cytryny oraz musztardę i intensywnie mieszamy dolewając jednocześnie 4 łyżki oleju(...)Wtedy wrzucamy szpinak, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pomidory – koktajlowe i suszone. Podsmażamy ok. 2-3 minuty – aż pomidory zmiękną, a szpinak zwiędnie. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy warzywa z szynką na dwa talerze. Na wierzchu układamy filety z ryby. Od razu podajemy. Post Dorsz na smażonej fasoli z pomidorami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kurczak imbirowy z miodem 148

korzenia świeżego imbiru 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 puszka kukurydzy 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka mielonej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka) około 3 łyżki oleju (do smażenia) 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego lub świeżej kolendry (opcjonalnie) 1 szklanka suchego ryżu(...)czasie wymieszać. Gotować w niezbyt szerokim garnku, wtedy woda tak szybko się nie wygotowuje. Czas gotowania ryżu zależy również od jakości ryżu, najlepiej pod koniec gotowania sprawdzić. Zobacz również: Warzywa z kurczakiem gyros Kurczak z przyprawą gyros

Kuchcik gotuje
Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów 191

zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka, które zapakowano w pełni sezonu u szczytu ich rozkwitu. Ciekawą propozycją są warzywa już przygotowane na parze. Zachowują swoje cenne składniki, nie tracą żywych kolorów, znakomicie prezentują się na talerzu i pozwalają szybko przygotować zdrowe posiłki dla całej rodzin.    Aromatyczne burgery(...)zmielić kaszę w młynku do kawy),   2 łyżki drobno posiekanej szalotki,   2 łyżki posiekanej kolendry,   1/2 łyżeczki  garam   masali ,   1/2  łyżeczki   mielonego   kuminu ,   1/2-1  łyżeczki  chili w  płatkach ,   szczypta   cynamonu ,   sól  i  pieprz   cayenne  do  smaku ,   Oliwa

SzczyptaSmaQ
Wiosenny bałagan na zielono 128

Między przygotowaniami świątecznymi zapraszam Was na przepyszne śniadanie! Wiosenny bałagan to moja wersja szakszuki  ze szpinakiem i groszkiem  z jajkami od szczęśliwych kurek , z

Wanilia i Kardamon
Pieczarki z kaszą gryczaną 150

Pieczarki z kaszą gryczaną, a do tego jeszcze ser feta, to połączenie idealne. Danie jest smaczne, zdrowe, łatwe i szybkie do przygotowania i tego właśnie oczekuję

Kuchcik gotuje
Kluski z jarmużem w sosie miodowo-balsamicznym 215

To danie jest bardzo aromatyczne. Nadaje się doskonale na lekką kolację. Do przepisu użyłam jarmużu. Ma silne właściwości antynowotworowe, ponieważ zawiera dużo przeciwutleniaczy. Jednak jeśli chcemy

Jaglusia
Marillenknödel – knedle ziemniaczane z morelami 197

wygodne rozwiązanie, że rewelacyjnie gotuje się w nim makaron (i ten króciutki, jak orzo czy kolanka, jak i długie spaghetti, wstążki czy bavette). Usprawnia gotowanie i odcedzanie drobnych warzyw jak np. fasolka szparagowa czy bób. Pokrywka będąca jego uzupełnieniem pozwala szybko blanszować czy nawet gotować na parze. Garnek (nazywa się Gemini, czyli bliźniak) składa się z dwóch naczyń – jedno(...)sami. SKŁADNIKI 1kg ziemniaków, typu C (po obraniu i ugotowaniu) 10-12 małych morelek 1 szklanka mąki pszennej + 1 szklanka na zapas i do podsypywania ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 cukierków ‘krówka’, przekrojonych na pół 2 jajka rozmiaru M 3 łyżki masła łyżka bułki tartej

Karo in the Kitchen
Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 137

smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru.  W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską. Za to w tym roku postanowiłam zwrócić się nieco(...)zimnego masła, pokrojonego w kostkę (+ trochę więcej do wysmarowania formy) szczypta soli 1 żółtko na nadzienie: 150 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 2 łyżki wody różanej 1 duża łodyga rabarbaru, pokrojona na plasterki 2 łyżki płatków migdałowych do posypania tarty 1 łyżka brązowego lub zwykłego cukru, do posypania

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzień Dziecka. Wspomnienie dzieciństwa 108

mówię, że będę tu do końca. Los czasami różnie nami kieruje. Nie zarzekam się nigdy. Jednak ktoś kto przyzwyczajony jest do podwórka, kurek, piesków, kotków i ogrodu z warzywami to ciężko mu zmienić diametralnie środowisko. Wczesne dzieciństwo wspominam dość ciepło :D Jakie zresztą może mieć troski mały brzdąc ? Żeby brzuch tylko był pełny. Tak było, mama zawsze dbała(...)podstawówce już "była robota w polu". Usprawiedliwienia do szkoły, bo czas wykopków przyszedł. Ciężka to była praca, ale jak sobie przypomnę, to serce ściska. Dlaczego? Ptaszki śpiewały, sąsiedzi co mieli obok pola przychodzili pomagać. Siadaliśmy wszyscy później na miedzy i piliśmy kompot z bańki na mleko z jednego kubka i zajadaliśmy chleb czasami z konserwą. Wesoło było, mimo zmęczenia

Pieprzyć z Fantazją
Udziec jagnięcy w ziołowej kruszonce z sosem śliwkowym 152

daniami, które można podać na co dzień i od święta. Znakomita jagnięcina w chrupiącej ziołowej panierce to nasz faworyt. Można ją podać bezpośrednio z piekarnika z dodatkiem pieczonych ziemniaków, warzyw lub ryżu a pozostałą cześć serwować po przestudzeniu w formie zimnych przystawek lub pajdy chleba wiejskiego z plastrem pieczystego. Do posypki dodaliśmy orzeźwiającą skórkę otartą z pigwy, dobra będzie też(...)ruszcie, pod spodem umieść blachę na wytapiający się tłuszcz. Piecz 1,5 godziny, kilka razy polej mięso wytopionym tłuszczem. Przygotuj panierkę - pieczywo zmiksuj z ziołami, skórką z pigwy, mieloną papryką i oliwą. Wyjmij mięso, posmaruj wymieszaną musztardą, posyp kruszonką.  Piecz dalej w temperaturze 60 stopni przez 30-40 minut. Sos śliwkowy: Na tłuszczu zeszklij cebulę, dodaj pokrojone śliwki

SzczyptaSmaQ
Muffiny dyniowo-orzechowe (wegańskie, bez glutenu i rafinowanego cukru) 145

Trzeba przyznać, że gdyby nie dynia oraz pachnące gałką muszkatołową i cynamonem wypieki z jej dodatkiem, to jesień byłaby zdecydowanie bardziej ponura. Wszystkim miłośnikom dyniowych słodkości

Even Better Food
Pierogi z mięsem 178

Kolejny przepis z serii "chyba nie znam nikogo, kto by tego nie lubił" oraz "tradycyjne, smaczne i łatwe do zrobienia". Musimy z M. znowu zabawić się

Życie zamknięte w smaku
Chipsy z marchewki 164

Po miłości do chipsów z jarmużu, nadszedł czas mojego romansu z chipsami z marchewki. Wprawdzie trzeba poświęcić nieco czasu na obieranie i krojenie marchewek, ale naprawdę

Kolizje Smaków
Klasyczny cheesburger 154

burgerach i będziemy próbowali zdjąć z nich odium niezdrowego i śmieciowego jedzenia. Bo nie dość, że jest pyszne to wcale nie niezdrowe i śmieciowe. To 100% wołowina i świeże warzywa. W tym nie ma nic niezdrowego. Do tego domowe sosy bez żadnych paskudnych dodatków, domowe bułki. Absolutnie perfekcyjny obiad. W zasadzie to i nawet kolacja, bo jak człowiek w porze(...)właśnie sekretem burgerów. Tłuszcz się fajnie wytapia i burgery są soczyste i doskonałe. Nie dajemy do środka nic: żadnych jajek, żadnej wody, ani nic innego. To nie kotlety mielone. Ważne też jest, żeby podczas smażenia nie naciskać na burgery, żeby to co w nich jest nie wypłynęło. Bo wtedy faktycznie mogą być suche. Po prostu rzucamy mięso

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania