zawsze będę sobie mogła zrobić jej tyle ile mi potrzeba. Po drugie pieczony bakłażan i sos z tahiny wpisuję na listę kultowych, niezawodnych połączeń. Bakłażan jest dość mdłym warzywem, które dość długo kojarzyło mi się po włosku czyli z pomidorami, serem, bułką tartą, albo w cieście. Pieczony, polany sosem z tahiny, cytryny i czosnku wydaje się pokazywać swoje nowe(...)Niech się lekko zarumieni na średnim ogniu. Poczekać chwilę aż ostygnie i zmielić w małym malakserze lub blenderze. Miksować kilka razy, co chwilę zdejmując ze ścianek przylepiające się ziarenka. Mielić do czasu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dolać sok z cytryny, szczyptę soli, czosnek i 1/4 szklanki wody. Zmiksować ponownie. Dolewać wody aż do uzyskania pożądanej rzadkiej konsystencji sosu. Spróbować
W kuchni wieczoremCóż za zmiany zaszły w pogodzie w ciągu ostatniego zaledwie tygodnia! Temperatura spadła na łeb na szyję i choć to dopiero początek jesieni, to chłód już
Even Better FoodFilet w panierce jak schabowy bardzo lubimy, ale ile można go jeść. Pojawiła się na bazarze młoda marchewka, polska, ta najlepsza. W końcu to już czas
Anioszek w kuchniPo sukcesie placków z cukinii z ziołami, przetestowaliśmy pasztet z cukinii, również ze strony Agnieszki Maciąg . Tak jak i placki również i on bardzo
Smaczne ZdroweZainspirowana kulinarnymi cudami innych blogowiczek postanowiłam podjąć wyzwanie i zmierzyć się z botwinką ;) Przyznam, że nigdy specjalnie za nią nie przepadałam, ot co, młody burak w
Spektrum Smakuenergię i uśmiech. Gotowi? W pierwszym odcinku oleje. Coś, czego używa się na co dzień i kilka nietypowych, które poprawią zdecydowanie waszą kuchnię. SOSTA Jak poznałam właścicieli marki Sosta, mieli w ofercie tylko olej rzepakowy. I to był, a właściwie jest olej, bez którego nie wyobrażam sobie kuchni. Teraz, oprócz rzepakowego są oleje lniany, słonecznikowy, konopny, z czarnuszki, ostropestu, kokosowy(...)łazienki i apteczki, są składnikami całkiem fajnych potraw. Myślę, że jak spróbujecie, to będzie przyjaźń na dłużej Na początek polecam wam dyniowy i rzepakowy. Sezon na pieczone jesienne warzywa się zaczyna, a olej dyniowy jest doskonałym dodatkiem. Oleje mają jeszcze jedno, cenne zastosowanie – są świetne na prezenty. Zawartość pełna zdrowia i smaku w fajnej butelce. Wystarczy ładnie zapakować i problem
ladykitchensiedziałem - 1946"), a później Urząd Stanu Cywilnego i Poczta Polska. Dzisiaj, w pierwszym pomieszczeniu stoją na regałach słoiki z przetworami i suszonymi grzybami, w drugim, na paletach warzywa i owoce. Na ścianach pozaplatane sznury cebuli i czosnku, a w woreczkach orzechy włoskie i laskowe. Nic nadzwyczajnego się tu nie dzieje, no chyba że nietoperz czasami lokum sobie(...)octy 10%, 2 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, 2,5 łyżki soli, 1 łyżka curry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonego pieprzu prawdziwego Sposób przygotowania: Pomidory umyć, naciąć i sparzyć we wrzątku. Obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki i oczyścić z twardych części przy szypułce. Wrzycić do garnka i rozgotować. Lekko
Nie tylko w kuchniSkładniki: -główka kapusty -2 szklanki ryżu -1/2 kg mięsa mielonego, np.karkówki -1 cebula -2 ząbki czosnku -olej -sól, pieprz -plastry boczku do obłożenia gołąbków Na sos: -jedna marchew -pół małej bulwy selera -jedna pietruszka -jedna cebula -5 dag masła -puszka pomidorów bez skórki -dwa liście laurowe -dwa ziela angielskie -sól, pieprz, odrobina chili(...)mięso było wcześniej podsmażane, gołąbki nie wymagają długiego duszenia. Wystarczy 45-50 minut. Osobno gotujemy sos. Na tarce o dużych oczkach ścieramy warzywa. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starte warzywa, chwile razem podsmażamy, podlewamy wodą w takiej ilości, aby przykryła warzywa. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy
Kulinarne przemysleniaTak jak pisałem w poprzednim poście robiliśmy z Magdą placki ziemniaczane. Robiliśmy wtedy też bułki wrocławskie (w poprzednim poście) i ciabaty (w kolejnym poście). Wszelkie okoliczności
Marder&Marder Manufacturenatomiast posiada rowki (tzw. ryflowanie) – dzięki temu krojone produkty nie przywierają. Noże typu Santoku określa się mianem noży „trzech cnót”, a to dlatego że są idealne do mięsa, warzyw i owoców. To trio połączyłam właśnie w przepisie. Nóż spisał się na medal – jest ostry, dobrze leży w dłoni i ładnie się prezentuje. Od pierwszego przekrojenia wiedziałam, że często(...)dużym ułatwieniem! Pokrojoną karkówkę przyprawiamy z obu stron – solidnie solą i pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz sporą ilością majeranku. Jeśli lubicie, możecie też dodać granulowany czosnek i mieloną kolendrę – również będą pasować. Wszystkie cebule obieramy i kroimy na plasterki. Co robić, aby nie płakać przy krojeniu? Zanurzcie na chwilę nóż i cebule w bardzo zimnej wodzie
Poezja smakuNiedawno podrzuciłem Wam przepis na surówkę z młodej kapusty, tym razem na waszych stołach rządzić będzie młoda kapusta z koperkiem na
kuron.com.plpapryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie z kaszami . Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)minut. Następnie dodajemy paprykę, patelnię ponownie przykrywamy i całość dusimy około 3 - 4 minuty. W międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego
Smak mojego domuK olejne p yszne i zdrowe danie oraz pomysł na szybki obiad lub kolację. Brak czasu lub ochoty na stanie przy rondlach nie musi wykluczać
SzczyptaSmaQ