Leczo to jedno z dań, które najbardziej kojarzy mi się z jesienią i moją kochaną babcią, która zawsze w chłodne dni robiła w dużym garze leczo
Kuchnia Paulettesnaszych stołach. Składniki : 3 pomidory ogórek gruntowy mała cebula 2 gałązki natki pietruszki łyżka soku z cytryny łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Cebulę i ogórek obrać. Pokroić wszystkie warzywa w kostkę. Posiekać natkę. Całość posypać solą i wymieszać. Tuż przed podaniem polać sałatkę oliwą i sokiem z cytryny. "Złote kolczyki" Belindy Alexandry to książka, która przenosi czytelnika(...)właścicieli fabryk ratowały fortuny rodziców. Różne nastroje społeczne i polityczne doprowadziły do wojny domowej w Hiszpanii, a wreszcie do wieloletniej dyktatury Franco. Niezbyt chwalebny udział w kolejnych przewrotach mieli dostojnicy kościelni, księża i siostry zakonne, czego autorka książki nie pominęła. Z wielu kart książki wyczuwa się też zawiedzione nadzieje różnych środowisk społecznych w związku z bierną postawą Francji i Wielkiej
Weekendy w domu i ogrodzieCzy robi się w Waszych domach tarciucha? Inaczej zwanego babką ziemniaczaną lub kubusiem? W sumie w każdym domu pewnie inaczej się go nazywa, u mnie jest
sierotka maRysia w kuchniSKŁADNIKI: 2 garści ruccoli 2 garści świeżego szpinaku baby 5 pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor 2 szalotki ser kozi (głównie do smaku) 1 łyżeczka nasion chia
ClauditteMissCookingOstatnio coraz częściej pojawiają się u mnie dania kuchni wegańskiej, co nie oznacza oczywiście iż nagle stanę się weganką. Niemniej zachęcam do
Smaczne Zdrowefot. Moja Książka Kucharska ŚWIĄTECZNA ĆWIKŁA Z CHRZANEM Wielkanoc kojarzy się z wiosną, pięknymi ozdobami i smakowitymi potrawami nadającymi niezwykły klimat tym świętom. Na wielkanocnym stole
Moja Książka Kucharskawody mineralnej niegazowanej estragon sól/pieprz Do garnka z 3 litrami wody wkładamy kurczaka oraz szponder i gotujemy doprawiając solą i pieprzem. Podgardle, karkówkę oraz świecę mielimy w maszynce o cienkich okach. Przekładamy masę do dużego naczynia, dodajemy kapary, posiekane anchois, jaja oraz wodę i wyrabiamy co najmniej 10 minut, po czym formujemy małej wielkości pulpety a następnie władamy(...)złotego brązu, po czym przekładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ugotowane i bardzo dokładnie odparowane ziemniaki łączymy z pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka, karmelizujemy po czym zalewamy winem i po zagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu
Wiem co jemupiekłam. Obiad, z racji ilości był w sumie na dwa dni i w dwóch wydaniach. Sprawdźcie ten przepis, wyszło ciekawie. Lista zakupów, abyście precyzyjnie skompletowali składniki i nie mieli moich dylematów ;) : polędwica wieprzowa, im grubszy kawałek tym lepszy, około 400 g 300 g świeżych kurek, choć im więcej tym...bardziej grzybowo :) duża cebula kilka cienkich plastrów boczku dwie czubate łyżki(...)kurkowym sosem, który powstał przy okazji przygotowywania farszu. Na drugi dzień natomiast, przysmażyłam mięsko na złoto, krótko, by nie wyschło, na mocno rozgrzanym tłuszczu- można podać z ulubioną sałatką, warzywami
Pichceniomaniapuszka kiełków fasoli - 3 ząbki czosnku - kawałek (2 cm) świeżego imbiru - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy - pieprz czarny świeżo mielony - olej do smażenia (rzepakowy, z pestek winogron arachidowy) Dodatkowo: - sos słodko kwaśny do sajgonek Mięso z indyka mielimy lub miksujemy w blenderze. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, przesmażamy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz imbir (jedno(...)rwać) - nie nakładajmy zbyt wiele farszu, bo będą pękały - należy dokładnie zwijać sajgonki, aby podczas smażenia się nie rozpadły - lepiej się smażą na patelni niż we frytownicy Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka to potrawa, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Dzięki kompozycji składników farszu sajgonki są bardzo aromatyczne. Dodatek sosu jeszcze wzbogaca ich smak. Dowolność w dobieraniu składników
mojewypiekiinietylkoparze z wędzonym łososiem. Mnóstwo możliwości, każda smaczna i warta przygotowania! I na którą się zdecydować? Miałam spory dylemat przy wyborze przepisu. Kusiła mnie wersja serowa z pieczonymi warzywami, ale już ją znam i zwykle przyrządzam latem. Terrina z łososiem pojawia się u nas wiosną, a owocowa jako deser na rodzinnych spotkaniach. Szukając nowej inspiracji natrafiłam na terrinę(...)KLONOWYM /składniki na 1 mini terrinę w formie 10,5x6,5 cm/ 125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę 1/4 filiżanki orzechów włoskich 1/2 filiżanki cukru Krem balsamiczno-klonowy ** 1/3 filiżanki octu balsamicznego 1/3 filiżanki syropu klonowego
KUCHARNIAPomysł na te pierogi wpadł, bo musiał ;) Córcia chciała lepić, więc zrobiłam farsz z tego co miałam w domu. Znów dodałam młody jęczmień, bo pasował mi
Kolorowy PrzepisownikTymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego
sierotka maRysia w kuchnitrochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej(...)zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy
vegetanieOgórki kanapkowe ” Golden Eye „ Ogórki „Golden Eye ” ,łypią złotym okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią
Ogrodnik w podróżydanie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli(...)cebulę w pół krążki. Rozgrzej olej na patelni, wsyp cebulę. Zamieszaj i smaż minutę. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek
Niedzielny kucharz