mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:370/458)

Wtorek: Bób z migdałowym pesto i suszonymi pomidorami 104

subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy pomidor. Idealne na każdą porę roku. Czas: 30 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Bób, starożytne warzywo, kuzyn fasoli, fascynowało mnie od dawna. Jako dziecko każdej wiosny obserwowałem jak z jednego nasionka wyrasta niewielki krzaczek obsypany intrygującymi biało-czarnymi kwiatami, które z czasem przekształcają się w sierpowate(...)Technika obierania z łupinek taka sama jak przy świeżym bobie. Krok 2 W trakcie gdy bób się gotuje a potem stygnie przygotowujemy pesto. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i mielimy. W wersji vintage możemy utrzeć je na masę w moździerzu. Krok 3 Siekamy pomidorki na małe kawałki. Obrany bób mieszamy z pesto, dodajemy pomidorki, a wierzch posypujemy wiórkami parmezanu. Zobacz

Niedzielny kucharz
Przepis na królika w sosie musztardowym z ryżem, rukolą i grillowaną marchewką 197

Mięso królika jest delikatne i łatwo można z niego przyrządzić lekkie i smaczne danie, w szczególności, gdy podasz królika w sosie musztardowym z rozmarynem. Wykonanie Zacznij

Eat me! Fit me!
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 177

Nie dajmy się zwariować. Żeby jeść gęsinę nie trzeba czekać na ten jeden dzień w roku - 11 listopada. Wydawać by się mogło, że to takie trochę

Right Behind The Kitchen
Bajecznie proste ciasto z figami 170

można zamrozić, a ten ostatni również zapasteryzować. Dzięki temu u mnie nawet w marcu czy kwietniu pojawiają się dyniowe drożdżówki i inne smakołyki z tym cudownie pomarańczowym warzywem. Dzisiaj więc skupmy się na owocach również bardzo jesiennych, którymi jednak w świeżej formie możemy się cieszyć stosunkowo krótko. Mowa oczywiście o figach.Jako dziecko znałam tylko suszone, i nie bardzo(...)tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejkruszonka:50 g mielonych migdałów30 g mąki pszennej30 g cukru40 g zimnego masładodatkowo:4 figiMąkę na kruszonkę wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie zagnieść. Odstawić.Figi pokroić na dość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Suszone ogórki kiszone - nie tylko dla emigrantów 286

Czasem tak się zdarza, że mam ochotę na ogórkową albo biały barszcz na soku z kiszonych ogórków ( klik po przepis ) , ale.....   ze względu na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Schabowy według Magdy Gessler 198

W wielu materiałach internetowych możemy znaleźć przepis na schabowy według Magdy Gessler. Postanowiliśmy sprawdzić czy faktycznie jest tak dobry jak pojawiające się opinie. Kotlet schabowy podamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz węgierski 152

Jakoś ostatnio strasznie słodko się na blogu zrobiło - tylko ciasta i ciasta więc dziś zamieszczę przepis na gulasz który zrobiłam w niedzielę i wyszedł całkiem dobry

sierotka maRysia w kuchni
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 206

kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy do lodówki. 4. ZDEJMOWANIE SKÓRY Z FILETA (4 min): > teraz najgorsza część, ponieważ musimy zdjąć skórę(...)rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy ją obierakiem do warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę, po 10 minutach dodajemy nieci pieprzu oraz oregano i podajemy). OM NOM NOM! Post FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ

Nerds Kitchen
Lazania szpinakowa z trzema serami 95

Jak wspomniałem w poprzednim poście Madzia zrobiła porządny dwudaniowy obiad. W poprzednim wpisie była zupa z mleka kokosowego z kukurydzą , teraz więc pora na lazanię szpinakową

Marder&Marder Manufacture
Tagine z kurczakiem i gruszkami 189

świeżej kolendry, 3 zielonych papryczek chili, 2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek nasion kminu rzymskiego, 2 łyżeczek nasion kminku, 2 łyżeczek nasion kolendry, 10 goździków, 1 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 4 liści laurowych, 8 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Udka kurczaka obrałem ze skóry i pozbawiłem kości, a następnie pokroiłem je na paski o szerokości półtora(...)Przykryłem i odstawiłem na 5 minut. Po tym czasie dodałem do kaszy łyżkę masła i przemieszałem ją widelcem. Wyłożyłem gotowy kus-kus na talerze. Wyłożyłem mięso wraz owocami i warzywami i obficie polałem sosem, który wytworzył się w naczyniu, w którym piekło się mięso. Całość posypałem czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością listków świeżej natki kolendry. Zapraszam do spróbowania

Wyprawy kulinarne
Kurczak pieczony z maślanym nadzieniem ziemniaczanym ze szczypiorkiem, porem i kolendrą + masterchef 167

Wczoraj udałam się na precasting do programu Masterchef. Zapakowałam się raniutko z dwiema przyjaciółkami do auta (kocham Was!) i wyruszyłyśmy do Warszawy. Nie spóźniłyśmy się bardzo

Życie zamknięte w smaku
Makaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad 129

Makaron ze szparagami i gorgonzolą, pyszny pomysł na obiad Uwielbiam zielone szparagi pod każdą postacią. Makaron ze szparagami i gorgonzolą to był pyszny pomysł na obiad

Kuchnia na wzgórzu
Testowanie produktów producenta Agros Nova 181

Tabasco sporządziłam Krwawą mery według przepisu jaki znalazłam na Jak To Zrobić ?  Składniki : wódka -50 ml, sok pomidorowy 100 ml, sok z cytryny 10 ml, sól, pieprz świeżo mielony, lód 3-4 kostki, sok z tabasco 2-3 krople. Przygotowanie : Istnieją 2 sposoby przygotowania Krwawej mery : Przy użyciu shakera : do shakera wlać sok z pomidorów, wódkę(...)takiej substancji jak guma guar? Kiedyś do zagęszczania używano przecieru z dyni, może warto do tego wrócić? Mijając pola w moich okolicach widzę, że rolnicy nadal uprawiają te zdrowe warzywa, i są to właśnie okolice w których produkuje się dżemy :) Dżem z czerwonych i czarnych porzeczek- Łowicz  sporządzono go z 38 g owoców na 100 g produktu. W składzie

Proste Potrawy
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 163

powieszone na ogrodzeniach agroturystyk będą Was witać już na drodze z Montepulciano. W samym miasteczku znajdziecie mnóstwo małych sklepików oferujących pecorino, a także inne lokalne specjały. Do wyboru będziecie mieli sery o różnym stopniu dojrzałości, a także z dodatkiem peperoncino, trufli, pieprzu, grzybów, czy dojrzewające w liściach winogron lub popiele. Cały ser waży kilogram, ale można też kupić zapakowaną hermetycznie(...)Dania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami.   Trippa czyli flaki Przyznajcie się, chyba nikomu z Was kuchni włoska nie kojarzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczona owsianka ze śliwkami 161

była znakomitym pomysłem. Zamiast ludzi, którym niechcenie wylewa się z oczu, którzy serwują surówki prosto z woreczków (nie przejmując się zupełnie, że kawałki owych lądują na talerzach razem z warzywami), dla których szczytem inwencji twórczej jest podanie na kolację resztek z obiadu (na zimno) i których zupełnie nie obchodzi, czy jedzenia wystarczy dla wszystkich, mamy zespół młodych, i - wydaje(...)formę do zapiekania o średnicy 26 cm) 400 g płatków owsianych 750 ml mleka 250 ml śmietany kremówki (38%) 50 g miodu 50 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 200 g śliwek (waga bez pestek) Płatki, mleko, śmietanę, miód, cukier i cynamon dobrze wymieszać. Przelać do formy, na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania