mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:372/458)

Kurczak pieczony na ryżu 10255

Kurczak pieczony na ryżu Wielokrotnie widywałam podobne przepisy z kurczakiem na ryżu ,na portalach kulinarnych , aż w końcu postanowiłam wypróbować . Nie żaden konkretny , ale własną wersję

Ogrodnik w podróży
Marokańska Zupa Harira z soczewicą i ciecierzycą 142

         Niestety jesień w tym roku nie rozpieszcza a zima zbliża się wielkimi krokami co za tym idzie? Musimy zapatrzeć nasz organizm

Wylizany Rondel
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 163

przechowywania przed podaniem idealnie sprawdzają się duże tace z pokrywkami (zamykanie na klipsy.) Rosół - najlepszy, najsmaczniejszy jest ugotowany tego samego dnia. Najlepiej wieczorem dnia poprzedniego przygotować wszystkie składniki (obrać warzywa, poporcjować mięso), a rano nastawić go do gotowania. Rosół będzie spokojnie i delikatnie gotować się, a my zajmiemy się czymś innym. Nie namawiam Was do przygotowywania swojskiego makaronu , choć czasem(...)miejscowościach co atrakcyjniejsze miejsca trzeba rezerwować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Kiedy plany gotowe, pozostaje już "tylko" działać. Najważniejsze, żebyście nie tracili wewnętrznego spokoju i optymizmu. Co "wrażliwsi" goście jak będę mieli Was obgadać, to i tak to zrobią, bez względu na to jak bardzo będziecie się starać, ile czasu, pracy i pieniędzy włożycie w przygotowania, oni znajdą coś do czego przyczepią

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pesto z jarmużu i orzechów nerkowca 177

   Już prawie zapomniałam, jak słońce poprawia nastrój. Nagle wszystkie smutki i zmartwienia rozpraszane są przez złociste, radosne promyki, a Ty zaczynasz się zastanawiać, dlaczego

Gotowanie to kochanie
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 419

Naleśniki wiosenne. Spring Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce(...)razem od razu podajemy. Nasuwa się teraz tylko jedno pytanie – palcami czy pałeczkami? SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej ½ łyżeczki mielonego pieprzu 1,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków ½ małej kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 3-4 gałązki grubego szczypioru z cebulką 1 marchewka

Karo in the Kitchen
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 217

BAKŁAŻAN- To pochodzące z Indii warzywo znane jest również pod nazwą oberżyny. Spore gruszkowate owoce o ciemnofioletowej skórce są powszechnie znane w Europie, natomiast starsza, biała odmiana tego warzywa- jedyna, którą można spożywać surowo- jest obecnie rzadko uprawiana. Azjatyckie niewielkie biało- zielone odmiany, wyglądem przypominające piłeczkę pingpongową lub kiście winogron, jada się z sosem nan prik lub często dodaje(...)aromatyczne części kolendy są często w kuchni potrzebne. Liści kolendry zazwyczaj dodaje się do potrawy w momencie serwowania, gdyż podczas gotowania tracą smak. W sklepach dostępna jest także kolendra mielona ale jeśli takowa wymagana jest w przepisie, najlepiej zrobić ją samemu z ziaren: podprażyć je na patelni, by wydobyć aromat, a następnie utrzeć w moździerzu. Świeżą kolendrę należy przechowywać

ClauditteMissCooking
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 218

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 169

dwoma szefami kuchni: Łukaszem Ko nikiem i Dominikiem Moskalenko. Relacje z warsztatów można obejrzeć tutaj :  https://www.youtube.com/watch?v=FaxGplyCanU&feature=youtu.be Polędwica wieprzowa gotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami Składniki na 1 porcję polędwiczka wieprzowa 160 g, soczewica czerwona 2-3 łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka(...)Sposób przygotowania: Jajka i ocet utrzeć na jednolitą, gładką i puszystą masę w kąpieli wodnej. Następnie dodać ciepłe masło klarowane i mieszać do uzyskania konsystencji majonezu. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą pieprzu Cayenne

SzczyptaSmaQ
Inne czasy. Kres lata o smaku śliwek. Na słodko i na słono. 134

krainy, z której tak niewiele zostało. Smakuję słodycz śliwek i słowa, zdania, których magia i wyjątkowość niezmiennie mnie zachwyca.  Jest w nich miłość i szacunek do każdego owocu, warzywa, ziarna, troska o zapasy, ciepło domu.  Mądrość, prawdziwa, o którą dziś coraz trudniej... "Damascenki lub węgierki otrzeć z wilgoci i barwy, obrać z pestek, ułożyć w garnki(...)klik). Na koniec posypać z wierzchu rozmarynem.    *inspiracją był przepis znaleziony tu - klik .  TARTA ŚLIWKOWA Z ORZECHOWYM KREMEM FRANGIPANE Na orzechowy spód 190 g mąki 50 mielonych orzechów 15 g cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić

KUCHARNIA
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 176

garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, przykrywamy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane warzywa odcedzamy, zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy. Miksujemy warzywa z masłem, gałką muszkatołową i dodatkiem mleka na gładkie, puszyste purée przy pomocy ręcznego blendera. Puree powinno być dosyć rzadkie, ale musi utrzymywać kształt. Jeśli jest za gęste – dodajemy jeszcze odrobinę(...)tłuszczu – 130ml mleka – sól – ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Sos śliwkowy – 130ml wody – 4 łyżki whisky – 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych – ½ łyżeczki mielonego imbiru – 25g zimnego masła Sałatka z fenkułu i pomarańczy – 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) – 1 średnia pomarańcza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka miodu

Karo in the Kitchen
Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli 181

łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka oleju sezamowego ½ łyżeczki soli 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka białego wytrawnego wina ⅛ łyżeczki przyprawy pięciu smaków ⅛ łyżeczki łyżeczki mielonego pieprzu Reszta składników: 1 duży brokuł, podzielony na różyczki 2-3 łyżki odsączonych pędów bambusa z puszki 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka startego(...)rice or rice noodles. Enjoy! Poniżej przypominam inne pyszne przepisy kuchni azjatyckiej: Piersi kacze w azjatyckiej glazurze Kurczak w glazurze karmelowej Kurczak w tempurze z sosem śliwkowym i smażonymi warzywami Kurczak pomarańczowy Makaron z kurczakiem w sosie teriyaki Artykuł Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Proste ciasto z dynią i gruszką 133

Wczoraj po południu przypomniano mi, że nazajutrz o godzinie dziesiątej mam się stawić na spotkanie. Pierwszym punktem programu miało być wspólne zjedzone drugie śniadanie, co zawsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
HUMMUS 112

SKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly squeezed salt(...)kolei lądują w robocie – ciecierzyca, obrany czosnek, pasta tahini, sok z cytryny (uważajcie na pestki!), oliwa i sól, (suszone pomidory), dodajemy jeszcze trochę wody i włączamy urządzenie. Mielimy tak długo, aż ciecierzyca będzie prawie rozdrobniona, dodając trochę wody lub oliwy, jeśli masa jest za sucha. W klasycznym wydaniu do pasty dodaje się tylko oliwę, ale ja wolę moją, lżejszą

Martyna Cooks
HUMMUS 123

SKŁADNIKI: 200 g suchej ciecierzycy 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów sok z 0,5 cytryny sól (u mnie świeżo mielona morska) oliwa woda INGRIDIENTS: 200 g chickpeas 4 tablespoons sesame seeds 1 tablespoon rapeseed oil 3 garlic cloves 4-5 dried tomatoes 0,5 lemon freshly squeezed salt(...)kolei lądują w robocie – ciecierzyca, obrany czosnek, pasta tahini, sok z cytryny (uważajcie na pestki!), oliwa i sól, (suszone pomidory), dodajemy jeszcze trochę wody i włączamy urządzenie. Mielimy tak długo, aż ciecierzyca będzie prawie rozdrobniona, dodając trochę wody lub oliwy, jeśli masa jest za sucha. W klasycznym wydaniu do pasty dodaje się tylko oliwę, ale ja wolę moją, lżejszą

Martyna Cooks
Pieczona owsianka z owocami – szybkie ciasto owsiane 247

owsiankowo-śniadaniowa zatacza coraz szersze kręgi… Sama już przestałam się z tego powodu dziwić, a zaczęłam cieszyć. Przełom lutego i marca to kiepski czas na świeże owoce i warzywa, obiady stają się lekko nudne – czekam już tylko na wiosnę, nowalijki, młode ziemniaki – na całą tą kuchenną lekkość bytu, która nierozerwalnie wiąże się dla mnie z wiosną i wymyślaniem nowych(...)posypania 45g płatków owsianych błyskawicznych 400ml mleka 3,2% (dla wegan lub alergików – dowolnego mleka roślinnego) 1 duże jajko (dla wegan lub alergików– jajko z siemienia lnianego: 1 łyżka mielonego siemienia i 2,5 łyżki zimnej wody – mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut) 1 małe jabłko (potrzeba 100g miąższu) 3 łyżki cukru kokosowego, cukru brązowego, syropu z agawy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania