mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:372/458)

Pierogi z mąki pełnoziarnistej 225

Na spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów

Jak gotować i nie zwariować
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 88

Kto się boi ciemności? Ty?  Ty też? A Ty nie? To tak jak ja! W ciemności jest tajemnica. Jasność za szybko ją zdradza. Jest niedyskretna

KUCHARNIA
Sernik dyniowy z Anią 186

Sezon dyniowy w tym roku rozpoczęłam na wytrawnie - zupą z poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 132

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza

Even Better Food
Tort dla Jacka Skellingtona 214

Znacie może Jacka Skellingtona?  Nie...?  Najwyższy więc czas się zapoznać z tym szkieletowym młodzieńcem! Szczególnie, że już dziś mamy Halloween, więc okazja ku temu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 127

najwięcej przyswoić.  Co z tego, że spożyjemy wapń, jeśli za chwilę wypłuczemy go np. kawą :) Oprócz kawy wapń "wypycha" m.in. kwas szczawiowy i dlatego, mimo że szpinak - jako warzywo ciemnozielone -  ma wapnia dużo, wcale tak wiele go w nas nie zostaje z powodu właśnie kwasu szczawiowego. Podobno dużo kwasu szczawiowego ma też żurawina, dlatego łączenie(...)puszki tylko lepiej się smaruje. Można oczywiście zrobić taką pastę z samych fig ale dodanie maku sprawiło, że nie jest tak bardzo słodka. Jeśli nie macie super blendera, który mieli nawet ziarenka w truskawkach, warto mak zmielić wcześniej np. w młynku do kawy, ponieważ zmielony mak = więcej wapnia wykorzystanego z niego. I co? I smarować chlebek, naleśniki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sery z francuskich Alp 189

rodzaj karmy, aż po kształt i rozmiar finalnego wyrobu. Zdecydowana większość serów twardych powstaje w terenach górzystych. Ma to swoją tradycję, gdyż niegdyś pasterze wypasający zwierzęta w górach nie mieli możliwości dostarczenia mleka do przetwórni, musieli więc sami wytwarzać sery, w dodatku takie, które mogły dojrzewać miesiącami i dopiero z końcem sezonu wypasów mogły trafić do pobliskich miasteczek. Z tych(...)woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów.  Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów

gutfut
In love with burgers 153

zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję (12-14), bo zachowują świeżość kilka dni, a można je wykorzystać do przygotowania(...)serem, Na serze układamy ogórka i skąłdamy całość. Wbijamy patyczki do szaszłyków i gotowe. Można dołożyć ostrych papryczek - świezych lub marynowanych, ogórka świeżego można wymienić na konserwowego. W przypadku warzyw marynowanych, zamiast majonezu doskonale sprawdza się musztarda. FRYTKI: 4 bataty lub ziemniaki sól olej Ziemniaki obieramy, kroimy, skrapiamy olejem, solimy i dokładnie mieszamy Bataty - myjemy dokładnie i kroimy ze skórką

Kuchnia od dwojga
Weekend z grillem #2 162

GRILLOWA 50% chudego mięsa wieprzowego 50% pachwiny wieprzowej (czyli tłustsze mięso) przyprawy i dodatki (na 1 kg masy mięsnej): 3 ząbki czosnku 20 g soli kuchennej 2 g białego mielonego pieprzu 0,25 g gałki muszkatołowej 0,5 g majeranku Z mięsa usuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki i inne niejadalne rzeczy. Mielemy mięso maszynką z sitkiem o oczkach(...)tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę. Przekładamy wszystko do miski. Dorzucamy drobno posiekane oregano i zgrillowane warzywa. Wyjmujemy cukinię z lodówki i napełniamy ją farszem. Grillujemy na tackach grillowych kilkanaście minut przykryte folią aluminiową. Smacznego! A oto produkty, dostępne na portalu Dobra Kiełbasa, z których skorzystaliśmy: - Naturalne jelita

Marder&Marder Manufacture
American pie w wersji dyniowej 168

Ostatnio zakręcona jestem jak przysłowiowy już chyba słoik ogórków na zimę , tudzież rondo w szczycie (zależnie od regionu). Okazuje się bowiem, że żeby coś dostać, trzeba

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 425

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki są naszym polskim warzywem sezonowym. Niezastąpiony do świątecznego czerwonego barszczu. Zobaczcie jakie to poste! Ten zakwas szykuję bez dodatku chleba. Ciężko kupić w sklepie ‘prawdziwy’ chleb na razowej mące i razowym zakwasie, bez żadnych dodatków(...)czerwoną średnią cebulę lub szalotkę, starte na tarce małe twarde, słodko-winne jabłko. Doprawiamy całość oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub lnianym, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Do kotletów mielonych czy klopsów – idealna! SKŁADNIKI - naczynie o pojemności 2,5-3l 850-1000g buraków, najlepiej długich (waga po obraniu) 2 litry wody, koniecznie miękkiej, nie z kranu

Karo in the Kitchen
Masło oliwkowe – domowy mix do smarowania pieczywa 154

serca (po angielsku wynik prowadzonych badań i testów nad masłem, cholesterolem, tłuszczami nasyconymi i trans do poczytania TUTAJ ). Z resztą – patrząc na pokolenia wstecz, nasi dziadkowie i pradziadkowie nie mieli margaryny. Jedli masło i smalec – produkty może i nie najlżejsze, ale nie modyfikowane i nie wysoko przetworzone, nierafinowanie, przez co automatycznie zdrowsze – bez tzw. tłuszczów trans.   Tłuszcze trans(...)mocno zielone, lekko ‘gryzą’ w gardło goryczką – ale to właśnie one są najzdrowsze.   Oliwy extra vergine używam na surowo – w tej postaci jest najzdrowsza. Do skropienia chleba, warzyw, sałatek, serów. Nie smażę na niej, to po pierwsze marnotrawstwo, a po drugie – oliwa pali się w niższej temperaturze niż większość olei roślinnych – ma niższy punkt dymienia

Karo in the Kitchen
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 277

przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku z porządną mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym(...)suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku 3 gwiazdki anyżu 2 łyżki drobnego brązowego cukru 2-3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia sól mielony pieprz DO PODANIA po 1 jajku na osobę makaron cienki ‘ramen noodles’ kiełki rzodkiewki grubo cięty szczypior prażony sezam jasny i czarny liście świeżej bazylii, włoskiej lub tajskiej płatki

Karo in the Kitchen
Bigos 202

Bigos uchodzi za jedno z polskich dań narodowych, choć pochodzi podobno z Litwy. Tak czy owak ma bardzo długą, liczącą setki lat tradycję. I jakkolwiek nie

Kulinarna Pokusa
Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

garnek firmy WOLL pod nazwą Concept Plus. Składniki: około pół kilograma wieprzowiny (szynka, karkówka), dwie niewielkie pojedyncze piersi z kurczaka , 1 jajko , 3 spore garście brązowego ryżu , sól , świeżo mielony pieprz , majeranek ,  1 łyżka łagodnej musztardy , 1/3 szklanki zimnej wody , niezbyt duża główka włoskiej kapusty , odrobina oleju do obsmażenia gołąbków. Wieprzowinę opłukać(...)potraw. W tym przypadku silikon jest neutralny, bardzo dobrej jakości. Durszlak wykorzystać można jako: klasyczny durszlak ,  wkład do gotowania na parze , koszyk do gotowania   w wodzie  warzyw, takich jak kapusta na gołąbki, kalafior, czy warzywa na sałatkę - warzywa gotują się "w koszyczku" zanurzonym w wodzie, a kiedy są miękkie wyjmujemy je razem z durszlakiem od razu

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania