mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:364/458)

Kurczak tikka masala 170

Tymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego

sierotka maRysia w kuchni
Ravioli - włoskie inspiracje :) 115

trochę od klasycznych głównie farszem dość nietypowym, ale za to bardzo ciekawym w smaku. Postanowiliśmy trochę zakombinować i nasz farsz to kasza jęczmienna, kasza jaglana i soczewica z dodatkiem warzyw, ziół i ostrych przypraw. Zobaczcie co nam wyszło, inspiracją były kolory Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej(...)zahartować jogurt. Zwróćcie uwagę, aby nie było żadnych grudek, wtedy powoli wlewamy do sosu i mieszamy. Musicie zrobić to na wyczucie, żeby sos nie zgęstniał zbyt mocno, bo będziecie mieli raczej klej stolarski niż dobry sos. Tak więc uwaga przy dodawaniu jogurtu z mąką. Jak już wszystko uda się super :) czekamy, aż się sos zagotuje. Wtedy próbujemy czy nie należy

vegetanie
Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ 575

Ogórki kanapkowe ” Golden Eye „ Ogórki „Golden Eye ” ,łypią złotym okiem ze słoika z stąd ich nazwa Po za tym ostatnio z nostalgią

Ogrodnik w podróży
Pieczone pierogi z pstrągiem 141

danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli(...)cebulę w pół krążki. Rozgrzej olej na patelni, wsyp cebulę. Zamieszaj i smaż minutę. Dodaj plastry ziemniaka i smaż przez kolejne 5 minut na dość intensywnym ogniu, aż warzywa będą już tylko lekko twarde. Krok 4 Ciasto podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek

Niedzielny kucharz
Pumpkin pie czyli tarta dyniowa 145

Możecie uwierzyć lub nie, ale posłuchajcie co przytrafiło mi się w trakcie robienia zdjęć ciasta. Przygotowałam ciasto, zaczęłam robić zdjęcia, ale usłyszałam, ze synek płacze. Weszłam

Mania Wypiekania
Zupa krem ze szpinaku i orzechami włoskimi 145

bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję(...)gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną

ClauditteMissCooking
Azjatycka zupa warzywna 253

choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-224 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-224 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Podsmażamy pierwszą porcję składników... ...zalewamy bulionem i powoli gotujemy Kurczaka podsmażamy... ...i wraz z batatami dodajemy do zupy Na koniec dodajemy kapustę, kiełki i cebulki Azjatycka zupa warzywna Post Azjatycka

Kulinarna Pokusa
CO ZROBIĆ, ŻEBY DOŻYĆ 100 LAT – 5 sekretów zza granicy 127

Włochów, czyli dieta śródziemnomorska jest tak zdrowa, że zaleca się ją pacjentom z nadwagą, problemami z sercem i układem naczyniowym oraz zagrożonym wylewem lub miażdżycą. Bogata w owoce i warzywa (głównie pomidory), rośliny strączkowe, ryby, orzechy oraz oliwę z oliwek. Badania dowiodły, że wysokie spożycie pomidorów pomaga chronić organizm przed nowotworami układu pokarmowego i redukuje aż o 50% zgony spowodowane(...)adania wskazują, że stoi za tym kurkumina, która h amuje namnażanie się komórek nowotworowych. Kurkumina w czystej postaci nie wchłania się najlepiej, ale połączenie jej z papryką lub mielonym pieprzem zwiększa przyswajanie 10 000 razy. Podsumowując: Jak się okazuje najzdrowiej jadają Ci, którzy nie poddali się dyktatowi fast foodów. Ci, którzy gotują posiłki ze świeżych, dostępnych na targach albo

Ostra na Słodko
Marokańska zupa z kurczakiem, dynią, papryką i szpinakiem 225

Nic tak skutecznie nie rozgrzewa organizmu jak porcja gorącej, solidnie doprawionej i odżywczej zupy. A jeśli szukać inspiracji do przygotowania aromatycznych i rozgrzewających potraw, to koniecznie

Even Better Food
Harira - marokańska zupa z limonkami. 155

Tak się składa, że mój szanowny kompan blogowy miał okazję posmakować mojej zupy. I zapytał czy opublikuję przepis w tygodniu z cytrusami ?! Gotowałam ją właśnie z

zadanie-gotowanie
Zupa krem z kalafiora 137

bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw.  Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję(...)gulaszów. Polecam wypróbowanie działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną

ClauditteMissCooking
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 148

gości w naszym codziennym menu, jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna! Przy okazji chciałabym Wam pokazać(...)zielonej fasolki szparagowej 2 cebule Mały kawałek pora 1 ząbek czosnku 800 ml  domowego bulionu mięsnego 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony biały  pieprz do smaku Gałka muszkatołowa mielona  do smaku 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 pęczek świeżego koperku 3 łyżki oliwy z chili Cielęcinę w kawałku umyć

Wanilia i Kardamon
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 128

Któż z nas nie kocha placków po węgiersku prawda? 😊 Placki ziemniaczane z mięsistym soczystym gulaszem mmm..Oczywiście i ja sobie nie odmawiam takich smakołyków, ale żeby

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pianka Bonduelle z zielonego groszku 176

mięciutka o bardzo łagodnym aromacie, przez co jest wprost idealna jako przystawka bądź dodatek do dań mięsnych o bogatych smakach oraz ryb. Wspaniale komponuje się z musami na bazie warzyw i śmietany oraz z suszonymi owocami. Mam nadzieję, że posmakuje wam moja wiosenna, lekka propozycja przepełniona witaminami i minerałami :) A teraz słów kilka o dwóch najważniejszych produktach: zielony groszek : witaminy(...)parze, ponieważ ich kolor jest bardziej intensywny, a smak po zmiksowaniu nie jest kwaśny, jak to często bywa z produktami innych marek szczypta soli szczypta pieprzu- ja użyłam świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta kwasku cytrynowego 1/3 łyżeczki cukru pudru 100 g śmietany 36%- ja używam śmietany marki Piątnica ponieważ ma gęstą konsystencję i nie ma potrzeby jej ubijać

KreatywnePiny
Czas rodzinnego obiadu 118

Kuchnia to nie tylko smaki, aromaty i pyszne dania. To także miejsce, w którym zatrzymuje się czas, kiedy podejmuje się kulinarne wyzwania lub delektuje ich efektami

KulinarneImpresje.pl

Proponowane wyszukiwania