mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:359/458)

Poniedziałkowe narzekania i babeczki z marchewką 218

Poniedziałek. Najbardziej znienawidzony dzień tygodnia - nikt bowiem nie lubi poniedziałków , choćby dla zasady. Ja zasadniczo przeciw poniedziałkom nie mam nic. Przez ostatnie trzy lata lubiłam je

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 194

która nie zje nawet jednej śliwki, więc to na pewno nie o nią chodzi. Zresztą bardziej  od śliwek zaczyna mnie teraz frapować kapusta Babci Petroneli. Babcia Petronela uprawia warzywa w ogródku. Na 10 grządkach rośnie marchewka, a na 5 grządkach rosną buraki. Na ilu grządkach rośnie kapusta?  A ile lat ma Babcia Petronela? Jest jeszcze pełna energii(...)pokroić na kawałki - kroiłam dość duże, bo chciałam, by w serniku były wyraźnie odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można obsypać je lekko mielonym kolorowym pieprzem i/lub imbirem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo doprawić. Trzymać na ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści

KUCHARNIA
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 249

szczelnie pokrywką i gotuję wywar około półtorej godziny, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Warzywa i mięso na kości powinny być już miękkie. Po ugotowaniu z wywaru wyjmuję warzywa i grzyby –pietruszkę zjadam, grzyby, seler i marchew zostawiam – kroję marchew w grubsze plasterki, seler – w większe zapałki, grzyby w cienkie paski. Odkładam je na później do miseczki – dodam(...)słoika 100-150ml wody z kiszenia ogórków 2,5 litra zimnej wody 2 pełne łyżki mąki (z lekkim czubem, pszenna 550-650 lub żytnia razowa 2000) sól pieprz mielony

Karo in the Kitchen
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 151

Mam zaległości. Straszliwe. I przeraża mnie to nie na żarty. Nie mam pojęcia, jak to się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować. Wszyscy już

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Listopadowe zadziwienie i ciasto dyniowe z mandarynkowym syropem 173

C. obudził mnie chwilę przed ósmą. Zbuntowałam się jednak; w końcu to mój wolny poniedziałek, ostatni w tym roku! Budzik nastawiłam na ósmą, nie ma więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHRUPIACE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ZURAWINA I SEREM 179

CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻURAWINĄ I SEREM     Moi Drodzy, w tym przepisie pokażę Wam mój sposób na szybkie (bo bez tarcia) i bardzo

Moja Książka Kucharska
Smak wyspy Chios 144

Fajnie jest coś dostawać w stylu "2 w 1". Tak też było z wycieczką do Grecji, a właściwie na grecką wyspę Chios (położona raptem 8 km

Right Behind The Kitchen
Zrób sobie mleko roślinne w Sojowirówce :) 225

minut KASZKA - szczególnie przeznaczona dla dzieci. Możesz ją przygotować ze zbóż, owoców, strączków, warzyw, nasion. Czas trwania 30 minut OWSIANKA - przygotowana z pełnych ziaren zbóż, z dodatkiem owoców, warzyw, orzechów. Czas trwania 30 minut.  JAK DZIAŁA SOJOWIRÓWKA  1. Po wsypaniu miarki ziarna (ok. 85 g), dolaniu wody (1,3 l) oraz ewentualnie przypraw, zawartość jest podgrzewana przy pomocy(...)końca swoją pracę. Głośność urządzenia można jak najbardziej zaakceptować. Przez około 30 minut pracy Sojowirówka wykonuje różne czynności i niekiedy pracuje cichutko, a niekiedy jak na przykład podczas mielenia ziarna głośniej. Kiedy mleko/danie jest gotowe urządzenie informuje o tym fakcie, poprzez wydanie charakterystycznego, częstego dźwięku. Sojowirówka jest także łatwa w czyszczeniu, a dodane akcesoria pomogą w myciu.  Należy przestrzegać

Zdrowie na języku :P
Pierogi z mąki pełnoziarnistej 283

Na spacerze zobaczyłam pierogarnię – aż weszłam spytać, czy mają jakieś pierogi z mąki pełnoziarnistej – oczywiście, że nie ma. Tak mi się zachciało tych pierogów

Jak gotować i nie zwariować
Czerwona kapusta. Po prostu, inaczej. A ja znikam... 122

Kto się boi ciemności? Ty?  Ty też? A Ty nie? To tak jak ja! W ciemności jest tajemnica. Jasność za szybko ją zdradza. Jest niedyskretna

KUCHARNIA
Sernik dyniowy z Anią 208

Sezon dyniowy w tym roku rozpoczęłam na wytrawnie - zupą z poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 175

Zupa z dodatkiem jajka to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni chińskiej. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się drobiowego bulionu lub rosołu, czasami dodatkowo zupę zagęszcza

Even Better Food
Tort dla Jacka Skellingtona 239

Znacie może Jacka Skellingtona?  Nie...?  Najwyższy więc czas się zapoznać z tym szkieletowym młodzieńcem! Szczególnie, że już dziś mamy Halloween, więc okazja ku temu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
FIGA Z MAKIEM czyli WAPŃ w diecie wegańskiej - SŁODKIE SMAROWIDŁO :) 170

najwięcej przyswoić.  Co z tego, że spożyjemy wapń, jeśli za chwilę wypłuczemy go np. kawą :) Oprócz kawy wapń "wypycha" m.in. kwas szczawiowy i dlatego, mimo że szpinak - jako warzywo ciemnozielone -  ma wapnia dużo, wcale tak wiele go w nas nie zostaje z powodu właśnie kwasu szczawiowego. Podobno dużo kwasu szczawiowego ma też żurawina, dlatego łączenie(...)puszki tylko lepiej się smaruje. Można oczywiście zrobić taką pastę z samych fig ale dodanie maku sprawiło, że nie jest tak bardzo słodka. Jeśli nie macie super blendera, który mieli nawet ziarenka w truskawkach, warto mak zmielić wcześniej np. w młynku do kawy, ponieważ zmielony mak = więcej wapnia wykorzystanego z niego. I co? I smarować chlebek, naleśniki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Sery z francuskich Alp 222

rodzaj karmy, aż po kształt i rozmiar finalnego wyrobu. Zdecydowana większość serów twardych powstaje w terenach górzystych. Ma to swoją tradycję, gdyż niegdyś pasterze wypasający zwierzęta w górach nie mieli możliwości dostarczenia mleka do przetwórni, musieli więc sami wytwarzać sery, w dodatku takie, które mogły dojrzewać miesiącami i dopiero z końcem sezonu wypasów mogły trafić do pobliskich miasteczek. Z tych(...)woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów.  Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany jest do zielonych sałatek, sosów

gutfut