mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:306/458)

Domowe tahini (pasta sezamowa) - jak zrobić i do czego wykorzystać? 213

trochę dłużej, a gotowa pasta nie będzie tak gładka, tylko nieco grudkowata. Ja dodaję wiec do tahini trochę łagodnej oliwy - mój malakser radzi sobie wtedy o wiele lepiej z mieleniem, a ja również wolę rzadszą konsystencję pasty. Do tahini możecie dodać oliwę o łagodnym smaku (np. Monini Delicato) lub też olej, np. olej sezamowy czy inny orzechowy, olej z pestek(...)zrobienia dipu z pieczonej dyni piżmowej i tahiny Do przygotowania sosów sałatkowych oraz dipów. Tahina świetnie łączy się z czosnkiem oraz sokiem z cytryny. Spróbuj tego sosu do pieczonych warzyw lub arabskiej sałatki z natki pietruszki z sosem tahini . Z tahiny możesz zrobić świetny sos jogurtowy idealny do warzyw lub warzywnych burgerów .  Do zabielania zupy krem jak w przypadku

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos sweet onion a'la Subway 824

podawany w Subway i uwielbiamy przez wielu bywalców. Można go w prosty i szybki sposób przygotować w domu, bo to najzwyklejszy słodki sos cebulowy. Możecie użyć go do kanapek, warzyw czy kurczaka, sprawdzi się podczas piknikowej wyprawy. Po spróbowaniu go, sami znajdziecie najlepsze zastosowania 😊 Składniki: 1/2 średniej cebuli 250 ml wody 3 czubate łyżki cukru szczypta soli szczypta pieprzu(...)zgęstnieje. Sos przelać na sitko np. do miseczki lub drugiego garnuszka. Cebulę odcedzić lub przetrzeć częściowo. Na końcu do sosu dodać mak i wymieszać. Ja użyłam suchego mielonego maku, więc na zdjęciu wydaje się, że jest go więcej. Czy takie sosy wolicie kupić gotowe w sklepie, czy może robicie je sami w domu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszna zapiekanka z młodą kapustą 163

Biała kapusta o tej porze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek.  Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim. SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z kurczaka mała główka kapusty 1 szalotka(...)ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie, wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać, na dno naczynia wlać 1/2 szkl soku pomidorowego, wyłożyć część liści kapusty(te twardsze), położyć grubą warstwę masy

Kuchnia Beaty
Smaki Włoch 159

małą kulinarną podróż :) We Włoszech dzień zaczyna się od lekkiego, słodkiego śniadania. Do śniadania serwuje się rogaliki z nadzieniem, kruche ciastka, tosty z nutellą lub dżemem i koniecznie świeżo mieloną, aromatyczna kawę - espresso lub ewent. cappuccino. Na stołach pojawia się również jogurt/mleko z musli.  Włoskie kawiarnie o poranku są najbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco(...)oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda  Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda  I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny odwiedzić

Atlas Smaków
Lunchbox #1 150

jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw.  Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji.  To jak? Zaczynamy! :) Przepis(...)typu Almette 5 łyżek prażonych ziaren słonecznika 4 plastry suszonych pomidorów sól, pieprz  Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy z obu stron. Słonecznik mielimy w malakserze. Pomidory siekamy drobno. Dodajemy do serka i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Wystudzoną cukinię smarujemy nadzieniem, zwijamy w roladki.   Następna, bardzo prosta opcja lunchboxa, do którego zapakowałam

Czerwona Porzeczka
Ciasto marchewkowe 222

średniowieczu stosowaną ją do wypieków. Ponieważ cukier był wówczas bardzo drogi, do słodzenia wypieków używano właśnie marchwi, w której zawartość cukru jest o wiele większa, niż w innych warzywach. Renesans ciasta marchewkowego nastąpił w połowie XX wieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle(...)szklanka drobno startej marchwi 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamony 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki kakao szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka miksujemy z olejem i cukrem. Masę

Jacob Tastes
Obiad w 20 minut ( makaron z sezonowymi dodatkami ) 185

lodówce, warto pokusić się o wykonanie takiego obiadu. Potrzebne są ulubione warzywa, makaron i wędzona kiełbasa. Zapewniam, że będzie dużo, syto i pysznie. Taki makaron wykonuję często z warzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. To wspaniałe, choć bardzo proste danie niejednej głodnej duszy uratuje dzień. Dziś proponuję Wam makaron z kiełbasą jałowcową, porem, papryką i pieczarkami(...)rurki, kolanka, łazanki - 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku W garnku zagotować wodę na makaron. Jak się zagotuje ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Następnie: kiełbasę pokroić w połtalarki,  por w talarki,  pieczarki

kawawszklance
Pyszna pieczarkowa na warzywach i śmietanie 153

Przepyszna jesienna zupka , warzywa jak najbardziej pasują akurat teraz kiedy za oknem pada , wieje i jest szarówka . Składniki : seler 100 g  pietruszka 100 g cebula 1 szt marchew 2 szt por 100 gr ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt Dodatkowo: ziemniaki 5 szt  pieczarki 400 g skrzydełka z kurczaka 3 szt  śmietana(...)wkładamy do naszego wywaru warzywnego. Gotujemy,  aż zmiękną . Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki , dodajemy do zupy kiedy już mamy ziemniaki miękkie. Dosalamy zupę i dodajemy odrobinę pieprzu mielonego białego do smaku. Zupa nam dochodzi ( pieczarki już po 15 minutach są dobre). Na końcu wywar z zupy łączymy ze śmietaną ( do słoiczka wlewam łyżką wywar , dodaje śmietanę , mocno

Różowa kuchnia
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 136

dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 g jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć(...)opłukać, przekroić na połówki. Na drugiej patelni rozgrzać trochę masła. Wrzucić kalarepę i rzodkiewki. Dusić na średnim ogniu ok. 4 minuty. Następnie wymieszać z jarmużem. Doprawić kolendrą, cząbrem, solą. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego. Filety panierować w mące, nadmiar strzepnąć. Krótko obsmażyć z dwóch stron na lekko złoty kolor. Ułożyć na warzywach. Piec 15-18 minut w zależności od grubości

Pełny talerz
Dressing musztardowo - cytrynowy do surówki z kapusty pekińskiej 126

taką uwagą, potem mam milion innych zajęć) słyszałam, że najlepiej korzystać właśnie ze świeżych produktów sezonowych, gdyż zawierają najwięcej wartości odżywczych . W sumie to logiczne i praktyczne - wiemy, że warzywo jest świeże, nie jechało nie wiadomo skąd i można je zakupić w rozsądnej cenie. W każdym razie ja kapustę pekińską bardzo lubię, mój Mąż nie. A że Jego na obiedzie(...)soku z cytryny  2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie:  Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą

Kuchnia po mojemu
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 283

garnka, dodajemy 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oleju arachidowego, 2 łyżki białego octu, 3 łyżki sosu sojowego, całość mieszamy, dodajemy 1/2 łyżeczki sosu piri piri i 2 szczypty imbiru mielonego, mieszamy, wstawiamy na ogień, często mieszamy, do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję.   Kurczak: Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego(...)gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron

Smakowity Blog Kulinarny
Brukselka z jajeczną muffinką :) 177

dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki(...)sałatką z brukselki  Przepis na dwie porcje: - 4 jaja - 1 żółta papryczka chilli - 1 czerwona  papryczka chilli - 4 plastry konserwowej papryki jalapeno - świeżo siekana pietruszka - pieprz świeżo mielony, sól ziołowa - ząbek czosnku  - kilka listków rukoli - 3 łyżki mleka Na sałatkę z brukselką: - 0,5kg świeżej brukselki - 2 ząbki czosnku - garść czarnuszki - sól, pieprz - drobne listki radicchio

Sajkofanka smaku
Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem. 99

Ciasto marchewkowe piekę najczęściej jesienią, może dlatego, że tak pięknie pachnie cynamonem i piernikiem. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo

Izabelawkuchni
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 185

Ile to razy jedliśmy pasztet, który po pierwsze - nie wiadomo z czego jest zrobiony, a po drugie - jest wysuszony na wiór. Aha, jeszcze jedno, jego konsystencja

Right Behind The Kitchen
Ogórki z chilli – zimowa przekąska 528

Ogórki z chilli -zimowa przekąska Uwielbiam , po prostu najzwyczajniej na świecie , kocham tą przekąskę . Zaczęłam od hymnu pochwalnego , bo naprawdę jeśli ktoś lubi pikantne przegryzki , dodatki

Ogrodnik w podróży
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe cheeseburgery na sałacie 183

Lubicie domowe cheeseburgery ? Ja niestety przepadam od czasu do czasu, jednak jak wiadomo nie należą one do dietetycznych przekąsek. Tym samym, postanowiłam je troszkę "odchudzić" i

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Leniwa Frittata 136

Każdy z nas ma czasem taki leniwy poranek,  jajecznica świetnie się wtedy spisuje jako śniadanie. Jednak ja szukałam czegoś więcej i tak powstała Frittata! Teraz

IzaGotuje
Zapiekany bolognese pod puree z batata i kalafiora 134

Dziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby  Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku  400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła(...)świeżą bazylię. Następnie dodajemy paprykę wędzoną i chilli i wszytko lekko doprawić. Podsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Gęsty sos przełożyć do formy do pieczenia. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać masło, wszytko zmiksować na gładkie puree, które przekładamy na sos pomidorowy.  Zapiekankę pieczemy przez 40 minut w 200 C. Dekorujemy świeżym koprem.  Smacznego

Niezły Młynek
DOMOWE BURGERY WOŁOWE 160

Pyszne bo domowe:) Tak uważam i zdania nie zmienie:)  Zapraszam :) SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: Burgery 500 g mięsa mielonego z wołowiny 1 cebula drobno posiekana 2 łyżki drobno posiekanej natki Sól i pieprz do smaku 1 jajko Dodatkowo 4 bułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli(...)minuty by ser się rozpuścił.  Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę.  Na mięso kładę warzywa. Posypuję rukolą oraz serem feta. Polewam ulubionym sosem

Gotowanie Patki
Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 135

zrobić zakupy w zaufanym warzywniaku. Pomysł podpatrzyłam w książce Nicole Just "La Veganista. Jedzmy szczęśliwie. Super food". Zmieniłam trochę składniki i proporcje.  Moi mięsożercy do gulaszu dostali mielone kotlety, ja zjadłam go z chlebem :) Gulasz ziemniaczany z marchewka i cydrem 1,2 kg ziemniaków (u mnie młode) 3 marchewki 2 czerwone papryki 2 cebule 5 łyżek oleju(...)łyżki oleju i podsmażamy mieszając przecier wymieszany z mąka przez ok 3 minuty. Dodajemy pozostały olej i wrzucamy cebulę. Smażymy ją mieszając ok 2 minuty po czym wrzucamy resztę warzyw. Chwilę podsmażamy a nastepnie wlewamy cydr i 700 ml wody. Zagotowujemy. Wsypujemy ok 3 łyżeczek soli, papryki, oregano i tymianek, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok 20 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
TURECKA SALATKA KISIR 121

terenach Turcji ma wielowiekową tradycję. Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, od świeżająca  i pyszna . Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chi li, soczyste pomidory, cieci orka , aromatyczn a oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta na but elce oliwy(...)puszka cieci orki gotowanej na parze Bonduelle 6 cebulek dymek ze szczypiorkiem 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki 1/4 pęczka posiekanej świeżej mięty 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielony kumin do smaku 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżozmielony pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy

Moja Książka Kucharska
Marchewkowe pancakes 168

tworząc przepis. Marchewka to temat przewodni kolejnej edycji Lubelskiego Kociołka . Lubelski Kociołek to tematyczna akcja stworzona przez grupę lubelskich blogerek kulinarnych. od czasu do czasu wybieramy wspólnie jeden produkt - warzywo, owoc, kasza itp i na bazie tego produktu przygotowujemy przepisy. Jednego dnia, na kilku blogach pojawia się przepis z użyciem wybranego artykułu. Zachęcam zatem do odwiedzenia blogów moich koleżanek, gdzie(...)marchewka ( o wadze około 200 g ) 250 ml napoju roślinnego lub mleka 2 jajka 150 g mąki 1 łyżka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Dodatkowo: olej kokosowy lub inny tłuszcz do smażenia  miód, syrop klonowy lub syrop z agawy orzechy Wykonanie: Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Plasterki marchewki umieścić w naczyniu blendera

kolorowotorcikowo
Pikantne pieczone marchewki 71

miała się u mnie zjawić koleżanka nie jedząca mięsa. Z przerażeniem pomyślałam, co ja zrobię do jedzenia. Czy Wy też reagujecie albo reagowaliście tak na wegetarian albo wegan, którzy mieli się zjawić u Was z wizytą? Ja przez czas jakiś tak, ale nie potrzebnie. Koleżance – pół Hindusce, pół Polce (i sobie również) przygotowałam na obiad marchewki. Na pikantnie(...)czasie obieramy marchew, płuczemy, osuszamy i przenosimy na blachę do pieczenia (ewentualnie można pokroić, jeżeli marchewki są duże). Polewamy olejem, posypujemy przyprawami oraz cukrem i mieszamy (tak aby warzywa były obtoczone w przyprawach). Pieczemy 20-25 minut aż wszystko będzie miękkie. Życzę Wam pikantny doznań

Szybko Tanio Smacznie
Curry z mlekiem kokosowym i kurczakiem 120

pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry  2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy

Niezły Młynek
Pulpety w sosie kurkowym 127

gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz do smaku, papryka słodka pół pęczka natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora(...)mnie ok. 30 ). Do większego garnka ( taki 2-3 l.)  wlewamy wodę, dodajemy stratą marchewkę , pietruszkę i pokrojonego drobno pora, liść i ziele, solimy Gotujemy na małym ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min. Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min. Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu. Przygotowujemy sos. Kurki płuczemy

W kuchennym oknie Ewy
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 140

była bardzo dobra - wiem, bo sama mu ją podjadałam ;) Schabowy, który jest przez niego bardzo rzadko jadany, również zyskał dobrą opinię, to samo ziemniaki. Wiem, że chwalony był też mielony z mizerią i sałatka z kurczakiem. Jednego jestem pewna - jedzenie było dobre, ale jego walory dodatkowo podbiło otoczenie... Cóż, jesteśmy tylko ludźmi, aż wzrokowcami ;) Restauracja Villa Bohema, Villa Bohema(...)głodnemu Mężowi go nie podbierałam, ale puree i kapusta naprawdę smaczne! Ja w tym czasie raczyłam się sandacza z czarnym ryżem (barwiony tuszem kałamarnicy) i sałatką ze świeżych warzyw. Sałatka nie była w standardzie w tym zestawie, ale przemiła Pani Kelnerka zaproponowała właśnie taką wymianę. Sandacz był przepyszny (nie wiem, czy to zasługa tego, że ostatnio mam dużą ochotę

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!

Proponowane wyszukiwania