mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:300/458)

Risotto – włoska robota 119

więcej, niż jakieś 20 minut – to jeszcze możecie przygotować je z dodatkami, o jakich tylko Wam się zamarzy. Może być z szafranem, owocami morza, grzybami czy też smażonymi warzywami. Najważniejsza jest konsystencja -danie ma być lekko papkowate i kremowe. Rozpływające się – zarówno na talerzu, jak i w ustach. Dziś mam dla Was risotto z boczniakami, w trakcie którego lekko zmieniłam(...)używam różnych win. Do tego konkretnego użyłam wermutu – nadał lekko słodkawego charakteru, który bardzo fajnie pasuje mi do boczniaków) 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100 g parmezanu Świeżo mielony sól/pieprz do smaku – używam gotowej mieszanki w młynku Szczypta startej gałki muszkatołowej Dodatkowo: 1 opakowanie boczniaków 1-2 łyżki masła 1 gałązka świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku

Kate's Kitchen
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 250

prostu nasza lodówka świeci przysłowiowymi pustkami.  Do takich właśnie ułatwiaczy należą produkty japońskiej marki OYAKATA oferującej zupy i dania z makaronem. W kilka minut na naszym stole będziemy mieli smaczny, aromatyczny i sycący gorący posiłek. Ramen to tradycyjna japońska zupa. Od jakiegoś czasu w naszym kraju rośnie zainteresowanie Japonią, jej kulturą, kuchnią i obyczajami. Nie tylko sushi podbiło serca(...)kości wieprzowych będzie bardzo mocny. Możemy  do niego także dodać drób lub owoce morza czy też ryby. Ramen wzbogacamy także marynowanymi jajkami i różnego  rodzaju warzywami . Znaczącym  elementem tego dania jest aromatyczna i słona esencja, którą umieszczamy na dnie miski. Oczywiście istnieje kilkanaście rodzajów ramenu, a wszystko jest  uzależnione od składników, które zawiera

Kulinarne przygody Gatity
Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 146

przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane Smacznego Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duży(...)oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę; podawajcie z ugotowanym ryżem

Zasmakuj Kuchni
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem 150

Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w piórka, zeszklić. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać wydrążony i pokrojony miąższ z pomidorów, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i dodać zioła, lekko posolić.  Dusić na małym(...)minut do zrumienienia. Nie należy trzymać za długo pomidorów w piekarniku bo się rozpadną. Jeśli chodzi o podanie to właściwie zjedliśmy je bez żadnych dodatków - jest w nich i warzywo, i skrobia, i białko więc nic więcej nie było potrzeba. Można posypać tartym parmezanem albo świeżą bazylią. Smacznego😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę sosu to można go zużyć jako dodatek

Ze smakiem bez glutenu
Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 141

przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) - ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak jak moim bliskim Wam również zasmakuje. A jakbyście mieli inne pomysły to różne modyfikacje mile widziane:) Smacznego:) Danie podałam z ryżem, choć z pewnością świetnie będzie pasować do niego także krótki makaron. Składniki: podwójna pierś(...)oleju przesmażyłam cebulkę wraz z czosnkiem, dodałam suszone pomidory; gdy składniki zmiękły dodałam pierś pokrojoną w średnią kostkę, pomidora i ogórki, przyprawiłam i smażyłam do miękkości mięsa i warzyw; po tym czasie dodałam śmietanę, w razie czego jeszcze przyprawcie do smaku, dolejcie wodę; podawajcie z ugotowanym ryżem

Zasmakuj Kuchni
Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu 119

czosnku 400 g wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem aby przeszło smakiem. Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki. Pomidory z puszki przelałam(...)warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:)  Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś czas sprawdzić czy warzywa się nie przypalają. Najwięcej czasu potrzebują ziemniaki. U nas wszystkie składniki były miękkie:) Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, warto każdą warstwę osobno doprawić

nietadieta
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami 211

małe kwaśne jabłka (np. antonówki) sok z ½ cytryny 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto:   250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta(...)nocy. Grzyby wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy czosnek, grzyby, smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Dodajemy odrobinę wody po ugotowaniu grzybów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 147

Falafele: 300 g suchej ciecierzycy 1 cebula 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku po pół łyżeczki: mielonej kolendry, cynamonu, kardamonu, chili i sody 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Dzień przed przygotowywaniem falafeli ciecierzycę należy zalać dużą ilością wody i odstawić na noc, aby napęczniała. Następnego dnia zmielić odcedzoną razem z cebulką. Dodać pozostałe(...)Tabbouleh: 1 główka sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona natka pietruszki 1/2 szklanki oliwy kmin rzymski sól pieprz  Natkę posiekać i posypać solą. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać, doprawić i polać oliwą. Sos jogurtowy: 1 szklanka kefiru/jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól pęczek liści mięty  Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą

Chocolate Muffin Blog
Hummus 156

Jedząc hummus pierwszy raz nie byliśmy do niego przekonani, dopiero za drugim razem zyskał nasze uznanie. Najbardziej smakuje nam z chlebem ale w wersji dietetycznej dobrze sprawdza się z warzywami (marchewka, ogórek) pociętymi na słupki Składniki: - 200 g suszonej ciecierzycy - 5 łyżek ziaren sezamu lub gotowa pasta tahini - 3 suszone pomidory - 3 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sok z połowy cytryny(...)tahini. Jeżeli ktoś takiej pasty nie ma można ją zrobić samemu Na suchą i nagrzaną patelnię wrzucamy sezam i go prażymy żeby lekko nam zbrązowiał. Potem studzimy sezam i mielimy go ręcznym blenderem dodając trochę oliwy. Powstałą pastę łączymy z masą z ciecierzycy i razem jeszcze miksujemy blenderem aby połączyć. Na końcu dodajemy jeszcze suszone pomidory i doprawiamy solą

Kuchenne Wariacje
Focaccia alla genovese z wędliną sojową z suszonymi śliwkami Polsoja 175

bogatym w białko i wapń, odpowiednikiem roślinnym. Wędlina charakteryzuje się wyrazistym smakiem schabu z suszonymi śliwkami. Doskonale komponuje się z produktami zbożowymi, szczególnie pełnoziarnistymi – bogatymi w błonnik oraz z warzywami. Wędliny sojowe dodawać można nie tylko do kanapek i sałatek na zimno, lecz także podgrzewać na patelni i zapiekać, Produkt nie zawiera cholesterolu ani konserwantów. Wędlina sojowa z suszonymi śliwkami(...)wkomponuj w nią podane wyżej składniki. Taka nadziana fociaccia jest bardzo sycąca i wystarczy nam na parę ładnych godzin! Można ją ze sobą zabrać do pracy, szkoły i będziemy mieli pewność, że nie jest to puste, ale pełne zdrowia i witalności śniadanie

Z Kuchni Do Kuchni
Czas na cukinie - mini zapiekanka 278

pobliskiego targu. Ciesze sie niezmiernie, ze taki targ jest niedaleko miejsca, w ktorym mieszkam. Przechodze przez niego codziennie w drodze do przedszkola i za kazdym razem podziwiam cudowne warzywa i owoce. Przewaznie kupuje cos, bo nie moge sie oprzec np slicznym, aromatycznym truskawkom. Teraz tez i cukini. Ale moze juz czas konczyc to "gadanie" o targu, a czas zabrac(...)przygotowalam to danie. Podgląd Mini zapiekanki z cukinia skladniki dla 4 osob: 300g cukini 2 jajka 100ml smietany 80g sera gorgonzola 2 lyzki posiekanych orzechow - dalam wloskie 2 lyzki mielonych migdalow tymianek sol, pieprz oliwa z oliwek maslo do wysmarowania foremek wykonanie: Cukinie myjemy i kroimy w polksiezyce. Na oliwie z oliwek podsmazamy je przez okolo 3 minuty razem

Przysmaki Karolki
Kotlety brokułowe i pyszne burgery z awokado 130

Brokułowe burgery powstały z pomysłu Kasi z bloga Bake&Taste . Nie była bym sobą gdybym trochę nie pokombinowała i czegoś nie pozmieniała, ale inspiracja była

Magiczne Życie Marty
Choucroute garnie 238

się rumiane. Dodajemy je (bez tłuszczu) do kapusty na ok. 30 minut przed końcem jej duszenia. Możemy albo „zakopać” je w kapuście, albo pozostawić na wierzchu i dodatkowo posypać mielonym pieprzem. Zimne ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie obsmażamy na rumiano na tłuszczu z wędlin (w razie potrzeby dodajemy więcej smalcu). Gotową kapustę podajemy na ciepło razem(...)10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-192 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-192 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Kapustę odciskamy, grubo kroimy i namaczamy... ...pozostałe warzywa drobno kroimy... ...wszystkie razem podsmażamy na smalcu... ...zalewamy winem, bulionem, przyprawiamy i dusimy Wędliny kroimy i obsmażamy na rumiano... ...po czym dodajemy do kapusty Ziemniaki przed podaniem obsmażamy Choucroute garnie

Kulinarna Pokusa
LEKKA SAŁATKA Z BURAKIEM I POMIDORKAMI 167

Lekka, zdrowa i kolorowa sałatka z warzywami , idealna na drugie śniadanie .Zarówno można ją zjeść w domu czy zabrać do pracy i szkoły.  Polecam i Smacznego :)  SKŁADNIKI dla 4 osób : Sałatka 1 burak 3 garście mix sałat 10 pomidorków koktajlowych Sól i pieprz do smaku Sos 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku(...)półmisek wykładam mix sałat. Następnie dodaję buraka. Pomidorki myję i kroję na połówki. Kładę na sałatę. Międzyczasie przygotowuję sos. Polewam przed samym podaniem. Całą sałatkę jeszcze dokładnie doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Gotowanie Patki
Falafel idealny by Jadłonomia 154

opłukać i zmielić w maszynce do mielenia razem z cebulą. Do zmielonej masy dać natki, sodę, sól i resztę przypraw, jeśli nie macie mielonych przypraw, możecie też zmielić je razem z ciecierzycą. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać 1 – 2 łyżki wody – masa jest dobra, kiedy ściśnięta w ręce łatwo przyjmuje(...)minuty z każdej strony. Następnie odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć je z tłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub humusem. Tym razem poszliśmy na łatwiznę i humus kupiliśmy. Nie jest on zły, ale z domowym na pewno smakowało by jeszcze lepiej, bo co domowy to domowy

Państwo Wojtczuk gotują
Makaron z kurczakiem i pomidorami 216

możecie zastąpić bezglutenowym, nawet ryżem lub kaszą - dowolność. Sprawdzą się też inne kształty makaronów, np. penne, kolanka, nawet spaghetti (tylko wtedy mięso lepiej pokroić na drobniejszą kostkę lub zastąpić mielonym, dodać cukinię i mamy nowe danie;). Składniki: 300 g makaronu świderki 1 mniejsza pierś z kurczaka sól, pieprz, lubczyk, bazylia, papryka słodka i ostra mały kubeczek śmietanki(...)Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę - dwie oliwy, podsmażamy cebulę wraz z suszonym pomidorem, gdy zmięknie cebulka wrzućcie świeżego pomidora, przyprawcie lekko lubczykiem. Dodajcie do warzyw na patelni mięso, smażcie do usmażenia mięsa, dodajcie śmietankę i makaron. Możecie też oddzielnie ułożyć makaron, który potem zalejecie mięsnym sosem - ja tak czasem robię. Podawajcie posypane parmezanem

Zasmakuj Kuchni
Sernik dyniowy 150

Posiadanie gotowego puree dyniowego skłoniło mnie do wypróbowania tego sernika. Miałam ochotę na jakiś jesienny wypiek i nie mogłam się mu oprzeć. Serniki piekę dość rzadko

Mania Wypiekania
Pulpety w potrawce ala leczo 149

Kiedy za oknem piękna pogoda szkoda czasu na stanie przy przysłowiowych "garach", w takie dni goszczą u mnie obiady jednogarnkowe lub takie, które można podać np

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśniki z meksykańskim farszem 360

W naszym domu najczęściej naleśniki goszczą w wersji na słodko, jednak i te z pikantnym farszem są lubiane. Tym razem skusiłam się przygotować

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa gulaszowa z pieczoną papryką 218

Rozgrzewająca, sycąca węgierska zupa gulaszowa z pieczoną papryką. Moja rodzinka ją uwielbia… Mam nadzieję, że Wam też będzie smakować   Składniki: 800 g chudej wołowiny

Oryginalny smak
Papryki z farszem mięsno-otrębowym 181

Tak to już jest , że czasem robimy coś podświadomie. Miałam w planie pierogi z wołowiną z zupy, albo krokiety. Wyjmując z lodówki przypomniałam sobie o papryce

Buniabaje w kuchni
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 129

warsztatów jedliśmy z pielmieniami, ale równie dobrze smakuje z makaronem. Więcej informacji o cynamonie znajdziecie w artykule Jak rozróżnić dobry i zły cynamon natomiast bardzo aromatyczny, pochodzący z Indii, mielony cynamon, który przyda się do świątecznych pierników i wielu innych ciast jest dostępny w sklepie internetowym Kuchnie Świata Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  - składniki 1 cały(...)szpondrem i włoszczyzną pieczemy przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. po czym wkładamy do garnka z wrzącą wodą (woda powinna całkowicie zakrywać mięso i warzywa). Gotujemy na bardzo wolnym ogniu około 3 godziny. Następnie wyjmujemy mięso. Do gotującego się wywaru dodajemy liście kapusty, śliwki, cynamon oraz zioła i sok z limonki i gotujemy jeszcze około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CAMEMBERT Z SOSEM MALINOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 230

patelni z nieprzywierającym dnem. Składniki na camembert z sosem malinowym: 125 sera camembert naturalnego 100 g świeżych lub mrożonych malin 5 g miodu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony opcjonalnie ocet balsamiczny (u mnie bez tego składnika) Patelnię lub grilla rozgrzać a następnie ułożyć w całości ser camembert. Ser podgrzewać lub grillować przez kilka minut do momentu(...)przypalił się. my solą i pieprzem. Ser polecam podawać ułożony na liściach wybranych sałat, rukoli, szpinaku itp. Całość polać przygotowanym sosem malinowym. Ewentualnie do zieleniny można dodać ulubione warzywa np. pomidora czy awokado, orzechy i nasiona, podsmażone chipsy boczku lub szynkę parmeńską dopasowując do swoich preferencji smakowych oraz makro. Ser camembert z sosem malinowym sprawdza się zarówno jako śniadanie, obiad

Ola la LCHF
Wtorek: Pieczone pierogi z pstrągiem 167

danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą – łupaczem i ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche(...)maślana lub węgorz. Do nadzienia dodaliśmy też trochę pomidorków koktajlowych. Efekt jest absolutnie wspaniały: rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Sprawdź też przepis na calzone z warzywami i chorizo – idealne do zagospodarowania resztek z lodówki. Składniki: Wędzony pstrąg 1 duży ziemniak Mała cebula czerwona 2 pomidory Natka pietruszki 2 łyżki masła Sól, pieprz Ciasto: 2 szklanki

Niedzielny kucharz
Zupa meksykańska 137

papryki puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 700 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku chilli świeżo mielony pieprz sól suszone zioła prowansalskie ok. 0,5 łyżeczki cukru   Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanym na patelni tłuszczu, doprawić chilli i pieprzem, tak aby było dość pikantne. Usmażone wrzucić do dużego garnka, przykryć pokrywką, odstawić (bez gazu). Cebulę posiekać(...)zalewy kukurydzę i fasolę. Wszystko zalać passatą pomidorową i odrobiną wody, doprawić solą, ziołami, cukrem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotować na niedużym ogniu, pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Gdyby było za mało płynu, można w trakcie gotowania dolać jeszcze trochę wody. Podawać na ciepło z pieczywem.  Uwaga: u nas ten obiad był przez dwa dni, pierwszego

Simply Food
Kremowy sernik muszkatołowy z malinowym sosem i Manhattan 184

pomyślał, że słynna Wall Street jest nowojorska tylko dlatego, że ktoś się z kimś kiedyś zamienił na muszkatołowe drzewka ;) Gałkę muszkatołową dodaje się do potraw wszelakich! Od mięsiw i warzyw po desery i wino. I taki delikatnie muszkatołowy, bardzo kremowy, oblany malinowym sosem deser, stawiam dzisiaj przed Wami. Sernik...wymagający odrobinę więcej czasu, niż te klasyczne, bo największą robotę robi(...)serowa: 500g twarogu 2 łyżki śmietanki kremówki 3 jajka 6 łyżek cukru 200ml mleka 2 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 1/3 cytryny 1/4 otartej gałki muszkatołowej/ 1/5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Sos malinowy: 200g mrożonych lub świeżych malin sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Herbatniki umieść w malakserze i zmiel na proszek

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Hummus Party. Menu na imprezę. 164

pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini   (zamiast orzeszków pinii mogą być pestki słonecznika) cząstki(...)upieczonego w skórce do miękkości, następnie obranego i pokrojonego na ćwiartki sok z 1 cytryny 2 łyżki pasty tahini 1 spory ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony szczypta soli szczypta mielonego kminu rzymskiego (można pominąć, ale dodaje fajnego smaczku) do dekoracji:  oliwa, pestki słonecznika lub orzeszki pinii Przygotowanie: W misie robota kuchennego umieść wszystkie składniki poza oliwą i pestkami

Chilli Czosnek i Oliwa
Maminkowe zapiekanki z mięsem lub bez, z warzywami i jajkiem 196

Kolejna odsłona Maminkowych zapiekanek. Tym razem w dwóch wersjach: dla tych, którzy lubią mięsko i dla tych, którzy za nim nie przepadają.     Składniki: -1/2 kg mięsa mielonego ( w wersji mięsnej) -5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach -2-4 kiszone ogórki -2 ugotowane w osolonej wodzie marchewki -6 jajek -cebula -szczypiorek -ząbek czosnku -czosnek niedźwiedzi -sól, pieprz, pieprz(...)solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodajemy szczyptę czosnku niedźwiedziego i dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Z mięsa formujemy placki. Plackami wykładamy dna i brzegi foremek. Uzupełniamy warzywami. W wersji bez mięsa warzywa wkładamy bezpośrednio do foremek. W wersji z mięsem na wierzch wykładamy całe, rozbite jajka. W wersji bez mięsa jajka roztrzepujemy i zalewamy nimi warzywa

Maminek kulinarny
Ciasto marchewkowe z jabłkiem 418

już w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów.  Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych(...)której zrezygnowałem, bo ciasto jest dość słodkie dla mnie i Haneczki.  Składniki: 250g marchwi 1-2 jabłka 300g mąki 350g cukru 120ml oleju 3 jajka 8 łyżek drobno mielonych migdałów 2 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu łyżeczka ekstraktu migdałowego szczypta soli Przygotowanie: Jabłka i marchew obieramy. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę, sól

Gotuj z Rumcajsem
Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado 162

patki chili - 2 łodygi selera naciowego                    - ½ łyżeczki mielonego kuminu - 100g brokuła                                           - ½ łyżeczki suszonej miety* - 1 mały ogórek gruntowy(...)pozostał aldente i intensywnie zielony - Awokado posiekać w kostkę (i natkę, jeśli jej używamy) - Do kaszy dodać przyprawy, sok z cytryny i odrobinę dobrej oliwy; wymieszać - Dodać pozostałe warzywa i odsączone rodzynki, ponownie wymieszać. Gotowe :) Tak wygląda sałatka po wymieszaniu- aż chce się jeść;) I radzę od razu wziąć większą miskę... zawsze robię ten sam błąd, i potem muszę myć

Wegańska kuchnia orientalna
Domowe burgery 265

zdrowej żywności postanowiłam fast food'a zamienić na slow food'a przygotowując pyszne domowej roboty burgery wraz z bułkami, których przepis znajdziecie tutaj: Pyszne pszenne bułeczki domowe Składniki - mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1 jajko - pieprz cytrynowy - zioła prowansalskie - zestaw do burgerów  lekue my burger/ garneczki.pl - pęczek świeżego szczypiorku - pomidor - ser żółty - rukola - cebula - sałata - sól W dużej(...)jest sprytne przemyślany, poszczególne elementy z jednej strony służą do modelowania mięsa z drugiej zaś pozwalają wykreować dziurkę, do której możemy włożyć dodatki: kawałek sera żółtego, suszone owoce lub warzywa. Po uformowaniu kotletów podsmażamy je na patelni na oleju, z każdej ze stron. Gotowe mięso wkładamy do bułki wraz z warzywami oraz serem żółtym, dla stabilności całość nabijamy na wykałaczkę

upichcona
czerwone placki z sokowirówki... 158

Składniki: 3 duże buraki czerwone, 2 sztuki marchew, 2 sztuki jabłka, 2 małe jajka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, 1 szklanka mąka pszenna, - ile potrzeba sok wyciśnięty, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana słodka, 1/2 łyżeczki soda oczyszczona na placki z użyciem buraka zainspirował mnie przepis u: http://majaskorupska.blogspot.com / moja innowacja przepisu jest taka(...)sodę i dobrze wymieszać pierwszy placek usmażyć na próbę, czy jest odpowiednia ilość mąki na gorącym oleju smażyć placki z obu stron placki są smaczne dla amatorów tak połączonych warzyw z jabłkiem i bardzo smakują ze śmietaną lub jogurtem .......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos pomidorowy z papryką i cukinią 125

Kocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy(...)łyżeczki oregano 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki bazylii lub świeże liście 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 10 łyżek cukru 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 3 łyżeczki soli 120 ml octu Po zioła zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl Po pięknie wykonane nakładki na słoiki wysyłam Was jak zawsze na stronę Pani Karoliny

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania