łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia - 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso - 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka ziaren pieprzu 1. Na patelni topimy słoninę, skwarki wyławiamy na talerzyk, a na powstałym tłuszczu(...)następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy
Apetyczna babeczkalubię takie swojskie jadło :D Bardzo proste, jednogarnkowe danie, tzw. Eintopf, które smakuje wybornie przy minimalnym nakładzie pracy. Soczyste i mięciutkie mięso, w tym wypadku szynka, i kilka prostych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka, cebula, kapusta i czosnek. Gulasz przyprawiłam tymiankiem i wędzoną papryką (do kupienia w każdym większym markecie na dziale z przyprawami), tak jak moje jesienne Leczo(...)około 1/3 główki małej białej kapusty (250-300 g) 5 średnich ziemniaków 0,6 l wody 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 2 świeżego 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 3/4 łyżeczki wędzonej papryki sól i pieprz WYKONANIE: W brytfannie lub dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim pokrojoną w ćwierć-plasterki cebulę. Po kilku minutach dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonybiałej kiełbasy 300 g boczku wędzonego surowego 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego 5 ziarenek owoców jałowca 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka pieprzu mielonego białego 1 łyżka octu 1 szklanka śmietanki 12% 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie(...)naczynie tak, żeby zakwas miał dostęp do powietrza (na słoiku wystarczy położyć nakrętkę, na misce – większy talerz itp.). Odstawiamy do ukiszenia w ciepłe miejsce na ok. 3 dni. Przygotowanie: Warzywa na wywar warzywny najpierw będziemy dusić na maśle i 1.5 szklanki wody, najlepiej na głębokiej patelni. Warzywa myjemy i kroimy w kawałki. Dusimy do momentu aż warzywa staną się miękkie
ClauditteMissCookingrozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam polędwicy) · ½ cebuli drobno posiekanej · przyprawa do hamburgerów(...)soku z cytryny · sól, pieprz Przygotowanie: Wołowinę mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które będą dodatkiem do naszych burgerów. Do przyprawionych burgerów dodać drobno posiekana cebulę i wymieszać wszystko dokładnie. Uformować 4 kotlety. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty z każdej
Mania GotowaniaPyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)garście ruccoli - polecam nadaje super smak (ale można pominąć) - por, kawałek ok.10cm - pęczek natki pietruszki - 0,5l bulionu (może być warzywny lub z kostki) - sól i świeżo mielony pieprz - 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół na pół) Dodatkowo: - prażone płatki migdałów (na suchej patelni) - po 3-4 krewetki grillowane na porcję W garnku rozgrzać
Smaczne ZdroweCukinia pod migdałowym beszamelem to idealny pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Migdałowy sos beszamelowy wymyśliłam oczywiście przez tzw. przypadek. I zdecydowanie przypadł mi do gustu
Smakuje zdrowoDzisiaj mam dla Was kolejną propozycję na faszerowaną cukinię. Tym razem podstawą farszu jest mięso, kasza jaglana i pomidory. Zioła nadają mu fajnego zapachu i smaku
Smak mojego domuNowalijki już obrodziły, więc nadszedł czas zbiorów ;) Świeża rzodkiewka, cebulka, szczypiorek... cóż może być lepszego do takich warzywek? Oczywiście serek biały! Miseczka i łyżeczka...a
Lawendowe NieboDodając przepis w sieci trzeba zawsze zmierzyć się z szeregiem anonimów, którzy chcą udowodnić, jak bardzo mylimy się dodając swoje przepisy. Dlatego już w tytule zaznaczam
Pasja Smakuprzepis od Żydów, stary, sprawdzony, smakujący szczęściem. Dla mnie to jedyna i słuszna wersja. Żadne tam lejące się paćki. Dobry hummus i kawałek dobrej pity lub trochę warzyw i świat jest piękniejszy. W każdym hummusie, bez względu na pochodzenie, ważna jest ciecierzyca, co więcej – rozgotowana ciecierzyca. Gotujcie ciecierzycę do hummusu, można robić to na ciecierzycy z puszki(...)jasną. Przed wami hummus idealny, w wersji jedynej i słusznej, czyli mojej hehe. Potrzebujemy: na sos 1 główka czosnku ¾ szklanki soku z cytryny ½ łyżeczki soli 230g pasty tahini ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego Obieramy ząbki czosnku i miksujemy je razem z sokiem z cytryny i solą. Wyjdzie gęsty sos. Odstawiamy sos na 15 minut, to zapobiegnie fermentowaniu czosnku
ladykitchenkiełków roślin strączkowych szczypiorek Przyprawy: sól pieprz czosnek oliwa z oliwek wędzona czerwona papryka kmin rzymski kolendra mielona tymianek Ponadto: 2 łyżeczki czarnego sezamu. Wykonanie: 1. Ziemniak myjemy i osuszamy. Kroimy w plastry ok. 2 mm grubości.Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy oliwę(...)mleko i mieszamy. Dodajemy sól oraz pieprz. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. dodajemy do masy jajecznej. 3. Na dnie naczynia żaroodpornego lub innej formy wykładamy warzywa. Posypujemy całość pozostałymi przyprawami (tymiankiem, papryką, czosnkiem, kolendrą i kuminem). Świeżą kolendrę wykładamy na warzywa. Kruszymy twarożek rozkładając go w miarę równomiernie. Całość zalewamy jajkami z serem. 4. Pomidorki
vaniliowoczekoladowasuszone pomidory w zalewie olejowej Dagoma 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów 40 g startego drobno parmezanu 4 listki świeżej bazylii Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Szczypta ziół włoskich do smaku Sposób wykonania: Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej. Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy(...)twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę chili, smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na talerze, przykrywamy warzywami, dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu. Smacznego
Wanilia i Kardamonkości i skóry (albo gotowego mięsa mielonego z indyka) 1 duża cebula 3 łyżki kaszy manny 2 jajka sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 0,5 łyżeczki nasion kolendry (utrzeć w moździerzu) szczypta tymianku szczypta majeranku odrobina wody mąka do obtoczenia olej do smażenia sos: 500ml przecieru pomidorowego 1 cebula(...)mące, obsmażyć na złoto z każdej strony. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, talarki marchwi i posiekany czosnek. Pulpety ułożyć w głębokim garnku, dodać zeszklone warzywa, zalać przecierem pomidorowym i pół szklanki wody, zagotować. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, pod koniec gotowania posolić i doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na sypko
Obiad gotowyzimowe wieczory przypomni smaki lata, ale będzie też współgrał z zimową atmosferą świąt. :) Gdy nadchodzi schyłek lata zaczynam myśleć o zapasach na zimę, chętnie zmieściłabym w słoikach wszystkie warzywa i owoce, ale chyba zabraknie mi na to czasu. W kolekcji domowych przetworów jest już dżem truskawkowy z wanilią oraz dżem wiśniowy z kardamonem , a teraz dołącza do nich kolejna pyszność(...)dodać i do Waszej spiżarki - polecam! :) Dżem brzoskwiniowy : 4 kg brzoskwiń (u mnie działkowe, od Mamusi <3) 500 g cukru (lub więcej jeśli wolicie słodsze przetwory) 1 łyżeczka mielonego imbiru 3-4 łyżeczki mielonego cynamonu 10 goździków 2 łyżki cukru waniliowego sok z połowy cytryny (lub więcej jeśli owoce są bardzo słodkie) 1 opakowanie cukru żelującego
Cooking MonsterWłoska kapusta z pieczarkami – szybka przystawka Czasami już nie wiadomo co podać do obiadu . Warzywa na parze wieją nudą , surówki odstraszają dzieci , a słoikowe marynaty wychodzą bokiem " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> W taki właśnie dzień , z tego co miałam pod ręka , wyszła fajna ciepła przystawka . Kapucha włoska jest pyszna , a duszona , smakuje nie mniej(...)mała kapusta włoska lub 1/2 średniej główki 8-9 pieczarek średniej wielkości 1 łyżka masła kilka kropli oleju rzepakowego ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego sól do smaku Pieczarki kroimy na plastry . Kapustę siekamy drobno . Na rozgrzanej patelni o głębokich brzegach wkrapiamy odrobinę oleju i wrzucamy wyciśnięty praską czosnek , króciutko rumienimy ( naprawdę , dosłownie sekundkę
Ogrodnik w podróży