mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:288/458)

Faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone 131

Faszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie

O kuchni z uczuciem
Cukinia faszerowana a'la sushi 132

Cukinia faszerowana a'la sushi jest idealnym daniem na przyjęcia.  Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika. Podana z

Smak mojego domu
Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku 122

Ziemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą 125

Z pewnością wielu z nas lubi bruschette ... U nas w domu świetnie sprawdza na kolację. Tak naprawdę jest mnóstwo kompozycji smakowych. Dzisiaj będzie dość klasycznie bo

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 581

Kurczę, ale to dobre! To jest tak dobre, że moja znajomość języka ojczystego jest zbyt uboga, by wyrazić czy opisać ten niebiański smak. Zawsze serwuję falafel

Restauracyjka Literacka
Pieczone ziemniaki 133

delikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny. Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo. I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z: cukinią, marchewką i bakłażanami, cukinią, cebulą i papryką, na pikantnie z kawałkami chili, kardamonem i cebulą(...)sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma

Zasmakuj Kuchni
Szarpana wołowina do tortilli, hamburgerów i na kanapki 280

kuminu rzymskiego - łyżka papryki czerwonej wędzonej mielonej - łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - łyżeczka mielonego cynamonu - łyżeczka mielonej łagodnej i ostrej papryki - łyżka majeranku lub oregano - łyżka mielonego grubo czarnego pieprzu Mięso oczyścić ze zbędnego nadmiaru tłuszczu, o ile jest takowy. Umyć, można podzielić na trzy części i natrzeć solą. Przyprawy jeżeli są w ziarnkach zmielić(...)Piecz  około 5 godzin, nie krócej.  Można mięso w między czasie odwracać. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia. I to tyle. Podawaj w hamburgerze, albo na tortilli , z warzywami , na kanapce lub z ryżem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Wege fasolka po bretońsku 140

fasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, chili do smaku, sól i pieprz do smaku, kostka warzywna pół szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, cebula czerwona lub biała 1 szt, mąka pszenna(...)pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy

kulinarne odsłony pati
Chili con carne 93

taka możliwość w formie papryczek odrobina cukru (opcjonalnie) Cebule pokroić w małą kosteczkę i smażyć przez 2 minuty na patelni po czym wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, które cały czas należy rozdrabniać. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wlać pomidory i około 100 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną(...)potrawa otrzymała pożądany przez nas smak. Jeśli komuś przeszkadza gorzkawy posmak spowodowany przecierem i papryką można opcjonalnie dodać odrobinę cukru. Ja doprawiłam danie dość mocno. Mięso i warzywa naprawdę bardzo przyprawy, a ja lubię od czasu do czasu zjeść coś ostrego:) Danie idealnie komponuje się z ryżem (użyłam ryżu basmati

Karola gotuje
Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 139

zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Włożyć do garnka z oliwą i dusić prze z 15 minut. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze(...)makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez  około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki z farszem mielonym 96

czosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub wołowe) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów przyprawa: sól, pieprz, oregano, szczypta kminku, bazylia, czerwona papryka(...)czym równomiernie rozsmarowuje na patelni.  Farsz mięsny: mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą i pieprzem.  Naleśniki wypełniamy mięsnym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok. 30 minut

Kubki smaku
Bez mięsa na obiad, czyli bakłażan w pomidorach. 275

cudowny okres obfitości w warzywa i owoce sezonowe. I trzeba go wykorzystać do cna. Ja na przykład zajadam się teraz pomidorami - do śniadania, obiadu i kolacji ;) Jest to też doskonała pora na przygotowanie dania, które teraz opiszę. Bakłażany są świeże, w dobrej cenie, pełne smaku. Inspiracja moja wygrzebana dawno temu gdzieś w Sieci. Wykonanie natomiast mojej Mamusi, która(...)najmniej raz w tygodniu ;) Składniki: 1 mały bakłażan  2 łyżki oliwy extra vergine 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 świeże pomidory sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki) Przygotowanie: Bakłażana kroimy w plastry o grubości

Kuchnia po mojemu
Grillowane żeberka w kiwi marynowane z cykorią i szparagami 112

żeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku(...)się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor. W tym czasie zaczynamy grillować warzywa. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Tak przygotowane szparagi  tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki

Moniki Smakołyki
Kurczak z selerem w tempurze i surówką marchewkową 182

Seler naciowy to jedno z moich ulubionych warzyw (zresztą, którego ja nie lubię ;) ?). Nigdy nie wiedziałam, co zrobić z tymi środkowymi młodymi listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie(...)zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki na aromatyczne kotleciki z piersi kurczaka : pierś kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy: kozieradka (uwielbiam ten smak!), suszony czosnek, ostra papryka, słodka papryka, grubo mielony kolorowy pieprz, sól, suszone pręciki jakichś kwiatów (nie mam pojęcia, co to jest; dostałam od Koleżanki, która przywiozła to z Tunezji; na pewno nie jest to szafran, choć podobnie

Weekendy w domu i ogrodzie
Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem grillowanej papryki i cukini 141

cukinia 1 papryka czerwona 50 g masła 2-3 ząbki czosnku natka pietruszki – 2 cm 1/2 łyżeczka soli oliwa z oliwek świeży rozmaryn świeżo mielony pieprz (grubo mielony) plus pieprz syczuański sól łódeczki ziemniaczane – najlepiej ze świeżych ziemniaków mytych, w najgorszym wypadku gotowe mrożone Wykonanie: Polędwicę wyjąć z lodówki około 30 minut przed przygotowaniem (mięso(...)patelni, zostawiamy, żeby odpoczął. Zrumienione ziemniaki polewamy odrobiną oliwy z oliwek, solimy, posypujemy świeżym rozmarynem, mieszamy i wkładamy jeszcze na 3-4 minuty do piekarnika. Na talerz wykładamy warzywa i ziemniaki. Mięso, jeśli używaliśmy nitki, uwalniamy z niej i wykładamy na talerz. Masło kroimy na 2 krążki i kładziemy na steki. Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Glazurowana

Pociąg Do Kuchni
Potrawka z kurczaka i chorizo z wolnowara 173

Składniki: 500g udek z kurczaka wyfiletowanych 200g chorizo (użyłam pikantnego) 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych (400ml) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 0,5 łyżeczki słodkiej, ostrej i wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 0,5 łyżeczki ziół(...)mniejsze kawałki i wrzucić do wolnowara.  Chorizo pokroić na półplasterki grubości około 0,5cm i dodać do kurczaka. Paprykę umyć i pokroić w paski i wrzucić do wolnowara. Warzywa i mięso zalać pomidorami, dodać przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, paprykę słodką, ostrą i wędzoną oraz sól i pieprz oraz zioła: tymianek, bazylię, oregano i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć

Codzienne Gotowanie
Ognista słodycz z grilla na lazurowym wybrzeżu 225

Czas przygotowania: 30 min Składniki: – ananas – brzoskwinie – gruszki – rukola – ser pleśniowy lazur – orzechy włoskie – przyprawa Grill ognisty Galeo Sos

Podwójnaporcja
Naleśniki buraczano-makowe z kiełkami, fetą i pomidorami 125

Kolejna odsłona naszych ulubionych, różowych naleśników. Tym razem nadziane pysznymi, soczystymi pomidorami, słonym serem i super zdrowymi kiełkami. Danie świetnie nadaje się do spakowania w lunchbox

Mienta blog
„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 159

ziemnych -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego Karmelizowane orzechy - ½ szkl. orzechów włoskich - 1/3 szkl. cukru kokosowego -2-3 łyżki wody -2 łyżki soku z cytryny BROWNIE Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Masa jest gęsta ale jeśli jest(...)ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem na 3 minuty i dokładnie odsączyć. Do blendera (rozdrabniacza) wsypać orzechy i nieco je zmielić na drobniejsze kawałki. Dodać daktyle i olej i znów mielić do uzyskania lepiącej się masy, z której można uformować pralinki. Kuleczki wstawić do lodówki na kilka godzin. Brownie po ostudzeniu wyjąć z formy odcinając je nożem od brzegów tortownicy. Praliny przylepić

Candy Pandas
Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 145

liczę na objawienie) Składniki (na dwie porcje): - arkusz gotowego ciasta francuskiego - papryka czerwona - dwie średnie cebule - 4 duże pieczarki - 3 ząbki czosnku - puszka krojonych pomidorów - mały bakłażan - 300 g mielonej łopatki - 150 g ulubionego żółtego sera - 2 jajka - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra, bazylia suszona,cukier - oliwa do smażenia Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Wrzucamy na rozgrzana(...)woda odparuje, a bakłażan będzie miękki. W tym czasie na osobnej patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy mięso na lekko złoty kolor. Solimy, dodajemy do smażących się obok warzyw.  Gdy wszystkie składniki są już na jednaj patelni, dodajemy pomidory z puszki, 1,5 łyżeczki papryki wędzonej, 2/3 łyżeczki ostrej papryki, płaską łyżkę cukru, bazylię i pieprz do smaku

Cook&Love
ZIOŁOWY SEREK Z AWOKADO 162

DZIEŃ DOBRY ! Wielkimi krokami zbliża się wiosna i czekam z utęsknieniem na sezonowe warzywa i owoce ! 🌼 Na razie korzystam z tego co jest dostępne oraz domowego parapetowego ogródka z ziołami :) W sklepach jest szeroka oferta przeróżnych past i smarowideł do chleba ,ale niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia . Dlatego opcja zrobienia czegoś domowego wydaje się najlepsza , a wcale(...)półtłusty , a dla osób z nietolerancją laktozy - bez laktozy ) kilka plasterków awokado  garść szczypiorku/bazylii/pietruszki/koperku ( w zależności czym dysponujemy ) 2 łyżki jogurtu Greckiego 1 łyżeczka czubrycy  1/2 łyżeczki mielonego czosnku  1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz   PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę , podajemy ze świeżym pieczywem , a do smaku możemy posypać odrobiną aromatycznej

Marcepanowa kuchnia
Młoda kapusta duszona na maśle 153

także gotowanej w całości lub uduszonej z koperkiem. Taka prozaiczna kapusta, jedno z najbardziej pospolitych (zdawałoby się) warzyw, a potrafią z niej powstać tak smaczne potrawy. Sezon na młode warzywa uważam za zdecydowanie zbyt krótki. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek koperku mała cebula mały pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 50 g masła sól i pieprz(...)niewielkim ogniu zeszklić. Dołożyć kapustę i marchewkę. Mieszając co jakiś czas udusić na niewielkim ogniu. Po koniec dodać posiekany szczypiorek i koperek, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Tę kapustę należy dusić na niezbyt dużym ogniu ze względu na masło. Nadaje ono pysznego smaku i zapachu kapuście, ale łatwo je przypalić. Uwierzcie mi jednak, że młoda kapusta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Falafele z kaszy jaglanej 96

dzieła! Składniki: 200 gram suchej kaszy jaglanej, wymoczonej przez noc w wodzie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry garść ugotowanej ciecierzycy lub z puszki olej do smażenia Wymoczoną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki(...)cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl/ Serdecznie

Mango Papaja
Lahmacun - turecka pizza 170

Zapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko .  Składniki :  Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)suszonej natki pietruszki 3 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu

Codzienne Gotowanie
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 158

tyle. Nie mam ochoty iść specjalnie tylko po mąkę… przeszukuję szafkę dalej i trafiam na płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać(...)każdym razie – upieczcie drożdżówki ze świeżymi sezonowymi owocami, bo za chwilę ich nie będzie! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.    /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

bistro mama
Meksykańska zupa z wołowiną, serem i nachosami 224

Zupa ugotowana specjalnie dla mojego mężczyzny (zresztą jak każde inne danie ale to jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki

Mango Papaja
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 161

języku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający(...)łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego na drobno świeżego imbiru 50 g  mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona papryczka chili (pokruszona) 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki soku

Kuchnia Prezydentowej
Ghiveci - rumuński gulasz warzywny 160

Gratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam(...)wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy

Kuchenna Kontrrewolucya
Guacamole 151

Guacamole to wspaniały dodatek nie tylko do chrupiących kukurydzianych tortilla chips, ale również świetny dodatek do warzyw z grilla (zwłaszcza grillowanych ziemniaczków) lub idealna pasta do kanapek.  Przepisów na guacamole jest cała masa, każdy meksykański dom ma swoją własną recepturę. Dziś pokażę Wam swoją wersję, w której czerwoną cebulę zastąpiłam młodą dymką i dodałam pomidora. Guacamole sprawdziło się zarówno(...)Składniki: 1 awokado, 1/2 pęczka świeżej kolendry, 1/2 pęczka świeżej dymki (może też być zwykły szczypior), 1/2 pomidora, 1/2 łyżeczki chili (może być też 1 świeża papryczka), 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki oliwy, sok z połówki limonki, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Awokado przekroić wzdłuż na pół i wyciągnąć pestkę. Przy użyciu łyżki stołowej wydłubać miąższ. Przy

Pełna Lodówka
Gęsta zupa z kurczakiem i chorizo 181

ugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 młoda cukinia 1 niewielka czerwona papryka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2-3 łyżki sosu worcestershire Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka(...)wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire

Czerwień i błękit
Sambousa - czyli pierogi po saudyjsku 240

Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od.....  pomysłowości kucharza.  Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny, a tym samym może stanowić(...)soli 6 łyżeczek oleju roślinnego lub 3 łyżki masła 3/4 szklanki wody (lub więcej w razie potrzeby)   *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g mielonej wołowiny 1,5 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 lub 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 1 pęczek drobno pokrojonego grubego szczypiorku (najlepiej sprawdza się z cebuli dymka)   1 szklanka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krem z dyni z dodatkiem cydru 130

pieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni  700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię(...)Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania