DZIEŃ DOBRY ! Wielkimi krokami zbliża się wiosna i czekam z utęsknieniem na sezonowe warzywa i owoce ! 🌼 Na razie korzystam z tego co jest dostępne oraz domowego parapetowego ogródka z ziołami :) W sklepach jest szeroka oferta przeróżnych past i smarowideł do chleba ,ale niestety ich skład pozostawia wiele do życzenia . Dlatego opcja zrobienia czegoś domowego wydaje się najlepsza , a wcale(...)półtłusty , a dla osób z nietolerancją laktozy - bez laktozy ) kilka plasterków awokado garść szczypiorku/bazylii/pietruszki/koperku ( w zależności czym dysponujemy ) 2 łyżki jogurtu Greckiego 1 łyżeczka czubrycy 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1 łyżeczka soli świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE : Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę , podajemy ze świeżym pieczywem , a do smaku możemy posypać odrobiną aromatycznej
Marcepanowa kuchniatakże gotowanej w całości lub uduszonej z koperkiem. Taka prozaiczna kapusta, jedno z najbardziej pospolitych (zdawałoby się) warzyw, a potrafią z niej powstać tak smaczne potrawy. Sezon na młode warzywa uważam za zdecydowanie zbyt krótki. Składniki: mała główka młodej kapusty pęczek koperku mała cebula mały pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 50 g masła sól i pieprz(...)niewielkim ogniu zeszklić. Dołożyć kapustę i marchewkę. Mieszając co jakiś czas udusić na niewielkim ogniu. Po koniec dodać posiekany szczypiorek i koperek, przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Tę kapustę należy dusić na niezbyt dużym ogniu ze względu na masło. Nadaje ono pysznego smaku i zapachu kapuście, ale łatwo je przypalić. Uwierzcie mi jednak, że młoda kapusta
Codzienna kuchnia niecodziennadzieła! Składniki: 200 gram suchej kaszy jaglanej, wymoczonej przez noc w wodzie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry garść ugotowanej ciecierzycy lub z puszki olej do smażenia Wymoczoną kaszę jaglaną miksujemy z pozostałymi składnikami do momentu aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie z powstałej masy formujemy kulki(...)cierpliwość). Falafele smażymy po 1 minucie z każdej strony następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy od razu lub po przestudzeniu. Można je podać z pitą i warzywami, w formie sałatki jak tutaj lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym, pomidorowym lub maczając falafele w hummusie. Smacznego, Klaudia. Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym http://sklepagnex.pl/ Serdecznie
Mango PapajaZapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko . Składniki : Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)suszonej natki pietruszki 3 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry czerwona papryka sok z cytryny 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1 spory pomidor 300g mielonej jagnięciny (można zastąpić wołowiną) 4 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu kajeńskiego sól, pieprz Sos Czosnkowy : 200ml jogurtu
Codzienne Gotowanietyle. Nie mam ochoty iść specjalnie tylko po mąkę… przeszukuję szafkę dalej i trafiam na płatki jaglane, które dodaję do domowej granoli. Ha! No to mąkę już mam! Mielę te płatki w blenderze i wychodzi mi całkiem fajna mąka…. Tylko jeszcze dodatkowy stres – czy ciasto drożdżowe z dodatkiem tej mąki wyrośnie jak należy i będzie później smakować? Opłacało się czekać(...)każdym razie – upieczcie drożdżówki ze świeżymi sezonowymi owocami, bo za chwilę ich nie będzie! Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
bistro mamaZupa ugotowana specjalnie dla mojego mężczyzny (zresztą jak każde inne danie ale to jakoś szczególnie z myślą o nim), gdyż wiem jak lubi właśnie te składniki
Mango Papajajęzyku tureckim oznacza powolne pieczenie, duszenie. Korma może być lekko pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający(...)łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka maku 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego na drobno świeżego imbiru 50 g mielonych migdałów 1 cebula, pokrojona w niedużą kostkę 2 łyżki ghee (sklarowanego masła) 2 łyżki garam masala 1 suszona papryczka chili (pokruszona) 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 2 łyżki soku
Kuchnia PrezydentowejGratka dla wegetarian, choć w moim wypadku, to raczej dla zupełnie zwyczajnych miłośników warzyw. Chyba zakochałam się w kuchni rumuńskiej. To dopiero drugie znalezione przeze mnie danie, a już wiem, że na pewno nie będzie ostatnim. Pomidory, papryka, kukurydza i czosnek, a to wszystko okraszone sokiem z cytryny. Dla mnie mogłoby nie istnieć nic innego. ^_^ Aż żałuję, że odkryłam(...)wielkości ziemniaki 2 nieduże marchwie 2 duże pomidory 2 małe lub 1 duża czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 1 łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku sok z połowy małej cytryny oliwa do smażenia Marchew kroimy w dość cienkie plasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy
Kuchenna Kontrrewolucyaugotowanej) 2/3 puszki kukurydzy 1 duża czerwona cebula 1 młoda cukinia 1 niewielka czerwona papryka 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku posiekana natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 2-3 łyżki sosu worcestershire Filet umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka(...)wywaru. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Cukinię ze skórą pokroić w niewielką kosteczkę i również dodać do wywaru. Gotować aż mięso, warzywa i kasza zupełnie zmiękną. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz słodką paprykę i kminek. Po kilku minutach dodać koncentrat pomidorowy, a następnie przyprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire
Czerwień i błękitArabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce. Jest to odpowiednik naszych pierogów, ale smażonych na głębokim oleju i nadziewanych mięsem z warzywami, samymi warzywami lub serem. Wariantów nadzienia jest bardzo dużo i w dużej mierze zależą one od..... pomysłowości kucharza. Zazwyczaj farsz jest bardzo mocno doprawiony i aromatyczny, a tym samym może stanowić(...)soli 6 łyżeczek oleju roślinnego lub 3 łyżki masła 3/4 szklanki wody (lub więcej w razie potrzeby) *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g mielonej wołowiny 1,5 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 lub 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 1 pęczek drobno pokrojonego grubego szczypiorku (najlepiej sprawdza się z cebuli dymka) 1 szklanka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczoną dynię), aromatyczna i rozgrzewająca, w pięknym, poprawiającym humor kolorze. 700 g pieczonej dyni 700 ml bulionu 300 ml cydru 1 suszona papryczka chili peperonci (lub papryka ostra mielona) 2 ząbki czosnku ok 1 cm świeżego imbiru starty na drobnych oczkach czubata łyżeczka galki muszkatołowej pół łyżeczki cynamonu łyżka kurkumy/curry sól i pieprz do smaku Pieczoną dynię(...)Lubicie zupy kremy? Z czego najczęściej je przyrządzacie? Przepis dodaję do akcji: Dynia na słodko i słono orazRozgrzewające wege dania. A ponieważ dynia to moje ulubione jesienne warzywo, to dodaję przepis do akcji Smaczna Jesień
Zawsze głodna!technikami, dając zróżnicowaną fakturę składników i dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach(...)kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,Liść laurowy,Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej
SzczyptaSmaQogórki kiszone , konserwowe ) 1 słoik selera konserwowego 200 g żółtego sera twardego mały pęczek rzodkiewek Sos: słoiczek sosu czosnkowego 1 ząbek czosnku śmietana gęsta szczypta soli pieprz ¼ łyżeczki imbiru mielonego Wykonanie: Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam(...)proporcje: 2 części sosu i 1 część śmietany. Ale to sprawa indywidualna. Trzeba próbować. Mieszając, próbowałam jak smakuje, żeby dobrze przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Do miski przełożyłam wszystkie warzywa i dobrze wymieszałam. Sałatka gotowa. Podałam na stół. Sos podałam osobno, w sosjerce. Sałatka wyborna. Może być podana jako osobne danie na przystawkę lub przekąskę. Przekonajcie się, życzę SMACZNEGO! Krys
Kuchnia u Krysiśrednicy ok 26 cm: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 700 g obranej marchewki, 300 g obranego batata, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 ml wody, świeżo mielone papryczki chili do smaku, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, sól do smaku (ok. 1 łyżeczka), ½ łyżeczki przyprawy garam masala(...)kroimy na plasterki. Przekładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem. W między czasie dodajemy cukier, pieprz, chili i sól, gotujemy na al dente. Ugotowane, warzywa z powstałym wywarem i garam masala, dokładnie miksujemy. W rondelku zagotowujemy śmietankę, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy trzepaczką, do jej całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę przelewamy do zmiksowanych (najlepiej gorących) warzyw, całość
Moniki Smakołykiskładników dostępnych w tamtych czasach. Składniki: - groch - seler - pietruszka - grzyby suszone - pieprz ziołowy Wykonanie: Groch moczymy kilka godzin. Pietruszkę, seler i grzyby gotujemy w wodzie. Kiedy się ugotują, warzywa wyciągamy. Dodajemy wypłukany groch i gotujemy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Carpaccio z pieczonego buraka z sosem jałbkowym Niby jakieś carpaccio, ale składniki tradycyjne. Według wierzeń jabłka i buraki(...)Jabłka też obieramy, ale trzemy na drobnej tarce. Jabłka mieszamy z olejem, a buraki kroimy na cienkie plasterki. Ja podałem jak widać na talerzu po lewej, ale może będziecie mieli lepsze pomysły. Szczodraki ze śliwkami suszonymi Kiedyś to święto nazywane było Szczodre Gody. Na pamiątkę tego, w niektórych częściach kraju jada się małe bułeczki zwane szczodrakami. Zazwyczaj są drożdżowe
Kryzysowa Książka Kucharska