mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:281/458)

JAJKA FASZEROWANE AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 1212

czerwonej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1 ząbek czosnku 100 g majonezu 1 łyżka (ok 5 g) posiekanego szczypiorku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony do dekoracji zielenina np. szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, bazylia itp. Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka. Cebulę obrać i pokroić(...)blenderem. Dodać majonez, szczypiorek i cebulę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw. Smacznego — BTW całości (6 jajek, czyli 12 połówek): 618 g, 1371 kcal, B 44 g, T 124 g, W 24 g. W 100 g: 222 kcal

Ola la LCHF
Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym 201

kuchenkach (także indukcyjnych). Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 min Składniki -400 g makaronu -400 g mięsa z kurczaka, mielonego -150 g jarmużu -2 marchewki -1 duża cebula -sól, pieprz, zioła prowansalskie Sos beszamelowy: -2 łyżki masła -2 łyżki mąki pszennej -2 szklanki mleka -100 g sera startego mozzarella(...)dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. --> Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy razem z duszonymi warzywami

Marta Gotuje
Filety z kurczaka w sosie miodowym 109

Pyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków. 4 filety z kurczaka 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu mąka do panierowania oliwa z oliwek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę(...)złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego

Krokusowy Dom
Sałatka z grillowaną brzoskwinią 146

Sałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot(...)rukoli 1 kulka mozzarelli 1 dobrze dojrzałe awokado garść listków mięty 1 łyżeczka miodu Sos: sok z 0,5 małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem

Fitsweet.me
Klopsiki w occie 142

wyraźniejsze i intensywniejsze w smaku. Marynowane klopsiki najlepiej zrobić na minimum dobę przed podaniem, wtedy smaki się przegryzą a klopsiki będą jeszcze lepsze w smaku. Składniki: 1,5 kg mielonego mięsa 3 jajka bułka 3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz tłuszcz do smażenia zalewa 2 cebule 1 duża marchew 5 szklanek wody 1 szklanka octu 5 ziarenek ziela angielskiego(...)Odrywamy po kawałku mięsa, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie plasterki. Wszystkie składniki zalewy razem z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut. Czekamy aż zalewa przestygnie. Wkładamy usmażone klopsiki. Mieszamy. Przykrywami i wkładamy do lodówki. Trzymamy pod przykryciem przez min. dobę. Ilość porcji: 6-8 Czas

Pobite gary Barbary
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 210

jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu czarnego świeże zioła rozmarynu, szałwii i oregano 1/2 l wytrawnego czerwonego wina 250 g pomidorów z puszki (z zalewą) sól pieprz czarny mielony Zamrożone wcześniej mięso gulaszowe rozmrozić, umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Pokroić w plasterki 1 cebulę i 1 marchewkę. Mięso włożyć do miski, dodać połowę(...)Lekko przycisnąć ręką. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 10 godzina a najlepiej na całą dobę. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć je ręcznikiem papierowym a warzywa wyrzucić. W dużym garnku rozgrzać dobrze tłuszcz a następnie wrzucić mięso i lekko zrumienić ze wszystkich stron. Dodać pozostałe pokrojone w plasterki 1 marchewkę, 1 cebulę, pomidory z zalewą oraz

Ola la LCHF
Placki makaronowe z wędliną i warzywami 373

Zimą staram się przemycać do wszystkiego warzywa pod każdą postacią.  Pomysł na te placki przyszedł gdy miałam makaron z poprzedniego dnia w lodówce. Jak widać,  wystarczy kilka składników do przygotowania pysznego dania. Do placków można użyć  makaronu  nitki lub spaghetti jak u mnie, wędlina dodała im pożywności , takie placuszki pokochają dzieci, są przepyszne! Składniki na dwie(...)czerwonej papryki Kawałek cukinii 1 cebula dymka ze szczypiorem 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 małe jajka 2-3 łyżki mąki pszennej Sól himalajska do smaku Świeżo mielony czarny pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do posypania Sposób przygotowania: Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską

Wanilia i Kardamon
Krokiety meksykańskie 191

puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki pasty paprykowej (opcjonalnie) 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka cząbru pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz 2 łyżki oleju koksowego Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego i kroimy(...)kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju kokosowego, następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Przesmażamy aż cebula się zeszkli i dodajemy papryki - świeżą oraz konserwową. Całość przesmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy kurczaka, którego doprawiamy solą i pieprzem. Przesmażamy do momentu aż zmieni kolor. Następnie dodajemy passatę oraz pastę paprykową, zagotowujemy całość. Dorzucamy warzywa odsączone z zalewy i doprawiamy

Cooking Monster
Czerwona kapusta zasmażana 147

Czerwona kapusta zasmażana. Typowo polskie danie. Od dawna za mną chodziła! Lekko kwaskowata i koniecznie z zasmażką. Do mielonych kotletów lub panierowanych schabowych jak trza! Podobne danie przyrządzam z białej kapusty . Kocham kapustę w każdej postaci i w każdym kolorze! Dietetyczna i zdrowa. Idealna na surówkę lub gotowania. Czerwona kapusta z zasmażką Składniki: 1 główka kapusty 200 ml wody(...)łyżki pszennej mąki 1 + 2 łyżki masła Poszatkuj kapustę. Do tego działania potrzebujesz bardzo ostry nóż lub kuchenny robot. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na łyżce masła. Umieść warzywa w dużym garnku, dodaj przyprawy ale zaczekaj z octem. Podlej wodą, przykryj pokrywkę i gotuj kapustę przez 40 minut na małym ogniu. Kiedy kapusta będzie już miękka przypraw octem

codojedzenia
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 157

cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę pęczek koperku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec(...)szczelnie przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Kładziemy pokrywkę i stawiamy na kuchence. Dusimy na małym ogniu (u mnie na 3 z 9) przez 1,5 godziny, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego

My Culinary Art
Chipsy ogórkowe z koperkiem i przyprawami 194

Suszone owoce i warzywa mogą stanowić doskonałą przyprawę do wszelakich dań i zdrową smaczną przekąskę na chłodne zimowe wieczory. Skoro można przygotować chipsy z ziemniaków, to proponuję abyście też spróbowali chipsów ogórkowych w kilku wariantach smakowych. W postaci zmielonej mogą służyć jako jedna z przypraw do dipów, labnehu lub masła ziołowego Składniki 3 kg twardych ogórków gruntowych lub wężowych Dodatki(...)sól do smaku lub jedna z przykładowych mieszanek przeprawowych wariant pierwszy - 1 łyżka stołowa soli i 1 łyżka papryki chili lub wariant drugi - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu i 1 łyżka suszonego tymianku lub wariant trzeci - 1 łyżka słowa soli, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 łyżka stołowa mielonego czosnku i 2 pęczki posiekanego koperku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią 180

świeżo mielony pieprz - 80g tofu naturalnego - 1 pomidor malinowy - 1 ogórek gruntowy - kawałek dojrzałego awokado - ½ marchewki - kilka zielonych oliwek - natka pietruszki - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze(...)pomidora usunąć gniazda nasienne; pokroić w kostkę - Ogórka i awokado obrać, posiekać  - Natkę i bazylię umyć, posiekać - Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki - Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła - Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka selerowa z szynką i ananasem 151

wersji, bowiem sałatka selerowa z szynką i ananasem wzbogacona jest nutą pora, który nadaje jej charakterystycznego smaku. Jeśli lubisz seler konserwowy, zobacz również wersję łagodniejszej sałatki z użyciem tego warzywa! Obie wersje są naprawdę pyszne! Jeśli znacie ciekawe przepisy na sałatki z wykorzystaniem selera, którego ja bardzo lubię, podzielcie się nimi w komentarzu pod tym postem! Z chęcią wypróbuję! Zobacz(...)pora ok. 15 dag szynki konserwowej (grubszy kawałek) 4 jajka "L" 1 jabłko ok. 15-20 dag żółtego sera w kostce 3-4 łyżki majonezu do smaku sól, pieprz mielony do smaku Sałatka selerowa z szynką i ananasem - jak zrobić? Ananasa, kukurydzę oraz seler odcedzić z zalewy. Ananasa pokroić w drobną kostkę. Por drobno posiekać. Czerwoną paprykę, jabłko

Moje Qulinaria
Tuńczyk w sosie teriyaki 149

prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu  3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę(...)średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura). Tak przygotowanego tuńczyka podałam z ryżem i pieczonymi warzywami. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Barszcz czerwony 218

ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżeczka kminku mielonego 1/2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana  szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę(...)Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy dodawać szczaw

Kuchcik gotuje
Gulasz z sojowych kotletów z papryką :) 166

sojowy oliwa z oliwek 1 szklanka kuskus 4 razowe bułki z otrębami Gulasz sojowy namaczamy na ok 8 min. w bulionie warzywnym lub w wodzie zakropionej sosem sojowym. Warzywa kroimy w grubą kostkę, a czosnek w płatki. Oliwę z oliwek (ok. 2 łyżek) rozgrzewamy w dużym rondlu i wrzucamy na nią cebulę. Lekko ją dusimy i dodajemy paprykę i pomidory(...)była jak najlepszej jakości. Wszystko razem dusimy. W miedzy czasie odsączamy kotlety sojowe i kroimy również w grubą kostkę, i odstawiamy. Do gulaszu dodajemy cukinię i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, cayenne oraz sporą ilością roztartego w dłoniach estragonu. Wszystko razem dusimy, aż cukinia stanie się szklista. Teraz dodajemy pokrojone kotlety sojowe i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Dusimy jeszcze

vegetanie
Najprostszy krem z dyni (z garam masala) 212

nasiona kminu (nie kminku), kolendry, kardamon oraz inne przyprawy indyjskie. Jej skład jest różny w zależności od regionu Indii. Garam po pendżabsku znaczy gorący. Przyprawy praży się, a potem mieli. Polecam Wam kupić mieszankę przypraw lub zrobić samodzielnie i wypróbować przepis na zupę. Uwielbiam go, bo jest ekspresowy i niezawodny. Robię zupę w 3 litrowym rondlu i dla takiego naczynia(...)garnku na zupę przez około 3 minuty. Dosypujemy garam masalę i przesmażamy z czosnkiem, imbirem i cebulą.Wsypujemy dynię i marchewkę, zalewamy bulionem tak, by przykrył on warzywa, ale nie więcej niż centymetr ponad nie. Gotujemy 20-30minut, aż dynia i marchewka zmiękną. Następnie całość miksujemy blenderem ręcznym. Na koniec dodajemy śmietanę i cytrynę do smaku oraz

W kuchni wieczorem
Pasztet jaglano-pieczarkowy (z warzywami duszonymi na oleju rzepakowym) 189

przepysznie! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 400g pieczarek 1 marchew kawałek selera (ok 150g) kawałek pora (10cm) 1 jajko albo 1 łyżka siemienia lnianego* 0,5 szklanki mielonych orzechów (dałam włoskie Helio ) 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka majeranku  1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 0,5 łyżeczki czerwonej(...)lekko przyrumieniony. Dodać marchew i seler, wymieszać i smażyć chwilę, aż złapią kolor, oprószyć kuminem i papryką, a następnie przykryć i dusić na małym ogniu ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Kaszę, pieczarki i warzywa przełożyć do miski, dodać sos sojowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko albo wywar z siemienia lnianego, wymieszać i zblendować na jednolitą masę. Jeśli

Obiad gotowy
Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem 173

Ilość: 3-4 porcje Czas przygotowania: 25 min Składniki: – 1,5 szkl. makaronu muszelki – 150g łososia wędzonego na gorąco w kawałku – pół puszki

Podwójnaporcja
Warzywne chipsy Crispy Natural :) 194

Poniżej możecie zapoznać nieco szerzej na temat warzywnych chipsów Crispy Natural . Nowością wśród poniższych smaków był dal mnie topinambur , natomiast inne próbowałam już wcześniej. Bez konkurencyjnie

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka kalafiorowa 288

Czasem zostają w lodówce różne rzeczy, które trzeba jakoś wykorzystać by się nie zepsuły. Dziś miałam kalafiora i pieczarki wołające rozpaczliwie o zagospodarowanie ich. Szybki rzut

Jak gotować i nie zwariować
Papryki nadziewane z ryżem basmati 220

Miałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Cukinia faszerowana po meksykańsku 336

Lubicie cukinię?Najczęściej przyrządzamy z niej RACUSZKI , kotleciki albo właśnie faszerujemy.Dziś mam dla Was jeden ze swoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim

Ostra na Słodko
Jajko w koszulce na zielonych szparagach z lekkim sosem a la holenderskim 198

pozostałych domowników. Właśnie rozpoczyna się sezon na szparagi. Nie przegapcie go, bo trwa krótko! Na moim blogu znajdziecie sporo przepisów na szparagi, bo są jednymi z moich ulubionych warzyw i zawierają w sobie wiele dobrego. Dziś prezentuję je w wersji gotowanej, a w roli dodatków występują jajko w koszulce i lekki, jogurtowy sos a la holenderski. Do tradycyjnego sosu holenderskiego(...)zrobienia sosu właśnie. Składniki i przepis na 2 porcje : Jogurtowy sos holenderski 100g jogurtu naturalnego 3% 1 Żółtko 1/2 łyżeczki musztardy dijońskiej 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku W żaroodpornej misce utrzeć jogurt z żółtkiem i musztardą. Miskę ustawić na rondelku z lekko wrzącą wodą i gotować na parze jakieś 10 minut, cały

Dietolog
Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki #healthyfood 140

zdrowe, a dzięki bogatej kompozycji przypraw cudownie rozgrzewają. Już na sam widok soczyście pomarańczowej zawartości miseczki człowiekowi robi się cieplej i jesienno-zimowe chłody stają się znośniejsze. A zapach pieczonych warzyw zwabi do kuchni nawet najbardziej wybrednych domowników i niejadków. Koniecznie spróbujcie. Ale to jeszcze nie wszystko, ponieważ mam dla Was 10% rabatu na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ(...)szklanek (1500 ml) bulionu 125 g serka mascarpone lub ricotty 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania papryki 1/2 – 1 mała papryczka chili 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 liść laurowy 1 ziele angielskie pieprz sól Dodatkowo: świeża kolendra śmietanka Przygotowanie: 1) Każdą paprykę umyć, przekroić na połowę, usunąć

Fitsweet.me
Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki #healthyfood 120

zdrowe, a dzięki bogatej kompozycji przypraw cudownie rozgrzewają. Już na sam widok soczyście pomarańczowej zawartości miseczki człowiekowi robi się cieplej i jesienno-zimowe chłody stają się znośniejsze. A zapach pieczonych warzyw zwabi do kuchni nawet najbardziej wybrednych domowników i niejadków. Koniecznie spróbujcie. Ale to jeszcze nie wszystko, ponieważ mam dla Was 10% rabatu na produkty Ambition na hasło ZDROWA-JESIEŃ(...)szklanek (1500 ml) bulionu 125 g serka mascarpone lub ricotty 2 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do posmarowania papryki 1/2 – 1 mała papryczka chili 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 liść laurowy 1 ziele angielskie pieprz sól Dodatkowo: świeża kolendra śmietanka Przygotowanie: 1) Każdą paprykę umyć, przekroić na połowę, usunąć

Fitsweet.me
ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA! 128

ząbek czosnku 2-3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta papryki ostrej mielonej 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy sól, pieprz Dodatkowo: groszek ptysiowy Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Dynię rozkrawamy na pół, wydrążamy środek, obieramy ze skóry i kroimy(...)wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz dynię i podsmażamy około 5-7 min. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Zestawiamy z ognia i miksujemy blenderem na gładki krem. Ponownie stawiamy garnek na ogniu. Przyprawiamy sosem sojowy, kurkumą, imbirem, gałką muszkatołową, papryką ostrą i wlewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy

Kuchnia MagdaLeny
PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK 182

dawna nie kupuję pasztetu w sklepie, bo zwyczajnie nie mam zaufania do jego składu. . Pracę rozkładam sobie na dwa dni. Zazwyczaj mięso duszę wieczorem, a na drugi dzień mielę, doprawiam i piekę. Na kolację mam już gotową całkiem sporą porcję pysznego, świeżutkiego pasztetu. PASZTET Z UDEK KURCZAKA I PIECZAREK /keksówka 28×9 wg Magdy 4 udka z kurczaka(...)garnku. Dodać pokrojoną w większe kawałki marchewkę, cebulę i pieczarki. Udusić do miękkości ( około 1 godziny ). Oddzielić mięso od kości, a w wywarze z duszenia namoczyć kajzerkę. Mięso z warzywami i namoczoną bułką zmielić , dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec

Pieguskowa Kuchnia
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 126

potrawa przypadnie Wam do gustu.  Polecam również mój przepis na grecką musakę . Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 29,00 zł SKŁADNIKI: 500 g mielonej wołowiny 250 g makaronu Vides ( użyłem tradycyjnego z Krety z Anthotyro ) 500 g pulpy pomidorowej 1 duży bakłażan 1 marchewka 1 młody seler z nacią 1 pietruszka (korzeń(...)kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy zmieloną wołowinę i obsmażamy. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, selera drobno siekamy, bakłażana kroimy w słupki. Warzywa dorzucamy do smażącej się wołowiny. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 min. *W między czasie wstawiamy makaron do gotowania. Do wołowiny

kulinarnyJa
PASTA Z PESTEK DYNI I MARCHEWKI 121

pastę mój mąż. Zgadzam się z nim, jest naprawdę wypasiona, pyszna i, oczywiście, zdrowa. Idealnie sprawdza się jako smarowidło do chleba lub krakersów. Dobrze się komponuje jako dip do warzyw (lasek selera naciowego, słupków marchewki, itp.). U nas została pochłonięta w trakcie śniadania na kromkach domowego chleba ze skiełkowanych ziaren orkiszu i gryki (pyyycha!).  Właściwości marchewki chyba każdy(...)pojemności 200 ml: 4 małe marchewki, pół szklanki pestek dyni (namoczonych na noc), 4 łyżki oliwy extra virgin, 1 łyżeczka słodkiego, orientalnego curry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonego kminku, 1/2 łyżeczki soli kamiennej lub himalajskiej, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Marchewki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy do miękkości. Przestudzone umieszczamy wraz z pozostałymi składnikami w kielichu blendera

Jeść, by żyć w zdrowiu
Rotmos gourmet 176

retro :) W Szwecji maja takie danie rotmos. W sumie to oznacza ono tyle co gniecione warzywa. Składa się ono z brukwi , ziemniaków i marchewki. Uznałem, że puree z warzyw będzie nudne, dlatego zrobiłem to w wersji "gourmet". Co oznacza ten wyraz? Mniej więcej tyle co:  inaczej podane  mało  w ekskluzywnym miejscu Tylko normalnie musielibyśmy się nagadać :) Dzięki(...)dużo policzyć. I to tylko za sam fakt poddania taniego składnika obróbce termicznej :) Możemy sobie takie danie zrobić w domu, zpełniając większość z tych warunków, dzięki czemu będziemy mieli poczucie, że jemy coś bardzo cennego. Jak głosiło znane hasło w latach 90-tych. PODARUJ SOBIE ODROBINĘ LUKSUSU! Samo danie jest wzbogacone o dodatki dobrane zgodnie z zasadą food pairing, żeby

Kryzysowa Książka Kucharska
Barszcz ukraiński, skrócona wersja 136

Można zrobić wersję dla wegetarian omijając mięso, będzie również pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę. Smażyć mieszając, aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i chwilkę podsmażyć. Wszystko z patelni dodać do dużego garnka, wlać wodę. Buraczki oskrobać i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić buraczki(...)prawie miękkie. Ziemniaki obrać pokroić w małą kostkę i wrzucić do zupy. Fasolkę odcedzić i również dodać do zupy, wymieszać i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Jak już wszystkie warzywa są miękkie doprawić sokiem z cytryny. Ja dodałam sok z połowy cytryny, ale można dodać mniej lub więcej. trzeba smakować. Rozlać zupę na talerze i ozdobić kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Tripoline al ragù z wołowiną 105

Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati(...)łyżki parmezanu 2 łyżki natki pietruszki Instrukcje Pancettę lub boczek kroimy w drobną kostkę. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Marchew i selera kroimy w drobna kostkę, a pozostałe warzywa drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pancettę i krótko smażymy. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Całość podlewamy

Wędrówki po kuchni
Kapuśniak z wieprzowiną i pieczarkami 195

duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula kilka suszonych grzybów 3 średnie kremowe ziemniaki 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem i grzybami, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować(...)mięsa. Selera i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Po 10 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę podawać gorącą

Czerwień i błękit
Ziemniaki duszone z kiełbaską i warzywami 144

cienkie łódeczki 3 cebule, pokrojone w ósemki 250 g kiełbasy podwawelskiej, pokrojonej w krążki 200 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę pęczek koperku pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz Do podania: kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie:  Przygotowujemy żeliwną gęsiarkę (można zastąpić innym szczelnym naczyniem z grubymi ściankami). Wszystkie składniki układamy ciasno warstwami: smalec(...)przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Kładziemy pokrywkę i stawiamy na kuchence. Dusimy na małym ogniu (u mnie na 3 z 9) przez 1-1,5 godziny, aż warzywa zmiękną. Przed podaniem dokładnie mieszamy. Podajemy z kefirem. Smacznego

My Culinary Art
klasyka w kuchni czyli spaghetti bolognese 112

szczypta suszonej bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Mięso wołowe drobno siekamy,  nie mielimy go ponieważ mielenie, zmienia strukturę mięsa (staje się maziste i ciągliwe, a nie o to w tym przepisie chodzi), następne oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzaną(...)łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać  pomidory obrane ze skóry i pokrojone w cząstki, oraz pokrojoną w cienkie paski paprykę. całość  doprawiamy solą , pieprzem, oraz szczyptą bazylii, nakrywamy przykrywką i dusimy przez

Miód i pieprz
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 185

Jakiś czas temu prezentowałam pieczoną cielęcinę z warzywami, dzisiaj przyszedł czas na roladę. Trafił mi się kawałek cielęciny i tak powstały oba te dania. Rolada jest efektowna i smaczna. Propozycja na niedzielny obiad. Składniki: Dowolna ilość cielęciny ( istotne jest aby z mięsa można zrobić płaski kawałek ) Sól pieprz Kilka pieczarek Po 1/3 papryk, czerwonej, zielonej, żółtej vegeta 1 jajko Bułka(...)uzyskać jak największy, płaski kawałek ( można rozbić ), przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Odcinamy wystające nierówne kawałki, które mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy

Smaki Ewy
Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana 217

sól himalajska - kilka pomidorków koktajlowych       - świeżo mielony pieprz - kilka zielonych oliwek - kawałek dojrzałego, miękkiego awokado - natka pietruszki - ½ łyżeczki oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę - Następnie odsączyć soczewicę na sitku - Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut(...)minuty), następnie przelać zimną wodą - Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę - Oliwki posiekać w cienkie plasterki - Natkę umyć, posiekać - Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać - Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Zupa z gruszki i pietruszki 189

korzenie pietruszki 1 duża słodka gruszka lub 2 mniejsze 1 liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu 2 gałązki świeżego tymianku 100-200 ml mleka lub jogurtu naturalnego mielony imbir gałka muszkatałowa sól morska świezozmielony pieprz oliwa z oliwek dodatkowo natka pietruszki prażone orzechy (u mnie laskowe i włoskie) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pietruszki obrać i pokroić w grube plastry(...)Smażymy kilka minut. Gdy pietruszka zrobi się lekko złota, dorzucamy do niej obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki gruszkę. Smażymy chwilę. Całość zalewamy wodą, tak aby woda jedynie przykryła warzywa. Gotujemy około 20-25 minut aż pietruszka będzie miękka. Wyciągamy tymianek, liść laurowy oraz ziele i pieprz. Całość blendujemy na gładką masę. Dolewamy mleka lub jogurtu aby nadać zupie bardziej

DefinicjaSmaku
Szparagi z grilla – wyjątkowe i proste przepisy 173

grillowane szparagi smakują rewelacyjnie podawane bezpośrednio z grilla jak i po godzinie od ich grillowania. Poniżej przedstawiamy wam kilka wyjątkowych przepisów na szparagi z grilla. Zobacz nasz przewodnik grillowania warzyw , w którym również znaleźć można prosty i sprawdzony sposób na grillowane szparagi.   Marynowane Szparagi   Klucz do sukcesu tego przepisu leży w ścisłym przestrzeganiu wskazówek blanszowania. Bardzo ważne jest(...)oliwek 1 kg szparagów, z przyciętymi końcówkami 2 łyżki prażonych nasion sezamowych   Przygotowanie:   Aby przygotować sos winegret należy wrzucić szalotkę i czosnek do miski robota kuchennego i mielić aż będą drobno posiekane. Dodać sól, musztardę, sok z cytryny, ocet oraz pieprz i mielić krótko aby wszystkie składniki się połączyły. Nie wyłączając robota dodać oliwę z oliwek, bardzo wolnym

naRuszcie
Kurczak w sosie kokosowym. 182

szparagowej (300g) papryka czerwona czosnek 4 ząbki cebula czerwona 2 liście laurowe cynamon mielony 1/2 papryczki chilli pęczek pietruszki 1/2 cytryny 2 cm imbiru garść wiórków kokosowych papryka mielona  sól, pieprz   Przygotowanie: Pierwszym etapem jest pokrojenie mięsa na kawałki 2x2 cm oraz przyprawienie łyżeczką : cynamonu, papryki, soli oraz szczyptą pieprzu.  Następnie smażymy je na patelni(...)kawałkiem imbiru (ok. 2cm), papryczką chilli, pietruszką, sokiem z cytryny i garścią wiórków kokosowych. Dodajemy również połowę szklanki wody by sos kokosowy był nieco rzadszy. Kolejno na patelnie z warzywami dodajemy podsmażone mięso z kurczaka  i  wlewamy zmiksowany sos kokosowy.  Dusimy wszystko 10 minut tak aby smaki się połączyły i Gotowe! My podaliśmy to danie z dodatkiem

Wspólne smaki
Gulasz z szynki wieprzowej 154

naleśniki. Do tych potraw dodałabym również przepis na idealny gulasz z szynki wieprzowej.  Tradycyjny powinien zawierać marcewkę i cebulę, jednak mój tata dodaje zawsze zawsze jakieś dodatkowe warzywa, będąc grzeczną córeczką, nie mogę przecież być gorsza, prawda? Dlatego w mojej potrawie znajdziecie jeszcze paprykę, ogórka kiszonego czy kukurydzę. Dzięki temu gulasz staje się wielobarwny wizualnie i smakowo. Gotowy jest(...)lubi :)Składniki:700 g szynki wieprzowejduża cebula1 marchewkaduży ogórek kiszony2 małe papryki1/2 szklanki ziaren kukurydzyPrzyprawy:3 średnie liście laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiegopieprz, sól (wg uznania)płaska łyżeczka mielona słodka paprykapół łyżeczki mielona papryka chilliczosnekodrobina oleju i oliwy czosnkowejSposób przygotowania:Mięso myjemy i kroimy na drobne kawałki.Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i olej i ostrożnie wrzucamy mięso

Słodkie Przyjemności

Proponowane wyszukiwania