mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:272/458)

Cukinia faszerowana mięsem i ryżem 162

Cukinia faszerowana ryżem i mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie

Smak mojego domu
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 165

wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych  pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona sól morska kilkanaście dużych liści klonu czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza brzoza - idealny dym) łopatka ogrodowa Na początek(...)kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot, bez dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z kalafiora, jarmużu na mleczku kokosowym z serkiem kremowym 100

świeżego imbiru, 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem, 250 g kalafiora, 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku. Kalafior(...)wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem

Moniki Smakołyki
Saudações de Lisboa 202

kolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji.   Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. B analnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.     Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex(...)surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili, liść laurowy, szczypta mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku,  oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę

SzczyptaSmaQ
Pomidor, jajko, cebulka. Szybka smaczna sałatka do obiadu i na grilla. 377

Sałatka w sam raz na lato i grilla. Smaczna, szybka i tania. Poza sezonem grillowym pasuje świetnie na wszelkie imprezy do mięs i wędlin.  A

Kuchnia z widokiem na ogród
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym 129

Gołąbki nie zawsze muszą być z kapusty. Dziś podrzucamy przepis na gołąbki w liściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotleciki z wołowiny z pieczarką, chili i bazylią :) 146

dodatek do dań i nadal będą się super prezentować. Kotleciki wyszły pyszne! Aromatyczne i lekko ostre za sprawą świeżej bazylii i świeżej papryczki chili. Polecam! Składniki: - 200 g chudego, mielonego mięsa wołowego - pół świeżej papryczki chili - kilka listków świeżej bazylii - pieczarki w zalewie Barmar - 1 białko - 3 łyżeczki otrąb (u mnie gryczane) - sól, pieprz Chili i bazylię należy drobno(...)pieczarce. Obtoczyć w pozostałej ilości otrąb. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać z ulubionymi warzywami :) Smacznego

Zdrowie na języku :P
Zupa dyniowa z papryką i grochem 188

puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów 1 cebula 2 ząbki czosnku smalec, masło lub oliwa mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili 3/4 łyżeczki mielonego kminku 2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowa natka pietruszki 4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej pieprz  sól 1. Groch namoczyć(...)złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut. 3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw ok 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 256

Wreszcie nadszedł utęskniony sezon na świeże owoce i warzywa. W tym roku wyjątkowo wcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego(...)przygotowaniu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Pęczek natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 330 ml śmietany 30% 300g makaronu o wybranym kształcie Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Olej oryginalnie Pascal dodawał jeszcze pomidorki koktajlowe, my ominęłyśmy ten składnik, ale jeśli ktoś ma ochotę to jak najbardziej można kilka sztuk

Kolizje Smaków
Zupa krem z ogórka z awokado 171

Zielony ogórek jest jednym z naszych ulubionych warzyw. Cenimy go ze względu na fajny świeży smak i uniwersalność w używaniu. Idealny do sałatek, tart, smoothie, a nawet zup. Prezentowałyśmy już zupę krem z zielonego ogórka. Dzisiaj nadszedł czas na zupę podobną, a jednocześnie zupełnie inną. Dorzuciłyśmy do niej awokado, koperek oraz sporo pieprzu. Wyszła pyszna rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe(...)Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 3 zielone ogórki ½ awokado 0,5l bulionu drobiowego Pęczek koperku 25g serka topionego 2 łyżki śmietany 30% Łyżka mąki ziemniaczanej Świeże mielony pieprz, sól Ogórka oraz awokado dokładnie myjemy. Ogórki tniemy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. Awokado przekrajamy na pól, obieramy ze skórki i dorzucamy do ogórka. Całość

Kolizje Smaków
Zupa porowa z pulpecikami 7380

ziarna ziela angielskiego, majeranek, gałkę muszkatołową, słodką mieloną paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać się formować, jeśli(...)powiedzieć po jakim czasie pulpeciki są już ugotowane, bo każdy robi je trochę innej wielkości, dlatego najlepiej wyjąć jednego i sprawdzić.), wyjmujemy je z bulionu i na razie odkładamy. Warzywa najlepiej pokroić sobie wcześniej, zanim zajmiemy się pulpetami, ponieważ po ich ugotowaniu będziemy mogli od razu zająć się powstałym wywarem. Ziemniaki kroimy w kostkę, pory w krążki, cebulę w drobniutką

Ratunku obiad
Pasztet grzybowy z kaszą jaglaną 167

ostatnich, cennych grzybków: pasztet. Cudowny, delikatnie wilgotny, o głębokim smaku, pełen aromatycznych przypraw i z delikatną orzechową nutą. Pasztet bezmięsny, wzbogacony o odżywczą kaszę jaglaną, pełen słodkawych od smażenia warzyw i pieczarek. Tak pyszny, że jego kawałki wydzielam podobnie, jak wcześniej grzyby, które nadały mu smak. Wystarczy pamiętać o solidnym doprawieniu (kluczem do powodzenia jest tu majeranek i biały pieprz(...)czosnku 60 g orzechów włoskich 3 – 4 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju do smażenia w wersji wegańskiej sól, przyprawy i zioła: 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki, 1 liść laurowy, 5 kulek ziela angielskiego, czarny i biały pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku, 1/2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka suszonej lub 2 łyżki świeżej, posiekanej

Even Better Food
Dzień dobry, zastałem wołowinę? Czyli przepis na wołowinę po burgundzku 149

nazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci.  Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie(...)oliwę i smażymy mięso (można to robić partiami). Wybierzmy garnek z przykrywą, który będziemy mogli włożyć do piekarnika! Zalewamy mięso zachowanym winem z marynowania, dorzucamy pokrojone w spore kawałki warzywa. Solimy całość ok. 2 płaskimi łyżeczkami soli i wkładamy garnek do piekarnika. Temperatura. Z jednego przepisu wydawało mi się, że taki jeden dość szacowny szef kuchni, nie może się mylić

Right Behind The Kitchen
Awokado zapiekane z jajkiem 138

czasem może przeminąć) śniadanie powinniśmy jeść zawsze. Daję nam ono energię na początek dnia, dostarcza potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych by tanecznym krokiem zacząć dzień :) Pożywne śniadanie powinno zawierać warzywa, jak i pełnoziarniste produkty. Ja preferuje śniadania na ciepło, zwłaszcza zimą, ale nie jest to konieczne. Moim osobistym wymaganiem jest jeszcze szybkość przygotowania! Te wszystkie warunki spełnia zapiekane awokado(...)papryczki chili, ser pleśniowy czy boczek :) Ilość porcji:2 Czas przygotowania: 5 minut + 12 minut pieczenia Składniki: Awokado 2 malutkie jajka Kawałek czerwonej papryki Garść tartego sera Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i wydrążamy troszkę środek. Układamy w blaszce do muffinek odwróconej do góry nogami. Delikatnie wbijamy jajko usuwając ewentualny

Kolizje Smaków
Burger drobiowy podany na plackach ziemniaczanych z warzywami 136

garść świeżej bazylii  szczypta soli i pieprzu  ząbek czosnku  pokrojony w plastry ogórek zielony  Na oliwie z oliwek podsmażam cebulę i czosnek z przyprawami. Mięso mielone mieszam z siemieniem lnianym, otrębami, podsmażonymi produktami, szczyptą soli, pieprzu i majeranku. Dłonie zwilżam olejem i formuję niewielkie burgery. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim burgery(...)niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony.  Pomidora obieram ze skórki, pozbawiam nasion i drobno siekam. Bazylię drobno kroję, paprykę również. Doprawiam solą i pieprzem warzywa, mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Ogórka kroję w plastry.  Jogurt naturalny mieszam z wyciśniętym w prasce czosnkiem oraz posiekaną bazylią. Doprawiam solą i pieprzem.  Na jedną porcję zużywam nawet

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania