Trzypoziomowy tryb pracy Większość sportowych blenderów posiada dwa tryby pracy – pulsacyjny oraz ciągły. Marka N’OVEEN rozszerzyła działanie blendera i stworzyła dwa poziomy trybu ciągłego. Blendowanie oraz mielenie zaczynamy od trybu PULSE – dzięki temu wstępnie zmiksujemy zawartość, po czym możemy przełączyć na pierwszy tryb, a następnie na drugi. Wydajny Urządzenie zapewnia nam dużą wydajność poprzez(...)także udoskonalone ostrza z ząbkami, które radzą sobie nawet z lodem, a do koktajli i innych dań możemy użyć mrożonych produktów. Co za tym idzie – miękkie owoce i warzywa blenduje zaledwie w kilka sekund! Poręczne butelki W zestawie otrzymamy dwie butelki (o pojemności 600 ml każda) wykonane z tritanu (tworzywo wykonane w technologii BPA FREE) oraz etui. Kształt butelek
Via Gustokaszy, u mnie był to pęczak łyżka ziaren kozieradki* koniecznie, ta przyprawa nadaje zupie posmak bulionu 10 ziaren ziela angielskiego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka ziaren czarnego pieprzu (lub mielonego) 10 ziaren jałowca sól do smaku 3-4 łyżki oleju do smażenia 3-4 liście laurowe pęczek natki pietruszki do podania Przygotowanie: Jeżeli używasz przypraw w ziarnach to utłucz wszystkie(...)tarki. W dużym, 5 litrowym garnku rozgrzej olej i przez 2-3 minuty podsmaż cebulę, aby się „zeszkliła”, po czym dodaj przyprawy i wymieszaj. Dodaj starte warzywa i smaż mieszając od czasu do czasu 5 minut. Kolejno dodaj kapustę kiszona, wymieszaj i duś wszystko razem mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. Co całości
greenscarfKOLACJA K:309 / B:15.5 / T:6.1 / W:36.9 / Błonnik:17 ZUPA BEZMLECZNY KREM Z CIECIERZYCY (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 3 g (3 x Szczypta) Liść laurowy – 2 g (2 x Listek) Ziele angielskie – 4 g (4 x Sztuka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Pietruszka(...)Szklanka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Ugotuj ciecierzycę 10 minut krócej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu. 2. Cebulę opal. 3. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe warzywa. 4. Do bulionu dodaj na wpół ugotowaną ciecierzycę, starte na tarce warzywa i przyprawy. 5. Gotuj przez 20 minut, a następnie wyjmij cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Zmiksuj zupę
Powiedz dietom niedużo pracy a efekt jest na prawdę imponujący. Kurczak wychodzi soczysty i dzięki mieszankom przypraw bardzo aromatyczny. Nam starczył na niedzielny obiad, następnego dnia wylądował w naleśnikach z warzywami i jeszcze trochę zostało na kanapki. Tak na prawdę możecie stworzyć sobie własną mieszankę przypraw - jeśli lubicie bardzo ostre smaki dodajcie więcej chili jeśli wolicie ziołowe akcenty - więcej rozmarynu(...)Składniki: 1 kurczak 1 butelka jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżeczki vegety 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonego chili 3/4 łyżeczki mielonego kuminu Przyprawę do kurczaka, vegetę, słodką paprykę, rozmaryn, pieprz, sól, chili i kumin wsypujemy do miseczki
My simple kitchenDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić(...)obrać, posiekać. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerzDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić(...)obrać, posiekać. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerzwstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka białej fasoli puszka czerwonej fasoli puszka pomidorów 100ml sosu BBQ olej sól i pieprz Do tego: 2 bataty olej sól jogurt naturalny(...)dopraw solą i pieprzem i podsmażaj na średnim ogniu przez 5 min. 2. Do marchewki dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę i poszatkowany czosnek - podsmażaj przez kolejne 3 min. 3. Warzywa dopraw chili, kuminem i wędzoną papryką - przemieszaj dokładnie. 4. Dodaj obie fasole wraz z zalewą, pomidory i sos BBQ - wymieszaj i przykryj pokrywką lub połóż na wierzch dobrze wymierzony
Kuchnia w Słońcu Skąpanazawiera dużo więcej błonnika niż pozostałe kasze i jest dużo mniej kaloryczny - co więcej trzeba, żeby zjeść bulgur na na wczesnoletni obiad w towarzystwie chudego mięsa i masy kolorowych warzyw. Smacznego poniedziałku ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania 25 min 4 piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziela angielskiego pieprz 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki oliwa z oliwek(...)czerwona papryka 3 cebulki dymki 1 szklana mrożonego groszku koperek 100 g sera koziego lub feta Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozbijamy, oprószamy mieszanką mielonego ziela angielskiego, papryki wędzonej, soli i pieprzu, wklepujemy przyprawy w mięso 2. Bulgur gotujemy w osolonym wrzątku, (2 szklanki) ok 15-20 minut 3. Tzatzyki - ogórki obieramy, ścieramy
Słodki Kompromisangielskiego 1, 5 łyżki mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżki suszonego majeranku 1 większa gałka muszkatołowa sól do smaku 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu Kurczaka opłukać w zimnej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę obrać i opłukać. Pora dokładnie oczyścić i wypłukać. Do dużego garnka włożyć kurczaka, dodać ziele angielskie i liście laurowe(...)wszystko. Po kilku minutach od zagotowania dodać marchew, seler, pietruszkę i pora. Gotować na minimalnym ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodać sól do smaku. Z gotowego rosołu wyjąć warzywa i mięso i wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić na mniejsze kawałki. Marchew, pietruszkę i seler pokroić w kostkę średniej wielkości. Do rosołu włożyć flaczki i przyprawić. Gotować przez około
Codzienna kuchnia niecodziennaząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1 sztuka, pomidory 3 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka(...)minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię i podsmażać z 5 minut co jakiś mieszając papryki suszone, kucharka wymieszać i wsypać do warzyw, zamieszać, podsmażać z 2 minuty na większym ogniu wlać wodę i pod przykryciem dusić z 15 minut, śmietanę wymieszać z mąką i wodą i wlać do warzyw mieszając do zagęstnienia sosu
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 175 g ciecierzycy 400 g pomidorów krojonych z puszki papryka ostra mielona, tymianek, czosnek granulowany, bazylia, sól 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej Ciecierzycę moczymy przez noc, następnie odcedzamy i płuczemy, później gotujemy do miękkości. Pomidory wraz z zalewą przekładamy do miski, cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie(...)kurczaka kroimy w plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podajemy z ziemniaczkami. Ziemniaczki: Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy
Moje-pitraszeniemieszkając w dużym mieście, nie jest to trudne. Składniki (na 4 porcje): ok. 0,75 kg piersi z kurczaka spora szczypta szafranu sól pieprz 3 łyżki oleju odrobina mielonej kozieradki 2 ząbki czosnku cebula 2 papryki (pomarańczowa i czerwona) ok. 10 upieczonych kasztanów ( tutaj instrukcja, jak łatwo pozbyć się skorupek ) Kurczaka pokroić w poprzek włókien. Przełożyć do miski(...)godziny. Cebulę, papryki i czosnek pokroić w drobną kostkę. Kasztany rozdrobnić nożem na kawałki, nie na miazgę. Rozgrzać patelnię i przełożyć na nią kurczaka z przyprawami. Kurczaka obsmażyć. Dodać warzywa i kasztany. Zeszklić i dolać ok. 200 ml wody. Przykryć patelnię i dusić całość ok. kwadransa. Podawać na pęczaku lub ryżu. ----------- Podobne: Potrawka z kurczaka po tajsku Królik
Weekendy w domu i ogrodziePoza tym są zdrowe i sycące. Można jeść je z w wersji fit z sałatką, lub jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy(...)ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy
chili & sugarwyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka 1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam szczyptą szafranu i oprószyłam obficie słodką papryką. Obłożyłam cząstkami(...)był przewidziany również dla młodocianego Syncia (a co tam niech poznaje różne smaki). Tak przyprawiony kurczak całą noc spędził w lodówce. Następnego dnia pokroiłam marchew oraz pomidory na cząstki. Warzywa wrzuciłam do rękawa do pieczenia, a na nich ułożyłam udka. Podlałam odrobiną wody. Zawiązałam z obu stron "w cukierka". Kurczak piekł się ok godzinę w temp. 180 stopni. Później, tuż
Kuchnia po mojemupokrojonych w kawałki tak, jak przyrządzałam do leczo ) 1 nieduża marchewka 20 dag pieczarek kawałek boczku (naprawdę nieduży, u mnie to była resztka) 2 laski kiełbasy sól pieprz papryka mielona 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Zawartość puszki z pomidorami przelewamy do garnka Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do pomidorów Pieczarki myjemy, czyścimy(...)garnka. Nie wylewamy tłuszczu z boczku ponieważ będzie nam potrzebny do podsmażenia kiełbasy Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na tłuszczu z boczku. Całość, wraz z tłuszczem, przekładamy do warzyw Dolewamy wodę 1 cm nad składnikami, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu aż wszystkie warzywa będą miękkie Ja podaję z kajzerką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgotować na wolnym ogniu. Kiedy będzie prawie miękka włożyć opłukanego kurczaka, a kiedy wywar się zagotuje, dołożyć obrane i umyte warzywa oraz ziarenka pieprzu. Gotujemy cały czas na małym ogniu, żeby wywar tylko lekko "pyrkał". Pod koniec gotowania dodajemy sól. Nie solimy wcześniej, żeby uzyskać jak najwięcej smaku z mięsa. Dodatek soli zamyka(...)nagle mocno gotować, możemy ratować się dolewając do niego pół szklanki lodowatej wody. Wiem, że wokół się słyszy, że nie wolno tego robić, ale ja to robię :) Wszyscy, którzy mieli okazję jeść mój rosół potwierdzą, że zawsze jest kryształowo przejrzysty :)Rosół gotujemy dość długo, ale nie zniechęcajcie się. Cierpliwość zostaje nagrodzona ;)Ja swój rosół podałam z domowym, własnoręcznie
Codzienna kuchnia niecodziennaKwiaty cukinii jeszcze są w moim ogrodzie i chętnie je jemy. Dzisiaj ciasto naleśnikowe wzbogaciłam ziołami - też oczywiście z przydomowego ogródka. Polecam! Składniki : * 12 kwiatów
Magiczne Życie MartyWitam! Dziś króciutko bo czas zaczyna gonić nieubłaganie więc oto przepis na jeden z nowszych wynalazków - zapiekankę z papryką . Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne, robione
sierotka maRysia w kuchniKorzystacie jeszcze z pozostałości pysznych, soczystych pomidorów? A może macie dostęp jeszcze do swoich, posadzonych i wypielęgnowanych na przydomowych grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że
Kuchnia w czekoladziepyszną przystawkę. Scroll down for recipe in English Kremowa zupa kokosowa z cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka mielonego curry 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 duży por, drobno posiekany 1 średni ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę 1 duża cukinia, pokrojona w kostkę 1 zielone chilli, drobno posiekane(...)większym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj przyprawy, zamieszaj i podsmaż przez minutę. Dodaj pora, ziemniaki, cukinię i chili, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i smaż warzywa na małym ogniu przez pięć minut. Dodaj bulion i mleko kokosowe i gotuj przez kolejne 15 minut lub aż ziemniaki zmiękną, po czym dodaj szpinak, zamieszaj i gotuj przez kolejne
karmelowyjedzeniem. Do tego przepisu użyłam mięso z piersi kurczaka w środku jest ukryty kawałek sera, który dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera 5 długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól(...)mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkaosób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki pół cebuli drobno posiekanej 1 marchewka 3 łyżeczki passaty pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso ugotować(...)powinno być tylko tyle aby lekko przykryć mięso). Do mięsa w wodzie dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować do zmięknięcia warzyw i odparowaniu dostatecznej ilości wody. Do sosu dodać passate i cukier. Na koniec dosypać obfite ilości oregano, pieprzu i bazyli, ewentualnie trochę soli. Smacznego
cukrem pudrem posypaneokoło 100 g kurek 1/2 czerwonej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta pieprzu bałkańskiego (bez chemii) szczypta granulowanego czosnku sól do smaku ( u mnie himalajska ) pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki (z górką) gęstego jogurtu naturalnego (u mnie 0% tłuszczu) 3 garście mrożonego miksu fasolki z marchewką 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie(...)pół kurki. Podsmażamy około 4 minut, doprawiając pod koniec słodką papryką, pieprzem bałkańskim, granulowanym czosnkiem, solą i czarnym pieprzem (większa ilość). Dodajemy nasz fasolkowy miks, mieszamy i smażymy aż warzywa odpowiednio zmiękną. Zmniejszamy płomień na minimalny, szybko dodajemy jogurt mieszamy, próbujemy smak (opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem). Zdejmujemy z palnika, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy (samo lub w towarzystwie
Słodkie okruszkiSzybkie razowe makarony z warzywami (z mięsem lub bez) to moje ulubione sposoby na pyszny, mało czasochłonny obiad :) Taki jest też ten makaron w towarzystwie aromatycznych suszonych pomidorów rukoli i kurczaka. Tego ostatniego można śmiało pominąć przygotowując wersję wege :) SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja 550 kcal) 400 g razowego makaronu penne 1 podwójna pierś kurczaka(...)jogurtu greckiego słoiczek suszonych pomidorów (150 g po odsączeniu) 1 łyżka zalewy z pomidorów 2 garście rukoli 2 łyżki tymianku - najlepiej świeżego sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju z zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Wlewamy jogurt i redukujemy
Moje Kuchenne Rewelacjeząbek czosnku 3 łyżki oleju rzepakowego 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Kaszę uprażyć przez chwilę na gorącej patelni,wsypać na sito i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki.Następnie wsypać do garnka,zalać 1 szklanką(...)drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia
Kolorowa kuchnia Elkitrendy i oby był jak najdłużej, bo nie dość, że wyjątkowo zdrowy to i super smaczny. Trochę więcej z nim zachodu niż ze szpinakiem, choć wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje! Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu(...)gałązki jarmużu 1 czerwona papryka 1 puszka mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 4-5 cm kawałek imbiru sól, pieprz 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka octu ryżowego frankfurterki - opcjonalnie Wykonanie: jarmuż dokładnie umyć w dużej ilości wody. Odsączyć i odkroić liście od grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dania o produkty skrobiowe, o ile nie mamy wysokiego zapotrzebowania energetycznego (np. nie wykonujemy pracy fizycznej). Absolutnie nie proponuję głodzenia się – porcja 250 g mięsa na osobę, uzupełniona o warzywa w postaci np. surówki, powinna w zupełności wystarczyć do osiągnięcia uczucia sytości. Po trzecie: jest prosty i szybki. Podobieństwo do popularnego „schabowego” widoczne jest na pierwszy rzut oka. W powyższym(...)owsiane są o niebo bardziej naturalne niż bułka tarta będąca produktem przetworzenia pieczywa, które – nie oszukujmy się – nie do końca wiemy, co zawierało i w jakim stanie w momencie mielenia było. Chyba że sami pieczecie chleb, który później suszycie i mielicie
Proste-przepisy.plczas mieszając. Pomidory powinny odparować i zgęstnieć. W międzyczasie zajęłam się papryką. Można jej nie dodawać do ketchupu. Ale dała fajny smak i mnie osobiście smakowało połączenie tych dwóch warzyw. Opaliłam ja nad gazem. Można ją również zgrillować w piekarniku. Obrałam ją ze skórki. Polecam włożyć paprykę na 10 minut do pudełka plastikowego lub po prostu do torebki(...)czosnek starłam na drobnej tarce. Przełożyłam do miksera paprykę, czosnek,imbir i podsmażoną lekko cebulę. Można dodać trochę przecieru pomidorowego,żeby składniki łatwiej się mieliły. Tak uzyskaną pastę paprykową wlałam do pomidorów. Pora na przyprawy. W młynku lub moździerzu utarłam nasiona gorczycy, kolendry i goździki. Wsypałam je do pomidorów. Dodałam sól, cukier, oliwę, pieprz
potrawyregionalneGulasz sojowy firmy Orico 160 g Z tej serii widziałam jeszcze Flaczki sojowe, Kotlety sojowe a'la schabowe z błonnikiem oraz Kotlety sojowe mielone z pieczarkami. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ( 10 minut moczenia i 10 minut gotowania ). Teoretycznie potrzeba tylko 3 szklanek wody i gotowe jednak na pudełku są 2 urozmaicone przepisy z użyciem(...)było całkiem smaczne. Jest to fajna opcja gdy czasu mało albo lodówka pusta . Kalorie: W 100 g suchego produktu tylko 329 kalorii! Skład: kostka sojowa 55%, mąka żytnia,warzywa suszone, sól ekstrakt drożdżowy, przyprawy. Może zawierać śladowe ilości glutenu. Cena: najtaniej w Netto 3,99 zł, Piotr i Paweł 4,99 zł Lubicie
Pora na pora i pomidoraliści sałaty lodowej 1 nieduży ogórek zielony 1-2 pomidory 200 ml sosu czosnkowego typu Tzatziki (tu znajdziesz przepis) 1 łyżeczka mieszanki przypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół papryki i pół cebuli. W małej miseczce wymieszałam(...)Mąż przygotował tackę z kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę. Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć
Kuchnia po mojemuszklanka mąki pszennej 650 -1 szklanka mąki żytniej -2 garści cebulki prażonej -3 łyżeczki soli -1 jajko do smarowania Łopatkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem warzyw i studzimy. Kapustę gotujemy ok. 60 minut. Delikatnie odciskamy i kroimy (nie za drobno ). Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody i szklankę mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia(...)czasie drobno kroimy cebulę i pieczarki. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i pieprzem i smażymy do odparowania wody. Mięso mielimy w maszynie. Dodajemy kapustę, pieczarki z cebulą, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Formujemy prostokąty, nakładamy farsz i zwijamy. Przekładamy
Maminek kulinarnybiałej ryby (np. dorsz, mintaj, sola) 400 g marchewki 150 g korzenia pietruszki 100 g selera 2 cebule ½ szklanki wody 1 szklanka soku pomidorowego (pikantny, jeżeli lubicie) 1 łyżeczka mielonej papryki 3 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy pieprz 1 sól olej lub masło do smażenia posiekana natka pietruszki opcjonalnie papryczka chili i pieprz kajeński Ryby dokładnie oczyścić(...)umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu. Jeżeli używamy, dodać też oczyszczoną z pestek i pokrojoną papryczkę chilli. Dodać warzywa, paprykę w proszku, podsmażyć razem ok. 3 minuty. Dolać wodę, dodać ziele angielskie i listek laurowy. Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną (ok. 10-15 minut). W międzyczasie obtoczyć rybę
Pełny talerz