mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:265/458)

DANIE JEDNOGARNKOWE Z RYŻEM I MIĘSEM MIELONYM 1584

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g ryżu, 35 dag mięsa mielonego, 1/2 większej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki białej, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 250 ml bulionu, 3/4 puszki kukurydzy, większa cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, garść startego sera żółtego, posiekana natka pietruszki (do posypania potrawy(...)oleju. Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam. Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie). Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę na ogniu, aż się rozpuści

JejKuchnia
KURCZAK PO AZJATYCKU Z WOKA 139

Kurczak, warzywa, orzechy nerkowca oraz ryż to główne składniki tego dnia. Jest ona niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smakuje bardzo oryginalnie. Całość została przyrządzona w woku, dzięki czemu skrócił się jeszcze czas oczekiwania 😉   Składniki: 2 filety z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 100 g orzechów nerkowca 1 cebula czerwona pęczek szczypiorku razem z cebulką(...)szklanki bulionu sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 torebki ryżu (300 g) 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1/2 papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki i myjemy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Kaczka z jabłkami inaczej 180

łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku jabłkowego 2 czubate łyżki łagodnego miodu (4 jeśli jest płynny) kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Ziemniaki, jabłka* i szalotki obieramy. Z jabłek usuwamy również gniazda nasienne i razem z ziemniakami kroimy w 2-3cm kostkę, a szalotki po prostu na mniejsze kawałki(...)zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy jabłka i przyprawiamy imbirem. Gotujemy jeszcze kolejne 20-30 minut pod przykryciem co pewien czas uzupełniając bulion i mieszając. Finalnie warzywa powinny być zupełnie miękkie i zawierać jak najmniej płynu. W takiej postaci blendujemy je na gładką masę z dodatkiem łyżki zakwaszanej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce. Syrop przygotowujemy rozpuszczając

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 152

ziemniak 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kmin rzymski 1 łyżeczka, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy(...)cebulkę z przyprawami wod ą . Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwon ą  kroimy na pół, pozbawiamy j ą  gniazda nasiennego, kładziemy

kulinarne odsłony pati
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 194

granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto(...)dynię na mniejsze, podłużne kawałki. W małej miseczce wymieszaj oliwę, sumak, kmin, kolendrę i suszone płatki chili, brukselkę i dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę

Plate of Joy
Zupa z kapusty pekińskiej 141

liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy obrany imbir, ząbek czosnku, kapelusz suszonego(...)szpondra kroimy na kawałki. Marchew i seler kroimy w julenkę,   pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy

R'n'G Kitchen
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 218

Kasza pęczak jest niedocenianą kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem,  gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte danie obiadowe.  A co najważniejsze do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego garnka lub głębszej patelni. Składniki: 1 torebka kaszy owsianej pęczak(...)bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g  kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Bób ugotować  w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości, przelać  zimną wodą, obrać  z łupin

Wanilia i Kardamon
Risotto parboiled z cieciorką. 187

Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 szklanki (125 g) ciecierzycy 100 g ryżu parboiled ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu(...)podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 173

Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania(...)Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka

Kolizje Smaków
Najlepsze pierogi ruskie 183

razu powiem szczerze, że ruskie pierogi nie są tymi, które lubię najbardziej. Moje ulubione pierogi to te z mięsem, kaszą i warzywami . W moim rodzinnym domu ruskie też pojawiały się może raz czy dwa do roku bo nie było na nie zbyt wielu amatorów. Ale czasami każdy lubi zjeść coś innego niż zwykle i dlatego od czasu do czasu(...)czasem nauczyłam się, że ich smak i wyrazistość zależą przecież tylko ode mnie i tego jak je przyprawię. Każde danie można zrobić po prostu po swojemu. Poza świeżo mielonym, pachnącym pieprzem do swoich pierogów ruskich dodaję miętę bo bardzo odświeża i wzbogaca smak farszu nadając mu lekkości. Jeśli nie lubicie takich eksperymentów po prostu ją pomińcie i już

Smaczna Pyza
Risotto mocno szparagowe 169

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)łyżki oleju rzepakowego - czosnkowego, 50 ml białego, wytrawnego wina, 30 g twardego sera – bursztyn, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa zw.  sałatą fryzowaną zieloną. Przygotowanie: Szparagi myjemy, nie obieramy. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka

Moniki Smakołyki
Zupa krem z jarmużu i ciecierzycy z chili 170

Moda na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca. Przepis na podobny krem, ale zagęszczany ziemniakami znajdziesz tutaj . Na wiele innych smacznych dań z jarmużem zapraszam  tu . Składniki(...)ząbek czosnku 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki płatków owsianych 500-750 ml bulionu 250 g ugotowanej ciecierzycy 50 g rodzynek sok z 1/2 limetki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta kuminu szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól morska, pieprz z młynka papryczka chili kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 159

razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :) Składniki 1kg mielonej wołowiny 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1539

składniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę(...)mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa dodatkowo: 200 g sera żółtego wykonanie: W rondelu roztapiamy masło

Domowy Smak Jedzenia
Śliwki w czekoladzie z jagodami goji 108

drodze zawadziła jeszcze o bazar i przywiozła do domu mnóstwo rzeczy. Nie wiem jak ona sama to udźwignęła, ale tego było 11 kilogramów! Orzechy, sezam, słonecznik, jakieś inne ziarna, warzywa, śliwki, daktyle i sam już nie pamiętam co jeszcze. 11 kilogramów! Wciąż jeszcze potrafi mnie zaskoczyć. Oczywiście wszystko to wiozła autobusem. Ale i tak tyle czasu jeszcze miała żeby zrobić(...)poradziła sobie bez mięsa. Ale najpierw czekoladowe kulki ze śliwkami. Były naprawdę obłędne! Przepis Madzia wzięła z jakiegoś bloga, ale nie pamięta z jakiego. Jak to Madzia... A podczas mielenia daktyli zepsuła nasz blender. Jak to Madzia... ;) Śliwki suszone 150 g daktyli suszonych 3 łyżki kakao jagody goji 6 łyżek wody Daktyle mielimy blenderem. Nasze były prawie do końca zmielone

Marder&Marder Manufacture