powstało bardzo szybko i było baaardzo smaczne więc zapraszam na ten ekspresowy pomysł na obiad :) Składniki na 2 osoby: około 200 gr makaronu rurki (pióra) około 250 gr mięsa mielonego 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebulka 1 mała marchewka 1 mały korzeń pietruszki mały kawałek selera słodka i ostra papryka 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 6-7 łyżek(...)opakowaniu. 2. Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut. 3. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką
Gotowanie...to proste !białe i zielone części) 1 por 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 marchewka opcjonalnie: świeże chili do posypania (u mnie kiełki chili) olej do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu ryżowego 1/4 szklanki sake 1/4 szklanki mirinu (japońskie, słodkie wino ryżowe) 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 łyżki(...)wyciśniete ząbki czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach imbir i cukier. Zagotowujemy i gotujemy przez ok. 10 minut. Ja nie odcedzam marynaty z kawałków imbiru i czosnku. Przygotowujemy warzywa: obranego pora i dymki kroimy w plasterki, z obranej marchewki robimy paski za pomocą obieraczki, a papryki kroimy w cienkie paseczki. Makrele płuczemy pod bieżącą wodą i filetujemy (ja obcinam
Poezja smakudrobiowych paluszków, polecam Wam również wyśmienitą sałatkę, która sprawdza się świetnie w każdej mięsnej kompozycji. Ponadto może być samoistnym, genialnym daniem głównym. Ma niesamowity, intensywny zapach, który zawdzięcza mieszance warzyw, ziół i oliwie z oliwek. Aby dopełnić dzisiejszy talerz zaproponowałam pakieciki z cukinii z serem feta. Tak właśnie powstał obiad idealny:) Poniżej przedstawiam przepisy w kolejności wykonania. Sałatka(...)koktajlowych garść suszonej żurawiny 50g sera feta Składniki na sos sałatkowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ziół prowansaldzkich 2 listki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Do szklanki z oliwą z oliwek dodajemy zioła (w tym świeżą bazylię), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dziś wyjątkowo dodałam łyżeczkę mieszanki suszonych pomidorów
Kuchnia Pani Wiosnywdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych(...)ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Składniki: 1 szt. fenkułu 2 łyżki kaparów garść dymki łyżka masła pierś z kurczaka olej sól świeżo mielony czarny pieprz ząbek czosnku słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sezam Pierś z kurczaka posypałam przyprawami, czosnkiem, sezamem i polałam olejem. Odstawiłam ją aby przeszła przyprawami i zajęłam
potrawyregionalneszczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche z kieliszkiem białego, półwytrawnego wina, podane z pumperniklem. Słodycz tego chleba idealnie podkreśla wszystkie smaki z marynowanej ryby i cytrusów, a wino przyjemnie gasi subtelny pożar(...)średnia czerwona cebula pół papryczki chili, bez nasion pół czerwonej słodkiej papryki pół ogórka wężowego 1 mały pomidor malinowy garść posiekanej kolendry 2-3 gałązki grubego szczypioru świeży grubo mielony pieprz
Karo in the Kitchenlitr bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 100 ml białego, wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki tartego parmezanu + do posypania 1 łyżka zimnego masła sól morska świeżo mielony pieprz kilka listów rukoli lub rukwi wodnej do dekoracji (opcjonalnie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szparagi łamiemy na końcach – szparag sam pęknie w miejscu, gdzie(...)główek) i gotujemy przez 5 minut – szparagi się ugotują, a bulion uzyska szparagowy posmak. Po tym czasie dodajemy delikatniejsze główki oraz groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Warzywa wyławiamy. W rondlu lub w szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Lekko solimy. Gdy będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie
Poezja smakuDziś przedstawiam kolejną propozycję przygotowania młodych ziemniaków, tym razem skorzystałam z przepisu z książki „przygarniętej” od mojej mamy „Warzywa w kuchni” autorstwa Henryka i Danuty Dębskich. Młode ziemniaczki wstępnie są gotowane, a następnie zapieczone w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki. Są one świetnym dodatkiem do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe(...)Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na równe kawałki 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju 1/2 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, mielona wędzona papryka i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj ziemniaki we wrzącej, osolonej wodzie na półmiękko, przez ok 15 minut (w zależności od wielkości). Następnie odcedź i odstaw. Włącz piekarnik
karmelowywyobrażam sobie wiosennych obiadków bez tej pozycji w naszym menu :) Młoda kapusta z mięsem mielonym w pomidorach SKŁADNIKI: 2 młode kapusty 0,5kg mięsa mielonego 1 cebula pomidory z puszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól,lubczyk, papryka chili, pieprz, olej kilka młodych ziemniaków świeży koperek Kapustę przekroić na pół,wsadzić do dużego garnka i sparzyć wrzątkiem(...)odstawić na około pół godziny, aby się przeżarła. W rondlu rozgrzać olej, następnie zeszklić na nim cebulkę a następnie mięso. Po odpowiednim podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze mieszać. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz. Jeśli kapusta nie puściła za dużo wody można od czasu do czasu podlewać niewielką ilością wody
MarciochaKucharzypodudzia z kurczaka 2 marchewki- pokroić w kostkę 1 szklanka groszku mrożonego 4 garści fasolki szparagowej 1 szalotka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kurkumy 4 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz sól himalajska 2 garści czarnych oliwek bez pestek 3/4 szklanki wody 8 łyżek Sosu Słodkiego tao Tao 2 łyżki sosu sojowego z grzybami Tao Tao Przygotowanie: Mięso nacieramy(...)patelni roztapiam masło i dodaję wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażam do zrumienienia się skórki. Dodaję wymieszaną wodę z sosami i kurkumą. Zmniejszam ogień i zakrywam. Pod koniec smażenia/duszenia dodaję warzywa i smażę 25 minut pod przykryciem. Na sam koniec danie obsypuję szczypiorkiem
ClauditteMissCookingPyszny pomysł na obiad.. 1 mała kapusta pekińska 70 dag mielonego mięsa 1 cebula 10 dkg płatków ryżowych 1-2 jajka bułka tarta sól i pieprz , wegeta, majeranek 1 łyżka musztardy rosyjskiej Develey 3-4 łyżki śmietany Kapustę i cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka, musztardę .Wymieszać,dodać bułki tartej(...)tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać wodą, dodać warzywa i przyprawy. Gotować około 25 minut, pod koniec dodać śmietanę
Moje domowe kucharzeniePyszny słodko-pikantny kurczak z ryżem i ananasem. Proste i aromatyczne danie :) SKŁADNIKI 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki
Moje Kuchenne RewelacjeNa dzisiejszy obiad polecam pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję
Tradycyjna kuchnia KasiMoja wersja różni się od oryginału, ale to przez to, że uwielbiam, kiedy moje danie jest kolorowe i mocno warzywne! Ostrość dozuje z umiarem, a na
zabawa smakiemmojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej strączkowych roślin, ostatnio na tapecie mieliśmy przepyszną zupę z soczewicy – autorstwa mojego męża (jak chcecie przepis to dajcie znać), zupę z ciecierzycy, hummus oraz pasztet z ciecierzycy. Mam też w planach zrobienie chlebka(...)jajka 3 łyżki sosu pomidorowego czy koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju do smażenia 3 ząbki czosnku 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka curry 2 łyżeczki słodkiej papryki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie na noc (12 godzin). Następnie wodę z moczenia ciecierzycy zlać. Do garnka wsypać ciecierzycę, zalać zimną wodą
moj przepis naryby np. mintaj w kostkach 2 małe jajka 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej 2 płaskie łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej Rybę rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmielić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Na kawałku foli spożywczej rozłożyć masę(...)dosyć gęsto, wykałaczką. Galareta: marchewka kawałek pietruszki kawałek selera kilka zielonych liści pora 3 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego żelatyna przyprawa do ryb sól, pieprz Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać liście laurowe, ziele. Zalać wodą 1,5 litra. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Z wywaru warzywnego usunąć warzywa, zostawić sam płyn, do ciepłego włożyć
kulinarnyswiatdomi