PASTALSOLE - Capunti alla Puttanesca) 1 puszka (ok. 400g) obranych i krojonych włoskich pomidorów w soku pomidorowym* 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin pęczek szparagów zielonych świeżo mielony czarny pieprz rozmaryn i bazylia (użyłam suszonych) 1 łyżeczka tartego parmezanu szczypta soli do wody na makaron * możecie użyć zamiast puszkowanych - 3 dużych świeżych pomidorów pokrojonych w kostkę(...)soku, często mieszając. Kiedy sok pomidorowy odparuje - rozcieramy w dłoniach łyżeczkę rozmaryn z łyżeczką bazylii i wrzucamy przyprawy na patelnię (używam takiego połączenia ziół aby nadać lekko słonego posmaku warzywom bez dodatku soli). Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3min. Kiedy warzywa "dochodzą" (tu mój przyjaciel M. powiedziałby, że 'dochodzą' to brzydkie słowo :)) nakładamy na talerze
Spektrum Smakuzielonych szparagów 2 garście młodych pokrzyw Masa jajeczna: 3 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar szczypta bazylii sól morska do smaku pieprz biały mielony do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić(...)siekamy pokrzywę. Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę. Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około
Wanilia i Kardamonczęste podlewanie mięsa spowoduje, że skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis to nie jest klasyka spod fudskłerowej ręki. Nowy numer magazynu Kocioł narzucił mi temat przewodni, którym były winogrona i postanowiłem je wykorzystać(...)pęczek rozmarynu 1 natka pietruszki 300 ml białego półsłodkiego lub półwytrawnego wina 200 ml rosołu lub bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry szczypta płatków chili masło klarowane pieprz, sól * PRZYGOTOWANIE Kurczaka podziel na części (możesz także użyć samych nóżek i podudzi). Przygotuj mieszankę przypraw: wymieszaj słodką wędzoną paprykę, kumin, kolendrę
Food SquareJak nie macie pomysłu na podanie sałatki to polecam podać ją wydrążonych bułeczkach, najlepiej bardzo chrupiących. Sama sałatka jest bardzo prosta, szybka w wykonaniu i bardzo
IzabelawkuchniInspiracją do dzisiejszego wpisu jest kumpir. Spotkaliście się z nim ? Zapiekany ziemniak jest tradycyjna potrawą kuchni tureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNa targu kupiłam małe kolorowe papryki idealne do nadziewania. Papryka faszerowana to takie jedno z moich ulubionych dań. Farsz z mięsa i ryżu do tego wszystko
O kuchni z uczuciemMłoda kapusta , a do tego pulpeciki to idealne połączenie. Taki miałam dzisiaj obiad. Polecam Wam, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne. Składniki: Kapusta: 1 główka młodej
O kuchni z uczuciemBuraczki zasmażane ze smietana W itam Was moi kochani :) troche czasu mnie tu nie bylo i trzeba nadrobic :) Dzisiaj podaje przepis na buraczki zasmazane
PychaDaniaPieczone ziemniaki, takie jak tu, pokrojone w ósemki, świetnie zastępują frytki. Są idealne jako dodatek do dań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie
Pasja SmakuPołączenie może wydać się niektórym dość mało spotykane, bo łączymy delikatność i chrupkość sałaty z tłustymi szprotkami,ale efekt jest naprawdę zadziwiający, lubię tak podane rybki
Z Majeczką w kuchniDawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką
Z miłości do słodkościUdka i podudzia z kurczaka - wzięłam dwie ćwiartki, które podzieliłam na części Kilka małych ziemniaków Kilka marchewek Pietruszka 3-4 ząbki czosnku Olej rzepakowy Przyprawy: sól, pieprz, tymianek, ewentualnie mielona słodka papryka Składniki są na oko ponieważ można je dowolnie konfigurować. Można dorzucić więcej ziemniaków, mniej marchewek i odwrotnie. Ziemniaki najlepiej wziąć małe. Można je również wrzucić do pieczenia(...)Posypać solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie papryką słodką. Skropić olejem i wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Marchewkę i pietruszkę również obrać i pokroić w grubsze słupki. Warzywa również posypać solą, pieprzem i tymiankiem oraz skropić olejem i wymieszać. Czosnek obrać. Na dosyć głęboką blachę wyłożyć mięso i warzywa, dorzucić czosnek. Rozłożyć w miarę płasko, tak aby składniki
Ze smakiem bez glutenucydru 500 ml mleka 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta cukru 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta przyprawy chili 1 szczypta kurkumy 1 szczypta mielonej kolendry 1 szczypta przyprawy Garam Masala 2 liście laurowe kilka suszonych ziaren czerwonego pieprzu 1 łyżka wysokiej jakości oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki masła(...)wody. Marchew obraną i umytą zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę i czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut
Wino Francja Kuchniasztuki marchewka – 2 sztuki duża cebula – 1 sztuka bulion – 2 szklanki – 400 ml kasza jaglana – 1 torebka – 100 gram śmietana 12% – 4 łyżki olej – 4 łyżki papryka slodka mielona – 1 łyżeczka kurkuma – 1 plaska łyżeczka tabasko – 4 – 6 kropel sól i pieprz opcjonalnie suszona pietruszka i żółty ser do posypania PRZYGOTOWANIE : Cebulę obrać, posiekać i przesmażyć(...)Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Umieścić w garnku. Dodać bulion i zeszkloną cebulę. Dosypać przyprawy i tabasco. Gotować na średnim ogniu 15 – 20 minut, aż zmiękną warzywa. Następnie należy dodać śmietanę i zblendować zupę. Kaszę ugotować osobno i na koniec dodać do zupy. Wlać krem do misek i posypać pietruszką oraz startym serem
kuchniabellissima.wordpress.comsłużyły do przenoszenia węgli, mieszania i przenoszenia kawałków pokrojonych składników dania do ognia bądź do naczyń. Tak samo było z powstaniem woka – początkowo w głębokich, metalowych misach suszono i mielono ziarno na mąkę. Dopiero w czasie panowania dynastii Ming (1368–1644) pałeczki zyskały rangę narodowych sztućców, a wok zyskał swój dzisiejszy kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego(...)ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór – ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Każdą
Karo in the Kitchenociężała, a po chwili robiłam się senna. Zwłaszcza jak do mięsa był sos... Teraz mięsa jadamy coraz mniej, a jak już jest, to najczęściej zgrillowane. Do tego kasze z ziołami, warzywami, oliwą z oliwek lub pestek winogron. I koniecznie kiszona cytryna :) Po takim obiedzie wstaję najedzona, ale nie pełna i nie ociężała. Spać też mi się nie chce. Wniosek jest prosty(...)żyję, prawda? :) Składniki: 200 g białej kaszy gryczanej, 1 kiszona cytryna, 1 średni pomidor, 2-3 łodyżki selera naciowego, natka pietruszki, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo mielony gruby pieprz. Kaszę ugotować na sypko bez dodatku soli. (Jak to robić pisałam w tym poście klik ) Ugotowaną przestudzić. Cytrynę drobno posiekać. Pomidora pokroić w kostkę, selera w plasterki
Codzienna kuchnia niecodziennaulubione danie. Składniki: 2 laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulkę kroimy w pół-krążki a czosnek wyciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą(...)wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyttymianku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 100 ml wytrawnego wina białego, 700 ml bulionu, 100 g groszku zielonego, już przygotowane "Na Parze" Bonduelle, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 50 g sera camembert. Przygotowanie: Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy(...)cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol nam wyparuje. Cebulę z porami przekładamy do bulionu z czosnkiem i gotujemy, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Groszek wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na 4 min. Odcedzamy. Zupę
Moniki Smakołykiskóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem(...)piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso i szybko przesmażamy ok 2 minut, następnie wrzucamy warzywa wraz z orzeszkami i smażymy aż do miękkości. W między czasie doprawiamy potrawę sosem sojowym i jeszcze raz pieprzem syczuańskim, imbirem i kolendrą. 4/ Gotową potrawę podajemy z świeżo ugotowanym
Kuchnia PROzdrowotnaSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce(...)smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim
Zofianapapryczki pepperoni (lub chili) 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody sos sojowy, pieprz świeżo mielony odrobina słodkiej i ostrej mielonej papryki Czerwoną fasolę zalewam wodą i zostawiam na 12h, aby się namoczyła. Następnie gotuję, wlewając do garnka wody 2x więcej niż fasoli. Kiedy fasola jest miękka, odcedzam z pozostałego(...)bardzo drobniuteńką kosteczkę. Wszystkie składniki, wraz z fasolą, wkładam do wysokiego naczynia, miksuję blenderem na pastę - u mnie niedokładnie, aby czuć poszczególne składniki. Doprawiam. Podaję. Idealna do pieczywa, warzyw czy np. jako dip. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki