mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:256/458)

KOFTA EGIPSKA 154

Czasem w kuchni również należy się urozmaicenie, dziś zapraszam na jagnięce mięsko w grillowym wydaniu. Przepyszna kofta. Składniki: pół kg jagnięciny podhalańskiej 1 jajko 1 czerwona

Z Majeczką w kuchni
Bakłażany faszerowane mięsem w stylu arabskim 115

byłam bardzo zawiedziona. Piękno okazało się kolejny raz bardzo ulotne.  Na szczęście w smaku były tak samo pyszne jak ... zwykle bakłażany ;) Choć uwielbiam wynajdywać na bazarku ciekawe odmiany warzyw i owoców ( np. fioletowego kalafiora, czarną fasolkę, szparagową, wszelkiej maści pomidory, ostatnio kupiłam pigwy jabłkowe na galaretkę ), to kolorowe bakłażany uważam za nieco przereklamowane. Bo co mi po ich niezwykłym(...)czas przygotowania: 40 min.  Składniki: 4 małe bakłażany lub 2 duże przekrojone wzdłuż na pół 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty sól, pieprz do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Z małych

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinia faszerowana i zapiekana z mozzarellą 176

Cukinia faszerowana jest dla mnie nieodłącznym smakiem lata. Robię ją co roku, zwłaszcza, że cukinie mam na grządkach koło domu. W tym roku niestety z racji

Pasja Smaku
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 177

Jeśli podczas grillowania macie ochotę na coś więcej niż kiełbaski i kaszanki to możecie spróbować zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i

Pasja Smaku
Soczewica w pomidorach 131

wybierać sos z dodatkami. Uwielbiam takie dania! Buon appetito!  Idealny dodatek do dań makaronowych, do ryżu i kasz. Nie odczułam braku mięsa, ale jeśli masz ochotę dodaj mielone mięso lub drobiowe jak piersi z kurczaka czy inne. Za każdym razem zachwyci swoim smakiem, a tak naprawdę to takie proste składniki! Ot kwintesencja włoskich składników, włoskiej kuchni! Soczewica(...)marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana (!) dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Mieszamy starannie. Soczewicę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą, ponownie odcedzamy. Dodajemy do garnka z pozostałymi warzywami. Delikatnie mieszamy. Podajemy posypane startym włoskim, twardym serem typu grana padano lub parmezan. Najlepiej smakuje na następny dzień, ale nie gwarantuję, że coś jeszcze zostanie, paluszki lizać! Danie można

Moja smaczna kuchnia
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 223

kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra i kmin (czasem dodaje się też Ras el Hanout) są równie klasyczne i powszechnie dostępne, usypuje się je na stoiskach w wielkie kolorowe stożki (o czym może(...)oliwkom, przełamany świetnie tu pasującymi nutami anyżowymi kopru włoskiego. Jak zawsze w przypadku tażinów - mięso jest mięciutkie i łatwo odchodzi od kości. Danie wygląda rustykalnie - niedbale ułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz.  P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów:         tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami

Chilli Czosnek i Oliwa
GULASZ PO GRUZIŃSKU 148

To moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie mięso zapieka się wraz z warzywami, a  na koniec dodaje się pozostałe, soczyste

Słodko-Słony Świat Ilony
Smażony maniok z indykiem i warzywami 136

wahania go kupiłam i do kuchni popędziłam, bo lubię eksperymentować i coś nowego próbować. I tak oto moje danie na bazie manioka przygotowałam, do którego indyka i warzywa dodałam. Całość na końcu w śmietance udusiłam i na ostro doprawiłam.  Myślę, że wyszło niebanalnie, a smakowało oryginalnie, córka dokładkę brała, bo tak jej ta potrawa posmakowała.   Składniki(...)łyżki oleju smakowego pomidor, czosnek, bazylia, 1 duża cebula różowa, sól do smaku, ½ łyżeczki płaskiej cukru, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, 200 g świeżych liści szpinaku,  200 ml słodkiej śmietanki 30%,  250 g mrożonego groszku zielonego Hortex, świeży tymianek. Przygotowanie: Mięso kroimy na niewielkie, plasterki, oprószamy solą

Moniki Smakołyki
Sałatka z ciecierzycy i awokado 118

dojrzałe awokado 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 plasterki cebuli 1/2 niewielkiego świeżego ogórka zielonego 1/2 łodygi selera naciowego garść pomidorków koktajlowych sól i pieprz pieprz kajeński mielony (do smaku, opcjonalnie) ulubiona zieleninka (koperek, kolendra, pietruszka) Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, łodygi selera myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki koktajlowe myjemy(...)ziaren przetrwała w całości. Przynajmniej nam taka konsystencja sałatki bardziej odpowiada Awokado wybieramy łyżką i rozgniatamy widelcem. Polewamy sokiem z cytryny. Awokado dodajemy do rozgniecionej ciecierzycy, wrzucamy pokrojone wcześniej warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Sałatka z ciecierzycy świetnie spisuje się podana na pieczywie np. domowych krakersach , zarówno na śniadanie i kolację. Na lunch do pracy też

Lamarida.pl
Tarta ziemniaczana z kurczakiem i warzywami 226

pachnie lato? Wczesnymi ziemniakami z koperkiem, warzywami i ziołami. I taką też pyszną tartę chcę Wam zaproponować. W trakcie jej pieczenia w kuchni panuje niewyobrażalny, wręcz obłędny zapach, który pobudza kubki smakowe. Koniecznie musicie spróbować, bo jest fenomenalna. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków (najlepiej wczesnych) 1 pęczek koperku 60 g masła 200 g piersi z kurczaka 1-2 łyżki oliwy(...)brokuł 1 duża czerwona papryka 1 średnia cukinia 2 jajka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), zioła prowansalskie, oregano odrobina posiekanej natki pietruszki WYKONANIE Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości. Odcedzić z wody i zostawić, aż lekko ochłodną, tak aby dało się je obrać. Obrane ziemniaki przepuścić przez praskę

Passions hobbies life
Domowe Pikantne Kurczakburgery jak z McDonald's 900

podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos Chili: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Wlewamy pomidory(...)solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki

Słodka Strona
Kurczak po kreolsku 110

Kurczak na rozgrzanie.  Składniki 600 g filetów z piersi kurczaka pół łyżeczka mielonego imbiru szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu szczypta mielonych goździków pół łyżeczki cynamonu 3 łyżki soku z limonki 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona papryka cebula olej sól     Przygotowanie   Mięso kurczaka umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Wymieszałem(...)lodówki na 20 minut. Seler po umyciu pokroiłem w cienkie ukośne plasterki. Oczyszczoną paprykę umyłem, pokroiłem w cienkie paski. Cebulę obrałem, posiekałem. Mięso obsmażyłem na rozgrzanym oleju, dodałem warzywa, smażyłem ok. 5 minut, mieszając je. Doprawiłem solą do smaku. Podałem z gotowanym ryżem

R'n'G Kitchen
Dyniowo-pomidorowy krem ze szczypiorkiem i groszkiem ptysiowym 99

mnie mrożona ) 2 marchewki 3 ząbki czosnku 3 cm utartego świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki mielonej  kolendry pół łyżeczki mielonych nasion  kopru włoskiego szczypta  mielonego kardamonu nierafinowany olej kokosowy  do smażenia sól morska lub himalajska szczypiorek do dekoracji groszek ptysiowy http://brzesc.pl/pl/produkty do podania Rozmroziłam dynię. W dużym garnku rozgrzałam olej kokosowy(...)olej kokosowy wrzuciłam cebulę, czosnek i imbir. Smażyłam 3 minuty. Dodałam przyprawy i smażyłam kolejne 3 minuty. Następnie wrzuciłam dynię oraz pomidory. Wlałam wrzątek , tak aby nie przekroczył poziomu warzyw. Gotowałam 15 minut pod przykryciem. Dosmaczyłam solą. Zblendowałam na krem. Podawałam z groszkiem ptysiowym i szczypiorkiem. Pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
Galareta wieprzowa z majerankiem 158

wieprzowej 2 duże marchewki lub 4 mniejsze 2 cebule 1 duży, korzeń pietruszki kawałek pora 1/2 małego ,selera korzeniowego kilka ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe czubata łyżeczka , grubo mielonego pieprzu sól do smaku pęczek świeżego majeranku ( doniczka ) 2 ząbki czosnku 2 pełne, łyżki żelatyny wieprzowej ( jeśli lubicie twardą galaretę , dajcie 3 łyżki , ja lubię delikatną , średnią ) Mięso tniemy(...)miski , posypujemy połową, pęczka , posiekanego majeranku , wyciśniętym przez praskę czosnkiem , mieszamy i wkładamy na dobę do lodówki . Po tym czasie wkładamy do garnka , zalewamy 4 l wody , dokładamy obrane warzywa , pietruszkę opalamy , tak jak i cebulę ( przypalamy nad ogniem , żeby wydobyć lepszy smak rosołu ) marchewki , selera , pora dodajemy bez opalania . Wsypujemy ziele angielskie , liście laurowe , sól do smaku i gotujemy

Ogrodnik w podróży
Warzywne spaghetti z ryżem i pieczarkami. Lekki obiad. 253

zawierają konserwantów ani sztucznych barwników, a oprócz tego pięknie prezentują się na talerzu. Kolorowe i bardzo długie paski z marchewki i buraka przypominają swoim kształtem spaghetti. Makarony z surowych warzyw od Fit&Easy są gotowe do spożycia, nie wymagają obróbki termicznej, ale można je także smażyć, blanszować, krótko gotować lub zapiekać. To doskonała baza do wielu dań i przekąsek(...)pieczarkami. Nic tylko jeść, spróbujcie   #fitandeasy  #makaronyzwarzyw Składniki: 1/2 opakowania Fit&Easy Spaghetti z marchewki 6 pieczarek 1/2 małej cebuli 2 czubate łyżeczki oleju kokosowego świeżo mielony czarny pieprz do smaku sól himalajska do smaku 2 pełne łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 opakowania ryżu parboiled z dzikim (50 g) Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania