nudy, bo przyrządzić ją można na nieskończenie dużą ilość sposobów. Dziś użyłam ją do pasztetu. Uzyskałam mój najlepszy dotychczasowy pasztet pełen smaku, witamin i białka pochodzącego z warzyw strączkowych. Z sałatką/surówką na boku tworzy idealne danie obiadowe. Polecam! Składniki : 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, 1 szklanka ugotowanej soczewicy, 1 szklanka puree z dyni (ugotowana lub upieczona(...)łyżeczki suszonej kolendry, 2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, dodatkowo: 2 kawałki dyni, 1 łyżka ziaren sezamu. Wykonanie : Słonecznik mielimy / blendujemy na pył. Cebulę kroimy i szklimy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym lub blenderze i miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy. Formę
Jeść, by żyć w zdrowiubrokuł 2-3 marchewki 1 pietruszka (korzeń) mały kawałek selera (korzeń) 1,5l ml wody śmietana 18% do zup sól, pieprz Składniki na kuleczki mięsne: 400g mięsa mielonego (u mnie była to łopatka wieprzowa) 1 łyżka otrębów żytnich (zamiast bułki tartej, ale możesz spokojnie wsypać bułke jeśli tak bardziej wolisz) 1 jajko sól, pieprzy, papryka słodka, papryka ostra(...)ZUPA: Brokuł, marchewki, pietruszkę i seler myjemy. Następnie brokuła kroimy na mniejsze różyczki, zaś marchewki, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone warzywa, oraz uformowane kuleczki mięsne. Dzięki temu ugotuje wam się jednocześnie na mięsie zupa :) Gotujemy do momentu aż mięso nie będzie surowe, a warzywa do miękkości. Następnie doprawiamy do smaku solą
Gotuj z Mąkąbyć z kostki), 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego, płaska łyżka miodu, 4 goździki, szczypta cynamonu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz cayenne, sól i pieprz (świeżo mielone), łyżeczka majeranku, 2 większe ząbki czosnku, 2-3 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + o drobina wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Każdy plaster karczku dzielę(...)sojowy, zalewam bulionem. Gotuję około 20 minut. W międzyczasie marchewkę kroję w plastry, cebulę w ćwierćplastry, a czosnek drobno siekam. Po upływie 20 minut dodaję do mięsa warzywa, miód oraz pozostałe przyprawy tj. goździki, cynamon, pieprz cayenne (ostrożnie!) i majeranek. Gotuję kolejne 30 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie, chwilę gotuję. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniacukinia 2 pomidory 10 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej świeżo pietruszki 1 garść posiekanej wieżo bazylii 3 łyżki oleju kokosowego kardamon pieprz biały mielony mielona czerwona papryka tymianek majeranek sól - doprawiamy dopiero na talerzu Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam w małą kostkę Cebulę i czosnek posiekałam Cukinię pokroiłam w długie, cienkie paski obieraczką(...)mocnym ogniu, żeby szybko zamknąć pory w mięsie Przełożyłam mięso do salaterki. Na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso, podsmażyłam cebulę z czosnkiem Następnie dodałam pozostałe warzywa. Przełożyłam mięso do warzyw i zalałam wrzątkiem tak, aby przykryć wszystkie składniki. Wszystko wymieszałam Dodałam posiekane świeże zioła Gotowałam jeszcze 1 godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania doprawiłam do smaku
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSmaki, smaczki ... Ostatnio ich u mnie pod dostatkiem. Dziś chciałam zaproponować Wam mięso w połączeniu z rabarbarem. Do przygotowania tych kotlecików potrzeba niewiele, a smak jest
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOto wegański pasztet z białej fasoli i jabłka. Bardzo udany moim zdaniem. Do tej pory robiłem czasami pasztety wegetariańskie, ale zawsze zawierały jajko jako składnik
zadanie-gotowanieszykuję sobie boxy na uczelnię, wykorzystuję produkty, które zostały mi z obiadu. Tak zwykle kończą wszelkie kasze, makarony i ryże, których dziwnym trafem zawsze gotuję za dużo. Wtedy kilka warzyw, ulubiony ser lub mięso i fajny lunch jest gotowy. Tak było i tym razem. Nagotowałem kaszy gryczanej jak głupi, więc postanowiłem dorzucić do niej aromatyczną pieczoną marchew, trochę ciecierzycy, która(...)sukcesem, a ja mam smaczny posiłek, który mogę zabrać ze sobą. Spróbujcie i Wy, bo sałatka wyszła miodzio! * SKŁADNIKI na 1-2 porcje Pieczona marchew: 3 duże marchewki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ¼ łyżeczki cynamonu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego Sałatka: 1 woreczek kaszy gryczanej ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy ½ kostki sera feta ½ szklanki czarnych
Food Squarewieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 1 pomidor 4 ząbki czosnku, 0,5 litra jasnego piwa musztarda rosyjska – 1/2słoika łyżka miodu majeranek liście laurowe kminek mielony pieprz sól oliwa z oliwek można dodać przyprawę do golonki Golonka w piwie - przygotowanie: Golonki opalamy z ewentualnych włosków i myjemy. Następnie nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy(...)oliwek. . Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 10 minut lub obsmażamy na patelni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem i miodem i zalewamy golonkę. Pieczemy w 210 stopniach, doglądając aby golonka i warzywa się nie przypaliły. Golonkę co jakiś czas
Kubki smakuCukinia faszerowana ryżem i mięsem może być zarówno lekkim daniem obiadowym, jak i ciepłą przekąską na przyjęcia i imprezy. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie
Smak mojego domuwszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona sól morska kilkanaście dużych liści klonu czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza brzoza - idealny dym) łopatka ogrodowa Na początek(...)kilka godzin lub na całą noc. W przypadku wypadów pod namiot, bez dobrodziejstw techniki, można oczywiście upiec rybę od razu po przyprawieniu. Nie polecam w tym wypadku "nadziewania" ryb warzywami, czy czymkolwiek bądź innym, jak również nadużywania dziwnych przypraw, ponieważ zepsuje to wyjątkową ziemistość potrawy. Tym bardziej, że to przecież danie plenerowe. ;) Następnie ryby obkładamy liśćmi klonu tak, by całe
Kuchenna Kontrrewolucyaświeżego imbiru, 2 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem, 250 g kalafiora, 80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Cebulę, czosnek kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na oleju z dodatkiem imbiru, curry, ½ łyżeczki soli, kminku i tymianku. Kalafior(...)wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (po 1 łyżeczce), odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z serkiem kremowym, świeżym tymiankiem
Moniki Smakołykikolonii w Afryce, Ameryce Płd. i Azji. Saudações de Lisboa to najlepszy przykład tej kuchni. B analnie prosta zupa, gdzie w jednym garnku znajdziemy ryby, owoce morza, znakomite warzywa i aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw. Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex(...)surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 0,5-1,5 łyżeczki płatków papryczek piri piri lub chili, liść laurowy, szczypta mielonego ziela angielskiego, natka pietruszki lub kolendra, sól i pieprz cayenne do smaku, oliwa. Przygotowanie: W rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę
SzczyptaSmaQSałatka w sam raz na lato i grilla. Smaczna, szybka i tania. Poza sezonem grillowym pasuje świetnie na wszelkie imprezy do mięs i wędlin. A
Kuchnia z widokiem na ogródGołąbki nie zawsze muszą być z kapusty. Dziś podrzucamy przepis na gołąbki w liściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki