pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego lub otrębów owsianych sól pieprz czosnek Sos pomidory: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz Krem serowy: 2 duże ziemniaki 1/3 szklanki płatków(...)wody, delikatnie solimy i gotujemy, aż zmięknie i wchłonie cała wodę. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z porem i papryką. Pokrojone warzywa mieszamy z kaszą jaglaną. Dodajemy siemię lniane lub otręby owsiane, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Cebulkę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki
Jacob Tasteswody. Warzywa wstawiamy na środkową półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej(...)nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżka jasnego sezamu PIECZONY FENKUŁ 1 fenkuł
Karo in the Kitchenkiełbasa (gatunek do wyboru) - 1 nieduża główka kapusty - 2 cebule - kilka ziemniaków - 1 papryka czerwona - 3 cm kawałek imbiru - 6 ząbków czosnku - por - różowa sól himalajska - płatki chilli - cumin mielony (1 łyżeczka) - olej - 2 łyżki mąki pszennej Kapustę cienko szatkujemy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, przekładamy kapustę. Smażymy, często mieszając, aby się nie przypaliła. Cebulę również cienko szatkujemy, dodajemy(...)kroimy w cienkie paski. Gdy kapusta z cebulą zmniejszą swoją objętość na patelni (zmiękną) dodajemy paprykę. Obrany imbir i czosnek kroimy w plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni
mojewypiekiinietylkoseler 100 g pietruszka 100 g marchew 3 st cebula ( upieczona nad gazem ) ziele angielskie 3 szt liść laurowy 3 szt sól do smaku pieprz biały mielony do smaku agar 3 łyżeczki na 3 litry wywaru Wykonanie: Do garnka wkładamy umyte i wyczyszczone udka z kurczaka ( pokroiłam je na pół) . Dodajemy włoszczyznę czyli(...)mięsko. Wyjmujemy udka i obieramy ( rwiemy palcami na różnej wielkości kawałki) . Marchew kroimy drobno w plasterki w kostkę jak tam wam się podoba seler i pietruszkę tak samo , resztę warzyw z wywaru wyrzucamy . Ponownie wkładamy drób i pokrojone warzywa do naszego rosołu , mieszamy delikatnie. Agar rozpuszczamy pół szklanki gorącego rosołu i dodajemy do garnka. Jeszcze raz włączamy
Różowa kuchniapomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti(...)brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową
Moja smaczna kuchniapodłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos Chili: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Wlewamy pomidory(...)solą i pieprzem. Dodatkowo możemy użyć papryczki chilli w proszku do otrzymania pożądanej ostrości sosu. Burgery: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy (lub siekamy w food procesorze) wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki. Z powstałej gładkiej masy formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy tworząc kotleciki
Słodka Stronacebule i doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, liściem laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki papryki. Doprawiamy mielona papryka, chilli (jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie więcej). Dodajemy pokrojona w spora kostke cukinie, doprawiamy oregano i całość podsmażamy, mieszając co jakiś czas by całość sie nie przypaliła(...)przez 15 minut na lekkim ogniu. Dodajemy majeranek i jeśli to konieczne sól do smaku(kiełbasa może być wystarczajaco słona). Dusimy pod przykryciem aż płyn odparuje a warzywa bedą takie jak lubimy (ja lubię miękka paprykę i lekko chrupka cukinie :)) Podajemy z chlebem. Smacznego! Ps. Witajcie kochane głodomorki
Smakuj życie!mój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy. Składniki na dwie porcje: 1 pierś kurczaka(...)łyżka pestek słonecznika 0,5 czerwonej cebuli opcjonalnie kilka oliwek kalamata 2 łyżki octu balsamicznego mieszanka sałat (radicchio, rzymska, lodowa, roszponka - wedle upodobania, lub gotowa mieszanka ze sklepu) grubo mielony lub młotkowany pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie przez 11 minut. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - kiedy zacznie pachnieć i lekko się rumienić zdjąć
Kulinarne Inspiracjewarzywa w przydomowym ogródku, ten wie, że to co gotujemy w sezonie letnim jest uzależnione od tego, co tam akurat dzisiaj wyrosło na grządce ;). Toteż w mojej kuchni od pewnego czasu rządzi rytm przyrody, dając mi możliwość kreatywnego tworzenia potraw. Dziś rano przyniosłam świeże fenkuły, cebule, cukinie, kilka pomidorów, gałązki tymianku oraz kilka listków oregano i stworzyłam z nich niesamowicie(...)smaczne danie. Polecam!!! Składniki na klopsiki w warzywnym sosie KLOPSIKI: 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do mięs 0,5 łyżeczki majeranku pieprz sól 1 mała bułka mleko do namoczenia mleka bułka tarta olej do smażenia SOS: 2 fenkuły (kopry włoskie), moje miały 200 g 4 młode, nieduże cebule 1 młoda, mała cukinia
Rozpustne gotowanieprzyprawę. Istria Bogucice dodaje każdemu daniu pięknej oprawy. Składniki: karkówka olej PRZYPRAWA: 4 łyżki cukru demerara 3-4 łyżki soli 1 łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka mielonego kuminu 2 łyżki mielonek kolendry 2 łyżki granulowanego czosnku 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej (opcjonalnie) Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry . W miseczce łączymy(...)odstawiam w chłodne miejsce. Rozpalam grilla i układam mięso na ruszcie pilnując, aby się nie spaliło obracając je kilkukrotnie w trakcie pieczenia. Gotowe podajemy z ulubionymi sosami, pieczywem, warzywami, sałatki, tzatzykami.... Z tym, z czym lubimy zajadać grillowane mięso
Malinowe Pocałunkinowej odsłonie - zamiast ryżu kasza gryczana, do tego mięso mielone z szynki, pieczarki, cebulka, papryka i... keczup :) Całość zawinięta w liście kapusty włoskiej i polana sosem pomidorowym z cebulką. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI: 1 główka kapusty włoskiej 2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej (ok 2/3 szkl suchej) 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2 cebule(...)dało się je zwijać (2 największe liście zostawić do wyłożenia garnka). 3. Cebule, pieczarki i paprykę pokroić drobno, zeszklić na maśle, posolić i poddusić. 4. Mięso wymieszać z jajkami, warzywami i kaszą. Dodać keczup i przyprawy. Dokładnie wymieszać. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki
Kto ugości moich gości?poszłam na łątwiznę;p) 2-3 koncentraty pomidorowe (200g w jednym słoiczku, znów będę robić bezpłatną reklamę i napiszę, że najpyszniejsze koncentraty są w markecie NETTO:)) około 700g mielonej piersi kurczaka/indyka gigantyczna cukinia 3 cebule sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka, ostra papryka wg. smaku odrobina oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania: Na ogromnej teflonowej patelni rozgrzewamy około łyżeczki(...)się zezłoci dodajemy mięso, smażymy mieszając i rozdrabniając je łyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKolejna sałatka, która może być propozycją na świąteczny stół. Tym razem, bez jajek czyli np. na Wielkanocny Poniedziałek kiedy już będziemy mieli dosyć ich serdecznie dosyć.Jest przepyszna i wiosenna. Wystarczy poświęcić 10 minut by ją przygotować. Składniki: 4-6 małych młodych ugotowanych z solą ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 1 zielony ogórek roszponka(...)odrobina kremu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Ogórka, rzodkiewkę, szczypiorek umyć osuszyć. Pokroić w kostkę, dodać pokrojone ziemniaki oraz połowę sałaty, wymieszać. Na dnie naczynia rozłożyć pozostałą roszponkę, przełożyć warzywa, polać sosem przygotowanym z w/w składników a balsamem udekorować salaterkę. Sałatka prze apetycznie prezentuje się na stole
pieprzny smaczeknajpopularniejszych past kuchni Bliskiego Wschodu. Jej podstawą jest miąższ upieczonego bakłażana i sezamowa pasta tahini. Podaje się ją zwykle z pietruszką lub kolendrą jako dodatek do chlebków pita, czy warzyw. Natomiast w Egipcie babę, posypaną pestkami granatu, można spotkać jako samodzielne danie. W polskich warunkach sprawdzi się ona jako świetne smarowidło kanapkowe. Chcąc uzyskać idealną pastę, posłuchałem rad Marty(...)czemu nabrała ona lekkiego dymnego posmaku.Składniki:1 kg małych bakłażanów (4-5 sztuk)2 łyżki pasty tahini2-3 ząbki czosnkusok z 1 cytrynyoliwa z oliwekpietruszka do posypaniaduża szczypta mielonego kminu rzymskiegosól, pieprzPrzygotowanie:Umyte bakłażany ułożyć na palnikach kuchenki gazowej i opalać przez 15 minut, co jakiś czas obracając, aż skórka stanie się zwęglona, a bakłażany zwiotczeją. Następnie włożyć
Food Squareduża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki suchego ryżu (długoziarnisty lub arborio) 4 ogórki kiszone 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku łyżeczka oregano Ogórki pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Udko umyć, włożyć(...)Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Po 10 minutach wrzucić opłukany w wodzie ryż. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Można również dodać nieco posiekanej natki pietruszki lub naci selera. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano
Czerwień i błękit