mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:246/458)

Pikantna ciecierzyca ze szpinakiem 102

mała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-)) -ząbek czosnku -ok. 4 cm białej części pora -ok. 30 dag szpinaku -po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki -1/2 szklanki bulionu warzywnego -2 pomidory -olej -sól Przygotowanie Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć(...)Pora pokroić w małą kostkę. Pora i czosnek posypać przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgnieść i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodać do pora. Do warzyw wlać bulion. Dusić, aż fasolka będzie miękka. Wsypać szpinak i posolić. Podgrzewać 5 minut aż szpinak zmięknie. Smacznego

Zielona Kuchnia
Krem brokułowo-cukiniowy 163

uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka(...)masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny pieprz do smaku garstka natki pietruszki około 500 ml bulionu lub wody 3 łyżki jogurtu lub około

Even Better Food
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 128

Łyżka) Mielona słodka papryka – 1 g (1 x Szczypta) Tymianek – 1 g (1 x Szczypta) Estragon (suszony) – 3 g (1 x Łyżeczka) Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta) Kurkuma – 2 g (2 x Szczypta) Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Soczewica czerwona(...)Sztuka) Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)   Czas przygotowania: 40 minut 1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. 4. Na maśle podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki, by się poddusiły. 5. Dodaj

Powiedz dietom nie
Potrawka z czerwonej soczewicy 106

czosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, koncentrat 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kmin rzymski 1 łyżka, kolendra mielona 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżka, garam masala 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, owoc jałowca 3 ziarna, zioła prowansalskie pół łyżeczki, chili do smaku, pieprz i s ó l do smaku, olej do smażenia(...)oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wod ą . tak aby cala soczewica była przykryta.  Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez

kulinarne odsłony pati
Pulpeciki z tajemniczą wkładką 226

sporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło(...)wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne. U mnie było na 3 razy. 4. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa na sos. Por drobno pokroić. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz cukinii. 5. Po wyjęciu ostatniej porcji pulpetów wrzucamy do garnka warzywa na sos i gotujemy do totalnej miękkości

Mama z miasta
warzywa w cieście francuskim z czarnym kminem... 203

Składniki: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać(...)większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą, bułkę tartą i wymieszać, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć na papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec

W Mojej Kuchni Lubię
Bakłażany faszerowane mieloną wołowiną. 190

świetnie służy jako tego rodzaju wehikuł, a w takiej postaci szczególnie! Tak, faszerowany bakłażan jest świetny i musicie go sobie zrobić :) Składniki: Bakłażany: 2 duże równe bakłażany 200 g mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/2 żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki(...)pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić kształt). Podgotować bakłażany około 10 - 15 minut w dużej ilości mocno posolonej wody. Odsączyć i osuszyć. Cebulę i paprykę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i podsmażać jeszcze minutę

zadanie-gotowanie
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 186

czerwonej) 2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oliwy 1 średnia cebula, posiekana 1 średnia marchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku  4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego(...)ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż

Roślinna - blog wegański
Bitki wieprzowe z warzywami i soczewicą 156

łyżek czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody 1 łyżka masła i 2-3 łyżki oleju przyprawy i zioła:  po pół łyżeczki suszonego lubczyku, pieprzu mielonego i papryki słodkiej,  po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub wg uznania. Przygotowanie: Mięso opłucz, pokrój w cztery plastry(...)drugie, filet dużo delikatniej. Najlepiej przez folię spożywczą. Wszystkie przyprawy i zioła poza lubczykiem wymieszaj ze sobą dokładnie. Posyp nimi każdy plaster mięsa. Odłóż na około pół godziny. Warzywa obierz i umyj. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek rozgnieć nożem i drobno pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę. Razem z groszkiem wrzuć do wrzątku bez soli  i gotuj

Anioszek w kuchni
Brokuły w akcji 131

zamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach 1:1 oliwę z octem(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego

Piekielna Kuchnia Pati
Mussaka / Moussaka 214

zastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie(...)zmieniać planów bo czegoś „nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry

karmelowy
Kartoflanka na mleku 130

Składniki wieprzowa porcja rosołowa boczek wędzony, 200g ziemniaki, 4 duże szt marchewka, 1 szt pietruszka, 1 szt cebula, 1 duża szt natka pietruszki, kilka gałązek kminek mielony, 1/2 łyżeczki majeranek, 2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl masło, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka sól, pieprz kostka rosołowa, 1 szt  Przygotowanie Do dużego garnka wrzucamy porcję rosołową, boczek i kostkę(...)godzinę na małym ogniu. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po godzinie gotowania wyciągamy z wywaru boczek, odkładamy. Do wywaru wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy porcję rosołową. W rondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło. Wystudzony boczek kroimy w  cienkie paseczki, dorzucamy

Gotowanie moimi oczami
Pasztet z 3 gatunków mięs 164

drobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej  - 1 łyżka + sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie(...)wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki.  Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C.  * jeżeli

kawawszklance
Pasztet mięsny pieczony by Lulu 173

foremki aluminiowe do pieczenia Przygotowanie Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin Następnie całość schładzamy, wyjmujemy mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa używając bardzo drobnego sitka. Tłuszcz który zebrał się na powierzchni zdejmujemy i dokładamy do zmielonego mięsa. Część wywaru odlewamy i moczymy w nim suche(...)obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda i w pasztecie będą wyczuwalne grudki. Wątrobę z namoczonymi bułkami mielimy w maszynce i łączymy z masą mięsną, dodajemy jajka i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i mieszankę Pasztet - typ wielkanocny). Całość dokładnie mieszamy. W moim wydaniu w pasztecie dominuje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kociołek bałkański 126

Składniki 300 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 3 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml rosołu Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk(...)gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania