mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:240/458)

Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 184

przystalo na ludzi robiących w tym biznesie, podstawę zapiekanki stanowi mielona jagnięcina lub baranina. Cottage pie to właściwie ta sama zapiekanka, tyle że zrobiona na bazie dowolnego mięsa mielonego. Jeden z czytelników zwrócił nam uwagę na to subtelne rozróżnienie, za co dziękujemy, choć już wcześniej byliśmy jej świadomi (wolimy używać nazwy shepard’s pie niż cottage(...)intensywnym ogniu, aż lekko zbrązowieją (ok. 2-3 minuty). Zdejmij grzyby z patelni. Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie

Niedzielny kucharz
Gulasz wołowy z wolnowaru 145

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
TATAR!!! 168

To jest chyba najważniejsze kulinarne wydarzenie na moim blogu - TATAR ! Tatar to niesamowicie kultowe danie które wszyscy uważają za obrzydliwe, okropne i ohydne a tak naprawdę

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz z papryką, ziemniakami i groszkiem 90

Gulasz ma wiele zalet. Jest syty,smaczny i łatwy w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze smażonymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kg chudej wieprzowiny 15 dkg zielonego groszku

Smaczne Potrawy
Zupa ziemniaczana z domowym makaronem. 112

dużych ziemniaków 1 mała cebula 250 ml śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej natka pietruszki według uznania koperek według uznania 1 łyżka masła sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na makaron: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 małe jajka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka oleju gorąca woda Wykonanie: 1. Makaron(...)posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał. 2. Zupa: Warzywa obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w większą, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę

Izabelawkuchni
Zdrowe soki owocowo-warzywne i wyciskarka wolnoobrotowa UNOLD 78255 175

porcje: 2 średnie buraki (najlepsze są podłużne) 4-5 średnich marchewek 2 duże kwaskowate i twarde jabłka 1 duża gruszka Warzywa wyszorować i obrać. Jeśli macie warzywa z własnego ogródka, wtedy wystarczy je dobrze wyszorować. Pokroić w średniej grubości słupki, aby bez problemu zmieściły się do wyciskarki. Owoce umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki stopniowo(...)powstał z podanych wyżej składników ma smak niemal identyczny jak domowy barszcz. Można go dosłodzić (miodem, cukrem lub dowolnym słodzikiem) lub przyprawić niewielką ilością soli, a także pieprzu czy mielonej papryki. To zestawienie jest bardzo uniwersalne, bo możemy otrzymać napoje o zupełnie różnym smaku. Sok zielony z jarmużu i gruszek Składniki na 2 porcje: 4 duże gruszki 2 garście

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z buraka z mleczkiem kokosowym 90

Burak - warzywo, które może być składnikiem wielu pysznych potraw. Jest źródłem witam i minerałów. Ostatnio króluje na stołach w wielu odsłonach i jest coraz częściej wykorzystywany w kuchni. Ja proponuję dziś krem z buraka - idealny posiłek, który nie dość, że jest bardzo zdrowy to świetnie rozgrzeje nas w chłodne, jesienne dni. Potrzebujemy: ok. 500g puree z buraka, puszka mleczka kokosowego(...)200ml), 1 cebula, olej rzepakowy, imbir mielony, sok z limonki, czosnek granulowany, sól, pieprz, kolendra suszona, bulion drobiowy (250ml), jogurt naturalny typu greckiego, maggi Na dnie garnka rozgrzewam 1 łyżkę stołową oleju. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażę do momentu aż delikatnie się zeszkli. Nie zdejmuję garnka z ognia. Następnie dodaję puree buraczane i podlewam bulionem drobiowym. Przyprawiam solą

Przepis na Dzień Dobry
Pasta do chleba z soczewicą 147

szklanki ziaren słonecznika 14 plastrów suszonych pomidorów w oleju ok. 3 łyżki oleju 2-3 łyżki wody pieprz cayenne- dosłownie na czubku noża odrobina soli i pieprzu czarnego mielonego sok z cytryny- u mnie z połowy małej cytryny Przygotowanie : Ziarna słonecznika namoczyć, najlepiej na noc. Przed użyciem odcedzić na sicie Czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę, pomidory pokroić, soczewicę(...)odrobinę soli - zmiksować Dodać pieprz, ewentualnie wodę ponownie zmiksować Pasta ma przypominać konsystencją miękkie masło.                  Znacie małe praktyczne opakowania  warzyw firmy Bonduelle

Proste Potrawy
ZUPA KREM Z PIECZONEGO BURAKA 138

kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jabłko 2cm imbiru (kłącza) 1/2 łyżeczki cuury 1/3 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki mielonego kopru włoskiego szczypta majeranku sól morska lub himalajska łyżka oleju kokosowego WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik do temp.200 stopni.Umyte buraki zawijamy w folię aluminiową  i pieczemy ok.40 min.Kiedy przestygną obieramy(...)głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę,posiekany czosnek oraz starty imbir.Gotujemy 3 min.Następnie wsypujemy przyprawy mieszamy i dodajemy pokrojone buraki oraz jabłko,zalewamy wodą do 3/4 wysokości warzyw. doprawiamy solą do smaku. Gotujemy ok.10 min,wlewamy mleko kokosowe i ugotowaną kaszę jaglaną.Gotujemy jeszcze ok.5 min.Po tym czasie blendujemy wszystko na gładki krem. Dekorujemy np.kiełkami rzodkiewki

Mała w garnku miesza
Zupa ogórkowa z kaszą jęczmienną 153

selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku łyżeczka oregano Ogórki zetrzeć na grubej tarce, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości. Skrzydełka umyć, włożyć do drugiego, nieco większego garnka, wypełniając(...)Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym

Czerwień i błękit
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 141

zapieczonym jajkiem i chrupiącym ciastem francuskim. Polecam!  Składniki :  3-4 kolorowe papryki 2-3 czerwone cebule kilka gałązek tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego kilka łyżek oliwy z oliwek garść natki pietruszki (może być więcej jeśli lubicie) garść świeżej kolendry gotowe ciasto francuskie dobrej jakości (rozwałkowane) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jajka(...)pieprz Przygotowanie :  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski szerokości około 1cm  Cebule obrać i pokroić w ósemki. Pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać z tymiankiem, przyprawami (tymiankiem i kolendra) oliwą i solą. Przełożyć je na blachę do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i piec przez około 35 minut

Codzienne Gotowanie
Cukinia faszerowana mielonym mięsem 157

Obie połówki cukinii wydrążyć za pomocą łyżki. Wydrążoną stronę oprószyć solą (aby puściła sok, który następnie należy wylać i osuszyć dno "łódeczki").   Mięso mielone wrzucić na rozgrzany olej, oprószyć przyprawą do mięsa mielonego i smażyć, aż przestanie być różowe. Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Pieczarki pokroić w półplasterki(...)smażącego się mięsa.    W osobnym naczyniu zblendować pomidory z puszki, doprawić je solą, pieprzem, cukrem, paprykami i ziołami prowansalskimi. Powoli przelać sos pomidorowy do smażących się warzyw, chwilę posmażyć, aby sos się zagęścił i zredukował.   Napełnić obie połówki cukinii farszem ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, delikatnie podlać wodą, piec ok. 20-25 minut w temp

Simply Food
Burgery bezmięsne z sosem miodowo-musztardowym 108

przeciśnięte przez praskę 1 szklanka startej marchwi 1 i 1/2 szklanki startej cukinii/kabaczka 3 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki owsianej (mielone płatki owsiane) 1 szklanka mielonych nasion słonecznika 1/2 łyżeczki wędzonej papryki ostrej 3 łyżki sosu sojowego - koniecznie użyjcie porządnego sosu, ten najtańszy może zepsuć cały smak pieprz do smaku (soli(...)musztardowy (wszystkie składniki wymieszaj w małym słoiczku): 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon pieprz Dodatki: awokado pokrojone w plasterki pomidor w plasterkach sałata inne ulubione warzywa, np. ogórek, papryka, cebula 1. Rozgrzej na dużej patelni olej. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż się zeszkli. 2. Dodaj czosnek i trzymaj na patelni jeszcze przez kilkanaście

Powiedz dietom nie
Gołąbki z młodej kapusty 85

Wiosna to zdecydowanie najlepsza i najsmaczniejsza pora roku. Wtedy właśnie pojawiają się najlepsze warzywa, których z wytęsknieniem oczekujemy przez cały rok. Obok botwinki, zasmażanej kapusty, szczawiu itp zawsze pojawiają się gołąbki z młodej kapusty. Tym razem nie szaleliśmy...po prostu zrobiliśmy klasykę (naszą). Kwintesencja smaku podkreślona sosem pomidorowym, jak za dawnych lat. Przywołujących na pamięć najszczęśliwsze, beztroskie chwile. Pomimo wieku(...)obraz nie rozmywa się, wręcz przeciwnie, wyostrza.    Składniki 1 średniej wielkości młoda kapusta 200 g ryżu 500 g mielonej karkówki 1 duża cebula 4 łyżki oleju 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy. Następnie wycinamy głąb i lekko

R'n'G Kitchen
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 122

solą przez ok 5 minut, tak żeby był miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju oraz w blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną(...)stopniach przez 10-15 minut do czasu aż wierzch zrobi się brązowy. Podajemy go na gorąco, jest bardzo aromatyczny i pyszny. Możecie też spróbować w ten sposób zapiec inne warzywa, np fasolkę szparagową czy marchew. Smacznego

Co na wege obiad?

Proponowane wyszukiwania