makaronu z cukinii, lecza, surówek i pieczonych paluszków warzywnych. Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało im słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła(...)tyle przyjemne, że młoda (totalny niejadek) wciągnęłaby za jednym razem całe. Łapcie łatwy przepis: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki dobrej jakości kakaa szklanka rodzynek 0,5 szklanki oleju 0.5 szklanki mleka łyżeczka sody oczyszczonej Rodzynki przelać wrzątkiem, namoczyć, a gdy napęcznieją
Farmażonyjakości (patrz skład). Przepisy polecane przeze mnie na adaptacji: ŚNIADANIA i KOLACJE: Jajko w chmurce Bekonowe gniazdka jajeczne – bez nabiału Rollsy ze szpinakiem i łososiem – bez nabiału Omlet z warzywami – bez nabiału Jajka sadzone na boczku Jajko w koszulce Śledzie po kaszubsku Pasztet LCHF Shakshuka Sałatka z awokado i ogórka Rollsy Muffinki jajeczno-warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie(...)wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź
Ola la LCHFlubi naleśników? :) Z owocami z powidłami, dżemem z kremem czekoladowym na słono z łososiem warzywami mięsem serkiem Dziś zapraszam na pyszne naleśniki z mąki orkiszowej i z dodatkiem świeżo parzonej Kawy , którą możecie kupić w sklepie www.e-czarnuszka.pl. Szeroki wybór Kaw , da Wam bardzo duże pole manewru w wyborze odpowiedniego smaku naleśników i nie tylko :) Polecam jeść naleśniki oczywiście(...)pyszną świeżo parzoną Kawą np. PINACOLADA SKŁADNIKI NA 10 SZTUK NALEŚNIKÓW : 1.5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1 szklanka dowolnej świeżo mielonej i parzonej kawy ja użyłam ze sklepu --- KAWA E-CZARNUSZKA 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru brązowego 2 jajka 1 łyżka oleju dodatkowo :powidła lub dżem PRZYGOTOWANIE: Kawę mieliny i parzymy. Napar
Gotowanie Patkiświeżego imbiru 100 ml śmietanki kokosowej sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta cynamonu 1 szczypta kurkumy 1 szczypta zmielonych goździków 1 szczypta mielonej kolendry 1 łyżka miodu 1 łyżka tłuszczu kokosowego 2 łyżki prażonego sezamu Wykonanie: Dynie i marchew należy obrać, opłukać oraz pokroić na małe kawałki. W przygotowanym garnku rozpuścić tłuszcz(...)dodać dynię i marchewkę, oprószyć przyprawami, chwilę podsmażyć do uwolnienia się aromatów, dolać wodę, mniej więcej tak, by przykrywała całość i gotować około 20 minut. Po ugotowaniu się warzyw z przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem. Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym
Wino Francja KuchniaPasta z makreli z dodatkiem twarogu i warzyw jest pastą bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. W dodatku jest dietetyczna i lekka. Najlepiej jeść ją z ciemnym pieczywem lub plackami otrębowymi. SKŁADNIKI : 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 mała papryka czerwona 1/2 pęczka szczypiorku 200 g chudego twarogu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 duża łyżka ostrego ketchupu(...)PRZYGOTOWANIE : Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy szkielet i mielimy ją z twarogiem w maszynce do mięsa. Ogórki, szczypiorek, paprykę drobno kroimy i dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolipłaty makaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści(...)pomidorów ściągamy skórkę i drobno kroimy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ścieramy na tarce. Cebulę i liście selera drobno kroimy. 2. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy
Apetyczna babeczkamakaronu z cukinii, lecza, surówek i pieczonych paluszków warzywnych. Chociaż sama mogłabym tak cały rok, jednak mając na względzie dobre samopoczucie moich dzieci i ich asertywne usposobienie do warzyw postanowiłam upchnąć cukinię w czymś co będzie przypominało im słodycze. Przepisów na ciasto z cukinią w internecie mnogo, ale ja nie byłabym sobą gdybym sama czegoś nie wymyśliła(...)tyle przyjemne, że młoda (totalny niejadek) wciągnęłaby za jednym razem całe. Łapcie łatwy przepis: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki dobrej jakości kakaa szklanka rodzynek 0,5 szklanki oleju 0.5 szklanki mleka łyżeczka sody oczyszczonej Rodzynki przelać wrzątkiem, namoczyć, a gdy napęcznieją
Farmażonycebula 4 kulki ziela angielskiego 3 listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 5 kulek czerwonego pieprzu 2 łyżeczki soli 1 czerstwa bułka 2 jajka Przyprawy: 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego czosnku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soli(...)soku jabłkowego Smaki Victoria Cymes 17 g żelatyny 1 jabłko 1 łyżeczka masła klarowanego tymianek 30 ml soku jabłkowego Przygotowanie: Mięso pokroić w kawałki około 4-5 cm. Warzywa obrać. Włożyć mięsa, grzyby, warzywa i przyprawy do garnka. Zalać zimną wodą około 2 centymetry nad mięsem. Gotować na średnim ogniu około 1-1,5h tak długo aż mięsa będą
Ala piecze i gotujebrązowego ryżu 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania przepisu: Zupa warzywna z brokułami mielonym mięsem i ryżem 1. Ugotować ryż na sypko w osolonej wodzie Na patelnię dać pokrojoną cebulę i por i olej przesmażyć dodać mięso ,przeciśnięty czosnek przez(...)starte na dużej tarce seler i pietruszkę wlać wodę dodać przyprawę uniwersalną lub kostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć porcję mięsa i ryżu zalać zupą jarzynową
W królestwie smaków BeatySKŁADNIKI NA 12 szt: 12 naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieram i trę na grubych oczkach(...)Pieczarki myję i kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję drobno. Następnie ser żółty kroję w słupki. Na rozgrzaną patelnię dodaję warzywa oraz mięso smażę, dodaję przyprawy oraz przecier, koncentrat i pastę curry.Na koniec dodaję pokrojone w kostkę ogórki konserwowe. Całość mieszam i smażę aż zrobi się gęste. Farsz przekładam za pomocą łyżki na nalesniki ok 2 łyżki
Gotowanie PatkiSzybki i pyszny domowy fast-food. Chrupiący kurczak, świeże warzywa i własnoręcznie robiony sos – zdrowsza i odchudzona wersja „bomby kalorycznej”. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 250 g fileta z kurczaka 4 plasterki sera 8 listków sałaty 1 pomidor 2 ogórki konserwowe 4 łyżki bułki(...)tartej 1 jajko 1 łyżka przyprawy do kurczaka 2 łyżki mąki Sos: ½ puszki (130 g) pomidorów krojonych ½ cebuli 1 łyżeczka masła pieprz sól papryka mielona Przygotowanie: Sos: Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Pomidory z puszku zmiksować i dodać do cebuli. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić do czasu
KuchniaWeDwoje.plrobiliśmy ludziki ( wspaniałe wspomnienie ), gdzieś za oknem szumiący wiatr. Oprócz tego jesienią zbiera się plony takich warzyw jak dynia, cukinia, brukselka, kalafior i wiele innych, które są bardzo cennymi warzywami i nigdy nie powinno zabraknąć ich w diecie. Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :) Jest to makaron z mąki(...)stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5 łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki + 2 łyżki sól 3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka 1 szkl. marchew 2 szt. liście lubczyka
Kuchnia Paulettesrobiliśmy ludziki ( wspaniałe wspomnienie ), gdzieś za oknem szumiący wiatr. Oprócz tego jesienią zbiera się plony takich warzyw jak dynia, cukinia, brukselka, kalafior i wiele innych, które są bardzo cennymi warzywami i nigdy nie powinno zabraknąć ich w diecie. Moja jesienna propozycja to danie garnkowe, które przy dobrej organizacji czasu, można przygotować naprawdę szybko :) Jest to makaron z mąki(...)stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5 łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki + 2 łyżki sól 3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka 1 szkl. marchew 2 szt. liście lubczyka
Kuchnia Paulettestylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . mięso umieść(...)wodę bez zamykania garnka kiedy zaczną zbierać się szumowiny, zbierz je łyżką lub drobnym siteczkiem gdy na powierzchnię wody przestaną wypływać zanieczyszczenia i stanie się ona czysta, dodaj wszystkie warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i sól zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce powyżej Mięso w szybkowarze zalane zimną wodą. Wywar po ugotowaniu. Gotowy wywar wołowy. Uwagi
Szybko SzybkowarKażdy polewał nim swoją porcję wg uznania. A do tego oczywiście kromka chleba. W różnych regionach, a nawet w różnych domach, do wywaru dodawano nieco inne zioła i warzywa. Czosnek niekiedy krojono w kosteczkę i dodawano do mięsa. Ja jednak wolę, kiedy nie ma go w galarecie, a pozostaje jedynie cień aromatu czosnkowego w wywarze. Składniki(...)najlepiej tylna) 500 g żeberek 300 g szynki 1 marchewka 1 pietruszka 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso
Trzeci talerzoraz szuflady i układamy na nich żywność. Pamiętajmy o tym, żeby te produkty z najkrótszym terminem przydatności położyć na przedzie półek. 6. Praktycznym patentem na wilgoć w szufladzie na warzywa jest położenie na spód kilka warstw ręcznika papierowego, który będzie chłonął wodę. W zależności od tego jak szybko stanie się mokry, z taką częstością należy go wymieniać(...)Ostatnią rzeczą jaką należy zrobić, żeby w lodówce do następnego mycia pozostał neutralny zapach jest wsypać do kieliszka sodę oczyszczoną i wstawić w kąt lodówki. Niektórzy wsypują zamiast sody mieloną kawę lub wlewają ocet, ja najbardziej lubię ten pierwszy sposób
Anielska Kuchnia AniPulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać(...)pieczarki pokrojone w półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy
Ewusiowe Smakiczosnku, drobno posiekany 1 x 400g puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki suszonego oregano 800 ml bulionu drobiowego 200 g steka np. z rostbefu, pokrojonegow w cienkie plasterki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 szklanki śmietanki 36 % sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W średniej wielkości garnku rozgrzej olej i włóż pokrojonego steka. Smaż, mieszając(...)przełóż go na talerz. Włóż do tego samego garnka cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki, marchewkę, czosnek i kapustę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną, przez około 5 minut. Dodaj pomidory, bulion, paprykę i oregano, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj zupę aż warzywa zmiękną, przez 15-20 minut. Gdy zupa jest
karmelowyselera 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mąki z lekkim czubem 125 ml śmietanki kremówki 30% (pół szklanki) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Grzyby zalewamy na noc trzema szklankami letniej wody (750 ml). Na drugi dzień gotujemy do miękkości w tej samej(...)kroimy w paseczki. W garnku gotujemy (pod przykryciem) 1 litr świeżej wody wraz z obranymi marchewkami, pietruszką, porem, selerem, zielem i listkami laurowymi. Po godzinie – półtorej, wyławiamy warzywa (jeśli lubimy – marchewkę można zachować i pokroić ją w plasterki do gotowej zupy). Na wrzącą wodę wlewamy zalewę z moczenia grzybów i po chwili (gdy się zagotuje) wrzucamy obrane
Poezja smakuOstatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i okazało się całkiem nie złe Składniki 10 płatów lasagne 1/2 kg pieczarek 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 pomidory suszone 2 łyżki(...)podsmażyć w rozgrzanym rondlu lub głębokiej patelni Krok 2 Gdy warzywa będą gotowe dodać posiekany czosnek , smażyć przez chwilę cały czas
Eli Gotowanieczasy pojawia się tu większa ilość przetworów. Takie są po prostu wymagania sezonu. Szukamy - ja i Wy, sposobów na przetworzenie urodzaju z ogrodu, bądź wykorzystanie wciąż jeszcze niskich cen warzyw i owoców. Publikowanie przepisów tego typu zimą byłoby bez sensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny(...)innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ I PAPRYKĄ Składniki: - 20 udek kurczaka - 0,5 kilograma mięsa mielonego z szynki - 1/2 opakowania fety - 1 zielona papryka - 1 kilogram pieczarek - 1 cebula - 2 jajka - sól
Życie zamknięte w smakumasła - 2 ząbki czosnku - 4 pomidory - 1 papryka czerwona - 1 papryka pomarańczowa - 1 papryka żółta - 1 papryka zielona - 1 szklanka wody - sól, pieprz kolorowy - papryka słodka i ostra - kminek mielony W rondelku topimy masło i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula nam się zeszkli to dorzucamy czosnek oraz wołowinę pokrojoną w grubą kostkę i po chwili duszenia dolewamy szklankę(...)dłużej w zależności od wołowiny i wtedy trzeba dolać jeszcze trochę wody). Jeżeli ktoś nie lubi wołowiny to może ją zastąpić innym ulubionym mięsem. Podczas duszenia mięsa przygotowujemy sobie warzywa – pomidory obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę a paprykę w grubszą kostkę. Gdy mięso mamy miękkie to wrzucamy do niego pomidory i za kilka minut paprykę
Kuchenne WariacjeRyby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie! Zachęcam do wypróbowania, bo wiem jak mało ryb gości w naszym codziennym menu, choć tanie nie są, warto wprowadzić je przynajmniej raz w tygodniu do naszego jadłospisu. Ta propozycja robi się praktycznie(...)łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka soku
Wanilia i Kardamonwiele więcej. Same warsztaty mogę opisać tak: krótko, szybko i na temat. Fajni ludzie, dobra atmosfera i smaki, które lubię – zielenina w wersji azjatyckiej. David pokazał, że warzywa nie muszą być nudne, a wszystko co zrobiliśmy okraszone było konkretną nutą smakową. Menu (każdy zajmował się innym daniem, składniki są więc z „pamięci smakowej(...)Ziółko” z dodatkiem smaków azjatyckich – kolendra, cytryna i innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą i mielonym kminkiem. Pulpeciki z kurczaka, chilli, imbiru, cebulki dymki, sosu teriyaki, kurkumy. Arabski chlebek. Bierzemy chlebek w dłoń, układamy na nim sałatkę z tajską nutą i do tego pulpecik
OstryKęsobiad makaron z sosem pomidorowym i wieprzowiną, aż tu nagle myk … coś mi w głowie zaskoczyło ;) i tak się zaczęło. Pulpety z sosem śmietanowym 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 duża szczypta pieprzu 1 jajko 250 ml śmietany 18% + 0,5 szklanki wody 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią ( u mnie(...)opakowanie marchewki z groszkiem 1 łyżka masła szczypta pieprzu i soli Ryż ugotowałam, marchewkę z groszkiem ugotowałam na parze i wymieszałam ryż z warzywami i masłem, lekko doprawiłam pieprzem i solą. Smacznego ! Pulpety w sosie śmietanowym
Kuchnia na wzgórzudodając oliwę i sos sojowy. Tak przygotowane składniki należy odstawić na kilka godzin do zamarynowania. Przed grillowaniem nabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie(...)wrapy. Jej liście są niezwykle kruche i delikatne, dlatego wystarczy je tylko odrobinę sparzyć wrzątkiem. Kapustę należy odpowiednio przygotować – obkroić ogrągłe boki do formy kwadratu. To spowoduje że będziecie mieli już gotowe liście do coolwrapów bez konieczności docinania. Liście po kilka dodajcie do miski z wrzątkiem, sparzcie przez 1-2 minuty i wyjmijcie. W międzyczasie przygotujcie nadzienie z serka, posiekanych
karmelowyDelikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub
Wanilia i KardamonSkładniki karkówka wieprzowa, 500g papryka czerwona, 1 szt ciecierzyca, 1 puszka cebula, 1 duża szt czosnek, 2-3 ząbki pomidory krojone, 1 puszka bulion wieprzowy
Gotowanie moimi oczamiDla mnie mięso i cukinia to idealne połączenie na sycący i smaczny obiad. Póki w sklepach dostępna jest cukinia w dobrej cenie proponuje takie szybkie kotleciki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w
Z Majeczką w kuchniPrzyznam się że po raz pierwszy robiłam patisony faszerowane, nie wiedziałam że mogą być takie smaczne. Dodam że młode patisony można jeść ze skórką, natomiast starsze
Kuchnia Danusilektury!Karmnik, urokliwy i przytulny bar na Starym Mieście (ul. Piwna 4a), właśnie obchodził swoje czwarte urodziny. Prezentacja nowego menu, kolacja dla dziennikarzy i blogerów oraz wystawa rzeźb z warzyw w wykonaniu szefa kuchni stanowiły atrakcje, które zdecydowanie umiliły świętowanie tej małej rocznicy.Zacznijmy jednak od początku – wygląd lokalu i atmosfera w nim panującą zachęcają do pozostania w Karmniku(...)punktem odniesienia nawet dla nieobeznanych z topografią Starówki, ponieważ nie sposób nie trafić do restauracji, która znajduje się na początku jednej z uliczek odchodzących od placu Zamkowego:).Zaproszeni goście mieli okazję poznać właścicieli i obsługę restauracji, czyli ludzi odpowiedzialnych za klimat tego miejsca, oraz usłyszeć o szczegółach akcji Odbijamy Starówkę, której Karmnik jest inicjatorem (w ramach tego projektu na Starym
karmelowyzwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko(...)ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie. Nie jestem fanką bardzo gęstych
Cooking Monsterzwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię, która powinna być miękka i lekko(...)ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz śmietana kremówka do dekoracji Do bulionu można dodać jeszcze bulionetkę, jeśli jest zbyt mało wyrazisty, ale nie jest to koniecznie. Nie jestem fanką bardzo gęstych
Cooking MonsterAromatyczne mięsne kuleczki ze słodkimi pomidorkami to świetny pomysł na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w pomidorach i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami. Składniki: 400g fileta z kurczaka 500g mięsa z szynki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka kaszy manny(...)dijon 20 sztuk pomidorków cherry sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki średniej wielkości
Szalona Kuchnia Ewelinyoraz na wszelkie rodzinne spotkania. Mimo że jest z majonezem, to w smaku jest znacznie lżejsza niż tradycyjna sałatka jarzynowa . Odświeża ją duża ilość zielonego groszku oraz dodatek chrupkich warzyw – papryki i rzodkiewki. Jej kolorowe warstwy od razu wpędzają w optymistyczny nastrój. Wiosenna sałatka jajeczna: 10 wiejskich, ekologicznych jajek 3 marchewki 3 rzodkiewki 200 g szynki w plastrach (użyłam(...)puszki) 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej 1 duża szalotka lub cebula dymka 6 łyżek dobrego majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej pęczek szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od ugotowania wszystkich jajek na twardo. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i obieramy ze skorupek. Trzy jajka kroimy w plasterki. Pozostałe jajka kroimy w kostkę. Marchewki obieramy
Poezja smakuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 14 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu spaghetti, 35 dag mięsa mielonego, 20 dag pieczarek, średniej wielkości marchewka, 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), opakowanie krojonych pomidorów, szczypta pieprzu chili cayenne, sól, zioła prowansalskie, słodka papryka, 2-3 łyżki mascarpone, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron(...)marchewkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - ziół prowansalskich, soli, pieprzu cayenne i słodkiej papryki. Po około 7 minutach dodaję warzywa, smażę kolejne 5 minut. Wlewam bulion, zagotowuję. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie wrzucam pomidory i gotuję kolejne 5 minut. Na koniec dodaję serek mascarpone, mieszam
JejKuchniaskóry, pestek i białego miąższu) 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 niewielkie ziemniaki 3 ząbki czosnku mielony imbir, mielona kurkuma, sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Ciecierzycę zalać dużą ilością zimnej wody, dodać łyżeczkę sody i zostawić do napęcznienia na całą noc. Na następny dzień wodę wylać, nalać ponownie świeżej, dodać łyżeczkę sody(...)odcedzić z wody. Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę. Marchewkę i ziemniaki ostrugać. Cebulę i czosnek obrać. Paprykę przekroić na pół i wyciąć gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku. Zalać niewielką ilością wody i zagotować. Gotować pod przykryciem około 30 minut, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Następnie wyłączyć palnik i zmiksować
Passions hobbies lifemała cukinia (u mnie wypadło na kawałek dużej ;-)) -ząbek czosnku -ok. 4 cm białej części pora -ok. 30 dag szpinaku -po 1/4 łyżeczki kurkumy, kardamonu, chilli, kminu rzymskiego, słodkiej mielonej papryki -1/2 szklanki bulionu warzywnego -2 pomidory -olej -sól Przygotowanie Ciecierzycę osączyć. Cukinię i pomidory umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Szpinak umyć, osuszyć(...)Pora pokroić w małą kostkę. Pora i czosnek posypać przyprawami. Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju. Pomidory rozgnieść i wraz z ciecierzycą, fasolką i cukinią dodać do pora. Do warzyw wlać bulion. Dusić, aż fasolka będzie miękka. Wsypać szpinak i posolić. Podgrzewać 5 minut aż szpinak zmięknie. Smacznego
Zielona Kuchniauniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła 1 nieduża cukinia 1/2 pora 1 średnia marchewka(...)masła klarowanego lub oleju do smażenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 1 liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, po 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki i kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonego kminku, czarny pieprz do smaku garstka natki pietruszki około 500 ml bulionu lub wody 3 łyżki jogurtu lub około
Even Better FoodŁyżka) Mielona słodka papryka – 1 g (1 x Szczypta) Tymianek – 1 g (1 x Szczypta) Estragon (suszony) – 3 g (1 x Łyżeczka) Pieprz czarny mielony – 1 g (1 x Szczypta) Kurkuma – 2 g (2 x Szczypta) Koper ogrodowy – 16 g (2 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Soczewica czerwona(...)Sztuka) Cukinia – 300 g (1 x Sztuka) Czas przygotowania: 40 minut 1. Do 500ml wody dodaj startą na tarce cukinię oraz marchewkę. 2. Do gotujących warzyw wsyp soczewicę i gotuj, mieszając co chwilę. 3. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki, a cebulę w piórka. 4. Na maśle podsmaż cebulkę, a następnie dodaj pieczarki, by się poddusiły. 5. Dodaj
Powiedz dietom nieczosnek 2 ząbki, marchew 2 szt, koncentrat 3 łyżki, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 5 ziaren, kmin rzymski 1 łyżka, kolendra mielona 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżka, garam masala 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, owoc jałowca 3 ziarna, zioła prowansalskie pół łyżeczki, chili do smaku, pieprz i s ó l do smaku, olej do smażenia(...)oleju. Dodajemy wszystkie przyprawy i podsmażamy przez 2 min przez cały czas mieszając. Marchew obieramy, kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Soczewice płuczemy 3 razy, następnie dodajemy do warzyw i podlewamy wod ą . tak aby cala soczewica była przykryta. Gotujemy do miękkości warzyw. W razie potrzeb dodajemy wodę. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty przez
kulinarne odsłony patisporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach. 2. W garnku z szerokim spodem zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło(...)wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne. U mnie było na 3 razy. 4. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa na sos. Por drobno pokroić. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz cukinii. 5. Po wyjęciu ostatniej porcji pulpetów wrzucamy do garnka warzywa na sos i gotujemy do totalnej miękkości
Mama z miastaSkładniki: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać(...)większym ogniu mieszając do odparowania wody, na koniec wsypać kucharka, paprykę ostrą, bułkę tartą i wymieszać, zostawić do wystudzenia ciasto francuskie rozwinąć na papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec
W Mojej Kuchni Lubięświetnie służy jako tego rodzaju wehikuł, a w takiej postaci szczególnie! Tak, faszerowany bakłażan jest świetny i musicie go sobie zrobić :) Składniki: Bakłażany: 2 duże równe bakłażany 200 g mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1/2 żółtej lub czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę 4 łyżki pokruszonego sera bałkańskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki(...)pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: Bakłażany wydrążyć pozostawiając około 1 cm ścianki (przy cieńszych warzywo może stracić kształt). Podgotować bakłażany około 10 - 15 minut w dużej ilości mocno posolonej wody. Odsączyć i osuszyć. Cebulę i paprykę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i podsmażać jeszcze minutę
zadanie-gotowanieczerwonej) 2/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oliwy 1 średnia cebula, posiekana 1 średnia marchew, starta na tarce o grubych oczkach 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego(...)ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek, sok z cytryny, sos sojowy i zmiksuj na gładką pastę. Na koniec spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż
Roślinna - blog wegańskiłyżek czerwonej soczewicy 2 łyżki mąki pszennej i pół szklanki wody 1 łyżka masła i 2-3 łyżki oleju przyprawy i zioła: po pół łyżeczki suszonego lubczyku, pieprzu mielonego i papryki słodkiej, po 3/4 łyżeczki soli i pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub wg uznania. Przygotowanie: Mięso opłucz, pokrój w cztery plastry(...)drugie, filet dużo delikatniej. Najlepiej przez folię spożywczą. Wszystkie przyprawy i zioła poza lubczykiem wymieszaj ze sobą dokładnie. Posyp nimi każdy plaster mięsa. Odłóż na około pół godziny. Warzywa obierz i umyj. Cebulę drobno posiekaj. Czosnek rozgnieć nożem i drobno pokrój. Marchewkę i pietruszkę pokrój w małą kostkę. Razem z groszkiem wrzuć do wrzątku bez soli i gotuj
Anioszek w kuchnizamiennik ziemniaków, kluch itp. Zdrowo lekko i smacznie :) Składniki 1/2 brokuła 200-250 g pieczarek 1/2 cukinii 100- 150 g sera bałkańskiego lub feta 2- garści roszponki sól, świeżo mielony pieprz do polania sos sałatkowy z oliwą z oliwek i octem balsamicznym (jak nie mamy kupnego to wystarczy że w słoiku zmieszamy w proporcjach 1:1 oliwę z octem(...)patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w ćwiartki cukinię, podsmażamy i dorzucamy pokrojone w grube plasterki pieczarki. Całość smażymy aż pieczarki będą gotowe. Na talerzu układamy roszponkę rozkładamy warzywa z patelni i brokuła. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokruszonym serem i przed podaniem polewamy sosem z oliwy i octu balsamicznego
Piekielna Kuchnia Patizastanawiałam się nad daniem, którego wyjdzie dużo, a co najważniejsze, by było też smacznie. W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się zapiekanki, a że kupiłam we Frisco masę pięknych warzyw, zdecydowałam się na mussakę. Przyznam się, że jest to jeden z moich ulubionych spożywczych sklepów internetowych, a przetestowałam w Warszawie już chyba wszystkie. Jako jedyny dostarcza mi zawsze wszystkie produkty jakie(...)zmieniać planów bo czegoś „nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry
karmelowySkładniki wieprzowa porcja rosołowa boczek wędzony, 200g ziemniaki, 4 duże szt marchewka, 1 szt pietruszka, 1 szt cebula, 1 duża szt natka pietruszki, kilka gałązek kminek mielony, 1/2 łyżeczki majeranek, 2 łyżeczki mleko, 1/2 szkl masło, 2 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka sól, pieprz kostka rosołowa, 1 szt Przygotowanie Do dużego garnka wrzucamy porcję rosołową, boczek i kostkę(...)godzinę na małym ogniu. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po godzinie gotowania wyciągamy z wywaru boczek, odkładamy. Do wywaru wrzucamy warzywa, gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy porcję rosołową. W rondelku roztapiamy masło. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło. Wystudzony boczek kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy
Gotowanie moimi oczamidrobiowej) - 2 suche kajzerki - 2 duże marchewki lub 3 małe - 1 pietruszka - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 5 jajek - 2 liście laurowe - 3 ziela angielskie - 1 łyżka pieprzu mielonego - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - 1 łyżka + sól do smaku Mięso( + boczek ) zalać wodą. Dodać 1 marchewkę, pietruszkę, cebulę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie(...)wrzącego wywaru z mięsem dodać oczyszczoną wątrobę ( ma się zaparzyć a nie ugotować ). Gotowe mięso wyłowić z wywaru, wystudzić. W zimnym rosole namoczyć suche bułki. Mięso, wątrobę, bułki, warzywa z wywaru + surową** marchewkę zmielić. Dodać przyprawy, jajka w całości oraz sól do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Przelać do keksówek. Piec 45-50 minut w 180 'C. * jeżeli
kawawszklanceforemki aluminiowe do pieczenia Przygotowanie Wołowinę, wieprzowinę, warzywa, liście laurowe, ziele angielskie gotujemy do całkowitej miękkości mięsa, nawet od 4 do 6 godzin Następnie całość schładzamy, wyjmujemy mięso z warzywami, przepuszczamy wszystko przez maszynkę do mięsa używając bardzo drobnego sitka. Tłuszcz który zebrał się na powierzchni zdejmujemy i dokładamy do zmielonego mięsa. Część wywaru odlewamy i moczymy w nim suche(...)obróbce wątroby należy uważać, aby jej nie przegotować. Zbyt mocne (długie) gotowanie może spowodować, że wątroba będzie za twarda i w pasztecie będą wyczuwalne grudki. Wątrobę z namoczonymi bułkami mielimy w maszynce i łączymy z masą mięsną, dodajemy jajka i przyprawy (sól, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir i mieszankę Pasztet - typ wielkanocny). Całość dokładnie mieszamy. W moim wydaniu w pasztecie dominuje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 300 g mięsa wołowego 300 g mięsa wieprzowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kolorowe papryki 3 pomidory 5 ziemniaków 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 500 ml rosołu Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy na dużą kostkę. Z papryk(...)gniazda nasienna, podobnie jak papryki kroimy na paski. Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. W kociołku rozgrzewamy masło i oliwę, przez 5-6 min podsmażamy mięso. Następnie dodajemy warzywa, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, dusimy pod przykryciem 5 min. Następnie dodajemy połowę rosołu i dusimy 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając
R'n'G Kitchenpuszka groszku Przygotowanie Golonkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy oczyszczone warzywa (bez czosnku)i skrzydełka. Gotujemy jeszcze godzinę, aż mięso stanie się miękkie. Czosnek pokrojony w plasterki dodajemy na 15 minut przed końcem gotowania, wtedy też przyprawiamy solą i pieprzem(...)wywar przecedzamy przez gęste sitko. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Następnie wlewamy do wywaru i mieszamy. Mięso kroimy w drobną kostkę, skórę i tłuste części wyrzucamy albo mielimy w maszynce i również dodajemy do galarety. Marchew kroimy w plasterki. Do miseczek wkładamy plasterki marchewki, groszek i mięso. Zalewamy wywarem, kiedy stanie się zimny, galaretę wkładamy do lodówki
e-PrzepisyKulinarneStragany są teraz zasypane lśniącymi fioletowymi bakłażanami. Aż się proszą, żeby je upiec albo zgrillować. Bakłażany nie należą do szczególnie aromatycznych, dlatego warto je łączyć z innymi warzywami i ziołami. Doskonale smakują usmażone w panierce lub duszone z dodatkiem czosnku i cebuli. Świetnie sprawdzą się na grillu, zarówno jako przystawka, dodatek, jak i danie główne. Francuzi przyrządzają z nich wspaniały(...)proponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 torebki ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Bakłażany kroimy wzdłuż, każdy
Smakowity Blog Kulinarnyędzonych (np. Suskie Suchlońskie), 250 ml bulionu drobiowego lub wody, 100 ml domowego ketchupu, 2 łyżki melasy trzcinowej lub miodu gryczanego, 40 ml octu jabłkowego, szczypta cynamonu, szczypta mielonych goździków, sól i pieprz. Do podania: piwo w stylu rauchbock (koźlak wędzony) Przygotowanie: Sos Śliwki pokroić w ćwiartki, dodać pozostałe składniki, gotować 15 minut. Zmiksować(...)skórą na średnim odniu, przestudzić i obrać, pokroić w kostkę (ok. 2x2 cm). Ser halloumi pokroić w taką samą kostkę jak bataty, każdy kawałek owinąć przyciętym paskiem szynki. Pozostałe warzywa pokroić w kawałki, nadziać na szpatułki razem z serem i batatami, skropić oliwą. Przygotowane szaszłyki grillować po 2 minuty z każdej strony, podawać z sosem śliwkowymi i schłodzonym rauchbockiem
SzczyptaSmaQSezon na patisony trwa;) A w tym roku w moim ogródku posiałam patisony... Co można zrobić ze śmiesznie wyglądających warzyw? Ja najprościej w świecie je usmażyłam ;) Można je wtedy zjeść jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę :) Znika ekspresowo... Smażony patison Składniki: młode patisony jajko mleko bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Przygotowanie: Patisony myjemy(...)plasterki. Jeśli mamy młode patisony nie musimy ich obierać:) A jeśli nasze patisony są już starsze, trzeba je obrać ;) Jajko rozkłócamy z mlekiem, dodajemy sól i świeżo mielony pieprz. Plasterki patisona obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor
Lawendowe Niebonasion kminu, rozgniecionych 2 łyżeczki curry w proszku 450 ml gorącego bulionu najlepiej jagnięcego 400 g puszka krojonych pomidory 100 g czerwonej soczewicy, opłukanej sól i pieprz czarny świeżo mielony dodatkowo świeżo posiekane liście mięty i pietruszki, do dekoracji przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Pokrojoną w kostkę baraninę umieść w misce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać(...)soczewicą. Gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub 8-10 godzin w ustawieniu low. Podawać posypane listkami mięty i pietruszki z chlebem i warzywami. Smacznego
Stare GaryWolimy spędzać czas na świeżym powietrzu, a w międzyczasie przekąsić coś lekkiego i orzeźwiającego, np. chłodnik czy sałatkę. Ja jestem osobą zdecydowanie sałatkożerną :) Zwłaszcza latem, gdy mamy tyle pysznych warzyw i owoców. Sałatka, którą dziś przedstawiam jest bardzo letnia w smaku, lekka i orzeźwiająca. Połączenie jest może zaskakujące, ale zadziwiająco smaczne i cieszące oko pięknymi kolorami :) Porcja(...)skórki i bez pestek 50 g twardej fety garść czarnych oliwek pół czerwonej cebuli 2 czubate łyżki mieszanki ziaren"Euforia" od Ziarenkowo garść listków mięty sól, świeżo mielony pieprz Dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki syropu z pędów sosny i czarnego bzu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli Sałatę myjemy i rozkładamy na talerzykach
Zawsze głodna!jedzenia pesto to punkt obowiązkowy i basta! Ja robiłam wczoraj bazyliowe, bo kupiłam niesamowitą bazylię - tak aromatyczną i intensywną, że wypełniła zapachem najpierw auto, w którym podróżowała z resztą warzyw ze sklepu do domu, a następnie cały dom. Była trochę inna z wyglądu, niż ta kupowana przez nas do tej pory; nie miała wypukłych listków tylko płaskie i na brzegach(...)pesto wyjdzie z niej wspaniałe, a przy okazji wykorzystamy nasze mniejsze śliczne słoiczki. Podaję więc mój przepis: Pesto bazyliowe Składniki: duży pęczek bazylii (12-15 łodyżek) 30 g mielonych migdałów bez skórki (nieprażonych!) 30 dag orzeszków piniowych (uprażonych na złoto na suchej patelni) 1 mała limetka (umyta i sparzona) 1 łyżka octu winnego (ewentualnie) 1 łyżeczka cukru (ewentualnie) sól
Kuchnia Prezydentowejtego punktu widzenia uważam, że najlepsza będzie konkretnie sałata lodowa. Kanapki z kurczakiem w tortilli 2015-05-14 12:08:49 Apetyczna i pożywna przekąska z soczystego smażonego kurczaka, warzyw, szynki i sera owiniętych w pszenną tortillę. Dobra o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża pszenna lub mieszana tortilla (ok. 25cm) 1 średni filet(...)średni pomidor 2-3 plastry łagodnego żółtego sera 2-3 plastry szynki konserwowej 2-3 rzodkiewki 3 łyżki oliwy 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Z fileta z kurczaka usuwamy ewentualny nadmiar tłuszczu, błonki oraz pozostałości chrząstek i kości. Oddzielamy polędwiczkę, a pozostałą część rozcinamy na dwa plastry (patrz zdjęcia). Mięso lekko rozbijamy tłuczkiem
Kulinarna PokusaSkładniki: 2 woreczki ryżu 500 g mielonego mięsa 1 szklanka drobno pokrojonej białej kapusty 1 cebula 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 kostka warzywna 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, chilli 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować na sypko. Odstawić do wystygnięcia. 2. Do mięsa(...)dodać pokrojoną cebulę, jajko, ryż. Doprawić. 3. Z gotowego farszu uformować kotlety, lekko obsmażyć. 4. Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać ok. 3 szklankami wody. Gdy warzywa będą miękkie, dodać rozrobiony w niewielkiej ilości wody koncentrat. Doprawić. Zaciągnąć mąką. 5. Na dno garnka wlać część sosu. Ułożyć kotlety. Zalać kolejną porcją sosu. Gotować na małym ogniu do momentu
A Ty Smakuj Mnieśrednie marchewki 3 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru (zapobiega wzdęciom) 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu naturalnego 1/2 łyżeczki mielonego kminku 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól garnek 3 litrowy Kurczaka umyć i włożyć do garnka wypełnionego w 3/4 zimną wodą, dodać fasolę, drobno pokrojony czosnek, listek(...)mięso z kurczaka będzie miękkie i będzie odstawać od kości. Mięso wyjąć, można obrać z kości, pokroić i wrzucić do zupy. Po wyjęciu mięsa dodać obrane i pokrojone drobno warzywa oraz przyprawy, uzupełnić wygotowaną wodę i gotować na pewno jeszcze z 20 - 30 minut, do miękkości warzyw i fasoli. Na koniec doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku
Kuchcik gotujepewniej. Zupa z czerwonej soczewicy, jako kolejna, należy do dań szybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek.Składniki: - ok. 3 l bulionu(...)boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego imbiru- 2 liście laurowe- sól- biały pieprz- 2-3 łyżeczki curry- płatki chilli, chilli mielone- czosnek suszony- papryka wędzona- majeranek- olej kokosowyW dużym garnku, na oleju kokosowym zeszkliłam cebulę z pokrojonym czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę marchew, por, połamane na kawałki liście laurowe. Chwilę
mojewypiekiinietylkopokrojoną solimy i odstawiamy aż puści sok i zmięknie - włoszczyznę oczyszczamy i zetrzemy na tarce warzywnej na grubych oczkach - cebulę kroimy w kostkę i zeszklimy ją na patelni - mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem - do mięsa dodajemy naszą włoszczyznę, wyciśniętą z soków kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy(...)podsmażone klopsy układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu ) - tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa w środku zmiękły a ryż nie był twardy, pod koniec duszenia dodajemy kilka listków bazylii, która świetnie się komponuję z sosem pomidorowym. Gołąbki są przepyszne a przepis sprawdzony nie tylko
Basia w kuchniWarzywa + mięso - wszystko co jest potrzebne do zdrowego, sycącego obiadku ! Taką cukinię miałam zamiar zrobić już dawno, bo bardzo byłam ciekawa jak to w ogóle może smakować, no i wyszukałam podchodzący dla mnie przepis na jednym z blogów, trochę urozmaiciłam przepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :) Składniki(...)małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego 1 butelka sosu/ przecieru pomidorowego ok. 30 dag pieczarek 2 duże cebule 200 g sera żółtego czosnek (u mnie 2 większe ząbki), sól, pieprz, bazylia, tymianek i inne ulubione przyprawy. 1 torebka ryżu (opcjonalnie) Przygotowanie : Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z pieczarkami. Mięso
charlotte gotuje