mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:229/458)

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 146

garści jarmużu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oeju 1/2 łyżeczki masła 2 mięsiste pomidory 1 jabłko 2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz - do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę i podsmaż na łyżce oleju. 2. Dynię obierz ze skórki (hokkaido(...)trzeba) i pozbaw gniazda nasiennego - okrój w większa kostkę. 3. Marchew obierz i pokrój w plastry. 4. Dynię i marchewkę zalej litrem wody i zagotuj. 5. Kiedy warzywa się zagotują, dodaj soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem i 1/2 szklanki wody- gotuj do miękkości soczewicy. 6. Pomidory sparz i obierz ze skórki - pokrój w większą kostkę. 7. Jabłko pozbaw gniazda nasiennego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kasza pęczak z kalafiorem i kurczakiem 258

warzywami to smaczne, a przede wszystkim zdrowe danie. Jednogarnkowe kaszotto z kalafiorem to coś w sam raz na szybki, letni obiad. 150 g kaszy pęczak 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 mały kalafior (400 g) 1 pomidor ok 3 szklanek wody 1/4 szklanki śmietanki 30% 3 łyżki masła klarowanego do smażenia 1 łyżeczka przyprawy curry sól pieprz czarny mielony

https:KKuchniaMniam
Bakłażan nadziewany kurczakiem i mango 105

czosnkiem 2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/3 łyżeczki curry szczypta chili sól świeża kolendra Sos: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej Mięso kroimy w kostkę, a następnie mieszamy z olejem aromatyzowanym czosnkiem i garam masala; odstawiamy na noc od lodówki.  Kuskus zalewamy wodą zgodnie z przepisem na opakowaniu. Bakłażany(...)wzdłuż na połówki, wybieramy miąższ z ziarenkami, tak by powstały łódeczki i delikatnie solimy (nie po to by wyciągnąć goryczkę, bo przecież ziaren już niema, ale po to, by warzywo trochę "zwiędło") i odstawiamy. W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni olej kokosowy, dodajemy marchewkę startą na tarce jarzynowej i pora pokrojonego w półplasterki, podsmażamy przez chwilę, aż warzywa przestaną

Czary - gary w kuchni
Jack & Burger czyli 7 twarzy burgera w SomePlace Else 130

dobra, dodatkim super, ale niestety sama gwiazda czyli tuńczyk był suchy, czyli wg nas za długo przeciągnięty. A szkoda.  Każdy z burgerów podany był na desce, wraz z warzywami.  Do tych pysznych burgerów zamówiliśmy wszystkie możliwe dodatki i tak na naszym stole pojawiły się ćwiartki ziemniaków, nachos, krążki cebulowe, frytki oraz bukiet sałatkowy.  Pysznie wręcz znakomicie, wszystko(...)całe szczęście moi współbiesiadnicy jak zwykle wyrazili zgodę na wymianę i tak każdy z nas miał szansę spróbować każdego z burgerów i dodatków.  Do tego moi panowie mieli radochę, bo na ścianach w jednym czasie na różnych ekranach leciało kilka różnych meczy piłkarskich.  Pełne menu dostępne na stronie hotelu  , szczerze były to bardzo smaczny wieczór z rodziną

Kuchnia na wzgórzu
Curry z kalafiorem romanesco i szpinakiem 132

Cześć ! Czuję wiosnę w powietrzu. Jest już tuż tuż. Zimę żegnam ukochaną potrawą – curry z zielonymi warzywami – z kalafiorem romanesco i szpinakiem. Kto się skusi na miseczkę ? Składniki (4 małe porcje): 1 mały kalafior – u mnie romanesco 1 średnia czerwona cebula 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka(...)mleka kokosowego 250 g szpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz 3 cm kawałek imbiru garść posiekanej natki pietruszki lub kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę

Moja pasja smaku
Sos szafranowy 178

Taki sos można podawać do ryb mięs i warzyw. jest pyszny i nie zbyt skomplikowany.   Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę i położyć na górę miskę. Do miski dodać żółtka,sok z cytryny, śmietanę i szafran razem z wodą. Mieszać za pomocą trzepaczki, aż masa prawie zgęstnieje. Zdjąć miskę(...)sosem z garnka i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Thermomix – sos szafranowy Do naczynia miksującego dodać żółtka, zamoczony szafran,śmietanę, sok z cytryny, sól, pieprz , czas 6 minut, temp. 80 C, obroty

Kuchnia Pokoleń
Flaczki po zamojsku 107

Składniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy(...)ugotowania bulionu. Mięso umyć zalać wodą i gotujemy, aż będą miękkie, od czasu do czasu ściągamy szumowiny,na koniec dodajemy obrane warzywa, przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Flaki myjemy, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Osączamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy 2 razy po 10 minut, przecedzamy. Do dużego garnka wkładamy flaki, zalewamy rosołem i gotujemy

magiczna kuchnia Kasi
Duszona marchewka z groszkiem 166

Marchewka z groszkiem jest prosta w przyrządzeniu i bardzo smaczna.Często ją robię do kotletów mielonych i nie tylko. Składniki: 1 kilogram marchewki 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Obrane marchewki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka razem z groszkiem ,zalewamy niewielką ilością wody tak żeby woda(...)zakryła marchewkę i groszek. Doprawimy do smaku solą i cukrem. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw ,(nie mogą być rozgotowane). Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy jasną zasmażkę, dodajemy do marchewki z groszkiem, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem, razie potrzeby doprawiamy solą i cukrem

Bajeczna Kuchnia
Kasza jaglana z mięskiem oraz warzywami. 109

Pomysł na szybkie danie z patelni bez długiego stania przy garnkach :) W dodatku kasza jaglana jest bardzo zdrowa, pożywna i nie zawiera glutenu, a w towarzystwie warzyw i mięska tworzy pyszną,  sycącą potrawę na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na 2 porcje 1 i 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 mała marchewka jeśli mamy(...)możemy dać parę różyczek brokuła 1 mały pomidor sparzony i obrany ze skórki 1 mała cebulka 1/2 łyżeczki curry nać pietruszki sól, pieprz, papryka słodka mielona oraz ostra ( do smaku ) 1 łyżka masła 1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy na średnią kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Podczas smażenia obsypujemy go solą, pieprzem oraz słodka papryką

Gotowanie...to proste !
Indyjska zupa kalafiorowa 125

lyzka startego swizego imbiru 500ml bulionu warzywnego 2 lyzeczki kurkumy 1 lyzeczka czarnuszki 1 lyzeczka ziaren kolendry 1 lyzeczka ziaren kuminu 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku 1 lyzeczka mielonej kolendry 1 lyzeczka przyprawy garam masala 1 lyzeczka ostrej papryki w proszku sol, pieprz oliwa do smazenia  Kalafiora umyc i podzielic na rozyczki, lodygi pokroic na mniejsze kawalki(...)garnku rozgrzac olej i przesmazyc na nim przyprawy - kumin, czarnuszke i kolendre. Wrzucic kalafior, pokrojone w gruba kostke ziemniaki i cebule, a takze czosnek i imbir. Chwile przesmazyc az warzywa pokryja sie oliwa i przyprawami. Nastepnie zalac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu. Dodac przyprawy: kurkume, kolendre, papryke, garam masala, doprawic sola i pieprzem, dokladnie wymieszac i gotowac az warzywa

Codzienne Gotowanie
Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia 146

łyżeczki płatków chili - 1 młoda cukinia                              -  ½ łyżeczki kuminu mielonego - 3 pomidorki koktajlowe               -  odrobina kurkumy - kawałek czerwonej papryki         -  sól himalajska - łyżka kukurydzy(...)dodatkiem kurkumy i soli - Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem - Obok wyłożyć sałatkę

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami 112

sól himalajska - garść mrożonej fasolki szparagowej          - świeżo mielony czarny pieprz - kilka czarnych oliwek                                             - kilka pomidorków typu cherry - kawałek awokado Wykonanie: - Ziemniaki(...)ziemniaków (ok 20 minut) - Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze - Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę - Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski - Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki - Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Szparagi z jajkiem sadzonym 169

zielone kawałki. Ostatecznie niby coś tam poskubali, trochę zjedli, trochę nie J Teraz już wiem, że nawet wyśmienite danie, podane nie tak jak trzeba furory nie zrobi. Dla nich warzywa muszę tajemnie ukrywać pomiędzy innymi produktami, wówczas zjadają z zapałem  J Jeśli jednak wasza rodzina nie ma nic przeciwko formie „zielonych patyków” szczerze zachęcam do wypróbowania tego dania. Jest(...)przygotowaniu i naprawdę smaczne  J Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 13 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 9 zielonych szparagów (pęczek) 3 jajka Odrobina masła szczypiorek Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. W międzyczasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła jajko sadzone

Kolizje Smaków
Boczniaki à la flaki 113

korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 1 ząbek czosnku 1,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki majeranku szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka imbiru 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Marchew, pietruszkę i selera obrać i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut w minimalnej ilości wody. W drugim garnku zagotować bulion(...)Boczniaki umyć i oddzielić ogonki od kapeluszy. Pocięte w paski kapelusze i ogonki w całości dodać do bulionu wraz z posiekanym ząbkiem czosnku i gotować ok. 10 minut. Uduszone warzywa przełożyć do gotujących się boczniaków. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę i imbir i gotować dalej przez 30 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące

W SMAK
Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami 139

młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka z woda wrzucamy piersi z kurczaka. Zaraz po nich liście laurowe, ziele(...)angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy oraz te z puszki

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania